Recept Panczkraut Pra

(Hodnoceno 1x) gmp Polská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod

Jednoduchý lidový pokrm vařený na Slezsku. Zapsaný na Listę Produktów Tradycyjnych, jako tradiční polské jídlo v EU. Woj. Śląskie

Postup

Hlávkové zelí nakrájet a spolu s kmínem uvařit do měkka. Stejně tak uvařit i kysané zelí. Pozor, každé zvlášť. Uvařené brambory ušťoucháme a spojíme se zelím. Osmažíme pokrájenou slaninu, orestujeme cibulku, zaprášíme moukou a uděláme jíšku. Přidáme do brambor a zelí. Ochutíme solí, pepřem, někdo dává vegetu. Přilijeme naběračku nebo dvě vývaru z žebírek a řádně promícháme. Podáváme k žebírkům. Žebírka: Žebírka povaříme v osolené vodě cca 40 minut. Dáme do pekáče, zaliijeme trochou vývaru, okořeníme a dusíme do konzumovatelnosti. V konečné fázi pečeme za stálého přelévání bez pokrytí. Pár mnut pogrilovat taky neškodí. Nebo taky se můžeme inspirovat zde: http://muj.labuznik.com/zaznam_denicku.php?c=4461&l=gmp

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla

Nahlásit recept

  • 20.02.11 vloženo
  • 5469x zobrazeno

Čas přípravy

  • 60 min

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 500 g hlávkového zelí
  • ½ PL kmínu
  • 500 g kysaného zelí
  • 500 g brambor
  • 100 g uzeného boku nebo prorostlé slaniny
  • 1 cibule
  • 2 KL mouky
  • vývar z uzených žeber
  • sůl, pepř
  • Žebírka:
  • 1 kg žebírek
  • 1 bobkový list
  • 3-4 nové koření
  • 1 KL mleté papriky (jestli ostré nebo sladké je na vůli každého ....)

Doporučená příloha

  • pečená vepřová žebra

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

wydra 22.2.11 12:04

Miloš si ta ústa vážně neošidí, je to výborné ! Na upražený špek jsem dala moji oblíbenou maniokovou mouku, do zlaté batvy osmažila, cibulku do toho . Žebra jsem ještě upekla na zelí a černém pivu. Nevím, kdo si u stolu mlaskal víc. Každopádně za chvilku už byly jen kosti z žeber! Ty brambory se dají dělat jen jako samostatné jídlo. Kdo nemá maniokovou mouku, doporučuji hrubou, hezky do zlata opražit a pak to vmíchat do těch brambor se zelím.

Diskuse k receptu Panczkraut

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Panczkraut

lydia
1227 příspěvků 25.2.11 14:32

Včera jsem uvařila a moc nám chutnalo. Trochu mi to připomínalo lepenici, jak ji dělávala maminka.
Díky za recept, určitě zase někdy uvařím. I když bylo nádobí potřeba jako na svatbu :-)

Alis :-)

Alis
2617 příspěvků 24.2.11 12:35

Lydie, děkuju… zní to logicky - pančované zelé :-)

Miloši, krásný příspěvek, spousta informací. Krásné je, že si i v tomto kousku babylónie lidi rozumí :-) Ještě prosím přidej tu výslovnost, ano?

P.S. - co znamená Ciapkapusta? :-D

gmp
1603 příspěvků 24.2.11 06:05

To je tak s tím názvem. Nebudu zacházet daleko do historie. Po válce o Těšínsko mezi Československem a Polskem v r. 1920 Polski Sląsk Ciesyzńskim měl 139 000 obyvatel,z toho 31% Němců. A aby to nebylo tak úplně jednoduché tak se tam ještě hovoří tzv. „Po našemu“ což obsahuje cca 14% bohemismů, 12% germanismů, 46% polonismů a to ostatní je „gwara“.
A pak se v tom vyznej.
Panckraut se také nazývá Ciapkapusta

lydia
1227 příspěvků 23.2.11 14:14

Recept vypadá moc pěkně, máme rádi zelí a mám vlastně všechno doma. Zítra vyzkouším. Zelí ale nikdy nezaprašuji, dávám do kysaného zelí syrový nastrouhaný brambor. A kmínu je v kysaném zelí dost, ten taky nebudu přidávat.
Alis, já taky nevím jak se to vyslovuje. Ale myslím si, když je to slezský recept a ve slově je Kraut - zelí, že pochází od slova panschen - míchat. Tedy míchané zelí. Panschen také znamená ředit, např. ředit víno vodou. V němčině má toto slovo trochu negatiní nádech. Také se říká Sprachpanscher, je to někdo, kdo míchá mateřský jazyk s jiným jazykem. Vidíme nebo slyšíme často v reklamách :-(

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 22.2.11 12:04

Miloš si ta ústa vážně neošidí, je to výborné ! Na upražený špek jsem dala moji oblíbenou maniokovou mouku, do zlaté batvy osmažila, cibulku do toho . Žebra jsem ještě upekla na zelí a černém pivu. Nevím, kdo si u stolu mlaskal víc. Každopádně za chvilku už byly jen kosti z žeber! Ty brambory se dají dělat jen jako samostatné jídlo. Kdo nemá maniokovou mouku, doporučuji hrubou, hezky do zlata opražit a pak to vmíchat do těch brambor se zelím.

anickav
2904 příspěvků 21.2.11 10:49

Nie je tam toho údeného boku málo? (1 kg zelí a 0,5 kg zemiakov…)

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 21.2.11 08:08

Alis, jak piseš, že když to přeseješ, je to požívání schopné, s tím mohu souhlasit . Že to v jídle nepoznám, to bych byla i tak, jedině ráda ! :-)

Alis
2617 příspěvků 21.2.11 07:43

Miloši, můžu se zeptat, jak se název vyslovuje? V první chvíli jsem to přečetla něměcky Panckraut – pancéřové zelí (ona to taky pancéřová síla je), ale asi je to spíš Pančkraut…????? Znamená to totéž?

Alis
2617 příspěvků 21.2.11 07:42

Moje babička (r. 1907 – tomu už se dá snad říkat předek či prapředek, ne? :lol: ) si jezdila pro ochucovadlo s uškudlenými bony do Tuzexu. Pravda, nebyla to Vegeta, ale tuším Fondor, byly to takové žluťoučké granulky a na tvrdou mrkev či zeleninu nepamatuju.

Zmíněnou tvrdou mrkev a ostatní zeleninu obsahovaly všechny pradávné sušené domácí směsi (dochucovadla) každoročně připravované na podzim. :

http://www.labuznik.com/…ta-bez-soli/
http://www.labuznik.com/recipe.php?…
Používaly se právě místo zmiňované Vegety dávno dávno dávno…..

Osobně se dochucovadlům v malém množství nebráním, ráda ale používám ty bez tvrdých sušených kousků. Pokud už takové koupím, přeseju, použiju tam, kde to ani Wydra nepozná :lol: :-)

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 21.2.11 00:59

Mile a vazene casino, videl jste uz nekdy berana couvat ? Nota béne pred zelim ? 8-o :-P

Příspěvek upraven 21.02.11 v 01:02

casino
4497 příspěvků 21.2.11 00:41

wydra, já bych tam hodila zpátečku :lol: gmp má určitě v záloze nějakou bombu :mrgreen:
Před časem tu esmeralda četla „Bánovská kyselica „ jako Banánová…
Já teď nějakou dobu četl tento recept jako „Panzerfaust“…
Když teď vidím v ingrediencích (gmp :-P ) tu gramáž zeliska, tak to vypadá na velmi explozivní směs :mrgreen:

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.2.11 21:05

Wydro, naši předci bez ní vařili, protože vegeta je STRAŠNĚ MLADÁ :-) http://www.podravka.cz/…ry-making-of

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.2.11 20:59

Jo, cist umim, ale nechapu, proc to tam vubec pises!!?? grrrrrrrrrrr (s usmevem, prosim!!!)

gmp
1603 příspěvků 20.2.11 20:35

Wydřičko musíš číst! Je psáno: „někdo dává vegetu.“ Není tudíš dáno: „dej vegetu“. S ti sádlem - to je druhá nahrávka na smeč, ale jsem stále ještě vystaršený klidný pán. :-D

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.2.11 18:03

Je to Milosi krasny recept, ale co ta vegeta v tom? Nasi predci bez ni zili a jak uzasne varili !
No nic, snad si ji tam nikdo nenasype!!!
V uvedenych ingrediencich ji nemas, tak ji nepodsouvej do procesu ! :-)
Ja se tesim na dobrotu bez tvrdych mrkvovych a jinych drobku ! (Vcera na navsteve polivka, vyvar, v nem vegeta - nejsem zmlsana, ale musela jsem ji nechat, jak ji pušinec ze susenych trav a mrkve pokazil ) :roll:
Tesim se na dalsi tve, krasne recepty a to sadlo mi das v kvetnu ochutnat, jo? Teda pokud po nem nerostou prsa ! :mrgreen:

Příspěvek upraven 20.02.11 v 19:28

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Houbová smaženice Houbová smaženice
Cuketové placky Cuketové placky
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz