Recept Pachlava - pravý ázerbájdžánský recept

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Mléko ohřejeme na 30-35°C, přidáme droždí, špetku soli, vejce, přepuštěné máslo, prosátou mouku a zaděláme těsto. Těsto necháme kynout 1 - 1 1/2 hodiny. Těsto rozdělíme asi na 8-10 stejných dílků. Každý dílek rozvalíme na tloušťku 0,5 milimetru. Na plech, potřený máslem, položíme vrstvu těsta, kterou posypeme vrstvou náplně (3-4 milimetry), zakryjeme další vrstvou těsta, potřeme máslem a znovu posypeme naplní. Tímto postupem na sebe položíme 8-10 vrstev. Náplň: připravíme tak, ze oloupaná jádra ořechů umeleme a smícháme s cukrem v poměru 1:1, potom přidáme vanilku. Potom pachlavu nakrájíme na kosočtverce o velikosti 10 x 4 cm a potřeme žloutkem, smíchaným se šafránem. Do středu každého kosočtverce položíme polovinu vlašského ořechu nebo pistácie. Pachlavu pečeme 35-40 minut při teplotě 180-200 °C, 15 minut před koncem pečení pachlavu potřeme sirupem nebo medem. Pozn. pravá pachlava je s jádry vlašských ořechů. Velmi dobré jsou i náplně z: mandlí, burských oříšků, lískových oříšků nebo kokosu.

Recept je z kategorií: Moučníky

Nahlásit recept

  • 04.02.07 vloženo
  • 9056x zobrazeno

Ingredience

  • na těsto:
  • 250 g jakostní pšeničné mouky
  • 60 g přepuštěného másla
  • 80 g plnotučného mléka
  • 1 celé vejce
  • 2 žloutky na potření
  • 10 g droždí
  • sůl
  • na náplň:
  • 200 g oloupaných jader vlašských ořechů
  • 200 g cukru
  • vanilka
  • šafrán
  • 20 g medu

Doporučená příloha

  • čaj

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Pachlava - pravý ázerbájdžánský recept

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Labužník marianne02
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pachlava - pravý ázerbájdžánský recept - saharazad,

děkuji za odpověď. Recept je opravdu velmi zajímavý, hlavně tím kynutým těstem.
Vůbec všechny Tvoje recepty azerbajdžánské jsou zajímavé a úprava jednotlivých pokrmů na talíři, je přímo pohádková. M. :-)

sahrazad
10 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pachlava - pravý ázerbájdžánský recept - Marianne

Pachlava přesně podle tohoto receptu je velmi starý Ázerbájdžánský recept. Těžko říct jestli byla původní varianta řecká nebo turecká, každá je trochu jiná. Řeckou baklavu jsem ještě nejedla - podle receptu se mi zdá že Ázerbájdžánská Pachlava je sušší.

Pachlava se medem nebo sirupem ke konci jen potře a dá se ještě na chvilku péct.
Já potírám rozpuštěným máslem smíchaným s medem, tak mě to naučila manželova maminka.

Labužník marianne02
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pachlava - pravý ázerbájdžánský recept

Zřejmě se jedná o azerbajdž. variantu moučníku „baklava“, ale z kynutého těsta. Děláme si domácí baklavu z vlastního těsta filo, ale ráda bych vyzkoušela tento recept., jen nerozumím „15 minut před koncem pečení pachlavu potřeme sirupem nebo medem“.

Chtěla bych se zeptat - z mé zkušenosti se baklava (řecká) po upečení celá zalije sirupem (tj. svařený cukr s vodou v poměru 2:1, s několika kapkami citronu) a nechá cca 24 hod. zaležet, aby se všechen sirup vsákl a jednotlivé vrstvy těsta změkly. Med se nepoužívá. Pachlava se sirupem jen potírá? Recept vypadá velmi lákavě! Děkuji. :-)

Labužník kamaradka02
78 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pachlava - pravý ázerbájdžánský recept

sahrazad,
vypadá to dobře. Chce se mi něco upéct, ořechy i kvasnice jsou doma taky. Dost členů rodiny s chutí k jídlu se dostaví. Takže jdu tvůj recept zkusit a pak napíšu.

jolana
5066 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pachlava - pravý ázerbájdžánský recept

…robim nieco podobne a je to moc, moc dobre…akurat to moje cesto nie je kysnute - toto vyzera jednoduchsie, to teda vyskusam …vdaka..

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Grilovaný pstruh

Nejlepší recepty

Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Karbanátky Karbanátky
Reveňový koláč Reveňový koláč
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz