Recept Pařížské dorty (pro Třešinku)

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Pařížské dorty (pro Třešinku)

Postup

1. Pařížský dort I Do rendlíku do vodní lázně dáme žloutky, cukr a horkou vodu a za stálého nahřívání šleháme až do pěny. Pak odstavíme, za stálého šlehání vychladíme, přidáme citrónovou kůru a kakao a střídavě vmícháme prosátou mouku a pevný sníh z bílků. Dortovou formu vymažeme a vysypeme moukou, vlijeme těsto a dáme do předehřáté trouby zvolna péci. Vychladlý dort plníme pařížským krémem, který jsme si připravili již den předtím. Krémem zdobíme i povrch. *Příprava pařížského krému:* Smetanu s čokoládou přivedeme k varu a odstavíme. Stále mícháme. Do druhého dne necháme v lednici ustát, pak ji ušleháme. Čerpáno z kuchařky Pečeme podle vyzkoušených receptů od Věry Mikulové (1992). 2. Pařížský dort s višněmi Máslo s cukrem utřeme do pěny. Postupně vmícháme žloutky, mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do tukem vytřené a strouhankou vysypané dortové formy, poklademe vypeckovanými višněmi posypanými hrubou moukou a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut. Upečený vychladlý dort vodorovně rozřízneme na dva stejné pláty, potřeme višňovým džemem a na povrchu ozdobíme pařížskou šlehačkou. *Pařížská šlehačka:* Do smetany přidáme kakao nebo nastrouhanou čokoládu, cukr a důkladně rozmícháme, nesmíme však šlehat! Za stálého míchání přivedeme k varu. Poté odstavíme z ohně a po vychladnutí necháme v chladničce do druhého dne. Před použitím směs ušleháme. Čerpáno z kuchařky Pečeme bez vážení od Jaroslavy Pechové (1998). 3. Dort smetanový (pařížský) Změklé máslo šleháme s polovinou cukru a postupně přidáváme žloutky. Z bílků vyšleháme se zbylým cukrem pevný sníh a obě hmoty lehce spojíme. Nakonec do směsi vařečkou vmícháme prosátou mouku smíchanou s kakaem. Hotovou hmotu vložíme do vymazané a moukou vysypané dortové formy, uhladíme a pečeme zvolna v mírně vyhřáté troubě. Do másla můžeme přidat trochu vanilkového cukru a na špičku nože mleté skořice. Upečený čokoládový korpus rozkrojíme na 3 pláty, které spojíme pařížskou smetanou (asi 2/3 připraveného množství). Naplněný dort potřeme navrchu i po straně zbytkem vyšlehané smetany, uhladíme a ozdobíme. *Dort je vhodné krájet po částečném ztuhnutí.* *Smetana šlehaná - pařížská* Směs tekuté smetany a nadrobno nakrájené čokolády za stálého míchání uvedeme do varu a řádně vychladíme, nejlépe v chladničce, do druhého dne a potom vyšleháme obvyklým způsobem. *Namísto pařížské smetany můžeme použít máslový krém se šlehačkou (pařížský):* Tekutou smetanu ke šlehání, kakao a cukr přivedeme za stálého míchání k varu, dobře vychladíme a potom postupně přidáváme za stálého šlehání do změklého másla. Je možné také máslo i smetanu vyšlehat zvlášť a potom je spojit. Čerpáno z kuchařky Moučníky a cukroví od Oldřicha Zemana a Františka Syrového (1971).

Recept je z kategorií: Dorty

Nahlásit recept

  • 08.05.04 vloženo
  • 26442x zobrazeno

Ingredience

  • 1. Pařížský dort
  • 3 vejce
  • 100 g cukru
  • 100 g mouky (*půl hladké a půl hrubé*)
  • 3 Pl horké vody
  • 1 1/2 PL kakaa
  • citrónová kůra;
  • *Pařížský krém:*
  • 1/2 l smetany ke šlehání
  • 150 g čokolády.
  • 2. Pařížský dort s višněmi
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1-2 hrnky višní
  • 3/4 hrnku pískového cukru
  • 1 PL hrubé mouky na posypání višní
  • 1 kostka másla (250 g)
  • 5 vajec
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • tuk na vymazání formy
  • strouhanka na vysypání formy
  • višňový džem na potření dortu
  • pařížská šlehačka;
  • *Pařížská šlehačka:*
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 2 PL kakaa nebo nastrouhané čokolády
  • 1 PL pískového cukru.
  • 3. Dort smetanový (pařížský)
  • 6 vajec
  • 50 g másla
  • 80 g krupicového cukru
  • 50 g polohrubé mouky
  • 30 g kakaa
  • vanilkový cukr
  • skořice
  • 500 g pařížské smetany;
  • *Smetana šlehaná - pařížská* (*předpis pro 600 g*)
  • 1/2 l smetany ke šlehání
  • 100 g hořké čokolády.
  • *nebo*
  • *Máslový krém se šlehačkou (pařížský)*
  • 1/4 l smetany ke šlehání
  • 40 g kakaa
  • 100 g krupicového cukru
  • 250 g másla.

Doporučená příloha

  • káva (pozor na srdce!), čaj, víno, limo, mléko…

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Pařížské dorty (pro Třešinku)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Pařížské dorty (pro Třešinku)

pepicek
1309 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pařížské dorty - přidán obrázek

díky Pendo :)

Tresinka
156 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pendo

Moc te zdravim a diky za recepty na Pařížák, mňam :))

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Karbanátky Karbanátky
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz