Recept Pappardelle s kadeřávkem a čočkou

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Rozehřát 2 lžíce oleje a osmažit na něm panchetta. Až pustí svůj tuk, tak přidat celer (bez lístků) a cibuli. Když se začne zelenina barvit, tak přidat rozmarýn, česnek a vše smažit 5 minut. Přilít víno a povařit tak dlouho až se vše trochu zredukuje.

Rozehřát vývar, přidat čočku a směs s pancetta. Zamíchat a dusit 3 - 4 minuty. Přidat kadeřávek a trochu vývaru na zředění. Nechat dobře prohřát.

Uvařit pappardelle, slít a nechat okapat, smíchat s čočkovou směsí a sýrem. Promíchat.

Podávat pokapané olejem a posypané lístky celeru.

Recept je z kategorií: Těstoviny

Nahlásit recept

  • 28.06.10 vloženo
  • 2764x zobrazeno

Čas přípravy

  • 35 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 500 g vnitrnich listu kadeřávku (stonky odejmuté), oblanšírované a na hrubo posekané
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 150 g pancetta, nebo slanina, nakrájená na tenké proužky
  • 2 malé červené cibule nakrájené na tenké plátky
  • 1/2 řapíkatého celeru, stonky a mladé lístky posekané (zvlášť)
  • 1 lžička posekaného rozmarýnu
  • 1 stroužek česneku
  • 120 ml Chianti, nebo podobného vína
  • 150 ml kuřecího vývaru
  • 200 g předem uvařené čočky
  • 600 g čerstvých pappardelle nudlí, nebo 450 g sušených
  • 100 g parmazán sýra nastrouhaného, nebo podobného
  • extra panenský olivový olej

Doporučená příloha

  • víno

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Pappardelle s kadeřávkem a čočkou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
babi
6360 příspěvků 01.07.10 01:09
Re: Pappardelle s kadeřávkem a čočkou

gabi, tak jsem si predstavila jak nesu z trhu k autu tri hlavy kaderavku, jak se je snazim nacpat do kufru a stala se z toho fraska ;) Recept jsem upravila podle velice podobneho receptu ze Sieny ve kterem mam udane mnozstvi kaderavku v gramech.
Dekuji Ti za pomoc s vysvetlenim teto, jak Wolfg rika, nepovedene kapusty. A konecne jeste dodam, ze to je dobre (osobne mam rada cocku) jidlo.

 
gabi
551 příspěvků 30.06.10 16:39
Re: Pappardelle s kadeřávkem a čočkou

barb, salatov je viacero druhov…su aj take, co hlavku vytvaraju…aj listove, ktore sa mozu postupne trhat…inac kaderavek ma uz vo svojom latinskom nazve, ze netvori hlavu-acephala…sama pises, ze ho predavaju na trznici iba po listoch zviazany do kytic a nie hlavy…pretoze tri „hlavy“, ako pises v recepte, to moze byt neskutocne mnozstvo listov…niektore odrody vyrastu aj do vysky 1,5 metra…asi by v tomto pripade bolo lepsie urcit mnozstvo podla listov…alebo jednoducho odvazit viazanicku listov

 
babi
6360 příspěvků 30.06.10 02:56
Re: Pappardelle s kadeřávkem a čočkou

Tak jste to vsechno za me vyresili, popsali a prodebatovali. Mam radost, ze ten kel znate. Kupuji si kaderavek na trznici (davaji dohromady nekolik listu do kytice). Take v zime kupuji od firmy Kuhne (nemecka) kaderavek nalozeny a pripravuji rychlou polevku. Urcite tato zelenina existovala davno v Cesku, protoze to varivala moje maminka (pridam recept) a to uz je pekne davno.

Na webu jsem nasla nekolik poznamek: „Nároky na pìstování má kadeøávek podobné jako rùžièková kapusta, je však skromnìjší. Pro pìstování na zahrádce jsou nižší typy kadeøávku vhodnìjší, než vysoké, které pøi nedostatku snìhu více trpí mrazem, i když kadeøávek je dosti zimovzdorný, snese -15 až -18°C.
Kadeøávek pìstujeme na záhonech po sklizených raných zeleninách. Silné sazenice vysazujeme na záhony od druhé poloviny kvìtna do konce èervna, a to ve sponu 70×70 cm. Semeno pro vypìstování sazenic se seje na výsevné záhony v dubnu až kvìtnu.
Na zimu mùžeme rostliny pøikrýt chvojím a chránit je tak pøed silnými mrazy. Od øíjna postupnì sklízíme listy, zaèínáme spodními a postupnì sklízíme vrchní listy, nebo øežeme celé rùžice listù. Lze je sklízet i v úplnì zmrzlém stavu (listy, které pøešel mráz, jsou chutnìjší). Na oøezaných koštálech ponechaných v zemi vyrazí na jaøe nové listy, které lze použít ke konzumu.“

Mam vsak jednu otazku, jak by jste nazvali rostlinu, ktera ma volne listy a netvori pevnou hlavu jako zeli? Salatu se take rika hlavka a jsou to jenom spojene listy.

 
Wolfg
583 příspěvků 30.06.10 00:02
Protinožce o kadeřávku

taková nepovedená kapusta starých zahrad, co nedělá hlávky a má ještě víc načechrané listy. Jako růžičková, vydrží silný mráz. Je méně náročná na živiny než jiná košťálová zelenina, tedy, nerada čerstvý hnůj. Velká práce s ním není. Po zalití lehce okopnout. Jo a bez chemie nelze, mšice, housenky a jiné suchozemské dárečky. Docela velká rostlina, potřebuje 2ft od další. Není to žádný perpetuum, chvíli lze ulamovat listy, jak se oteplí, vytáhne a přestane být dobrá

 
esmeralda
4813 příspěvků 29.06.10 18:41
Re: Pappardelle s kadeřávkem a čočkou - Gabi,

díky. Jen si budu muset srovnat ta roční období. Nám tady právě začíná zima.
Dnes v noci mě zamrzla miska s vodou pro ptáčky.

 
gabi
551 příspěvků 29.06.10 18:27
Re: Pappardelle s kadeřávkem a čočkou

esmeralda, s touto zeleninou mam dlhorocne skusenosti…jej pestovanie je uplne jednoduche…bud sejem rovno na hriadku, alebo do kvetinaca a potom pre:,–(zam…staci siat koncom aprila…:,–(im ju aj medzi kvetiny…zvlast tie nizsie a fialove odrody…vydrzi mi kazdy rok do jari…dokonca je chutnejsia po prvych mrazoch…v Nemecku sa :,-(ia cele plantaze…tento kuceravy kel je tam velmi oblubeny…okrem beznych vitaminov, mineralov atd. obsahuje velke mnozstvo luteinu a zeaxantinu-potrebne pre zrak…velke mnozstvo dobre vstrebatelneho vapnika, zeleza, kyseliny listovej…obsahuje latky, ktore dokazu zastavit rast rakovinovych buniek, dokonca pri meduloblastome (nador mozgu) dokaze uz nadorove bunky likvidovat

barb, ja som myslela, ci si sa nepomylila, ked pises o „hlavach“…lebo v Taliansku sa castejsie pouziva Cavolo nero…a to je tiez fantasticka zeleninka…hlavne v ribollite nesmie chybat…a ma inu chut ako kel kuceravy…ale ked si odsuhlasila, ze je to kaderavek ako na obrazku, tak potom je vsetko ok :)

 
esmeralda
4813 příspěvků 29.06.10 08:20
Re: Pappardelle s kadeřávkem a čočkou - Alis,

díky moc. Jedu do zahradnictví.

 
Alis
2617 příspěvků 29.06.10 08:16
Re: Pappardelle s kadeřávkem a čočkou, Esme...

jeden čas jsem kadeřávek pěstovala na chalupě (Jizerské hory) na záhonech, absolutně bezproblémová zelenina a moc dobrá, krásná, dekorativní. Tvůj obrázek ji vystihuje přesně. Stačí odlamovat listy, kolik potřebuješ, aspoň jak si pamatuji. Jak přes zimu nevím, jen matně si pamatuji, že první mrazíky zvládal kadeřávek bez potíží. :)

 
esmeralda
4813 příspěvků 29.06.10 08:09
Re: Pappardelle s kadeřávkem a čočkou - Barb,

jsem ráda že jsem se strefila.
Tady tato zelenina moc rozšířená není. Ale možná že by se dala pěstovat na zahrádce přes zimu. Mě imponuje že je možné (nejspíš) ulámat tolik listů co člověk zrovna potřebuje a zbytek roste dál.
Zahradníci poraďte. Jak obtížné je pěstování?

 
babi
6360 příspěvků 29.06.10 07:26
Re: Pappardelle s kadeřávkem a čočkou

esmeraldo, Vy jste sem dala presne ten obrazek o ktery jsem se znazila. Tady kde kdo dovede carovat ;) Rekla bych, ze to je vlastne kel a je dobry i do polevek. Pokud se nepletu, tak Nemci jej hodne pouzivaji. Dekuji Vam!

 
esmeralda
4813 příspěvků 29.06.10 06:14
Re: Pappardelle s kadeřávkem a čočkou

Na Google je v tom teké pěkný binec.
Nakonec jsem došla k závěru že by Kadeřávek mohl vypadat takhle.
Ale jistá si nejsem neboť tuto zeleninu neznám.

 
babi
6360 příspěvků 29.06.10 05:05
Re: Pappardelle s kadeřávkem a čočkou

omlouvan se! tak trochu jinak
http://images.search.yahoo.com/images/view?…
To je dlouhatanska adresa ;)

 
babi
6360 příspěvků 29.06.10 05:02
Re: Pappardelle s kadeřávkem a čočkou

gabi, ja si nemyslim, ze se tvori hlavky jako takove. Skoda, ze neumim jako nekteri uvect zdroj, ale alespon pridam tuto adresu
Je to moc zdrava zelanina a dobra take. Vydrzi na zahradce dlouho do zimy.

 
gabi
551 příspěvků 29.06.10 03:44
Re: Pappardelle s kadeřávkem a čočkou

kel kučeravý-kadeřavek je moja oblubena zelenina…pestujem ho uz roky-rokuce…a rozne odrody…vysoke, nizke, fialovo-sfarbene, ale ziaden netvori hlavy…

 
babi
6360 příspěvků 29.06.10 03:32
Re: Pappardelle s kadeřávkem a čočkou

Alice, to je od Vas moc pekne, dekuji ;)

 
Alice_G
505 příspěvků 29.06.10 01:55
Re: Pappardelle s kadeřávkem a čočkou - barb

píšeš skvěle, i bez zemětřesení.

 
babi
6360 příspěvků 28.06.10 22:57
Re: Pappardelle s kadeřávkem a čočkou

casino, jo, kdo by nekoktal, kdyz jsem po dlouhe dny peclive pridavala diakritiku (poprve a naposledy) i za zametreseni (5.5) ktere jsme zde pred nekolika dny meli. Moc Vam dekuji za upozorneni ;)

 
casino
4479 příspěvků 28.06.10 14:28
Re: Pappapardelle s kadeřávkem a čočkou

Pappapardelle? :) Chtělo by se zalaškovat, autorka snad promine, něčím o koktavosti :), kdyby nebylo evidentní, že se jedná o překlep… :-)))

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Pelmeně z červené řepy

Nejlepší recepty

Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz