Recept Ozdoby na stromeček

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

1. Čokoládové ozdoby Do rozpuštěného pokrmového tuku přidáme cukr, kakao a umícháme do hladka. Nakonec přimícháme mandle a ořechy posekané na drobno. Směsí naplníme formičky vypláchnuté studenou vodou a dáme ztuhnout. Vyklopené tvary zabalíme do staniolu. 2. Figurky na stromeček Med, cukr, tuk a koření převaříme a dáme vychladnout. Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme vejce a vychladlou medovou směs, dobře umísíme a dáme přes noc na chladné místo. Potom těsto rozválíme, vykrojíme z něj figurky, vložíme je na vymaštěný plech a upečeme v mírně vyhřáté troubě (asi 15 minut). Vychladlé figurky ozdobíme cukrovou polevou a kousky kandovaného ovoce. 3. Jedlové šišky Z mouky, pomletých oříšků, z moučkového a vanilkového cukru, tuku a vejce, vypracujeme těsto, které dáme na hodinu do chladna. Potom ho vyválíme a podle předem připravené papírové šablony vykrojíme ostrým nožem šišky dlouhé 10 cm. Ve vrchní části uděláme malý otvor na nitku, šišky vložíme na plech vymaštěný tukem, potřeme je žloutkem, který jsme rozšlehali, a od spodní části vtlačíme do těla postupně oloupané a rozpůlené mandle tak, aby se částečně překrývaly jako šupiny na šišce. Pečeme ve vyhřáté troubě 10 minut. Vychladlé spojíme po dvou čokoládovou polevou. 4. Ořechy Spařené a oloupané mandle pomeleme, přidáme cukr, žloutky a vypracujeme. Směs rozdělíme na dvě stejné části - jednu necháme v původní barvě, druhou zabarvíme postrouhanou čokoládou. Potom směsí naplníme ořechové formičky, vyklopíme a bílkem spojíme světlou polovinu ořechu s tmavou polovinou. Takto připravené ořechy necháme usušit na vzdušném místě a potom zabalíme do staniolu. 5. Pestří Mikuláši Mouku vsypeme do nádoby, uprostřed uděláme jamku, rozdrobíme do ní droždí, a s teplým mlékem zamísíme těsto, které trochu posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme stát na teplém místě 15 minut. potom přidáme změklé máslo, cukr, vejce, sůl, postrouhanou citrónovou kůru a vypracujeme hladké těsto, které necháme 10 minut odpočívat. Vyválíme je na sílu 1 cm, podle předem připravené papírové šablony vykrojíme figurky Mikuláše, uložíme je na vymaštěný plech, potřeme ušlehaným žloutkem a upečeme. Upečené figurky Mikuláše ozdobíme oloupanými rozpůlenými mandlemi, pistáciemi a bonbony, které přilepíme bílkovým sněhem ušlehaným s cukrem. Potom sněhem naplníme pytlík a ozdobnou trubičkou Mikulášům uděláme plnovous. 6. Salónky I Cukr zalijeme studenou vodou a uvaříme sirup. Čokoládu necháme změknout v troubě, potom ji dáme do porcelánové mísy a za stálého míchání pomalu přiléváme cukrový sirup. Hladkou hustou masu vylijeme na plech, jehož dno jsme vyložili mokrou, dobře vyždímanou utěrkou, a rozetřeme na sílu prstu. Když masa začne tuhnout, pokrájíme ji na kostky, necháme ji osušit a zabalíme do papírků. Jestliže do cukrového sirupu přidáme rozdrcenou vanilku nebo černou zrnkovou kávu, případně růžovou potravinářskou barvu, budeme mít salónky s různou chutí. Pomerančovou nebo citronovou příchuť získají salónky tehdy, když kostky cukru otřeme o rozříznutý pomeranč nebo citron a do sirupu zamícháme několik kapek pomerančové nebo citronové šťávy. Salónky můžeme připravit i s oříšky, a to tak, že pomleté oříšky uvaříme v troše mléka a potom zamícháme do cukrového sirupu. 7. Salónky II Cukr, máslo, mléko, černou zrnkovou kávu, kakao, med a vanilkový cukr dáme do nádoby, smícháme, postavíme na oheň, a když začne směs vřít, povaříme za stálého míchání přesně 15 minut. Potom přidáme několik kapek rumu a ještě chvíli mícháme. Bavlněnou utěrku namočíme, vyždímáme, prostřeme a vyklopíme na ni uvařenou směs. Zformujeme ji do stejnoměrné silné vrstvy a asi po 10 minutách pokrájíme. Sušíme na porcelánových talířích. 8. Fondánové salónky Cukr zalijeme vodou a dáme vařit. Když začne sirup houstnout, vlijeme ho do kameninové nádoby, přidáme máslo a rychle mícháme. Když masa začne tuhnout a dá se formovat, rozdělíme ji na několik částí, do každé části zvlášť přidáme různé příchuti a zformujeme do malých obdélníčků, které po zaschnutí zabalíme do papírků. 9. Stříkané dvojkroužky Mouku, cukr, marcipánovou hmotu a pokrmový tuk smícháme, přidáme vejce a vypracujeme těsto. Pomocí sáčku s ozdobnou trubičkou nastříkáme na vymaštěný plech menší a větší kroužky. Část kroužků ozdobíme malými kousky kandovaných třešní a vše pečeme 5-6 minut. Na stromeček věšíme kroužky ve dvojici - menší s větším, ozdobený z neozdobeným. 10. Punčové preclíky Změklé máslo utřeme s moučkovým a vanilinovým cukrem, přidáme žloutek a prosátou mouku a vypracujeme vláčné těsto. Těsto odložíme nejméně na 2 hodiny do chladničky. Poté z chladničky odebíráme vždy pouze část těsta. Rozdělíme je na kousky, z nichž tvarujeme válečky asi 1/2 cm silné a dlouhé 10 cm. vytvarujeme preclíky, které přeneseme na tukem vymazaný plech. V mírně předehřáté troubě je zvolna upečeme dorůžova. Vychladlé preclíky potřeme polevou, kterou necháme ztuhnout. Hotové preclíky vážeme stužkou na stromeček. *Příprava polevy:* Z cukru, bílku, rumu a citronové šťávy umícháme hladkou polevu. 11. Vanilkové kroužky Mouku prosijeme spolu s práškem do pečiva, přidáme moučkový a vanilinový cukr, rum, vejce, změklé máslo a vypracujeme vláčné těsto. Těsto tence vyválíme a vykrajujeme větší kulatou formičkou kolečka. Menší kulatou formičkou vykrájíme jejich středy, takže vzniknou kroužky. Přeneseme je na tukem vymazaný plech a v mírně vyhřáté troubě pečeme dorůžova. Vychladlé kroužky slepíme zavařeninou a půlky kroužků namáčíme do polevy. Část kroužků můžeme jen pocukrovat. Stužkou je vážeme na stromek. 12. Sněhové pečivo na stromek Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh. Postupně do něho zašleháme prosátý moučkový cukr. Hmotu rozdělíme na několik dílů a obarvíme je špetkou potravinářské barvy. Barevnou sněhovou hmotu postupně plníme do zdobicího sáčku a na alobal nebo pečicí fólii stříkáme rozmanité tvary - věnečky, kroužky, esíčka. Dbáme na to, aby každý z tvarů měl otvor, kterým protáhneme stužku na zavěšení. Tvary ozdobíme sypáním, kokosem nebo nudličkami mandlí a vložíme do mírně předehřáté trouby (asi na 100 °C). Pečivo sušíme asi 2 hodiny při pootevřených dvířkách trouby. Čerpáno z knihy Vánoční kuchařka (1989) a z Praktické ženy (11/2000).

Recept je z kategorií: Cukroví

Nahlásit recept

  • 28.10.04 vloženo
  • 5908x zobrazeno

Ingredience

  • 1. Čokoládové ozdoby
  • 200 g ztuženého pokrmového tuku
  • 250 g moučkového cukru
  • 120 g kakaa
  • mandle
  • ořechy.
  • 2. Figurky na stromeček
  • 200 g medu
  • 75 g moučkového cukru
  • 25 g pokrmového tuku
  • mletá skořice
  • rozdrcený hřebíček
  • rozdrcená vanilka
  • 400 g mouky
  • půl balíčku prášku do pečiva
  • 1 vejce
  • cukrová poleva
  • kandované ovoce.
  • 3. Jedlové šišky
  • 200 g mouky
  • 100 g pomletých oříšků
  • 75 g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 100 g pokrmového tuku
  • 1 vejce
  • 1 žloutek na potření
  • 250 g oloupaných rozpůlených mandlí na ozdobu
  • čokoládová poleva.
  • 4. Ořechy
  • 280 g mandlí
  • 280 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • čokoláda
  • 1 bílek na spojení.
  • 5. Pestří Mikuláši
  • 500 g mouky
  • 30 g droždí
  • 2,5 dl teplého mléka
  • 50 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 1/4 KL soli
  • postrouhaná kůra z 1/2 citronu
  • 1 žloutek na potření
  • mandle
  • pistácie
  • malé barevné bonbony
  • 2 PL sněhu
  • 40 g moučkového cukru do sněhu.
  • 6. Salónky I
  • 200 g kostkového cukru
  • 1,5 dl vody
  • 2 tabulky čokolády na vaření.
  • 7. Salónky II
  • 300 g moučkového cukru
  • 120 g másla
  • 3 PL mléka
  • 3 PL černé zrnkové kávy
  • 3 PL kakaa
  • 3 PL medu
  • 3 balíčky vanilkového cukru
  • rum na ochucení.
  • 8. Fondánové salónky
  • 500 g krystalového cukru
  • 0,7 dl vody
  • 5 g másla
  • citron
  • kakao
  • mandle
  • kandované ovoce.
  • 9. Stříkané dvojkroužky
  • 75 g mouky
  • 75 g moučkového cukru
  • 250 g marcipánové hmoty
  • 30 g pokrmového tuku
  • 1 vejce
  • kandované třešně na ozdobu.
  • 10. Punčové preclíky
  • 200 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilinového cukru
  • 1 žloutek
  • 300 g hladké mouky
  • tuk na plech;
  • *Punčová poleva:*
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 bílek
  • 1 PL rumu
  • 2 KL citrónové šťávy.
  • 11. Vanilkové kroužky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 ČL kypřicího prášku do pečiva
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilinového cukru
  • 2 PL rumu
  • 1 vejce
  • 125 g másla
  • tuk na plech
  • zavařenina na potření
  • čokoládová poleva na potření.
  • 12. Sněhové pečivo na stromeček
  • 3 bílky
  • špetka soli
  • 150 g moučkového cukru
  • potravinářské barvy
  • barevné sypání (cukrová či čokoládová rýže="myší hovínka")
  • strouhaný kokos
  • nudličky mandlí na ozdobení.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Ozdoby na stromeček

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Ozdoby na stromeček

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Ozdoby na stromeček

lubko, je tam fakt jen 5 g ..nevím, možná jde o chybu, ale spíš si myslím, že to máslo tam není tak důležitá součást..fakt nevím, nikdy jsem je ještě nedělala…jedinou možností je to zkusit…přeji krásný den

luba
185 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Ozdoby na stromeček

Díky za tieto fajn recepty, ale rada by som si overila, či do fondánových saloniek ide naozaj len 5 g masla, a nie 5 dkg. Myslím, že pol deka masla tú hmotu vôbec neovplyvní, mám taký dojem, že by to malo byť viac - teda 5 dkg. Ďakujem

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Staročeské kotlety Staročeské kotlety

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz