Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
spiser Německá kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail
Pampeliskové kvety zbavte co nevíce zelené cásti a varte je ve vode 5 minut. Nechte stát 24 hodin a precedte. Precezený vývar dejte do hrnce spolu s citronovou stávou a zelírovacím cukrem a varte 4 minuty. Horké zelé naplnte do vysterilizovaných sklenic.
Pozn.: Zelé hned po uvarení není prílis chutné, chut získá az po odlezení.
Recept je z kategorií: Konzervace
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
NOSKOVICE hele nejlepsi co ti muzu poradit je obycejny cukr a jakekoliv dortove ci jine zele (zelatina) ktere prodavaji s prichuti i bez prichute a to v potrvinach i v drogerii. Podle mnozstvi je zele tuhe. kdyz budes chtit, muzes ho pak i krajet treba z babovkove formy .....to uz je na tobe!!!
Pektin tady je, tak si to udelam s normalnim cukrem. Jeste jednou dekuji, Sona
353 příspěvků 25.01.09 03:43
pak se ozvi, jestli to mělo u vás taky takový úspěch
.
353 příspěvků 25.01.09 03:43
želírovací cukr obsahuje cukr, kyselinu citronovou, pektiny a ještě nějaký konzervant, aby se to nekazilo. Já momentálně nemám k dispozici balení, abych to popsala přesně, ale prodávají se i různé pektinové - želírující přípravky, které se přidají do normálního cukru, tak třeba seženeš něco jiného.
.
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Čím se dá nahradit, Ti poradí jistě zkušenější. Já jsem v tomto nováček.
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Soňo, je to cukr smíchaný s pektinem. Prodává se samostatně pod názvem Želírovací cukr.
Co je to zelirovaci cukr, cim se da nahradit? Co je to, bych asi pochopila, ale nikde jsem ho tady nevidela. Dekuji predem a zdravim vsechny z DESTIVE ITALIE - Sona.
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Jo, to zkusím, manžel tyto úlety miluje.
+
353 příspěvků 25.01.09 03:43
sedmikráskové období už máme za sebou. Dělala jsem sedmikráskovou polévku podle babi, sedmikráskový salát a 30. dubna návštěvě osvěžující sedmikráskový nápoj od Mi_lana a můžu říct, že už dlouho jsme nepili nic tak lahodného, určitě vyzkoušej a nebudeš litovat, návštěva odcházala s receptíkem a v létě asi nebudeme pít nic jiného
))).
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Já chystám na příští týden sedmikráskovou omáčku. Tak můžeš navrhnout ty sedmikrásky. Ale zapojím taky manžela, prý se musí šetřit, tož šetřím.
353 příspěvků 25.01.09 03:43
já jsem do sběru pampeliškových plátků zapojila mladší dceru (přiznám, že za úplatu) a ona, potvora zaměstnala i kamarádku a tak jsem měla rázem 200 g čistých žlutých lístečků bez práce, heč! Teď se mě chodí ptát, co budou trhat příště.Už jsem si je objednala na bezinkové květy na med.
353 příspěvků 25.01.09 03:43
tak dneska k snídani, bylo želé na tom opečeném toustíku - opravdu super!!!!!
))
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Děti nechcou ochutnat, protože prý TEN SPISER píše, že po uvaření to ještě není dobrý. Kterej chytrák ten recept nechal na monitoru, he?
Mně to teda chutná už teď.
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Tak jsem dosbírala 100 gramů a mám dost. Může se udělat poloviční dávka.
Prosíííím!!!!
358 příspěvků 25.01.09 03:43
zkus si nasucho opéct toustový chlebík a k tomu to želé......dobrůtka!!
353 příspěvků 25.01.09 03:43
Dnes, po týdnu odležení jsme načali první skleničku želé. Chuťově je opravdu vynikající, na chleba s máslem úplná lahůdka!
358 příspěvků 25.01.09 03:43
želé je již ve sklenicích! Trošku jsem dala zchladnout a ztuhnout do mističky a to si dám večer jen tak lehce s bílým pečivem. Na chuť je vynikající! Jen jsem trošičku pozměnila množství želírovacího cukru. Tedy…převařila jsem dle receptu 200 g květů a nechala ležet do druhého dne. Pak jsem to přes plátýnko přecedila do kastrůlku a vmíchala pouze 600 g želírovacího cukru. Držela jsem se návodu na sáčku, že na 900 ml šťávy pro výrobu želé je třeba 500 g cukru. Místo šťávy z 1 citronu jsem dala šťávu ze dvou malých. A pro jistotu, aby dobře tuhlo ještě 1 zarovnanou kávovou lžičku kyseliny citronové. Želé chutná lépe než pampeliškový med.
Ještě jednou díky!
Hezký večer! G.
358 příspěvků 25.01.09 03:43
tak už se od včerejška máčí ve vodě, dnes odpoledne budu pokračovat ve výrobě…
358 příspěvků 25.01.09 03:43
Schnaps a likér, no to je nápad!! Díky za tip!
Pěkný den! G.
353 příspěvků 25.01.09 03:43
pampeliškový likér by mě tedy moc zajímal, mohl bys, prosím, vložit recept?
717 příspěvků 25.01.09 03:43
Gegino, týden by mohl stacit. V originálním receptu se píse „po krátkém odlezení“. Mácet se nemusí. Sám jsem toto zelé jeste nedelal, az teprve ted jdu natrhat kvety pampelisek. A natrhám jich víc aby bylo i na pampeliskový snaps a likér.
358 příspěvků 25.01.09 03:43
Jdu oškubat pampelišky, máme jich plný dvůr! A určitě udělám z většího množství. Ale ještě drobná otázečka - jak dlouho to tak mám nechat uležet, stačí týden, dva? A nemusí se nechat máčet ve vodě, než je začnu připravovat? Myslím, jako třeba u výroby medu. Ale to bys sem určitě napsal, že?