Recept Pařížský zapečený květák

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Pařížský zapečený květák

Postup

Květák uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Okapaný vložíme do máslem vymazané zapékací misky. Polovinu ementálu právě tak jako uzené maso nebo slaninu nakrájíme na tenké hranolky (osvedčily se nám asi o hraně 8-10 mm), a květák jimi prošpikujeme. V hrnci si uděláme z másla a mouky bílou jíšku a za stálého míchání přidáváme mléko, až se utvoří hladký bešamel, do kterého přidáme pepř, sůl a druhou půlku sýra, nastrouhaného na jemném struhadle. Povaříme, odstavíme z ohně a do vychladlého bešamelu vmícháme žloutek. Květák pomažeme sýrovým bešamelem, posypeme ještě trochou sýra a zapečeme dorůžova v troubě. Servíruje se jako teplý předkrm s černým chlebem nebo jako samostatné jídlo, doplněné vařenými nebo smaženými brambory, sypanými zelenou petrželkou. Je to dobrý i studený a hrozně žravý :)

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla

Nahlásit recept

  • 63089x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 středně velký květák
  • 150 g ementálu nebo jiného tvrdého sýra
  • 100 g uzeného masa nebo slaniny
  • 60 g másla
  • 3 lžíce mouky
  • 1/4 l mléka
  • 1 žloutek
  • pepř
  • sůl

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

kovář 02.07.14 13:23

Jednoduché, rychlé a efektní.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Pařížský zapečený květák

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Pařížský zapečený květák

anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pařížský zapečený květák

Pretože dnes neboli všetci Hujerovci doma a stačila jedna hlávka, spomenula som si na tento recept. Je to fakt skvelé a prudko jedlé!

anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pařížský zapečený květák

…použila som na špikovanie kúsky dusenej šunky a ementál a je to, ako píše marmeláda, moc dobré letní jídlo!!!!!!Len s varenými zemiakmi, maslom a petržlen. vňaťou. (Doma mám jedného barbara a ten si dáva všade ešte aj tatarku.)
Príjemný deň!
A.

marmelada
1642 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pařížský zapečený květák

Moc dobré letní jídlo.

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pařížský zapečený květák

Já jsem recept přisoudila také synovi Pepíčkovi, ale oni se zlobit nebudou, hlavně, že je to moc dobré. Oni už si to přeberou.

gemma
245 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pařížský zapečený květák, Pepinovi se moc omlouvám

a svou pitomost omlouvám věkem a dusnem, na které rohodně nejsem stvořená.
Nicméně recept je to úžasný, ať je autorem otec nebo syn. Kuchařské vlohy se evidentně dědí.

Jenofefa
1315 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pařížský zapečený květák

Není to určitě podstatné a zůstává to v rodině: Pepino a Pepíček nejsou jedna a ta samá osoba, ale otec a syn, kteří vybavili Labužníka notnou dávkou výborných receptů, které si zaslouží ochutnat.

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pařížský zapečený květák- aničkav

S tím jsem to všechno promíchala- teda s tím nasekaným květákem, proto jsem to psala pod Pepíčkovo recept na květák víš? Jo když si ten můj příspěvek přečteš, tak tam opravdu napsaný není, ale měla jsem zato, že to je docela jasný- tak promiň. Pěkný večer Jana.

gemma
245 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pařížský zapečený květák

Celá hlávka květáku vypadá na stole moc hezky, zvlášť když má krustu z bešamelu a sýra. Zapečený květák a zapečené makarony jsou naše oblíbené letní večeře, i když proti Pepíčkovi jsem břídil - nešpikuju. ale příště to podle něj určitě vylepším.

anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pařížský zapečený květákTerrinka, nechcem vyrývať,ale

Pepinov květák - celá hlávka v kuse je prešpikovaná syrom a údeninou, poliata bešamelom, zapečená. Už som to robila, je to veľmi originálna a chutná úprava karfiolu. Čo si Ty vyrobila, neviem, asi Ti z toho vypadol květák úplne, zrejme v popise. Ja tam totiž podobnosť nevidím žiadnu, prosím nehnevaj sa na mňa…
Príjemný deň!

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pařížský zapečený květák

dnes jsem trošku improvizovala a udělala trochu podobný květák k obědu. Na anglický slanině jsem orestovala 1 cibulku, 2 stroužky česneku, pak jsem přidala nasekanou hlívu ústřičnou, koňský kabanus a 1 zbylou klobásku z lednice. Všechno jsem to promíchala dohromady i s nastrouhaným sýrem a osolila- nechala jsem 1/4 hod. zapéct, pak jsem zalila smetanou v níž jsem rozšlehala 3 vejce a přidala jsem plno pažitky. Znova zapekla asi 20 minut.
K tomu jsem udělala česnekovou bramborovou kaši, no a prostě lahoda- moc jsme si pochutnali. Zkuste to, mají pěkné květáky. Ahojky Jana.

Kopretinka
565 příspěvků 25.01.09 03:43
Lahoda

Dneska jsem tuhle dobrotu dělala k večeři. Musím říct, že už dlouho jsem si takhle na květáku nepošmákla. Pokud si budete kupovat sýr, nekupujte si ale obyčejný eidam. Lepší je chuťově výraznější sýr. Třeba parmezán nebo čedar. Určitě nebudete litovat. Opravdu je to prostě velká bašta. Uvařte si brambůrky a pochutnáte si. Jak chutná studený nemůžu potvrdit, my jsme ho málem zblajzli i s miskou hned po vyjmutí z trouby :o) MŇAM

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Česnečka podle šéfkuchaře

Nejlepší recepty

Kuře na medu Kuře na medu
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz