Recept Panettone jinak-vánoční dobrota z Milána

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Panettone jinak-vánoční dobrota z Milána

Postup

Smíchat kvasnice a vlažnou vodou a trochou mouky. Přikrýt a nechat vzejít po 30min. Dohromady smíchat mouku, cukr, sůl a udělat doprostřed jimku. Rozbít vejce, nalít je do jimky společně s kvasnicema. Vypracovat v hladké těsto. Přidávat máslo po kouscích, citronovou kůru, kandované ovoce a hrozinky a dobře vypracovat v těsto. Vyválet těsto v kouli, přikrýt a nechat na teplém místě nakynout po 8hodin. Potom vyválet těsto v dlouhý válec a vložit ho do dobře vymazané formy na Šarlotku. Přikrýt a nechat znovu nakynout po 2hodiny. Předehřát troubu na 220°C, pomocí ostrého nože udělat kříž nahoře a péct v troubě asi 50min. Ihned vyjmout z formy a položit na mřížku. Nechat vychladit a stát po 12 hodin, před krájením. P.S.: Tradiční vánoční buchta/vánočka/sladký chleba, dobrá po celý rok. V Miláně se někdy plní zmrzlinou. Avšak během Vánoc cukrárny v Itálii prodají 30milionů kg Panettone. Panettone se nejí vidličkou. Italoví si uždibují kousky pomocí prstů, velké na vložení do úst. Často se připíjí bublavé Spumante brut. Pro další možnosti forem se prosím podívejte na recept ¨Sváteční Panettone¨.

Recept je z kategorií: Bábovky

Nahlásit recept

  • 19.11.02 vloženo
  • 19845x zobrazeno

Počet porcí

  • 10 porcí

Ingredience

  • 50g kvasnic
  • 4 lžíce vlažné vody
  • 600g polohrubé mouky
  • 150g cukru
  • špetka soli
  • 5 vajec, pokojové teploty
  • 200g chladného másla, na kostky nakrájeného
  • kůra z vosku zbaveného citronu
  • 250g kandovaného ovoce a citronové kůry, na kostičky nakrájené
  • 150g hrozinek
  • 1 lžíce slunečnicového oleje

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Panettone jinak-vánoční dobrota z Milána

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
babi
6360 příspěvků 08.12.10 23:27

Jolanko a Glamo, cela prava cast bude na nas ruzne blikat…naco recepty, naco neco upect, jdete a kupte si to :lol:

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 08.12.10 11:20

Jooooooo :mrgreen:
A bude hůř… :-?
:mrgreen:

jolana
5066 příspěvků 08.12.10 11:15

Nie, nevidela, nepatrala…vytiahla som recept aj link na ostatne, aby si kto chce posluzil :) taka odveta mstiva na reklamu vpravo :mrgreen:

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 08.12.10 10:58

Jolano…vidělas, kdy byl tento recept vložen…? má číslo 7569…
Nebo jsem tvou poznámku nepochopila…? :?:

jolana
5066 příspěvků 08.12.10 10:21
jolana
5066 příspěvků 04.07.10 18:05
Re: Panettone jinak-Nivka,

dakujem, skusim :)

niivka
79 příspěvků 04.07.10 04:36
Re: Panettone jinak-vánoční dobrota z Milána.

Landospandos ,
je to možné , že by Vám to tak veľmi spôsobilo problémy no možno ani nie. To cesto s tým množstvom vajec a masla je tzv. ťažké a niečo tie dierky, ktoré poznáme z kupovaného Panettone musí urobiť. Tu už nejde len o 600 g čistej múky keby neboli vajcia a maslo tiež by som ani neuvažovala o dvoch kockách…Osobne mávam problémy s kysnutým koláčom no tu je to v pohode. Po upečení je to ako trené cesto. Je to krehké a takmer až drobivé. A ničím to nepripomína kysnutý koláč. Mám v rodine žlčnikárov, ale nik nesťažoval.

Landospandos
256 příspěvků 03.07.10 07:17
Re: Panettone jinak-vánoční dobrota z Milána.

Nic proti kvasnicím, ale já dát do 600 g mouky dvě kostky kvasnic, asi by musel přijet místní hasičský sbor, protože by mě nesnesitelně pálila žáha. Takže panettone asi nee.
Trochu mimo mísu - u nás v pekařství prodávají (snad to napíšu správně) foccacio. Báječná věc! Zná někdo (osvědčený) recept? (Předem díky!!) Protože úplně jako klasické kynuté se mi to nezdá. Má takovou specifickou chuť, mňam!

niivka
79 příspěvků 03.07.10 06:18
Re: Panettone jinak-vánoční dobrota z Milána.

Jolanka,
uvediem to sem. Prvý a druhý pokus panettone som robila presne podľa rozpisu. Čakala som 8 hodín. Keď som to prenielsa do formy stratili sa všetky bublinky, ktoré ma na tomto koláčiku fascinujú. Porada so svokrou priniesla nasledovné hmm zlepšenie. Na 600g múky použijem 2 kocky kvasníc po 42 g. Cesto ak je mierne redšie nevadí len vyhovuje, ale zvyčajne prisýpam necelých 40g polohrubej múky. Po vymixovaní mixérom do polohy odlepovania sa cesta od stien misky čo mi trvá cca 10 minút nechávam cesto v pôvodnej miske kysnúť LEN hodinu. Potom cesto prepracujem na doske a delím ho do maslom vymazaných tortových foriem podla oka nakolko jedna froma je 24 a jedna 28 cm. A tu začína to samotné nadýchané bublnkovanie ktoré ma takna panettone vždy fascinovalo. Tu mi to kysne skoro 5 hodín. Kedže sa po takom čase už s cestom nemanipuluje bublinky zostávajú v ceste. Potom to šupnem do vyhriatej rúry kde tiež pridávam troška vody aby sa to mastné ťažké cesto dvihlo potrebuje horúcu paru. Takto to robím už dva roky. Čiže jediné čo som spravila je otočenie miesta na kysnutie. Ak je cesto trošku redšie, lebo raz dám trošku väčšie vajíčka a raz menšie , nevadí lebo o to krajšie bublinky sa mi v ceste spravia. :-) Ak sú nejaké ďalšie otázky prosím na mailík lebo nie vždy sa mi podarí dostať sem. Prajem všetkým veľa úspechov pri príprave a ešte niečo. Milujem tento recept práve pre jeho jednoduchosť

babi
6360 příspěvků 03.07.10 04:40
Re: Panettone jinak-vánoční dobrota z Milána.

Pridavam se. Osobne, pokud Panettone pecu doma, tak take formu nemam, protoze kdybych mela mit formu na vsechno, tak doma uz neni misto pro me. Na tento vanocni chleb pouziji 5 kg konzervu od kavy vylozenou pecicim papirem, ale je take nizka, placata varianta Panettone, pri ktere si muzete pomoct kruhem vytvorenym z kartonu sepnutym kovovou sponkou na papir. S tou moukou je to asi takto. V Kanade a USA se pouziva skoro na vsechno mouka zvana All Purpose, ale v Cesku mate moznost koupit dokonce 00 hladkou mouku jak jsem zjistila na webu. Mouka je obvykle problem v mnoha zemich a clovek musi opustit svoje ceske navyky a zvyky.
casino, ta jimka je nejspis jamka/prohlubina ;) a vejce jsou cela, protoze dokonce Apetit ma plno chyb v receptech. Take mam recept, pomerne blizky originalu.

jolana
5066 příspěvků 03.07.10 03:13
Re: Panettone jinak-vánoční dobrota z Milána.

Sylvie, napriklad do uzkeho vyssieho hrnca/kastroliku a rucku odsrubovat…

jolana
5066 příspěvků 03.07.10 03:10
Re: Panettone jinak-nivka,

napis prosim , zaujmov je plno ;))

casino
4488 příspěvků 03.07.10 02:58
Re: Panettone jinak-vánoční dobrota z Milána.

Panettone jsem dosud nepekl (mám to štěstí být o Vánocích zásobován přímo z Milána :-)
Tento recept je asi už upraven na české poměry :-) Všeobecně se má totiž za to, že polohrubá a hrubá mouka se v It. nevyskytují… I pracovní postup je „poněkud“ urychlen… Jsou recepty, kde se pracuje skoro dva dny :-(

Tady je zajímavý postup. Akorát by mě zajímalo, kterak italští soudruzi nakládají s tolika žloutky co jim zbudou :-( Pokud se nejedná o překlep, tak možná nafukují rakvičky; ty mají dlouhou trvanlivost, asi jim vydrží až do dalších Vánoc :-)))
 http://www.tyden.cz/…e_95083.html

Babi je patrně Nestor tohoto fóra, a tak jako „K princeznám se nečuchá“, je i „… nebezpečné dotýkat se hvězd…“ Vím, žije leta v cizině… Nemohu za to, že mě rozesmála :-) Užila zde 2× výrazu „jimka“ :-)) O použití jímek jsem měl dosud jinou představu :-)))

niivka
79 příspěvků 03.07.10 02:44
Re: Panettone jinak-vánoční dobrota z Milána.

Sylvie netreba sa báť výroby panettone zistila som že talianske gazdinky sú v podstate úplne geniálne vdaka tomuto koláčiku. Ja osobne to dávam do dvoch tortových foriem vymazaných maslom… Ak budete mať záujem napíšem Vám ako som si upravila recept.

Sylvie
2302 příspěvků 02.07.10 18:25
Re: Panettone jinak-vánoční dobrota z Milána.

Casino, moc Ti děkuji. Teda, s námahou jsem to dočetla a dnes upeču klasickou vánočku a s Panettone budu blbnout jindy. :-)

casino
4488 příspěvků 02.07.10 17:37
Re: Panettone jinak-vánoční dobrota z Milána.

… no, a…, Sylvie, dívala jste se sem? :) Sváteční ¨Panettone¨(PRA).

Sylvie
2302 příspěvků 02.07.10 16:54
Re: Panettone jinak-vánoční dobrota z Milána Dotaz

Prosím, nemám žádné takové formy, máte nápad, jak ho ještě jinak upéct?
Díky!
 Sylvie

niivka
79 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Panettone jinak-vánoční dobrota z Milána.

Takt toto je nieco neskutocne bozske!!!!!! Vyborna a jednoducha priprava a este lepsi vysledok.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Panettone jinak-vánoční dobrota z Milána.

zde je jeste nekolik obrazku k Panettone a take nejake povidani. Chcete-li podivejte se i na recept >Bozske Pandoro-hvezdicovy vanocni zlaty chleb z Verony< take s obrazkem.

Vsechny zdravi Babi.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Jak jsem slíbila...

poslala jsem Pepíčkovu nějaké fotky (děkuji mu za jejich přidání).

Všem zasílám pozdav!

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Karbanátky

Nejlepší recepty

Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz