Recept Francouzské palačinky

aneb Palačinky po francouzsku

penda Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Základní předpis: Těsto musíme připravit asi 12 hodin předem, aby se rozleželo. Do hluboké misky dáme mouku, zvolna na ni lijeme za stálého míchání mléko a nakonec přidáme vejce. Těsto musí být tekuté. Sůl a olej dáváme do těsta až před pečením. Těsto necháme odpočinout. Pak je znovu zakvedláme. Rozpálíme pánev, potřeme ji kouskem sádla zabaleným v mulu nebo gáze, vlijeme malou naběračkou těsto, pánev nahneme dokola tak, aby se těsto pravidelně rozlilo, zesílíme plamen a upečeme po jedné straně. Zatřeseme pánví - palačinka se musí odlepit. Obrátíme lopatkou či širokým nožem, případně vyhozením, a upečeme po druhé straně. Hotové palačinky dáme na talíř položený na kastrolku s horkou vodou. Pánev opět pomastíme a pokračujeme. Tak připravíme palačinky sladké i slané. Pomerančové palačinky Žloutek, cukr a smetanu smícháme, přidáme pomerančový džem. Touto směsí slabě potřeme tenké palačinky, svineme je, polijeme rumem a zapálíme. Palačinky plněné mandlovým krémem Smícháme cukr, mouku, mléko, máslo a vejce a šleháme ve vodní lázni do zhoustnutí. Nakonec vmícháme rozstrouhané mandle a vanilku. Palačinky pomažeme tímto teplým krémem, svineme je a podáváme velmi teplé, hodně pocukrované. Palačinky s čokoládovým krémem Pískový cukr a žloutky trochu utřeme. V mléce rozpustíme čokoládu na mírném ohni, smícháme ji s cukrem, vanilkou a se žloutky. Mícháme na slabém ohni, až vznikne zahoustlý krém. Pomažeme jím palačinky, svineme je, pocukrujeme a hned podáváme. Povrch můžeme zdobit šlehačkou. Čerpáno z Mezinárodní kuchařky (1984).

Recept je z kategorií: Dezerty

Nahlásit recept

  • 27.03.06 vloženo
  • 15356x zobrazeno

Ingredience

Základní předpis:

  • 80 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 2 šálky mléka
  • 1 1/2 KL oleje
  • sůl.

Pomerančové palačinky (Crèpes à l'orange)

  • 8 - 12 palačinek (*viz základní předpis výše*)
  • 1 žloutek
  • pomerančový džem
  • 1/2 šálku moučkového cukru
  • 1 KL čerstvé smetany
  • 2 PL rumu.

Palačinky plněné mandlovým krémem (Crèpes fourrées à la crème)

  • 8 - 12 palačinek (*viz základní předpis výše*)
  • 1/2 šálku moučkového cukru
  • 1/2 šálku polohrubé mouky
  • 3 PL tekutého másla
  • větší šálek mléka
  • 2 vejce
  • šálek nastrouhaných oloupaných mandlí
  • vanilka.

Palačinky s čokoládovým krémem (Crèpes au chocolat)

  • cca 12 palačinek podle základního předpisu
  • 2 PL pískového cukru
  • 2 žloutky
  • šálek mléka
  • 2 žebra čokolády
  • 1/2 balíčku vanilkového cukru
  • práškový cukr na posypání.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Francouzské palačinky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Palačinky po francouzsku

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Palačinky po francouzsku

Vladko :-), doufám, že jsi je vydrbala ?, tak je hezky opatruj a já si v létě zase odvezu, ne abys v nich vařila, ať se mi neotlučou :-) Palačinky zkusím po neděli :-)

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Palačinky po francouzsku

Ahoj Marme :-), to musíš mít rošt s malilinkejma dirkama :-), jsou skvělý a zaručeně se nepřilepujou ani netrhaj, musej se dělat tlustší, asi jako na lívanec, z hubenejch je na grilu zmuchlanec, ale to u mě někdy i na pánvi :-)

marmelada
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Palačinky po francouzsku

Tedy Vlaďko, co mi to děláš! Do konce pracovní doby 2 hodiny, s sebou jedno jabko a mám číst tohle!
Zkusím to s tím uležením, jen nevím, jestli to vydržím!
Dando! Ty děláš palačinky na grilu? :)D. To chce barvitý popis!

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Palačinky po francouzsku

Dandě…hahaha…a já zrovna loni přemýšlela, kde se nám na zahradě vzaly pánev s hrncem…a ony si klidně přiletěly z Bakova…no aspoň to konečně vím! ;o)))

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Palačinky po francouzsku

Vladko, vloni letěla pánev a za ní hrnec s těstem oknem až na zahradu :-), doufám že teď se mi povedou ? A jestli ne…:-)

Eja
3880 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Palačinky po francouzsku

bát se fakt nemusíš, palačinky sice nedělám moc často, ale pokud ano, tak nechávám těsto odstát minimálně 3 hodiny, čím déle, tím lépe.

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Palačinky po francouzsku

Lubo, díky za komentář, mě by to nikdy nenapadlo, abych těsto na palačinky nechávala odstát, proto jsem tento recept zveřejnila, abych ho měla na očích a mohla vyzkoušet. Je fajn, že už to je ověřeno praxí, tak se toho nemusím bát. Ještě jednou díky. ;o)

luba
185 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Palačinky po francouzsku

Nikdy by som neverila, co urobi dlhe odstatie cesta s jeho kvalitou. Ja som si to uz pred rokmi odskusala nahodou, chcela som robit palacinky vecer, potom mi do toho nieco prislo, tak som dala cesto do chladnicky a robila som ich az na druhy den rano. Lepsie palacinky som dovtedy nejedla a od toho casu myslim na cesto asi tak, ako ked chcem varit fazulu - den dopredu. Prajem vsetkym vela uspechov a dobru chut!

airan
652 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Palačinky po francouzsku

Takhle nejak voni Pariz…

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Reveňový koláč Reveňový koláč
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz