Recept Ovocné kynuté knedlíky z dětské krupičky

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Tento recept mám od tetiček z Moravy, které do těchto knedlíků dávaly i hrušky nebo nakrájená jablka se skořicí, sypaly cukrem a tvarohem. Recept končil slovy „Jsou jako peří a vždy se podaří.“

Postup

Připravíme si kvásek z droždí. Když droždí vzejde smícháme s dětskou krupičkou, 1 vajíčkem, moučkovým cukrem. V mléce rozpustíme sůl, přidáme rozpuštěný vlahý tuk a vše smícháme dohromady. Nakonec přidáme hladkou mouku. Těsto vypracujeme. Mělo by být hladké, nelepivé. Doba kynutí cca 40 minut. Těsto se nelepí, je jako z formely, krásně se balí.

Děláme knedlíky s libovolným ovocem. Množství cca 20 - 22 ks podle toho, jak velké máte rádi. Vaříme cca 6 - 8 minut.

Recept je z kategorií: Ovocné moučníky

Nahlásit recept

  • 21.09.08 vloženo
  • 28659x zobrazeno

Čas přípravy

  • 40 min

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 dětská krupička v krabičce je 500 g
  • 1 vejce
  • droždí necelá kostička cca 2/3
  • 1/4 l mléko
  • 4 lžíce moučkový cukr
  • 4 lžíce hladká mouka
  • 4 lžíce tuk (máslo, Hera, olej nedávám)
  • sůl
  • libovolné ovoce

Doporučená příloha

  • strouhaný tvaroh, moučkový cukr, rozpuštěné máslo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

kprusova 27.07.12 21:40

Ovocné knedlíky z dětské krupičky jsou vynikající dělaly jsme je z meruňkami a švestkami vřele doporučuji z těstem se moc dobře prcuje

Diskuse k receptu Ovocné kynuté knedlíky z dětské krupičky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
capucino33
7 příspěvků 14.05.13 21:15
výborné

Dneska jsme zkoušeli a nemají chybu, dost v hrnci nabydou, tak dávejte raději po menších dávkách :) a propichovali jsme špejlí, někdo se tady ptal, těsto super, nelepí se, hned se nerozmáčí od ovoce, chut výborná. :potlesk:

věrka nick1
7 příspěvků 28.07.12 11:03
Ovocné knedlíky

Prosím knedlíky hned po uvaření propícháte, aby vyšla pára? Děkuji moc za odpověď.

lydia
1227 příspěvků 23.07.09 21:00
Re: Ovocné kynuté knedlíky z dětské krupičky

Jsou opravdu výborné. Dělala jsem s jahodami a vařila v páře, posypala cukrem a tvarohem a polila máslem. Já je jinak uvařit neumím. Maminka dělávala podobně, ale z hrubé mouky. Asi máte hrubší, protože si vždy, když je dělala u mně stěžovala, že máme moc jemnou mouku. Maminka je taky dělala s jablky, s hruškama, prostě s každým ovocem, které zrovna bylo. V Rakousku jsou víc známe kynuté knedlíky s povidly a mákem, ovocné moc ne.
Děkuji za recept, dobře si ho uschovám a budu opakovat.

marmelada
1643 příspěvků 02.07.09 02:10
Re: Ovocné kynuté knedlíky z dětské krupičky

Jsou výborné, tetičky měly pravdu. Recept jsem i s fotkou dala do svého blogu, samozřejmě s odkazem na tvé autorství.

Nandula
2 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Ovocné kynuté knedlíky z dětské krupičky

Milá Bono, dětské krupičky je v krabičce 500 gr, droždí je podle receptu tetiček
jako vlašský ořech. Tuk dávám rozehřáté máslo nebo Heru. Zkuste je, moje kolegyně je také nikdy nedělala a krupičkové dělá, dává je do mrazničky a její děti si je dávají do mikrovlnky když přijdou ze školy a moc jim chutnají. Nebojte se toho. Jednou jsem ze zbytku tohoto těsta udělala i smažené vdolečky, protože jsem už neměla ovoce. Přeji dobrou chuť, určitě se podaří.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Ovocné kynuté knedlíky z dětské krupičky

Tak nevím, večer mám ráda teploučko, ale stejně chodím kouřit na balkon abych vychladla :-), mí předci možná byli Eskymáci nebo jsem z doby ledové :-)

ji
98 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: mrtvolko - mimo mísu

v obýváku mám ráda kalhotkovou teplotu, v ložnici nepotřebuju radiátor a víno ať bílé či červené mám ráda studené. Co na to říkají znalci mně netrápí.
Knedlíčky se mi líbí, zítra je na ně čas!

mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ovocné kynuté knedlíky z dětské krupičky

Alis, pokud bych se řídila obývákovou teplotou, kterou pokládá za příjemnou můj muž, musela bych pít jenom svařák ;).

Alis
2617 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ovocné kynuté knedlíky z dětské krupičky, Ivo a mrtvolo -

ani nemusíme k šestnáctistupňové pokojové teplotě chodit až do středověku, vzpomínáte si na film Kristián? Oldřich Nový přijde domů, je nervózní a strachy se potí, ptá se manželky: „Tady je nějaké teplo, kolik je tu stupňů?“ a manželka odpovídá „Jako vždycky, drahý, šestnáct stupňů…“

Proto se občas musím pousmát, když si někdo nalévá červené víno dnešní obývákové teploty :-))

Labužník Katka_H02
302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ovocné kynuté knedlíky z dětské krupičky

Najprve k receptu: dnes jsem vyzkoušela a jsem spokojená. Nejprve see zdálo těsto poněkud řidší, ale odolala jsem a mouku nepřidala. Propracováním dostalo těsto tu správnou konzistenci. Kynulo jak o život, knedle se koulely báječně a při vaření krásněvyběhly. Těsto jsem zpracovala v pekárně. Nejprve mléko, cukr, trochu hl. mouky, kvasnice čerstvé- jako kvásek, když vzešel, přidala jsem ostatní, sůl až nakonec.
Co se týče kynutí těsta v lednici. Dají se takto nechat kynout jakákoliv kynutá těsta. Jen je třeba je nechat po vypracování 30 minut rozkynout při pokojové teplotě, a pak po vyndání z lednice zase před tvarováním nechat 30 minut aŽ jednu hodinu vzpamatovat na teple.
U kynutých těst pozor na sůl, brání řádnému množení kvasnic. . Neměla by přijít do přímého styku s kvysnicemi - tedy nesypat ji do kvásku, v dom. pekárně nedávat spolu s droždím, ale vždy oddělit moukou.
Stejně tak, jak tu bylo napsáno o tuku, i sůl by se měla přidávat do těsta až za 20 minut po prvním smísení surovin, brání řádnému provlhčení mouky, těsto se zdá řídké a nutí nás to přidávat mouku - výsledkem je hutnější výsledný výrobek.

mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ovocné kynuté knedlíky z dětské krupičky

Ivo, v kamenném hradním obýváku kupodivu zas až taková zima nebyla. V obytných místnostech byly kamenné místnosti vydřeveny (v podstatě další sroubenou komorou) a stěny byly často ještě izolovány čalouny. Krby byly takových rozměrů, že na vytápění docela stačily a krom toho už antika vynalezla tzv. hypocaust, kanálky v podlahách, jimiž proudil horký vzduch od topeniště, využívaný i ve středovějých stavbách.
Takže nebylo to jako panelák, ale nebylo to ani na zmrznutí. Problém byl spíš v mizerné výměně vzduchu. Ve strachu ze ztráty tepla se skoro nevětralo. Vzduch se měnil jen komínem otevřeného topeniště a dveřmi při procházení.

jolana
5065 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ovocné kynuté knedlíky z dětské krupičky

Prva vinna reva/hrozno bolo tmave. Biele hrozno je jednoducho povedane vraj mutacia tmaveho hrozna.
Cize aj prve vino bolo cervene vino. To podla greckej povesti v Tyre (juzny Libanon) vyrastla pramatka vsetkych vinnych rev. Zil tam daky pastier, ku ktoremu zavital Dionysos a pastier ho pohostil tym co mu davala zem a vemena krav. Ako napoj pili to co pil aj dobytok. Dionysos sa podakoval za prijatie a pohostinnost a na znak svojho priatelstva podal pastierovi casu vina. Pastier sa napil a riekol bohu : „Odkial mas taku cervenu vodu? Kde si nasiel tak sladku krv? To nie je voda , ktora tecie zo zeme. Tento napoj oblazuje nozdry skor ako usta, na dotyk je studeny ale ked zostupi do vnutra utrob vydychuje ziar.“
Dionysos pristupil k vinnej reve natrhal hrozno, stlacil ho a vravi „to je krv vinnej revy-stava hrozna-to je ten pramen.“ Tak sa podla povesti dostalo ludom vina …;)) ..v oblasti stredozemneho mora a blizky vychod najdete na ulici dakde v kute velke hlinene dzbany -dzerra s vodou a pri nom hrncek, ten dzban ktory udrziava primeranu teplotu-ani teple ani ladov-cez pory sa vyparuje a vyparovanie fyzikalne ochladzuje. Voda z nich je priam bozska. Kam sa hrabe :-)er a chladnicka..;-))

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Ovocné kynuté knedlíky z dětské krupičky - alis

připomnělas mi, že červené víno se má podávat při pokojové teplotě (starší rada) 16°C (novější). Z toho usuzuji, že to pramení ze středověku. Kolik °C asi bylo v kamenném hradním obýváku? :))

Landospandos
256 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ovocné kynuté knedlíky z dětské krupičky

Nezlob se, Mrtvolko, necítím se natolik dobrá, abych sem psala recepty. To, co vařím, mi připadá fádní a normální. To už raději přidám nějakou tu radu. No a občas nějaké to rýpnutí, s tím nic nenadělám. Mailem jsem ohledně kynutého těsta napsala tuny :-) rad… Ale úplně nejlepší je, když vám to někdo ukáže. Tak, jak mně to ukázala před mnoha a mnoha lety tchýně. Takže chutě do díla. Uvidíte, že to půjde a z kynutého těsta budete péct jako divé!

gmp
1603 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ovocné kynuté knedlíky z dětské krupičky

S tím tukem, na tom něco bude. Místni ostravští pizeristé, mají své chorvatské kuchaře a ti dávají olej do těsta až po vypracování. Obvzláště mi to kladli na srdce, tuk až naposledy, fakt je, že jsem od nich bral těsto a bylo vynikající. Miloš

Frantiska
927 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ovocné kynuté knedlíky z dětské krupičky

Ja v lednicce nechavam kynout hlavne testo na langose, prijdou mi ze se s testem pracuje pak mnohem lepe

Alis
2617 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ovocné kynuté knedlíky z dětské krupičky, dámy ...

přidávám informaci - budu teď za „chytrého teoretika“. Už naše babičky nechávaly těsto kynout v chladu a to dokonce ve studené vodě. Jedná se o tzv. kynuté těsto pod vodou, přes noc. Jak říkám, osobně jsem to nevyzkoušela, ale myslím, že to bude fungovat obdobně, jako těsto kynuté v chladničce.
A ještě jedna vzpomínka - má babička nechávala těžká kynutá těsta - například na vánočky - kynout v pokojové teplotě přes noc (pokojové noční teplotě - jakmile kamna vyhasla, teplota rapidně klesala)

myska2
144 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ovocné kynuté knedlíky z dětské krupičky

Hm, uz abych stala na nohou. Jablecne kynute knedliky se skoricovym cukrem, to je dobrota. A z te krupicky budou asi fakt jako peri.

tutinek
29 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ovocné kynuté knedlíky z dětské krupičky

Omlouvám se za překlepy.

tutinek
29 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ovocné kynuté knedlíky z dětské krupičky- blanco

Těsto na langoše používém i na pizzu a mám vy zkoušeno,že vydrží v lednici i 14 dní bez následků.Poprvé jsem se bála?že se to zkazí ,nebo něco podobného.Radka

mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ovocné kynuté knedlíky z dětské krupičky

Landospandos, jsi zřejmě na slovo vzatá pekařka, vlož nějaký jednoduchý recept na vydatný moučník. Když se sjedou všichni truchlící pozůstalí, vypadá to pak v hrobě jako po nájezdu kobylek. Dík.

mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ovocné kynuté knedlíky z dětské krupičky

Bono, na tu lednici vsaď. Těsto vykynuté v chladu (třeba v márnici:) je jemnější i v chuti a hlavně, alespoň, co mám zkušenost, nelepí se tolik jako těsta kynutá v teple. Pokud jde o vypracování, když máš těsto hustší, moc puchýřů se ti na něm neobjeví, ale při zpracování se najednou mění jeho kosistence. Z něčeho, co byla původně směs surovin se ti najednou začne dělat jednolitá hmota, popsatelná nejlépe jako pružnější, spojitější. Když kus těsta natáhneš, působí odpor jako gume, netrhá se hned. Je to znát už v průběhu míchání, prostě se pod hákem nebo vařečkou začne chovat jinak.
Nikdo nedonutí můj suchý hnát dřít se s vařechou, zadělávám ručním mixerem, takovými spirálovitými háky.

blanca.xy
647 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ovocné kynuté knedlíky z dětské krupičky

Děvčata, to kynutí v lednici mám vyzkoušené na langoších a Mánkových jogurtových chlebánkách, opravdu to funguje, ty langoše se klidně dají dělat na etapy, těsto vydrží i týden v lednici.

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ovocné kynuté knedlíky z dětské krupičky

No jasně, pokud máš hnětač, nebo pekárnu, tak nech ty ruce odpočívat a ať to ty vymoženosti dělají za tebe! Žádný rozdíl v tom asi nebude, puchýře se udělají ručně i v těch spotřebičích. Já to dělám ručně, i když mám roboty, připomíná mi to mého tatínka, který to mamce vždycky hnětl, právě aby jí nebolely ty ruce a já ho při tom úplně vidím. No a mezi kolenama je to nejlepší, ta mísa se netočí, kolena fungují jako držák. Jdi do toho a vůbec se neboj!!! T.

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ovocné kynuté knedlíky z dětské krupičky-Terrinko,

děkuji. Takže ručně vařečkou? Pamatuju svoji babičku s plechovou mísou mezi koleny… Ale mám dojem, že máma používá elektrický hnětač. Je v tom potom nějaký rozdíl a jak velký (nakonec ta pekárna to asi taky zadělává metlami, ne?)
Jsem děsná, ještě jsem nezkusila a už si to snažím zjednodušit…"-)

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ovocné kynuté knedlíky z dětské krupičky

Bono, v těstě se dělají úplně takové bubliny- to je ono! Hněte se to poctivě a tak dlouho, dokud se tam ty puchýře-bubliny neobjeví. Já kynuté dělám zá:,–(ně růčo a někdy mě až bolí zápěstí,cha,cha T.

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ovocné kynuté knedlíky z dětské krupičky

Landospandos, děkuji. Vyzkouším podle Tvých rad, snad se povede.. také o té ledničce slyším prvně…
Ještě, holky, jak se pozná, že je těsto pořádně „vypracované“?
Předem děkuji za Vaše rady a zkušenosti. B.

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ovocné kynuté knedlíky z dětské krupičky

Dělám kynuté těsto docela často a ráda, protože je opravdu zvlášť na některé laskominy nejlepší. Zrovna tak jsem se teď podivila já, že to těsto můžeš kynout v lednici a že je to dokonce ještě lepší?! Tak to teda slyším poprvé, ale nic mi nebrání to vyzkoušet, když máš Lan. s tím dobrou zkušenost. A zase něco nového a jiného, to mám ráda! Terrinka

Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ovocné kynuté knedlíky z dětské krupičky

Tak tohle si musím přečit několikrát. Částečky mouky, tuk až potom, krucajs, mně bzučí v hlavě..:-))
Tu pekárníčku si koupím na to vypracování, nějak mi ta moje pravačka netáhne..Děkuji Ti za odpověď!!!
 Sylvie

Landospandos
256 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ovocné kynuté knedlíky z dětské krupičky

Sylvi, kdyby mi dřív někdo řekl, ať dám kynuté těsto do lednice, řekla bych, že je cvok. Ale faktem je, že čím kyne pomaleji, tím lépe. Věř mi, není třeba se toho bát. Přísahám na holý pupek, že to tak dělám. Jak píšu - pokud je pilno, samozřejmě nechat kynout v místnosti. Jo, ještě drobnost - tuk dávám až po prvním vykynutí. Tak to dělá moje tchýně a ta je opravdu dobrá kuchařka. Někde jsem četla, že pokud tuk obalí částečky mouky, ta hůř přijme vodu, lepek se neuvolní dostatečně a vypracování těsta je ztíženo. Ale možná, že to už se z toho dělá moc velká věda. Pekárnu jsem měla, ale pak jsem ji prodala. Moji chlapi nechtěli jíst hranatý chleba… Na vypracování těsta pějí všichni chválu, ale mně se osvědčila metoda tato. Však vyzkoušíš. Tak, děvčata, s chutí do toho!

Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ovocné kynuté knedlíky z dětské krupičky

Landospandos, taky nejsem v pečení kynutého těsta zatím žádný odborník. O kynutí těsta v lednici slyším asi podruhé v životě. Vždy mám za to, že těsto musí kynout v teple. Na každý pád si brzy koupím domácí pekárnu, slyším na ni samou chválu. Ráda to kynutí proberu více, pokud to půjde.
 Sylvie

Landospandos
256 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ovocné kynuté knedlíky z dětské krupičky

Boni, řekla bych, že krupice je balená po půl kile, na to by měla stačit čtvrtka kostky kvasnic. Pokud se to s kvasnicemi přežene, pálívá pak žáha. Kynutého těsta se neboj, chce to pořádně vypracovat. Nejdřív celkem ledabyle smíchám vše jak je v receptu, lepší je malilinko řidčí, pak raději zahušťovat, naopak - ředit příliš husté těsto - je horší. Všechna mouka musí být zvlhčená. Až trochu nakyne, propracuji pořádně. Zvykla jsem si dávat těsto kynout do lednice. Nechce to totiž uspěchat, kynuté těsto chce čas. Těsto nechám aspoň 3× nakynout, těsto v míse lehce poprášit moukou, mísu přikrýt utěrkou. Pak kouli těsta trošku omoučím, dám do mikrotenového sáčku a šup s ním do lednice. Nejraději z něho dělám na druhý den. Je proleželé a líp se s ním pracuje. Ale samozřejmě pokud to spěchá, nic nebrání tomu, dílo dokončit. Ještě do něj přidávám (pokud dělám sladké) trochu rumu, špetku kurkumy pro barvu, raději jen žloutky a taky vanilkový cukr. Ať se daří! L.

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ovocné kynuté knedlíky z dětské krupičky-Nandulo,

já bych to i zkusila a ráda, jen poprosím - kolik krupičky a kolik droždí? A jaký druh tuku by byl nejlepší?
Nemám příliš zkušeností s kynutým těstem, ale moje děti ovocné knedlíky milují (narozdíl ode mě), tak jsem to doposud řešila kupovanými, které jsem jen napařila. Ale to není ono, to je jasné.
Předem díky za odpověď a za rady. Bona

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Kachní prsa s badyánem

Nejlepší recepty

Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Mrkvový salát Mrkvový salát
Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz