Recept Ovocné soufflé

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Ovocné soufflé

Úvod

Inspirováno Gordonem Ramsayem.

Postup

Podusím 3 očištěná jablka zakápnuté štávou z půlky citronu v mikrovlnce (vodu nepřidávám) a rozmixuju na jemné pyré a dám chladit.

Rozmíchám v rendlíku 3 žloutky s 3 lžícemi pískového cukru a 1 a půl polévkovou lžící vanilkového pudingu (nebo škrobu).

Přivedu k varu šlehačku (též v mikrovlnce), Gordon přidává ke šlehačce (100 ml) ještě 150 ml mléka - ale opatrně s ním - čím je základ na soufflé řidší, tím má větší tendenci po vyjmutí z trouby rychle klesat.

Vařící šlehačku vliju po částech do žloutků a zamíchám.

Pak směs znovu povařím na hodně tuhý ale dohladka vymíchaný puding. Pyré vmícháme do pudingu a opět dáme chladit.

Kelímky na soufflé nebo nádobky s kolmými stěnami vymažeme máslem a vysypeme pískovým cukrem a dáme na chvíli do ledničky.

Vymícháme bílky s pár kapkami citronu do tuhého sněhu a na konci přidáme ještě dvě lžíce cukru.

Půlku sněhu smícháme se směsí, pak do směsi dáme zbytek sněhu a zamícháme opatrným překládáním.

Zarovnáme nádobky na soufflé a okraje prohloubíme (viz video).

Pečeme na 190°C asi 10 minut v horkovzdušné troubě. Pečeme tak dlouho, dokud nenaběhnou nad nádobu zhruba o polovinu jejich výšky. Zkoušela jsem péct i v elektrické troubě – ale nevedlo se mi – uprostřed zůstávalo soufflé syrové. (Tomu by snad mělo zabránit pečení soufflé ve vodní lázni asi půl hodiny, ale nemám vyzkoušeno). Pokud necháte vyběhnout soufflé moc rychle a vysoko, pak se buď zbortí, nebo po vyjmutí z trouby ihned klesne.

Pokud se napoprvé nezadaří, tak nezoufejte, chce to trochu tréninku. Mně samotné se začalo dařit až asi tak na podesáté. Doporučuji pro nezkušené - bílky šlehat po jednom a přídávat pudingovou směs po třetinách. Počet pokusů na dávku se tak ztrojnásobí.

Podává se pocukrované ihned po dopečení.

To, že to jde i v hrnkách na kafe, dokládám přiloženým foto.

Místo jablek můžeme experimentovat s jinými druhy ovoce (nemám ale vyzkoušeno), pokud ovoce netvoří pyré (např. marakuja), pak štávu zahustíme banánem. Do receptu patří asi 2,5 dcl pyré
Malinová obdoba viz video

Recept je z kategorií: Dezerty


Reklama

Nahlásit recept

  • 10.08.12 vloženo
  • 2643x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 min

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 250 ml šlehačky
  • 5 PL pískového cukru
  • 1 a půl PL škrobu nebo vanilkového pudingu
  • 3 středně velká jablka nebo 2,5 dcl ovocného pyré
  • půlka citronu
  • 3 vejce

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Eudy 10.08.12 17:48

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Ovocné soufflé

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Bazalkové máslo Bazalkové máslo

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz