Recept Palak Paneer

Indická kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Syr paneer nakrajime na vetsi kostky a opeceme na lzici ghee, tak aby hrany syra byly zlate. Cerstvy spenat omyjeme a sparime tak jak jsme zvykli. Posekame a rozmixujeme do hladkeho pyre. Na druhe lzici ghee ( nebo jineho tuku) nechame zesklovatet cibuli, pridame cesnek, celou skorici, asi po 1/4 lzickach mleteho koriandru a rimskeho kminu. Smes koreni nechame kratce zaprazit, ale pozor...nesmi nam zhorknout!!! Pridame opeceny syr a najemno nastrouhany kousek zazvoru. Za staleho michani zasmazime asi 1-2 min. spolecne, nakonec pridame spenatove pyre a nechame asi 10 min spolecne provarit. Pridame drobet cukru, soli a pepre dle chuti a kdo chce muze i lzici zelene chlilli pasty. Nakonec prilejeme zakysanou smetanu a nechame kratce povarit. Takhle upraveny paneer se da pouzit na mnoho zpusobu jako hlavni jidlo s cistou ryzi, brambory nebo indickym chlebem ( naan, kulcha, chapati). Nebo jako pouze zeleninova priloha k hlavnim jidlum. V Indii je taky velmi popularni upravit spenat (Palak) dle v/u navodu a misto paneeru pouzit ugrilovane kousky kurete ci ryby.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla

Nahlásit recept

  • 09.09.08 vloženo
  • 15689x zobrazeno

Čas přípravy

  • 60min.

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 600 gr. syra paneer
  • velky svazek cerstveho spenatu
  • 1 velka cibule
  • 2-3 strouzky cesneku
  • cca 5 cm. cerstveho zazvoru
  • cca 10 cm. cele skorice
  • 250 ml. zakysane smetany
  • 2 lzice ghee nebo oleje ( ci jineho tuku na smazeni)
  • zelene chilli - pasta ( neni nutna)
  • mlety koriandr
  • mlety rimsky kmin
  • cukr, sul, pepr dle chuti

Doporučená příloha

  • cista ryze, indicky chleb, brambory

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

wydra 13.11.11 16:14

Diskuse k receptu Palak Paneer

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Palak Paneer

PetrSm
1 příspěvek 4.9.13 16:37

Ahoj, vcera jsem zkousel tento recept, spenat byl chutove moc dobry, ale mel jsem problem s tim, ze se mi paneer pri opekani na masle rozpustil. Delal jsem ho den dopredu a byl pekne pevny, ale teplem z panve uplne povolil do kase. Muzete mi nekdo poradit co jsem delal spatne? Dik moc

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.11.11 00:34

Zebu, ale ona tahle nikterak velika neni, to je fotoklam :-) Saudek taky rika, ze fotka je podvod !
Tohle je forma tak 2/3 biskupskyho chlebicku jenom !
Tesim se na tvuj vytvor, ja se s tim nijak neparala, spis mam vymazlenej ten spenat. Dej do nej kousky kurecich prsicek dobre nalozenych v oleji a kokosu a restovanych , to je nejlepsi !
Mela jsem spenatu malo a placky zadny, proto jsem udelala tu vanu. Ale obyc placka je podle me k tomu stejne lepsi .

zébulon
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 14.11.11 22:44

wydruse, diky, vypada to snadne, zkusim udelat nejake mensi nadobky, moc se mi ten napad libi!

alena45
588 příspěvků 14.11.11 13:16

móooc pekné. :potlesk:

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.11.11 23:18

Zebu, nic objevneho, nastrouhala jsem brambory varene ve slupce (a olupane), vejce, sul, rimsky kmin mlety, trochu kurkumy a tuzsim testem jsem vylozila vymazanou a vysypanou formu. Pul hod. pekla na 180°C . Pak vyklopila a naplnila spenatem. Tu „vanicku“ muzes udelat z jakkoliv koreneneho testa, ja jsem chtela, aby to koreni korespondovalo s tim spenatem .

Příspěvek upraven 13.11.11 v 23:19

zébulon
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.11.11 19:24

wydro, to je krasne. Nechtela by ses o te bramborove krabicce trochu rozepsat?

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.11.11 16:14

Tak jsem opet delala muj oblibeny palak panyr. Jak jsem psala niz, jedla jsem jich neco druhu a nekde z uplne jineho spenatu. Te chute se docilit neda, ta byla vyjimecna!
Jinak podle tohoto receptu s pouzitim poznatku z Indie a chuti mych. Syr jsem oplacla v kokosu a opekla, spenat nemixuju, mam radeji sekany (mrazene valecky) a zalevam troškou kokosove smetany.
Zas je dnes jedinecny! Dnes bude k vinku s prateli a tak jsem udelala do vanicky z bramboroveho, lehce koreneho testa, kterou jsem predpekla a pak vložila špenát . Uz se tesim na vecer ! :lol:

meisje
580 příspěvků 14.3.11 13:29

Ja si to u Misy zodpovim :mrgreen:

Alis
2617 příspěvků 14.3.11 13:15

To jsou moc zajímavé informace, díky :-)
Přiznávám, že mě ze všeho nejvíc potěšila ta poslední, to proto, že vím, jak moc se Míša těšila domů a někde jsem zaznamenala její postesknutí, že se jí její přání asi nesplní. O to víc jí přeju, že se přece jen na Slovensko v květnu podívá :-)

P.S. Sice jsme se už poněkud oddálily receptu, ale věřím, že ti to jako autorce samotné nebude vadit :-)

meisje
580 příspěvků 14.3.11 12:52

Jo jo…Misa je sikula))) Misa bydli v teritoriu, kde je skoro nemozne dostat cerstve mlecne vyrobky a to i takovou vec jako indicky paneer. Takze si spousty veci vyrabi sama a my cesko-slovenske holky ze severu Indie ji za to obdivujeme! Ted o vikendu se ji konecne povedlo podomacku vyrobit maslo coz je v jejich podminkach(kvalita surovin+ a teplotni podminky,u nich uz je ted velke teplo) fakt kumst! Mise :palec: A prasknu tady na ni…ze na Slovensku taky bezi porad „Ano, sefe“! A Misa dostala od tamniho hlavniho sefa pozvani a bude v kvetnu lektorkou indicke kuchyne v tomto poradu :potlesk: …

Alis
2617 příspěvků 14.3.11 12:18

Díky Míše, jejímu uveřejněnému postupu na webu a jejímu odkazu na výrobu paneeru, jsem se naučila dělat. Jak to cizí slovo zní hezky exoticky, co? Asi jako ghee :-D Při nejbližší příležitosti spáchám :-)

http://ssalonis.blogspot.com/…-paneer.html

meisje
580 příspěvků 14.3.11 08:26

Smetana se muze dat jak sladka nebo kysana. Tahle verze je "bengali' a oni davaji kysanou.

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.2.11 13:49

Jedla jsem tenhle palak paneer v Indii, ale stejne jako ve vsech zemich, kazdy byl jiny. Zakysanka v zadnem nikdy nebyla. Ale nektere byly vyjimecne vyborne. Jeden vyjimecne odporny, plaval v omastku a ghi to urcite nebylo.
Delam ho doma doma, pouzivam syr na grilovani, je to temer stejne. Nez zakysanku, radeji dam kokosove mleko. Vyborne !
Spenat zasadne jen listovy, kdyz neni cerstvy, tak mrazeny.

klaaarka
222 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Palak Paneer

meisje, moc Ti děkuji - po tomhle se v indických restauracích můžu utlouct, určitě vyzkouším co nejdřív :-)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Bazalkové máslo

Nejlepší recepty

Kuře na medu Kuře na medu
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...
Jahodový pohár Jahodový pohár
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz