Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
babi Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail
Smíchat kvasnice a vlažnou vodou a trochou mouky. Přikrýt a nechat vzejít po 30min. Dohromady smíchat mouku, cukr, sůl a udělat doprostřed jimku. Rozbít vejce, nalít je do jimky společně s kvasnicema. Vypracovat v hladké těsto. Přidávat máslo po kouscích, citronovou kůru, kandované ovoce a hrozinky a dobře vypracovat v těsto. Vyválet těsto v kouli, přikrýt a nechat na teplém místě nakynout po 8hodin. Potom vyválet těsto v dlouhý válec a vložit ho do dobře vymazané formy na Šarlotku. Přikrýt a nechat znovu nakynout po 2hodiny. Předehřát troubu na 220°C, pomocí ostrého nože udělat kříž nahoře a péct v troubě asi 50min. Ihned vyjmout z formy a položit na mřížku. Nechat vychladit a stát po 12 hodin, před krájením. P.S.: Tradiční vánoční buchta/vánočka/sladký chleba, dobrá po celý rok. V Miláně se někdy plní zmrzlinou. Avšak během Vánoc cukrárny v Itálii prodají 30milionů kg Panettone. Panettone se nejí vidličkou. Italoví si uždibují kousky pomocí prstů, velké na vložení do úst. Často se připíjí bublavé Spumante brut. Pro další možnosti forem se prosím podívejte na recept ¨Sváteční Panettone¨.
Recept je z kategorií: Bábovky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Panettone jinak-vánoční dobrota z Milána
Jolanko a Glamo, cela prava cast bude na nas ruzne blikat…naco recepty, naco neco upect, jdete a kupte si to
Jooooooo


A bude hůř…
5068 příspěvků 8.12.10 11:15
Nie, nevidela, nepatrala…vytiahla som recept aj link na ostatne, aby si kto chce posluzil
taka odveta mstiva na reklamu
vpravo 
Jolano…vidělas, kdy byl tento recept vložen…? má číslo 7569…
Nebo jsem tvou poznámku nepochopila…?
5068 příspěvků 8.12.10 10:21
http://www.labuznik.com/…ni/podrobne/?…
5068 příspěvků 4.7.10 18:05
dakujem, skusim
79 příspěvků 4.7.10 04:36
Landospandos ,
je to možné , že by Vám to tak veľmi spôsobilo problémy no možno ani nie. To cesto s tým množstvom vajec a masla je tzv. ťažké a niečo tie dierky, ktoré poznáme z kupovaného Panettone musí urobiť. Tu už nejde len o 600 g čistej múky keby neboli vajcia a maslo tiež by som ani neuvažovala o dvoch kockách…Osobne mávam problémy s kysnutým koláčom no tu je to v pohode. Po upečení je to ako trené cesto. Je to krehké a takmer až drobivé. A ničím to nepripomína kysnutý koláč. Mám v rodine žlčnikárov, ale nik nesťažoval.
256 příspěvků 3.7.10 07:17
Nic proti kvasnicím, ale já dát do 600 g mouky dvě kostky kvasnic, asi by musel přijet místní hasičský sbor, protože by mě nesnesitelně pálila žáha. Takže panettone asi nee.
Trochu mimo mísu - u nás v pekařství prodávají (snad to napíšu správně) foccacio. Báječná věc! Zná někdo (osvědčený) recept? (Předem díky!!) Protože úplně jako klasické kynuté se mi to nezdá. Má takovou specifickou chuť, mňam!
79 příspěvků 3.7.10 06:18
Jolanka,
Ak sú nejaké ďalšie otázky prosím na
mailík lebo nie vždy sa mi podarí dostať sem. Prajem všetkým veľa
úspechov pri príprave a ešte niečo. Milujem tento recept práve pre jeho
jednoduchosť
uvediem to sem. Prvý a druhý pokus panettone som robila presne podľa rozpisu. Čakala som 8 hodín. Keď som to prenielsa do formy stratili sa všetky bublinky, ktoré ma na tomto koláčiku fascinujú. Porada so svokrou priniesla nasledovné hmm zlepšenie. Na 600g múky použijem 2 kocky kvasníc po 42 g. Cesto ak je mierne redšie nevadí len vyhovuje, ale zvyčajne prisýpam necelých 40g polohrubej múky. Po vymixovaní mixérom do polohy odlepovania sa cesta od stien misky čo mi trvá cca 10 minút nechávam cesto v pôvodnej miske kysnúť LEN hodinu. Potom cesto prepracujem na doske a delím ho do maslom vymazaných tortových foriem podla oka nakolko jedna froma je 24 a jedna 28 cm. A tu začína to samotné nadýchané bublnkovanie ktoré ma takna panettone vždy fascinovalo. Tu mi to kysne skoro 5 hodín. Kedže sa po takom čase už s cestom nemanipuluje bublinky zostávajú v ceste. Potom to šupnem do vyhriatej rúry kde tiež pridávam troška vody aby sa to mastné ťažké cesto dvihlo potrebuje horúcu paru. Takto to robím už dva roky. Čiže jediné čo som spravila je otočenie miesta na kysnutie. Ak je cesto trošku redšie, lebo raz dám trošku väčšie vajíčka a raz menšie , nevadí lebo o to krajšie bublinky sa mi v ceste spravia.
Pridavam se. Osobne, pokud Panettone pecu doma, tak take formu nemam, protoze kdybych mela mit formu na vsechno, tak doma uz neni misto pro me. Na tento vanocni chleb pouziji 5 kg konzervu od kavy vylozenou pecicim papirem, ale je take nizka, placata varianta Panettone, pri ktere si muzete pomoct kruhem vytvorenym z kartonu sepnutym kovovou sponkou na papir. S tou moukou je to asi takto. V Kanade a USA se pouziva skoro na vsechno mouka zvana All Purpose, ale v Cesku mate moznost koupit dokonce 00 hladkou mouku jak jsem zjistila na webu. Mouka je obvykle problem v mnoha zemich a clovek musi opustit svoje ceske navyky a zvyky.
a vejce jsou cela, protoze dokonce Apetit ma
plno chyb v receptech. Take mam recept, pomerne blizky originalu.
casino, ta jimka je nejspis jamka/prohlubina
5068 příspěvků 3.7.10 03:13
Sylvie, napriklad do uzkeho vyssieho hrnca/kastroliku a rucku odsrubovat…
5068 příspěvků 3.7.10 03:10
napis prosim , zaujmov je plno
Panettone jsem dosud nepekl (mám to štěstí být o Vánocích zásobován přímo z Milána
Všeobecně se má totiž za to, že polohrubá
a hrubá mouka se v It. nevyskytují… I pracovní postup je „poněkud“
urychlen… Jsou recepty, kde se pracuje skoro dva dny 
Tento recept je asi už upraven na české poměry
Tady je zajímavý postup. Akorát by mě zajímalo, kterak italští soudruzi nakládají s tolika žloutky co jim zbudou
Pokud se nejedná o překlep, tak možná
nafukují rakvičky; ty mají dlouhou trvanlivost, asi jim vydrží až do
dalších Vánoc 
http://www.tyden.cz/…e_95083.html
Babi je patrně Nestor tohoto fóra, a tak jako „K princeznám se nečuchá“, je i „… nebezpečné dotýkat se hvězd…“ Vím, žije leta v cizině… Nemohu za to, že mě rozesmála
Užila zde 2× výrazu „jimka“
O použití jímek jsem měl dosud jinou
představu 
79 příspěvků 3.7.10 02:44
Sylvie netreba sa báť výroby panettone zistila som že talianske gazdinky sú v podstate úplne geniálne vdaka tomuto koláčiku. Ja osobne to dávam do dvoch tortových foriem vymazaných maslom… Ak budete mať záujem napíšem Vám ako som si upravila recept.
2302 příspěvků 2.7.10 18:25
Casino, moc Ti děkuji. Teda, s námahou jsem to dočetla a dnes upeču klasickou vánočku a s Panettone budu blbnout jindy.
… no, a…, Sylvie, dívala jste se sem?
Sváteční
Panettone¨(PRA).
2302 příspěvků 2.7.10 16:54
Prosím, nemám žádné takové formy, máte nápad, jak ho ještě jinak upéct?
Díky!
Sylvie
79 příspěvků 25.1.09 03:43
Takt toto je nieco neskutocne bozske!!!!!! Vyborna a jednoducha priprava a este lepsi vysledok.
zde je jeste nekolik obrazku k Panettone a take nejake povidani. Chcete-li podivejte se i na recept >Bozske Pandoro-hvezdicovy vanocni zlaty chleb z Verony< take s obrazkem.
Vsechny zdravi Babi.
poslala jsem Pepíčkovu nějaké fotky (děkuji mu za jejich přidání).
Všem zasílám pozdav!