Recept Ovocne sirupy

(Hodnoceno 2x) Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Ovocne sirupy

Postup

Ovocne sirupy pripravujeme z ovocnej stavy, ktoru zahustime pridavkom cukru a okyslime. Na pripravu ovocneho sirupu su vhodne takmer vsetky druhy ovocia, ktore oberame tesne pred ich uplnym dozretim, aby ziskana stava mala dostatok prirodnych kyselin. Zakladnou surovinou je stava, ktoru ziskavame lisovanim, parenim, odstavovanim... Vylisovanu! stavu nechame niekolko hodin stat, aby sa na dne usadili hrubsie kaly a necistoty, pripadne ju prefiltrujeme cez plachticku/gazu. Odmerane mnozstvo cistej ovocnej stavy rychlo zahrejeme na teplotu 90 az 100 st. , necistoty vo forme peny odstranime dierkovanou varechou. Pridame odvazenu davku cukru a za staleho miesania nechame rozpustit. Po pridani cukru stava uz nesmie dlho vriet, aby hotovy sirup nenadobudol varnu prichut! Po rozpusteni cukru pridame kyselinu citronovu. Ovocny sirup ma obsahovat 0,8 az 1,5 % kyselin. Takmer pri vsetkych druhoch ovocia tuto hranicu dosiahneme pridanim 8 az 10 gr kyseliny citronovej na 1 kg. sirupu. Ak nemame poruke kyselinu pouzijeme stavu z citrona. Vsetky druhy sirupov mozeme pripravit podla nasledujucich navodov: 1.Sladsi sirup: Na 1 kg stavy pridame 1,50 kg cukru a ziskame 2,50 kg sirupu ( na 1 kg sirupu odvazime 600 gr cukru a 400 gr stavy). Nezabudnut na primerane mnozstvo kyseliny citronovej. 2. Menej sladky sirup: Na 1 kg stavy pridame 900 gr cukru a ziskame 1,90 kg sirupu ( na 1 kg sirupu odvazime 480 gr cukru a 520 gr stavy). Nezabudneme na primerane mnozstvo kyseliny citronovej. Sirupy pripravene podla prveho navodu mozeme este za tepla (75 st) plnit do riadne umytych flias, ktore uzatvarame vyvarenou zatkou. Flasky este za horuca prevratime hore dnom, aby sa vysterilizovala zatka a vzduch, ktory ostal vo flasi. Tieto sirupy maju nizsiu kyslost. tento navod je vhodny na kyslejsie, chutovo a aromaticky vyraznejsie druhy ovocia. Sirupy podla druheho navodu, maju nizsie percento cukru, preto mozu rychlo skvasit. Takto pripraveny sirup musime este sterilizovat tak, ze hotovy sirup naplname do flias, ktore sme dobre vyumyvali horucou vodou (minimalne 85 st.). Flasky (este horuce) po naplneni (este teplym 75-80 st.) sirupom prevratime hore dnom, aby sa vysterilizovala zatka a vzduch. Priblizne po pol 20 minutach az pol hodine ich dame do povodnej polohy a opatrne schladime. Druhy navod je vhodnejsi na pripravu sirupu z jemnejsieho a menej vyraznejsieho ovocia. Ako konzervovat ovocie; J. Kascak; 1980

Recept je z kategorií: Konzervace

Nahlásit recept

  • 21.08.07 vloženo
  • 40325x zobrazeno

Ingredience

  • ovocie a stava z ovocia

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 12.10.15 13:19

Tento postup při přípravě sirupu mám nejraději, používám u všech druhů sirupů…
Tentokrát foto jablečného sirupu, rok co rok tak zpracuji jablíčka, která kvůli červíkům nemají šanci na jiné zpracování :)
Ostatní (zdravé) padané skončí v kompotu, moštu, v sušičce či moučnících, no… a zdravá trhaná na uskladnění ;)

Když viděl kamarád ten výřad lahví od rumu, tak jen pronesl hlášku z jednoho známého českého filmu: „Něma ruma, něma šturma…“ :D
Ale kdyby jen věděl, jakou práci mi dá shánět lahve na sirupy, když u nás se alkohol pije jen svátečně, rum se kupuje jen do pečení či do čaje a přitom sirupu vařím rok co rok poměrně hodně :)
Naštěstí funguje spolupráce s těmi, kdož si rum a podobné kupují a lahve už dále nepotřebují :)

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

birkana 20.07.13 18:16

Sirup z bílého rybízu. Na 1 kg šťávy dávám 1,5 kg cukru; přidávám cca 5 g kyseliny citrónové. V zimě tímto sirupem sladím ovocný čaj. Sirupy podle stejného postupu připravuji i z rybízu červeného, černého a z malin. Sterilizace odpadá díky vysokému obsahu cukru.

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Diskuse k receptu Ovocne sirupy

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
jolana
5066 příspěvků 21.07.13 23:27

Birkano, ten musi byt lahodny…rybiz milujem najviac cierny..doma sme robievali sirup aj z cierneho a aj specialne vino z cierneho rybizu, pilo sa na posilnenie len kalistek..uz neviem ako, bohuzial ani recept nemam ale kazda bobulka sa musela odstopkovat uplne docista…neznasala som leto kvoli rybizu..cierny, cerveny, biely..mozno 50 kriackov a vsetko to oberat..poskriabane ruky, nohy..pavucik, zizala, zabka..co som sa hrozou najacala cez den a vecer ked sme isli cez park z amfiteatru z filmoveho festivalu pracujucich a vsade som videla votrelca–ten uuplne prvy prvy film.. :mrgreen:

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Marinovaná kuřecí křídla

Nejlepší recepty

Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz