Recept Pařené buchty

Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Mouku vsypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek. Do něj dáme lžíci cukru, kvasnice a zalejeme takovým množstvím vlažného mléka, aby zakrylo kvasnice. Necháme vzejít kvásek. Přidáme máslo, zbytek cukru, sůl, žloutky a zbytek vlažného mléka. Vypracujeme těsto, které necháme kynout. Z vykynutého těsta odkrajujeme polévkovou lžící kousky cca jako větší vejce, dovnitř každého kousku zabalíme náplň a necháme ještě chvíli kynout na pracovní ploše. Do většího hrnce dáme asi do 1/3 vodu. Na horní okraj hrnce pevně uvážeme nebo přichytíme gumou čisté plátno a dáme vařit. Když voda v hrnci vře, klademe na plátno jednotlivé buchty a přiklopíme druhým hrncem. Paříme 8 - 10 minut. Že jsou hotové poznáme vpichem špejlí jako u bábovky. Hotové buchty polejeme rozpuštěným máslem, posypeme mletým mákem (ořechy, tvarohem, smaženou strouhankou atd.) a mletým cukrem.

Recept je z kategorií: Teplé sladké pokrmy

Nahlásit recept

  • 16.07.02 vloženo
  • 15064x zobrazeno

Ingredience

  • 600 g polohrubé mouky
  • 20 g kvasnic
  • 5 polévkových lžic cukru
  • 50 g změklého másla
  • 2 žloutky
  • sůl
  • 400 ml mléka
  • ovocný džem - nejlépe meruňkový
  • rozpuštěné máslo na polítí
  • mletý mák (ořechy, tvaroh, osmažená strouhanka)
  • mletý cukr na posypání

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Pařené buchty

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pařené buchty,Landospandos,

ten papier pokrkvem a namokrím a tak dávam na kastról, alebo iba taký vystretý?
Možno sa zdá moja otázka divná, ale kto sa mnoho pýta, mnoho sa aj dozvie. Ja stále vravím, že papier na pečene je v kuchyni poklad…
 A.

Landospandos
256 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pařené buchty

Už jsem to kdysi psala - na pařák dávám pečící papír, který se pak jednoduše vyhodí. To plátýnko je od těch knedlíků takové oslizlé a je celkem problém ho vyprat. Knedlíky přikryju druhým kusem papíru, pochopitelně přiklopit poklicí, jinak nevím, nevím, asi by se to moc neuvařilo. Vařím tak kynuté houskové i bramborové knedlíky, které po uvaření přikryju tím papírem, na kterém se vařily.

Labužník jandule02
1089 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pařené buchty

Většina lidí možná tuto dobrotu spíš zná jako „blbouny“. U nás jsou tak jednou do roka - povidlové. Ale je fakt, že se nedají srovnat s těmi vařenými ve vodě.

jolana
5066 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pařené buchty

Parene buchty c.1..Mozno dakomu bude viac vyhovovat. :)

HelenaL
98 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pařené buchty

Ja zasa parené buchty položím na obyčajný rozkladací paráčik, ktorý trocha potriem olejom, aby sa naň neprilepili. Zdá sa mi to jednoduchšie, ako upevňovať gumou utierku na hrniec. Ale na druhej strane musím pred každou dávkou skontrolovať, či je pod paráčikom dosť vody a prípadne doliať.

anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pařené buchty

Ja vykysnuté cesto vyvalkám na 1 cm, kladiem lyžičkou kôpky tuhej marmelády, prikryjem cestom a vykrajujem okrúhle buchty. Parím tiež 10 min. nad parou, t.j. hrniec, vriaca, voda, utierka, guma, prikryté dalším hrncom…
Knedlíky - kysnuté robím tiež takýmto postupom, ešte som nenabrala odvahu šupnúť ich do vriacej vody…

Labužník Apolena
94 příspěvků 25.01.09 03:43
Jejda jeda...

… přikrývají. Je to dost podstatný detajlík. Moc se omlouvám. Přikrývají se druhým hncem.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Detajlík...

Apoléno, nechci Tě zaměstnávat, ale přikrývají se ty buchty něčím vysokým při napařování? Nebo ne? Díky.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Vynikající...

mnohokrát jsme si pochutnávali na této dobrotě a lízali se až za ušima. Nikdy jsem se však nezeptala našeho kamaráda Štefo (několik jeho dobrot je na Labužníku) na recept a on najednou není. Navařil nám jich vždycky kupu a některé zmrazil. Vím však, že měl tlustou gumu, která se tak tak dala natáhnout přez okraj velkého hrnce a tou zajištoval plátno nad vodou. Nevzpomínám si však, jestli ještě něčím přikrýval. Ty však o přikrývání nemluvíš. O Parených buchtách by se asi dalo říct, že jsou to knedlíky, které nejsou slizké a zůstanou nafouklé. Oprav mě prosím, říkám-li něco špatně. Děkuji Ti ještě jedno, za napsání receptu, který zajisté stojí za vyzkoušení!

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Karbanátky

Nejlepší recepty

Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz