Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
birkana Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Do palačinkového těsta jsou přidány strouhané vařené brambory. Podle
mých zkušeností jejich příměs při použití slaných náplní ještě
nikdo nepoznal – ani po upozornění, že tam jsou
.
Nejdříve si připravíme náplň. Kopřivy krátce spaříme ve vodě (stačí 1 minuta), scedíme (získanou schladlou tekutinou můžeme zalít květiny) a odstraníme tuhé části stonků. Lístky přesekáme na drobnější kousky. Ze lžíce tuku a mouky usmažíme světlou jíšku, kterou zalijeme mlékem tak, aby vznikla hladká hustší omáčka. Do ní vmícháme posekané kopřivy, česnek nakrájený na tenké plátky, osolíme a opepříme. Necháme podusit do zahoustnutí. Na palačinky rozšleháme v mléku vejce, nastrouhané brambory, osolíme, opepříme, přidáme tolik mouky, aby vzniklo těstíčko jako na lívance. Necháme chvíli odpočinout a nakonec ještě zašleháme dávku jedlé sody (nebo pr-do-peče). Palačinky upravíme jako obvykle. Hotové palačinky potřeme náplní, srolujeme a podáváme. Jsou chutné teplé i studené!
Recept je z kategorií: Bezmasá jídla Hlavní jídlo Palačinky a lívance
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Palačinky s kopřivovou náplní
https://www.youtube.com/watch?…
Příspěvek upraven 14.04.14 v 18:17
@casino, jsou mezi námi i takoví, co mají zemáky z vlastní půdy
Přísada brambor činí těsto vláčnějším,
pro slanou variantu vhodnějším. Zde to není o úspoře několika
Káčé 
@casino

Podle mne se to pozná a k plnění špenátem či kopřivami je těsto vhodnější než klasické. Včera večer jsem nelenila a vyzkoušela, a je to opravdu těsto mé babičky.
Vy jste vědec, vyzkoušejte a poreferujte
… a byl asi přínosný v době, kdy byly zemáky po kačce za kilčo.

Prečo však teraz nastavovať cesto takým spôsobom, keď to nik nespozná, he?
Moji prarodiče pocházeli z jihu a západu Čech (babička z matčiny strany byla Bavoračka)
Kypřidlo klidně přidej zároveň s moukou -
já jsem kdysi kdesi četla, že v přítomnosti většího množství tekutiny
„vyšumí“ a tak do řidších těst ho dávám na konec
s trochou mouky.
Říkala mi skoro doslova totéž ( viz Tvůj profil) a byla to úžasná žena
Nejsi ze severní Moravy, nebo Tvoje
babička?
Ale hlavně - dělávala „palačinky“ plněné špenátem, nějak jsem zapomněla, jak dělala těsto, mockrát jsem to různě zkoušela - a TOHLE je určitě ONO!!!
Prdopeč/soda určitě až do těsta a ne do mouky?
Příspěvek upraven 11.04.14 v 14:47