Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
penda Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
V hrnku dobře rozkvedláme mléko s vejci a špetkou soli. Poté za stálého míchání postupně nasypeme mouku. Těsto naléváme naběračkou na vyhřátou pánev pomaštěnou kouskem sádla. Otáčíme pohybem zápěstí. Před podáním potřeme palačinku zavařeninou, nejlépe z červeného rybízu a zatočíme. Můžeme pocukrovat. *Tip:* Náplň může být ze sladkého tvarohu nebo i slaná. Výborná je se zabaleným plátkem eidamu. *Pendina poznámka:* Toto těsto na palačinky dělám stále a pokládám ho za jedno z nejlepších. K opékání používám máslo. Čerpáno ze sešitu Kuchařka pro nezaměstnané (1991).
Recept je z kategorií: Palačinky a lívance
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
12.1.20 09:38
Je mi 15 let a recept se povedl báječně, dopuručuji všem i začátečníkům, 10/10
Líbí se mi28.8.19 13:38
Tento recept je naprosto TOP.Děkuji za tip.Jsem na vozíku,bál jsem se začít.Ani jedna se nepřetrhla,jsou křehké a chutově výborné.Nechápu některé záporné ohlasy.
Líbí se mi5.5.19 13:55
Z tohohle receptu potřebuju akorát počet surovin a jaký to jsou. Potom všechno dám do mísy, rozmíchám mixérem a osmažím. Výsledek je velmi chutný, takže tento recept mohu jen doporučit.☺
Líbí se mi18.8.18 17:12
Skvělé palačinky hlavně když jsou namazané medem, to je teprve
jízda.
Recept je výborný jiné už nedělám.
11.5.18 19:27
Za nás spokojenost - pekla jsem hned po zadělání těsta, obracet pohybem
ruky sice neumím, ale obracet šly velmi pěkně, netrhaly se…
Foto v komentáři…
Líbí se mi19.3.18 20:06
Hnusné, řídké těsto bez chuti s přemírou vajec.Špatně se roztahuje po pánvi, špatně se smaží, špatně se otáčí.Nechápu, proč se tento recept stále přebírá z jedné internetové kuchařky do druhé, aniž by ho někdo vyzkoušel.Ten, kdo je s tímto receptem spokojený, nikdy nejedl dobrou palačinku…
Líbí se mi20.10.17 04:17
S domácim šípkovým džemom.
Zelená palacinka je farbená čajom Matcha. Cesto nemalo chuť po čaji - alebo
by ste ju tam museli veľmi hľadať.
14.9.17 23:46
Pro jistotu jsem dala těsto na chvíli do lednice. Palačinky se netrhaly, vypadaly krásně a chutnaly výborně. Plánuji dělat znovu - aspoň z litru mléka.
Vyfotit jsem nestačila - tak rychle zmizely
Líbí se mi29.8.17 19:54
Super, po odložení v lednici bylo těsto vymazlený, funguje od první palačinky, díky.
Líbí se mi7.4.17 22:36
Zkoušela jsem různé poměry mouky do 1/2 l mléka a tento vychází jako nejlepší - je už dost hustý, aby se netrhal a ještě není příliš moučný. Jen se musí nechat odležet (tak půl hodiny), aby se mléko dobře propojilo s moukou. Když se dělá hned jsou palačinky tvrdší (víc moučné).
Líbí se mi6.3.17 15:26
Luxusní těsto… Během chvilky udělaný palačinky a teď se zapékání v troubě..... Dnes na slano a příště na sladko…
Líbí se mi8.2.17 01:40
Rozhodně príma palačíny - ale nebojte se dát polohrubou mouku a občas zkouším dětem dělat z celozrnky - akurát se musí nechat chvíli „odležet“ v ledničce…ale je to bombozní…
Líbí se mi19.12.16 19:22
Místo hladké mouky dávám polohrubou a je to SKVĚLEJ recept
14.1.16 11:44
Těsto jsem vyzkoušela, vůbec se netrhalo a chuť mělo vynikající, teď
si na nich pochutnávám
30.10.15 19:58
Palačinky vypadají skvěle. Mám malý dotaz, prášek do pečiva tam nedáváte? Díky.
Líbí se mi3.9.15 20:07
Nejlepší recept na palačinky! Dělala jsem rovnou z litru mléka a skvělé! Doporučuji.
Líbí se mi11.8.15 16:09
Vyborne testo a vysledek jeste lepsi! Deti byly spokojene.
Líbí se miOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Palačinky - nejlepší
Za nás spokojenost - pekla jsem hned po zadělání těsta, obracet pohybem ruky sice neumím, ale obracet šly velmi pěkně, netrhaly se…
1 příspěvek 12.8.16 19:56
Perfektní recept! Dneska jsem je dělala po druhé a moc se provedly. Poprvé se mi sice trochu potrhaly, ale za to vyním sebe ne recept. Ale teď se provedly na jedničku a i sestře, která je v jídle hodně vybíravá chutnaly. Doporučuji dělat na sádle je to dle mého názoru mnohem lepší než na oleji. Každopádně recept je skvělý odteď už dělám palačinky jen podle tohoto receptu.
124 příspěvků 8.7.16 09:59
1 052 583 shlédnutí, to je číslo, co?
A přiznávám, koukla jsem se zase, budu dělat palačinek hodně, potřebovala jsem vědět, kolik tak asi mouky a vajec na 2 litry mléka, odoková míra by mi asi tentokrát nestačila. Držte mi palce.
17 příspěvků 13.1.14 14:36
Souhlasím, mám stejnou zkušenost

… myslím tím 480 000 návštěv receptu
a opravdu stačí dva
tucty až půl kopy minut a pro jistotu hodinu , jak tam pýýýšu
v 11.01.14 01:15

A jak bývalý politikův kolega, vulgo BIMBO rád říká „Názory nemění jen idiot“ tak já, nejsa si zcela jist zda neidiot, svůj předchozí komentář poněkud poupravím:
Zatímco jiní empiricky došli k tomu, že těsto na palacinky stačí nechat odležet pár minut, tak já tento poznatek „musel“ vertifikovat experimentálně
No, nenakopali byste mi?
Ja bych prispela takovym kacirskym nazorem - pokud to testo neslehate elektrickym slehacem nebo rucnim mrtoulicem na snih (coz je velmi prakticke!) a nezaslehate do nej moc vzduchovych bublin, neni treba ho nechat odstavat. Jen je treba radne rozehrat tuk na panvi. Delam palacinky uz dobrych tricet let, tak vim, o cem mluvim. A jeste - davam na pullitr mleka jen jedno vejce.
@Bradhal myslím, že jsc to napsal skvěle a já doporučuji toto pravidlo u litých těst dodržet… Mohla bych dodnes velice živě popsat, jak jsem se kdysi vztekala nad palačinkami z čerstvě ukvedlaného těsta… Tehdy jsem to vzteky vzdala a chtěla těsto vylít slepicím. Mamka mi tehdy řekla, ať to nedělám a to samé těsto zkusím péct tak za hodinu. Tehdy jsem pochopila… a jen na svou obhajobu musím říct, že mi tehdy bylo asi jedenáct let a začínala jsem s prvními kuchařskými pokusy

V kuchyni se nic nedá uchvátat…
@Bradhal Řekl bych, že se těsto na palačinky má nechat odpočinout, aby se mouka s mlékem dobře vstřebala a lehce nakvasila (neboli „nabobtnala“). Chvíli trvá, než mouka absorbuje dostatek tekutiny.
Jednak se pak palačinky lépe dělají, méně trhají a jsou prostě lepší.
Je tu někdo, kdo to dokáže popsat lépe?
12 příspěvků 25.10.12 18:17
Zdravím.
Palačinky sama moc nejím, spíš teda nikdy, jenom v dětství. V dospělosti tak jednou za rok, dva, někde na výletě. Zrovna ale dneska večer bych je chtěla zkusit. V některých receptech tu na Labužníku je rada nechat těsto odpočinout. Můžu se zeptat proč?
Díky.
Casino
přispěji k návštěvnosti
receptu. Přiznávám
, že je to jeden z mála případů, kdy sypu
mouku bez prosátí. Ale hodinka odpočinku je minimum. Jestli na půl litru
mléka a dvě vejce mouky 200 g nebo 180 nebo 210 to nevím, přisypávám,
metličkou vrtím a když je to akorát, tak nechám odpočinout.
No, nezaměstnaní jsou evidentně až tak zaneprázdněni, že jim ani nezbývá času na osátí mouky, natož aby těsto nechali nějakou hodinku před smažením odpočinout
Pokud nepoužiji plnotučné mléko, tak do těsta uroním slzu oleje…
Toto je patrně nejčastěji zobrazovaný recept z LABUŽNÍKA

Dnes určitě překoná hranici 305 000 návštěv
Vím ještě o jedné výborné náplni, ta ale rozděluje lidi na dva tábory! Jedni to milují a jiní by do toho nekousli. Mám na mysli na pánvi míchaný mozeček s vajíčkem!
528 příspěvků 3.2.12 12:45
těsto je super. Já si do těsta přidávám kousek rozpuštěného másla. Palačinky dělám na teflonové pánvi, tak už nedávám jiný omastek na pánev. Jde to krásně.
2 příspěvky 3.2.12 10:21
super!
1 příspěvek 20.8.11 20:17
Palačinku můžeme potřít švestkovými povidly, zatočit a dát zakysanou smetanu. Je to moc chutné.
Jahodová marmeláda se zakysanou smetanou. Nemají chybu.
Takto dělám palačinky celý život. Buď nasladko jak je tu popsané.Nebo naslano a to,že do palačinky zatočím tenký párek a vložím je do vymazaného pekáčku a nechám je zapéct asi 15 minut při 200°C. K tomu zelený salát,nebo nějaký jiný zeleninový salát.
222 příspěvků 31.3.11 15:37
Tohle je nejlepší těsto na palačinky, každý po mně chce recept, jsou výborné, dají se udělat hodně tenké a netrhají se, mňam. Už jdu na ně zase.
1 příspěvek 10.8.10 22:58
Tak dneska jsem našla tenhle recept…udělala jsem teda těsto,přidala jsem si tam ale ještě lžičku a půl cukru..V těstě šla ale vcelku dost cítit mouka,tak jsem se bála,že půjde cítit i v upečené palačince,a tak jsem teda upekla první palačinku,snědla ji jen tak a musím říct že úplně úžasná..dík moc za recept,hned jsem se tu regla
1 příspěvek 24.10.09 20:25
děkuji moc za recept, už se těším zítra na snídani, manželovi budou určitě chutnat:-)
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
mám vyzkoušeno jinak bych nedala komentář, je to moc dobré a jde to i s jinými náplněněmi. Zkus a uvidíš.
1 příspěvek 25.1.09 03:43
dobrou naplni palacinek je take syr niva (nebo jakykoli „modry“ syr) na jemne kousky nakrajeny a posypat orechy…
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
to se mi vážně líbí s tou kysanou smetanou. Tu cibulku bych mohla osmažit do růžova, ta syrová se mi tak moc nelíbí. Nakonec ten špenát a obalit, to vypadá
taky skvěle. Zlato, asi jsi to tak už dělala že? Ať žije improvizace. Díky za nápad T.
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
přikláním se ke špenátu. Pak to říznout v půli, obalit v klasickém trojobalu, osmažit…a to je pak mana. Eventuelně do strouhanky přidat trochu strouhaného sýrce, či granulového česneku.
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Jako napln je nejlepsi potrit osolenou kysanou smetanou s najemno nakrajenou cibulkou, pak pokapat kecupem a posypat syrem.
99 příspěvků 25.1.09 03:43
To asi každý zná: výborná je náplň s klasickým špenátem. A aby to bylo ještě víc zdravé, dávám na to kečup a tatarku
73 příspěvků 25.1.09 03:43
Vladko, diky moc za skvely recept, ktery jsem dlouho hledala a konecne nasla. Dneska jsem provedla, moc dobre, vsem chutnalo!!!! Diky moc.
293 příspěvků 25.1.09 03:43
no presne tak to robim ja - salka mlieka, salka muky, vajce, trosku soli - palacinky pre 2.