Recept Pampeliškové želé

Německá kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Pampeliškové želé

Postup

Pampeliskové kvety zbavte co nevíce zelené cásti a varte je ve vode 5 minut. Nechte stát 24 hodin a precedte. Precezený vývar dejte do hrnce spolu s citronovou stávou a zelírovacím cukrem a varte 4 minuty. Horké zelé naplnte do vysterilizovaných sklenic.

Pozn.: Zelé hned po uvarení není prílis chutné, chut získá az po odlezení.

Recept je z kategorií: Konzervace


Reklama

Nahlásit recept

  • 06.05.08 vloženo
  • 7667x zobrazeno

Čas přípravy

  • 15 minut+stÄ‚Ë

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 200 g pampeliskových kvetu
  • 1 l vody
  • 1 kg zelírovacího cukru
  • stáva z jednoho citronu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Pampeliškové želé

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
wydra  25.01.09 03:43
Re: Pampeliškové želé.

NOSKOVICE hele nejlepsi co ti muzu poradit je obycejny cukr a jakekoliv dortove ci jine zele (zelatina) ktere prodavaji s prichuti i bez prichute a to v potrvinach i v drogerii. Podle mnozstvi je zele tuhe. kdyz budes chtit, muzes ho pak i krajet treba z babovkove formy .....to uz je na tobe!!!

 
noskovice
1323 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pampeliškové želé.

Pektin tady je, tak si to udelam s normalnim cukrem. Jeste jednou dekuji, Sona

 
Labužník Tulinka02
353 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pampeliškové želé. - Sylvi,

pak se ozvi, jestli to mělo u vás taky takový úspěch :-).

 
Labužník Tulinka02
353 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pampeliškové želé. -Soňo,

želírovací cukr obsahuje cukr, kyselinu citronovou, pektiny a ještě nějaký konzervant, aby se to nekazilo. Já momentálně nemám k dispozici balení, abych to popsala přesně, ale prodávají se i různé pektinové - želírující přípravky, které se přidají do normálního cukru, tak třeba seženeš něco jiného. :-).

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pampeliškové želé.

Čím se dá nahradit, Ti poradí jistě zkušenější. Já jsem v tomto nováček.

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pampeliškové želé.

Soňo, je to cukr smíchaný s pektinem. Prodává se samostatně pod názvem Želírovací cukr.

 
noskovice
1323 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pampeliškové želé.

Co je to zelirovaci cukr, cim se da nahradit? Co je to, bych asi pochopila, ale nikde jsem ho tady nevidela. Dekuji predem a zdravim vsechny z DESTIVE ITALIE - Sona.

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pampeliškové želé. - Tulinko

Jo, to zkusím, manžel tyto úlety miluje. :-))+

 
Labužník Tulinka02
353 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pampeliškové želé. -Sylvi,

sedmikráskové období už máme za sebou. Dělala jsem sedmikráskovou polévku podle babi, sedmikráskový salát a 30. dubna návštěvě osvěžující sedmikráskový nápoj od Mi_lana a můžu říct, že už dlouho jsme nepili nic tak lahodného, určitě vyzkoušej a nebudeš litovat, návštěva odcházala s receptíkem a v létě asi nebudeme pít nic jiného :o))).

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pampeliškové želé. - Tulinko

Já chystám na příští týden sedmikráskovou omáčku. Tak můžeš navrhnout ty sedmikrásky. Ale zapojím taky manžela, prý se musí šetřit, tož šetřím. :-)

 
Labužník Tulinka02
353 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pampeliškové želé. -Sylvie,

já jsem do sběru pampeliškových plátků zapojila mladší dceru (přiznám, že za úplatu) a ona, potvora zaměstnala i kamarádku a tak jsem měla rázem 200 g čistých žlutých lístečků bez práce, heč! Teď se mě chodí ptát, co budou trhat příště.Už jsem si je objednala na bezinkové květy na med.

 
Labužník Tulinka02
353 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pampeliškové želé. -Gegino,

tak dneska k snídani, bylo želé na tom opečeném toustíku - opravdu super!!!!! :o))

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pampeliškové želé., Jane

Děti nechcou ochutnat, protože prý TEN SPISER píše, že po uvaření to ještě není dobrý. Kterej chytrák ten recept nechal na monitoru, he?
Mně to teda chutná už teď.
 Sylvie

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pampeliškové želé.

Tak jsem dosbírala 100 gramů a mám dost. Může se udělat poloviční dávka.
Prosíííím!!!!

 
gegina
358 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pampeliškové želé, Tulinko

zkus si nasucho opéct toustový chlebík a k tomu to želé......dobrůt­ka!!

 
Labužník Tulinka02
353 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pampeliškové želé.

Dnes, po týdnu odležení jsme načali první skleničku želé. Chuťově je opravdu vynikající, na chleba s máslem úplná lahůdka!

 
gegina
358 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pampeliškové želé, Spisere,

želé je již ve sklenicích! Trošku jsem dala zchladnout a ztuhnout do mističky a to si dám večer jen tak lehce s bílým pečivem. Na chuť je vynikající! Jen jsem trošičku pozměnila množství želírovacího cukru. Tedy…převařila jsem dle receptu 200 g květů a nechala ležet do druhého dne. Pak jsem to přes plátýnko přecedila do kastrůlku a vmíchala pouze 600 g želírovacího cukru. Držela jsem se návodu na sáčku, že na 900 ml šťávy pro výrobu želé je třeba 500 g cukru. Místo šťávy z 1 citronu jsem dala šťávu ze dvou malých. A pro jistotu, aby dobře tuhlo ještě 1 zarovnanou kávovou lžičku kyseliny citronové. Želé chutná lépe než pampeliškový med.
Ještě jednou díky!

Hezký večer! G.

 
gegina
358 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pampeliškové želé,

tak už se od včerejška máčí ve vodě, dnes odpoledne budu pokračovat ve výrobě…

 
gegina
358 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pampeliškové želé, Spisere!

Schnaps a likér, no to je nápad!! Díky za tip!

Pěkný den! G.

 
Labužník Tulinka02
353 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pampeliškové želé.-Spisere,

pampeliškový likér by mě tedy moc zajímal, mohl bys, prosím, vložit recept?

 
spiser
717 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pampeliškové želé.

Gegino, týden by mohl stacit. V originálním receptu se píse „po krátkém odlezení“. Mácet se nemusí. Sám jsem toto zelé jeste nedelal, az teprve ted jdu natrhat kvety pampelisek. A natrhám jich víc aby bylo i na pampeliskový snaps a likér.

 
gegina
358 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pampeliškové želé. Spisere!

Jdu oškubat pampelišky, máme jich plný dvůr! A určitě udělám z většího množství. Ale ještě drobná otázečka - jak dlouho to tak mám nechat uležet, stačí týden, dva? A nemusí se nechat máčet ve vodě, než je začnu připravovat? Myslím, jako třeba u výroby medu. Ale to bys sem určitě napsal, že?

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz