Recept Chléb Pan co' Santi di Siena Pra

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Na den Všech svatých na každém stole v Sieně musí být tento „Chléb se Svatými“. Dříve se připravoval v domácnostech kolem Dušiček, později už se pekl Panforte k Vánocům. Dnes ho připravují pekaři již od října a ženy, které mají málo času, si předávají informace o těch nejlepších. Kolem Florencie přidávají někdy anýz nebo trochu skořice.
Pro vás to nebude nic převratného, takových buchet se u nás dělá… ale je to jedna z italských tradic.

Postup

Kvasnice rozdrobíme v 1 dl vlažné vody s trochou cukru a necháme v teple asi 10 minut. Zaděláme se 100 g mouky měkké těsto a necháme kynout (asi 45 minut).

Připravíme „Svaté“: Ořechy krátce orestujeme na trošce oleje a chladné nasekáme nahrubo. Rozinky necháme nabobtnat ve vlažné vodě a dobře vymačkáme. Kvásek naředíme asi 2 dl vlažné vody, zamísíme zbytek mouky, olej, sádlo, cukr, med. Těsto pomalu a dobře uhněteme a necháme vykynout.

Do těsta přidáme rozinky, ořechy a pepř. Dobře promísíme a rozdělíme na větší bochánky, které necháme hodinu vykynout. Potřeme vejcem, nastřihneme křížek a pečeme asi 30 minut na 180°.

V komentářích k tomuto receptu na italských stránkách jsem vyčetla, že výsledek je lepší s použitím mouky Manitoba napůl s hladkou. Používá se při výrobě chleba, obsahuje více lepku.

Tradičně se tento chlebík přiždiboval při ochutnávce nového vína, nebo později s Vin Santo.

Recept je z kategorií: Historické recepty Moučníky


Reklama

Nahlásit recept

  • 23.09.11 vloženo
  • 2305x zobrazeno

Ingredience

  • 600 g hladká mouka
  • 150 g ořechy
  • 100 g rozinky
  • 20 g kvasnice
  • 5 PL olivový olej
  • 30 g sádlo
  • 4-5 PL cukr
  • 1 KL med
  • 1 KL sůl
  • 3-4 špetky pepře (nešetřit)

Doporučená příloha

  • dobré víno

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Chléb Pan co' Santi di Siena

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
casino
4463 příspěvků 28.09.11 22:57
Chléb Pan co' Santi di Siena

Paráda!!!
CHLÉB!!
Už vím, co mi v tom názvu ještě chybělo! :-)
Ještě doladit kategorii a mohlo by to být OK… (… a nemyslím podkategorii „historické“) :think:

edit:
sveva, díky za to vííídeo :-)
Taky paráda :potlesk:

Příspěvek upraven 28.09.11 v 23:01

 
glama  24.09.11 15:26

No..to je vážně nehoráznost! :twisted:
A to si ještě povšimněte, že Olivový olej Ardoino Drupa Aureo, extra panenský, lisovaný bez pecek, nefiltrovaný, 500 ml - je dovoz ze SRN!
Asi proto je tak drahý, že? Nač to vozit z Itálie, když v Německu to mají taky.. ;-)
:mrgreen:

 
casino
4463 příspěvků 24.09.11 14:50

Hi hi, milé dámy… …těch 1 151,– Kč je za pouhý půllitříček olejíčku :-) :mrgreen: :twisted:

 
sveva
751 příspěvků 24.09.11 14:15

Palio di Siena je moje velká vášeň, nenechám si ho ujít. Celý rok se na to chystají a za pár minut je po všem, ale ta radost trvá zase celý rok. Video je záznam z letošního srpna. Vyhrála contrada Giraffa. Poslechněte si komentář!

 
sveva
751 příspěvků 24.09.11 14:05

Casino – máte pravdu, upravila jsem název. Já mám ráda názvy aspoň částečně v češtině, ale tady to opravdu nezní dobře.
V receptu udávám hladkou mouku. Ale protože jsem puntičkářka, prošla jsem si asi 20 osvědčených stránek a často jsem našla v komentářích připomínku, že výsledek je lepší napůl s Manitobou. Kvůli vyššímu obsahu lepku, protože je to vlastně chlebové těsto. Zase máte pravdu, recept je s hladkou, jiná kdysi nebyla, tak jsem manitobu vložila jako poznámku.

Jaga – hodně jsem se pobavila a hned jsem si našla jako příklad výrobce prodávaného oleje na internetovém obchodě. Je to dobrá značka, oleje mají kvalitní, ale porovnejte ty ceny s cenami na "toppotraviny:http://www.toppotraviny.cz/…e-z-ligurie/.

 
casino
4463 příspěvků 23.09.11 22:38
Pan co´ Santi ze Sieny

No, já jsem z tohoto receptu poněkud rozpolcenej 8-)
Napřed, podle názvu, mi přišlo, že sveva začala psát hotentotsky :-)
Potom, že je to jako náš nedoslazený mazanec… Ale bez žloutků! Skoro to vypadá jako rafinovaná reakce (provokace) na tůůůhle debatu: http://www.labuznik.com/…outky-43017/ :mrgreen:
A nakonec z toho Wolfg pomalu udělá dřevotřísku :-P
„Pan co' santi di Siena“ Proč ne?
Ale Palio di Siena je Palio di Siena :palec:

 
Wolfg
583 příspěvků 23.09.11 21:50

Děsná prča, tyhle Ťopžvance. Piliny, kilo za stovku! :lol: na katrech je to obtížnej odpad, denně dva valníky, tady z toho dělaj drahokamy. Ale mouka z Manitoby musí bejt perla uleželá. Kam se na ní hrabe ta čerstvá česká. Ale jinak dost smutné čtení…

 
Alis
2617 příspěvků 23.09.11 21:44

To, že Toppotraviny spadají pod Toprecepty CZ i SK i jiné TOP, mluví za vše… Nicméně jsou majitelé aspoň aktivní a inovativní :think:

 
di
2451 příspěvků 23.09.11 21:19

Jago: Toppotraviny zrovna dneska někdo propagoval u Cuketky, že prý si jen tak s kamarády udělali „webík“. Nekoukala jsem se tam a tudíž netušila, jaké poklady se tam skrývají. Takže díky za upozornění.
P.S. ad „webík“ - to jsem napsala schválně, tyhlety zdrobněliny jsou mi opravdu odporné.

 
jaga13
399 příspěvků 23.09.11 20:48

ještě jsem se docela pobavila, ten češtin :roll: :http://www.toppotraviny.cz/…-kanada-1-kg

 
jaga13
399 příspěvků 23.09.11 20:19

díky svevo, tak jsem zase o něco informovanější :-) neměla jsem ani páru o mouce Manitoba, obávám se, že u nás ji jen tak v obchodě nekoupím :-( možná by někdo věděl o náhradě, pokud existuje? Recept se mi líbí, vyzkouším určitě pro ten zvláštně zpracovaný kvásek, není to, mimo přípravu kváskového chleba, obvyklý postup, zvědavost na výsledek je veliká, pepř přidávám do vánočních perníků, ořechů použiji více druhů, už se těším…

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Květáková polévka Květáková polévka
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz