Recept Panna cotta – klasická – 2 recepty

(Hodnoceno 3x) Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Panna cotta – klasická – 2 recepty

Úvod

V původním receptu je panna cotta připravená s bílky. Hmota je hladce krémová, nevidíme to pudinkové třepotání. Uvádím i recept se želatinou a méně sladký, vhodnější pro dnešní uspěchanou dobu.

Postup

1. Do hrnce dáme smetanu, cukr, vanilku a sůl. Pomalu zahřejeme, na mírném plameni vaříme 2 minuty a necháme vychladnout.
Krátce našleháme bílky a po trochách je přidáme do smetany. Směs přecedíme a nalejeme do formiček (nebo do formy na chlebíček) předem lehce potřených máslem. Postavíme je do pekáče s vodou a pečeme na 150° asi hodinu a půl. Necháme vychladnout formičky v lázni a v troubě. Teprve potom je uložíme v ledničce do druhého dne.
Mokrým nožem přejedeme podél okraje formičky, stačí do 1 cm. Krátce ji ponoříme do trochy horké vody a vyklopíme.

2. Plátky želatiny ponoříme do studené vody.
Do hrnce dáme smetanu, cukr, vanilku a sůl. Množství cukru přizpůsobíme podle sladkosti polevy, raději nepřehánět. Pomalu zahřejeme, na mírném plameni vaříme 2 minuty.
Přidáme vyždímanou želatinu a mícháme dokud se dobře nerozpustí.
Směs přecedíme a nalejeme do formiček (nebo do formy na chlebíček) předem vypláchnuté studenou vodou. Po vychládnutí uložíme do ledníčky nejméně na 5 hodin.
Před podáváním mokrým nožem přejedeme podél okraje formičky, stačí do 1 cm. Krátce ji ponoříme do trochy horké vody a vyklopíme.

Klasická Panna cotta je bílá s vanilkovou příchutí. Obvykle ji servírují s trochou karamelové omáčky.
Pokud cokoliv jiného přidáte do krému, použijete různé zálivky, ovocné omáčky nebo ovoce, mělo by to být upřesněné v názvu.
Fantazii se meze nekladou, stačí se podívat na fotky na internetu.

Recept je z kategorií: Dezerty


Reklama

Nahlásit recept

  • 15.03.10 vloženo
  • 27571x zobrazeno

Ingredience

  • 1. Panna cotta s bílky:
  • 1 l čerstvé smetany
  • 160 g cukr
  • 8-9 bílků
  • ½ vanilkového lusku podélně naříznutého
  • malá špetka soli.
  • 2. Panna cotta se želatinou:
  • 1 l čerstvé smetany
  • 120 g cukr (max. 140 g)
  • 24-30 g želatiny v plátcích
  • ½ vanilkového lusku podélně naříznutého
  • malá špetka soli.

Doporučená příloha

  • Zapít dobrým espresso.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 27.05.13 11:09

Výborný dezert, já zkusila variantu se želatinou, ale jen z poloviny dávky…
Jako formičky jsem použila dna od menších PET lahví, používám je i na pudinky atd.
Přeliv: domácí jahodový džem trošku naředěný jahodovým sirupem Jupi a doprostřed na špičku lžičky džem z černého bezu…

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

casino 31.08.12 15:39

.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

Shira313 26.02.12 18:45

Vyskúšala som variantu so želatinou a postuhnutí zaliala vínovo malinovým rôsolom - mňam :o)

Odkaz na uvaření

casino 26.12.11 21:25

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Panna cotta – klasická – 2 recepty

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Zuzka1973
2137 příspěvků 27.05.13 13:09

Nedalo mi to a vyzkoušela jsem i variantu s bílky…
Ale opět jen z poloviční dávky a pouze do mističek.
Myslím, že je pro nás takto vhodnější… želetinu každou chvíli nemám po ruce :nevim: ale bílky jo :palec:
Sem tam zbudou po zadělání kynutého těsta nebo nudlí… normálně je do něčeho pak přidám, ale využití na toto mi přijde chuťově nejlepší varianta :D
Hmmm… ale musím dokoupit vanilku :think: :D

Příspěvek upraven 27.05.13 v 13:09

 
gmp
1603 příspěvků 06.02.13 22:26
-

Obywatelu Casino, jsem z nich celej zmatenej. Jsa pouhým synkem ze vsi. Voni maj chtíč na kottění panny, nebo kontumovat psy? Jen v jednom jsem s nima za. Já koukám, celej říčnej, že voni sou celej nahnutej. Voni sou semotamo vodmáznutej, aby tu znich něco eště zbylo. Voni nevědí, že kritika kradení recesspisů (tuším, že šlo o Glaminne prsa) je trestána exkomunikací z řad věřících! Komenský prchl do Polski, můžete ho následovat. Pokud by padlo rozhodnutí na Uhry, radím - jen ne Horní zem!

Příspěvek upraven 07.02.13 v 09:47

 
casino
4466 příspěvků 06.02.13 18:16
Jak pýýýšu nižejc...

…já kottím pannu se želatííínou. Je to pohodlné, rychlé a nemyslí-li jeden na kopyta, tak si i pochutná :mrgreen:
Dnes mi MAKRONKY dovlíkly kastrolek čehosi o čom říkaly, že je to Panna cotta z BÍLKŮ!!!
Adjustace, či spíše NEadjustace, byla sice pod psa (viz fotto :evil: ale jinak MANA NEBESKÁ!!! :palec: :potlesk: :palec:
Ne, že by se to s tou želatinovou nedalo vůbec srovnat, to nééé, ale bylo to jako nebe a dudy :)
Jsem rádo, že se mi u nich podařilo zasít seminko (gmp, mlčte! je to deminutivum!!! :mrgreen: a snad ještě začnou vařit a ne jen ohřívat v MW ;) :)
Rádo bych tu Panna cotta z bílků připravilo a nechalo slušně naobrázkovat, ale nevím, jestli to stihnu :nevim: :think: ;)

Příspěvek upraven 06.02.13 v 18:17

 
2905
753 příspěvků 13.09.12 05:15

Tento recept uchvátil syna, přiznám, hlavně pro fotky. bez zaváhání vyřešil, já první, ty ten druhej :hug: četl postup, nadšení sláblo, se slovy - něco stvoříme, odkráčel. doufám že nafotí, ukáže a přizná úpravy.
mám poděkovat za srozumitelné popisy receptů, úprav a jiných vylepšení pro začínající :potlesk:

 
Eja
3811 příspěvků 01.09.12 10:43

No jo, ale ten pravo by sežral toho vlevo :mrgreen:

 
Zuzka1973
2137 příspěvků 31.08.12 16:54

První, co mi blesklo hlavou, bylo: „Oba mají v očích napsáno: Chcete mně?“
A já odpovídám: „Klidně hned a oba!“ :palec:

 
Eja
3811 příspěvků 31.08.12 16:50

Ten vpravo výrazně víc :) samozřejmě ne k sežrání :mrgreen: kdyby to byla krasavice, tak se moji prckové zblázní, velké holky - to je ono :mavam:

 
Zuzka1973
2137 příspěvků 31.08.12 15:57

Oba jsou k sežrání :palec:

 
casino
4466 příspěvků 31.08.12 15:46

…vyměnil jsem obrázek k receptu…
Nemohl jsem odolat :P

 
Shira313
117 příspěvků 26.02.12 18:45

Vyskúšala som variantu so želatinou a postuhnutí zaliala vínovo malinovým rôsolom - mňam :o)

 
casino
4466 příspěvků 26.12.11 21:54

Panna cottu připravuji podle postupu č.2; někdy s příchutí rozmarýnu… :palec:
Na uvedený 1 litr smetany stačí cca 8cm čerstvého rozmarýnu povařit 3 až 5 minut.
Pokud přeženete množství či čas, hrozí nebezpečí, že to chytne „vůni“ po šalvěji, což nemusí být každému po chuti :wink: Radím tedy, raději méně, než více. Je příjemné pozorovat konzumenty když nemohou přijít na to, co jim tam voní a ochutnávají a ochutnávají a…, až už není co :-)
sveva, nedaří se mi mou fotku umístit až na 2. pozici :twisted: Snad to dokážete sama :-)

 
Eja
3811 příspěvků 26.12.11 13:12

Panna cottu - v druhé verzi, tedy smetana + želatina - považuji za geniální dezert po vícechodovém menu. Sice těch kalorií nemá málo ( ale prakticky vůbec hmotu nesladím), ale s ovocným přelivem je v malé porci osvěžující a jí se skoro sama :palec:
Mé vyzkoušené ovocné zimní variace:

  • do smetany přidat pomerančovou kúru z chemicky neošetřeného pomeranče, jako přeliv trochu pomerančovou šťávou povoleného fíkovo-pomerančového džemu, obložit čerstvými fíky a kousky pomeranče
  • na přeliv nahrubo tyčovým sekacím mixérem projet hodně zralé mango s trochou pomerančové šťávy, obložit kousky pomeranče


Jako přiměřená malá porce se mi jako formičky osvědčily umělohmotné kelímky od Activie ( balená po dvou mističkách). Z 500 ml 33% smetany a tří plátků želatiny je pět porcí. Doporučuji nespoléhat se na dobu tuhnutí 6 hodin - poprvé mi to vyšlo, podruhé jako k vzteku včera po 7 hodinách ztuhnutí jen neúplně. Dokonalá byla až před spaním ta pátá zbývající :mrgreen: . Zkoumáním příčiny jsem na to asi nakonec přišla - formičky jsem přikryla alobalem a tím asi zpomalila tuhnutí.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz