Recept Panczkraut Pra

(Hodnoceno 1x) Polská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Jednoduchý lidový pokrm vařený na Slezsku. Zapsaný na Listę Produktów Tradycyjnych, jako tradiční polské jídlo v EU. Woj. Śląskie

Postup

Hlávkové zelí nakrájet a spolu s kmínem uvařit do měkka. Stejně tak uvařit i kysané zelí. Pozor, každé zvlášť. Uvařené brambory ušťoucháme a spojíme se zelím. Osmažíme pokrájenou slaninu, orestujeme cibulku, zaprášíme moukou a uděláme jíšku. Přidáme do brambor a zelí. Ochutíme solí, pepřem, někdo dává vegetu. Přilijeme naběračku nebo dvě vývaru z žebírek a řádně promícháme. Podáváme k žebírkům.

Žebírka: Žebírka povaříme v osolené vodě cca 40 minut. Dáme do pekáče, zaliijeme trochou vývaru, okořeníme a dusíme do konzumovatelnosti. V konečné fázi pečeme za stálého přelévání bez pokrytí. Pár mnut pogrilovat taky neškodí.
Nebo taky se můžeme inspirovat zde:
 http://muj.labuznik.com/…_denicku.php?…

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla


Reklama

Nahlásit recept

  • 20.02.11 vloženo
  • 4551x zobrazeno

Čas přípravy

  • 60 min

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 500 g hlávkového zelí
  • ½ PL kmínu
  • 500 g kysaného zelí
  • 500 g brambor
  • 100 g uzeného boku nebo prorostlé slaniny
  • 1 cibule
  • 2 KL mouky
  • vývar z uzených žeber
  • sůl, pepř
  • Žebírka:
  • 1 kg žebírek
  • 1 bobkový list
  • 3-4 nové koření
  • 1 KL mleté papriky (jestli ostré nebo sladké je na vůli každého ....)

Doporučená příloha

  • pečená vepřová žebra

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

wydra 22.02.11 12:04

Miloš si ta ústa vážně neošidí, je to výborné ! Na upražený špek jsem dala moji oblíbenou maniokovou mouku, do zlaté batvy osmažila, cibulku do toho . Žebra jsem ještě upekla na zelí a černém pivu. Nevím, kdo si u stolu mlaskal víc. Každopádně za chvilku už byly jen kosti z žeber! Ty brambory se dají dělat jen jako samostatné jídlo. Kdo nemá maniokovou mouku, doporučuji hrubou, hezky do zlata opražit a pak to vmíchat do těch brambor se zelím.

Diskuse k receptu Panczkraut

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
lydia
1226 příspěvků 25.02.11 14:32

Včera jsem uvařila a moc nám chutnalo. Trochu mi to připomínalo lepenici, jak ji dělávala maminka.
Díky za recept, určitě zase někdy uvařím. I když bylo nádobí potřeba jako na svatbu :-)

Alis :-)

 
Alis
2617 příspěvků 24.02.11 12:35

Lydie, děkuju… zní to logicky - pančované zelé :-)

Miloši, krásný příspěvek, spousta informací. Krásné je, že si i v tomto kousku babylónie lidi rozumí :-) Ještě prosím přidej tu výslovnost, ano?

P.S. - co znamená Ciapkapusta? :-D

 
gmp
1603 příspěvků 24.02.11 06:05

To je tak s tím názvem. Nebudu zacházet daleko do historie. Po válce o Těšínsko mezi Československem a Polskem v r. 1920 Polski Sląsk Ciesyzńskim měl 139 000 obyvatel,z toho 31% Němců. A aby to nebylo tak úplně jednoduché tak se tam ještě hovoří tzv. „Po našemu“ což obsahuje cca 14% bohemismů, 12% germanismů, 46% polonismů a to ostatní je „gwara“.
A pak se v tom vyznej.
Panckraut se také nazývá Ciapkapusta

 
lydia
1226 příspěvků 23.02.11 14:14

Recept vypadá moc pěkně, máme rádi zelí a mám vlastně všechno doma. Zítra vyzkouším. Zelí ale nikdy nezaprašuji, dávám do kysaného zelí syrový nastrouhaný brambor. A kmínu je v kysaném zelí dost, ten taky nebudu přidávat.
Alis, já taky nevím jak se to vyslovuje. Ale myslím si, když je to slezský recept a ve slově je Kraut - zelí, že pochází od slova panschen - míchat. Tedy míchané zelí. Panschen také znamená ředit, např. ředit víno vodou. V němčině má toto slovo trochu negatiní nádech. Také se říká Sprachpanscher, je to někdo, kdo míchá mateřský jazyk s jiným jazykem. Vidíme nebo slyšíme často v reklamách :-(

 
wydra  22.02.11 12:04

Miloš si ta ústa vážně neošidí, je to výborné ! Na upražený špek jsem dala moji oblíbenou maniokovou mouku, do zlaté batvy osmažila, cibulku do toho . Žebra jsem ještě upekla na zelí a černém pivu. Nevím, kdo si u stolu mlaskal víc. Každopádně za chvilku už byly jen kosti z žeber! Ty brambory se dají dělat jen jako samostatné jídlo. Kdo nemá maniokovou mouku, doporučuji hrubou, hezky do zlata opražit a pak to vmíchat do těch brambor se zelím.

 
anickav
2904 příspěvků 21.02.11 10:49

Nie je tam toho údeného boku málo? (1 kg zelí a 0,5 kg zemiakov…)

 
wydra  21.02.11 08:08

Alis, jak piseš, že když to přeseješ, je to požívání schopné, s tím mohu souhlasit . Že to v jídle nepoznám, to bych byla i tak, jedině ráda ! :-)

 
Alis
2617 příspěvků 21.02.11 07:43

Miloši, můžu se zeptat, jak se název vyslovuje? V první chvíli jsem to přečetla něměcky Panckraut – pancéřové zelí (ona to taky pancéřová síla je), ale asi je to spíš Pančkraut…????? Znamená to totéž?

 
Alis
2617 příspěvků 21.02.11 07:42

Moje babička (r. 1907 – tomu už se dá snad říkat předek či prapředek, ne? :lol: ) si jezdila pro ochucovadlo s uškudlenými bony do Tuzexu. Pravda, nebyla to Vegeta, ale tuším Fondor, byly to takové žluťoučké granulky a na tvrdou mrkev či zeleninu nepamatuju.

Zmíněnou tvrdou mrkev a ostatní zeleninu obsahovaly všechny pradávné sušené domácí směsi (dochucovadla) každoročně připravované na podzim. :

http://www.labuznik.com/…ta-bez-soli/
http://www.labuznik.com/recipe.php?…
Používaly se právě místo zmiňované Vegety dávno dávno dávno…..

Osobně se dochucovadlům v malém množství nebráním, ráda ale používám ty bez tvrdých sušených kousků. Pokud už takové koupím, přeseju, použiju tam, kde to ani Wydra nepozná :lol: :-)

 
wydra  21.02.11 00:59

Mile a vazene casino, videl jste uz nekdy berana couvat ? Nota béne pred zelim ? 8-o :-P

Příspěvek upraven 21.02.11 v 01:02

 
casino
4463 příspěvků 21.02.11 00:41

wydra, já bych tam hodila zpátečku :lol: gmp má určitě v záloze nějakou bombu :mrgreen:
Před časem tu esmeralda četla „Bánovská kyselica „ jako Banánová…
Já teď nějakou dobu četl tento recept jako „Panzerfaust“…
Když teď vidím v ingrediencích (gmp :-P ) tu gramáž zeliska, tak to vypadá na velmi explozivní směs :mrgreen:

 
danda  20.02.11 21:05

Wydro, naši předci bez ní vařili, protože vegeta je STRAŠNĚ MLADÁ :-) http://www.podravka.cz/…ry-making-of

 
wydra  20.02.11 20:59

Jo, cist umim, ale nechapu, proc to tam vubec pises!!?? grrrrrrrrrrr (s usmevem, prosim!!!)

 
gmp
1603 příspěvků 20.02.11 20:35

Wydřičko musíš číst! Je psáno: „někdo dává vegetu.“ Není tudíš dáno: „dej vegetu“. S ti sádlem - to je druhá nahrávka na smeč, ale jsem stále ještě vystaršený klidný pán. :-D

 
wydra  20.02.11 18:03

Je to Milosi krasny recept, ale co ta vegeta v tom? Nasi predci bez ni zili a jak uzasne varili !
No nic, snad si ji tam nikdo nenasype!!!
V uvedenych ingrediencich ji nemas, tak ji nepodsouvej do procesu ! :-)
Ja se tesim na dobrotu bez tvrdych mrkvovych a jinych drobku ! (Vcera na navsteve polivka, vyvar, v nem vegeta - nejsem zmlsana, ale musela jsem ji nechat, jak ji pušinec ze susenych trav a mrkve pokazil ) :roll:
Tesim se na dalsi tve, krasne recepty a to sadlo mi das v kvetnu ochutnat, jo? Teda pokud po nem nerostou prsa ! :mrgreen:

Příspěvek upraven 20.02.11 v 19:28

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Reveňový koláč Reveňový koláč
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz