Recept Panna cotta – klasická – 2 recepty
sveva Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
V původním receptu je panna cotta připravená s bílky. Hmota je hladce krémová, nevidíme to pudinkové třepotání. Uvádím i recept se želatinou a méně sladký, vhodnější pro dnešní uspěchanou dobu.
Postup
1. Do hrnce dáme smetanu, cukr, vanilku a sůl. Pomalu zahřejeme, na mírném plameni vaříme 2 minuty a necháme vychladnout. Krátce našleháme bílky a po trochách je přidáme do smetany. Směs přecedíme a nalejeme do formiček (nebo do formy na chlebíček) předem lehce potřených máslem. Postavíme je do pekáče s vodou a pečeme na 150° asi hodinu a půl. Necháme vychladnout formičky v lázni a v troubě. Teprve potom je uložíme v ledničce do druhého dne. Mokrým nožem přejedeme podél okraje formičky, stačí do 1 cm. Krátce ji ponoříme do trochy horké vody a vyklopíme. 2. Plátky želatiny ponoříme do studené vody. Do hrnce dáme smetanu, cukr, vanilku a sůl. Množství cukru přizpůsobíme podle sladkosti polevy, raději nepřehánět. Pomalu zahřejeme, na mírném plameni vaříme 2 minuty. Přidáme vyždímanou želatinu a mícháme dokud se dobře nerozpustí. Směs přecedíme a nalejeme do formiček (nebo do formy na chlebíček) předem vypláchnuté studenou vodou. Po vychládnutí uložíme do ledníčky nejméně na 5 hodin. Před podáváním mokrým nožem přejedeme podél okraje formičky, stačí do 1 cm. Krátce ji ponoříme do trochy horké vody a vyklopíme. Klasická Panna cotta je bílá s vanilkovou příchutí. Obvykle ji servírují s trochou karamelové omáčky. Pokud cokoliv jiného přidáte do krému, použijete různé zálivky, ovocné omáčky nebo ovoce, mělo by to být upřesněné v názvu. Fantazii se meze nekladou, stačí se podívat na fotky na internetu.
Recept je z kategorií: Dezerty
- 15.03.10 vloženo
- 38218x zobrazeno
Ingredience
- 1. Panna cotta s bílky:
- 1 l čerstvé smetany
- 160 g cukr
- 8-9 bílků
- ½ vanilkového lusku podélně naříznutého
- malá špetka soli.
- 2. Panna cotta se želatinou:
- 1 l čerstvé smetany
- 120 g cukr (max. 140 g)
- 24-30 g želatiny v plátcích
- ½ vanilkového lusku podélně naříznutého
- malá špetka soli.
Doporučená příloha
Zapít dobrým espresso.
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku27.5.13 11:09
Výborný dezert, já zkusila variantu se želatinou, ale jen z poloviny
dávky…
Jako formičky jsem použila dna od menších PET lahví, používám je i na
pudinky atd.
Přeliv: domácí jahodový džem trošku naředěný jahodovým sirupem Jupi a
doprostřed na špičku lžičky džem z černého bezu…
26.2.12 18:45
Vyskúšala som variantu so želatinou a postuhnutí zaliala vínovo
malinovým rôsolom - mňam )
Diskuse k receptu Panna cotta – klasická – 2 recepty
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Panna cotta – klasická – 2 recepty
Nedalo mi to a vyzkoušela jsem i variantu s bílky…
ale bílky jo 


Ale opět jen z poloviční dávky a pouze do mističek.
Myslím, že je pro nás takto vhodnější… želetinu každou chvíli nemám po ruce
Sem tam zbudou po zadělání kynutého těsta nebo nudlí… normálně je do něčeho pak přidám, ale využití na toto mi přijde chuťově nejlepší varianta
Hmmm… ale musím dokoupit vanilku
Příspěvek upraven 27.05.13 v 13:09
Obywatelu Casino, jsem z nich celej zmatenej. Jsa pouhým synkem ze vsi. Voni maj chtíč na kottění panny, nebo kontumovat psy? Jen v jednom jsem s nima za. Já koukám, celej říčnej, že voni sou celej nahnutej. Voni sou semotamo vodmáznutej, aby tu znich něco eště zbylo. Voni nevědí, že kritika kradení recesspisů (tuším, že šlo o Glaminne prsa) je trestána exkomunikací z řad věřících! Komenský prchl do Polski, můžete ho následovat. Pokud by padlo rozhodnutí na Uhry, radím - jen ne Horní zem!
Příspěvek upraven 07.02.13 v 09:47
…já kottím pannu se želatííínou. Je to pohodlné, rychlé a nemyslí-li jeden na kopyta, tak si i pochutná
ale jinak MANA NEBESKÁ!!!


a snad ještě začnou vařit a ne jen ohřívat
v MW


Dnes mi MAKRONKY dovlíkly kastrolek čehosi o čom říkaly, že je to Panna cotta z BÍLKŮ!!!
Adjustace, či spíše NEadjustace, byla sice pod psa (viz fotto
Ne, že by se to s tou želatinovou nedalo vůbec srovnat, to nééé, ale bylo to jako nebe a dudy
Jsem rádo, že se mi u nich podařilo zasít seminko (gmp, mlčte! je to deminutivum!!!
Rádo bych tu Panna cotta z bílků připravilo a nechalo slušně naobrázkovat, ale nevím, jestli to stihnu
Příspěvek upraven 06.02.13 v 18:17
Tento recept uchvátil syna, přiznám, hlavně pro fotky. bez zaváhání vyřešil, já první, ty ten druhej
četl postup, nadšení sláblo, se slovy -
něco stvoříme, odkráčel. doufám že nafotí, ukáže a přizná
úpravy.
mám poděkovat za srozumitelné popisy receptů, úprav a jiných vylepšení pro začínající
No jo, ale ten pravo by sežral toho vlevo
První, co mi blesklo hlavou, bylo: „Oba mají v očích napsáno: Chcete mně?“
A já odpovídám: „Klidně hned a oba!“
Ten vpravo výrazně víc
samozřejmě ne k sežrání
kdyby to byla krasavice, tak se moji prckové
zblázní, velké holky - to je ono 
Oba jsou k sežrání
…vyměnil jsem obrázek k receptu…
Nemohl jsem odolat
117 příspěvků 26.2.12 18:45
Vyskúšala som variantu so želatinou a postuhnutí zaliala vínovo malinovým rôsolom - mňam
)
Panna cottu připravuji podle postupu č.2; někdy s příchutí rozmarýnu…
Radím tedy, raději méně, než více. Je
příjemné pozorovat konzumenty když nemohou přijít na to, co jim tam voní
a ochutnávají a ochutnávají a…, až už není co 
Snad to dokážete sama 
Na uvedený 1 litr smetany stačí cca 8cm čerstvého rozmarýnu povařit 3 až 5 minut.
Pokud přeženete množství či čas, hrozí nebezpečí, že to chytne „vůni“ po šalvěji, což nemusí být každému po chuti
sveva, nedaří se mi mou fotku umístit až na 2. pozici
Panna cottu - v druhé verzi, tedy smetana + želatina - považuji za geniální dezert po vícechodovém menu. Sice těch kalorií nemá málo ( ale prakticky vůbec hmotu nesladím), ale s ovocným přelivem je v malé porci osvěžující a jí se skoro sama
Mé vyzkoušené ovocné zimní variace:
Jako přiměřená malá porce se mi jako formičky osvědčily umělohmotné kelímky od Activie ( balená po dvou mističkách). Z 500 ml 33% smetany a tří plátků želatiny je pět porcí. Doporučuji nespoléhat se na dobu tuhnutí 6 hodin - poprvé mi to vyšlo, podruhé jako k vzteku včera po 7 hodinách ztuhnutí jen neúplně. Dokonalá byla až před spaním ta pátá zbývající