Recept Ovocné soufflé

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Ovocné soufflé

Úvod

Inspirováno Gordonem Ramsayem.

Postup

Podusím 3 očištěná jablka zakápnuté štávou z půlky citronu v mikrovlnce (vodu nepřidávám) a rozmixuju na jemné pyré a dám chladit.

Rozmíchám v rendlíku 3 žloutky s 3 lžícemi pískového cukru a 1 a půl polévkovou lžící vanilkového pudingu (nebo škrobu).

Přivedu k varu šlehačku (též v mikrovlnce), Gordon přidává ke šlehačce (100 ml) ještě 150 ml mléka - ale opatrně s ním - čím je základ na soufflé řidší, tím má větší tendenci po vyjmutí z trouby rychle klesat.

Vařící šlehačku vliju po částech do žloutků a zamíchám.

Pak směs znovu povařím na hodně tuhý ale dohladka vymíchaný puding. Pyré vmícháme do pudingu a opět dáme chladit.

Kelímky na soufflé nebo nádobky s kolmými stěnami vymažeme máslem a vysypeme pískovým cukrem a dáme na chvíli do ledničky.

Vymícháme bílky s pár kapkami citronu do tuhého sněhu a na konci přidáme ještě dvě lžíce cukru.

Půlku sněhu smícháme se směsí, pak do směsi dáme zbytek sněhu a zamícháme opatrným překládáním.

Zarovnáme nádobky na soufflé a okraje prohloubíme (viz video).

Pečeme na 190°C asi 10 minut v horkovzdušné troubě. Pečeme tak dlouho, dokud nenaběhnou nad nádobu zhruba o polovinu jejich výšky. Zkoušela jsem péct i v elektrické troubě – ale nevedlo se mi – uprostřed zůstávalo soufflé syrové. (Tomu by snad mělo zabránit pečení soufflé ve vodní lázni asi půl hodiny, ale nemám vyzkoušeno). Pokud necháte vyběhnout soufflé moc rychle a vysoko, pak se buď zbortí, nebo po vyjmutí z trouby ihned klesne.

Pokud se napoprvé nezadaří, tak nezoufejte, chce to trochu tréninku. Mně samotné se začalo dařit až asi tak na podesáté. Doporučuji pro nezkušené - bílky šlehat po jednom a přídávat pudingovou směs po třetinách. Počet pokusů na dávku se tak ztrojnásobí.

Podává se pocukrované ihned po dopečení.

To, že to jde i v hrnkách na kafe, dokládám přiloženým foto.

Místo jablek můžeme experimentovat s jinými druhy ovoce (nemám ale vyzkoušeno), pokud ovoce netvoří pyré (např. marakuja), pak štávu zahustíme banánem. Do receptu patří asi 2,5 dcl pyré
Malinová obdoba viz video

Recept je z kategorií: Dezerty


Reklama

Nahlásit recept

  • 10.08.12 vloženo
  • 2668x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 min

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 250 ml šlehačky
  • 5 PL pískového cukru
  • 1 a půl PL škrobu nebo vanilkového pudingu
  • 3 středně velká jablka nebo 2,5 dcl ovocného pyré
  • půlka citronu
  • 3 vejce

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Eudy 10.08.12 17:48

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Ovocné soufflé

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Mrkvový salát Mrkvový salát
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz