Recept Papriky s kroupami a patisonem

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Připravíme si dvě pánvičky a hrnec.

Nejprve dáme vařit kroupy (solíme těsně před ukončením varu), scedíme, necháme odkapat.

Papriky pokrájíme na krychličky, blanšírujeme. Cibuli nakrájíme nadrobno, osmahneme na oleji jemně dohněda, přidáme utřený česnek, polévkovou lžíci vína. Potom přidáme blanšírované papriky a asi 13 minut dusíme.

Mezitím oloupeme patison a nakrájíme na malé kostičky. Promícháme obě mletá papriková koření s vinným octem, vínem, škrobovou moučkou, solí. Promícháme v této směsi kostičky patisonu. Osmahneme na oleji (al dente).

Dírkovanou lžící vyjmeme patisonové kostičky z oleje; do téhož oleje vsypeme uvařené kroupy a bílý mletý pepř - jen krátce osmahneme.

Připravíme si jednoduchou omáčku (měla by být sladkokyselá) - jíšku zředíme vínem a dobře promícháme. Pak omáčku krátce povaříme.

Na talíř dáme dvě kopičky (patisonovou a paprikovou), přidáme kroupy, které přelijeme omáčkou, ozdobíme zelenou petrželkou.

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla


Reklama

Nahlásit recept

  • 16.09.07 vloženo
  • 4416x zobrazeno

Čas přípravy

  • 37 - 39 minut

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • malý oloupaný patison
  • 100 g velkých krup
  • 1 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 1 kávová lžička mleté sladké papriky
  • 1 kávová lžička mleté pálivé papriky
  • 1 polévková lžíce vinného octa (z bílého vína)
  • 2 polévkové lžíce bílého vína
  • půl lžičky škrobové moučky
  • olej
  • zelená petrželka
  • mletý bílý pepř
  • sůl
  • na omáčku:
  • máslo (asi 20 g)
  • půl polévkové lžíce mouky
  • šťáva z jednoho citrónu
  • na špičku nože cukru
  • půl deci bílého vína
  • sůl

Doporučená příloha

  • bílé lehké - ne příliš aromatické - víno (veltlínské červené ranné - například)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Papriky s kroupami a patisonem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Papriky s kroupami a patisonem - DanoJ...

přiznávám pokorně, že na tu omáčku již mnoho roků používám obvykle jednu odrůdu bílého vína - totiž veltlínské (někdy zelené, někdy červené ranné - to méně, neb není úplně vždy ve Slezsku k dostání); jenže ten nápad s buketnějším (voňavějším) muškátem mi připadá hodně zajímavý!!! Ještě že se na „Labužníku“ diskutuje…

 
DanaJ
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Papriky s kroupami a patisonem

..ten muškát myslím na tu omáčku.

 
DanaJ
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Papriky s kroupami a patisonem-MI_LANe?

Hodil by se i muškát nebo nějaké podobné voňavé víno?

 
Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Papriky s kroupami a patisonem - cookie123

Domnívám se, že to, co napsala HelcaK, je zcela přesné! Pokud jde o obavu z alkoholu ve víně při vaření pokrmů, tak je skutečně zbytečná. Víno dává jídlům specifickou, nezaměnitelnou chuť. Tam bych skoro řekl, že to k tomu receptu prostě patří (var vody je - podle nadmořské výšky - cca 100 stupňů; alkohol se odpařuje asi při 78 stupních; tedy alkohol v jídle nezůstává; ovšem ten var je důležitý). Pokud jsou však ty důvody jiné, než obava z alkoholu (a ty důvody jsou rozhodně také respektuhodné!), pak bych risknul smíchat trochou vinného moštu (nebo jiné čiré - tedy rozhodně nikoli třeba citrusové - přírodní ovocné šťávy) a vinný ocet.
Jiné je to u „přílohy“; tam pochopitelně alkohol přítomen je. Ovšem je možné popít třeba neslazený zelený čaj, případně nějaký bylinkový s nahořklou příchutí (mám slabost pro sedmikráskový, taktéž „lapacho“ či „maté“ nebo borůvková nať - a mnoho dalších)…

 
HelcaK
960 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Papriky s kroupami a patisonem

cookie, nejsem Milan, ale pokud vás k tomu doma nevedou náboženské důvody nebo v rodině není léčený/neléčený alkoholik, kterého by načaté víno zbytečně lákalo, tak bych do toho klidně šla. Alkohol se varem vypaří, takže obava že by se někdo po jídle opil je celkem bezpředmětná. Ale čím to nahradit, to fakt nevim.

 
cookie123
253 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Papriky s kroupami a patisonem

Milane, čím se prosím dá nahradit víno. U nás alkohol nemáme rádi.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz