Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
jolana Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Ovocne sirupy pripravujeme z ovocnej stavy, ktoru zahustime pridavkom cukru a okyslime. Na pripravu ovocneho sirupu su vhodne takmer vsetky druhy ovocia, ktore oberame tesne pred ich uplnym dozretim, aby ziskana stava mala dostatok prirodnych kyselin. Zakladnou surovinou je stava, ktoru ziskavame lisovanim, parenim, odstavovanim... Vylisovanu! stavu nechame niekolko hodin stat, aby sa na dne usadili hrubsie kaly a necistoty, pripadne ju prefiltrujeme cez plachticku/gazu. Odmerane mnozstvo cistej ovocnej stavy rychlo zahrejeme na teplotu 90 az 100 st. , necistoty vo forme peny odstranime dierkovanou varechou. Pridame odvazenu davku cukru a za staleho miesania nechame rozpustit. Po pridani cukru stava uz nesmie dlho vriet, aby hotovy sirup nenadobudol varnu prichut! Po rozpusteni cukru pridame kyselinu citronovu. Ovocny sirup ma obsahovat 0,8 az 1,5 % kyselin. Takmer pri vsetkych druhoch ovocia tuto hranicu dosiahneme pridanim 8 az 10 gr kyseliny citronovej na 1 kg. sirupu. Ak nemame poruke kyselinu pouzijeme stavu z citrona. Vsetky druhy sirupov mozeme pripravit podla nasledujucich navodov: 1.Sladsi sirup: Na 1 kg stavy pridame 1,50 kg cukru a ziskame 2,50 kg sirupu ( na 1 kg sirupu odvazime 600 gr cukru a 400 gr stavy). Nezabudnut na primerane mnozstvo kyseliny citronovej. 2. Menej sladky sirup: Na 1 kg stavy pridame 900 gr cukru a ziskame 1,90 kg sirupu ( na 1 kg sirupu odvazime 480 gr cukru a 520 gr stavy). Nezabudneme na primerane mnozstvo kyseliny citronovej. Sirupy pripravene podla prveho navodu mozeme este za tepla (75 st) plnit do riadne umytych flias, ktore uzatvarame vyvarenou zatkou. Flasky este za horuca prevratime hore dnom, aby sa vysterilizovala zatka a vzduch, ktory ostal vo flasi. Tieto sirupy maju nizsiu kyslost. tento navod je vhodny na kyslejsie, chutovo a aromaticky vyraznejsie druhy ovocia. Sirupy podla druheho navodu, maju nizsie percento cukru, preto mozu rychlo skvasit. Takto pripraveny sirup musime este sterilizovat tak, ze hotovy sirup naplname do flias, ktore sme dobre vyumyvali horucou vodou (minimalne 85 st.). Flasky (este horuce) po naplneni (este teplym 75-80 st.) sirupom prevratime hore dnom, aby sa vysterilizovala zatka a vzduch. Priblizne po pol 20 minutach az pol hodine ich dame do povodnej polohy a opatrne schladime. Druhy navod je vhodnejsi na pripravu sirupu z jemnejsieho a menej vyraznejsieho ovocia. Ako konzervovat ovocie; J. Kascak; 1980
Recept je z kategorií: Konzervace
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
12.10.15 13:19
Tento postup při přípravě sirupu mám nejraději, používám u všech
druhů sirupů…
Tentokrát foto jablečného sirupu, rok co rok tak zpracuji jablíčka, která
kvůli červíkům nemají šanci na jiné zpracování
Ostatní (zdravé) padané skončí v kompotu, moštu, v sušičce či
moučnících, no… a zdravá trhaná na uskladnění
Když viděl kamarád ten výřad lahví od rumu, tak jen pronesl hlášku
z jednoho známého českého filmu: „Něma ruma, něma šturma…“
Ale kdyby jen věděl, jakou práci mi dá shánět lahve na sirupy, když
u nás se alkohol pije jen svátečně, rum se kupuje jen do pečení či do
čaje a přitom sirupu vařím rok co rok poměrně hodně
Naštěstí funguje spolupráce s těmi, kdož si rum a podobné kupují a
lahve už dále nepotřebují
20.7.13 18:16
Sirup z bílého rybízu. Na 1 kg šťávy dávám 1,5 kg cukru; přidávám cca 5 g kyseliny citrónové. V zimě tímto sirupem sladím ovocný čaj. Sirupy podle stejného postupu připravuji i z rybízu červeného, černého a z malin. Sterilizace odpadá díky vysokému obsahu cukru.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 7 labužníkůmOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Ovocne sirupy
5068 příspěvků 21.7.13 23:27
Birkano, ten musi byt lahodny…rybiz milujem najviac cierny..doma sme robievali sirup aj z cierneho a aj specialne vino z cierneho rybizu, pilo sa na posilnenie len kalistek..uz neviem ako, bohuzial ani recept nemam ale kazda bobulka sa musela odstopkovat uplne docista…neznasala som leto kvoli rybizu..cierny, cerveny, biely..mozno 50 kriackov a vsetko to oberat..poskriabane ruky, nohy..pavucik, zizala, zabka..co som sa hrozou najacala cez den a vecer ked sme isli cez park z amfiteatru z filmoveho festivalu pracujucich a vsade som videla votrelca–ten uuplne prvy prvy film..