Recept Ovocné knedlíky 2

(Hodnoceno 2x) Pampeliska191 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Ovocné knedlíky 2

Postup

Tvaroh, sůl, vejce a hrubou mouku smícháme a vypracujeme rukama na tužší těsto, které rozválíme na pomoučeném válu na co nejtenší placku. Vezmeme nůž a krájíme čtverečky podle velikosti ovoce, které chceme balit. Poté položíme na čtvereček např. půlku vypeckované meruňky, či celou švestku a spojíme jako šáteček (protilehlé rohy k sobě), v ruce z nich uděláme koule a dáváme do vřelé vody. Vaříme zhruba 7 minut. Dáváme na talíř, cukrujeme, sypeme tvarohem (nastrouhaným na malých otvorech struhadla), či mletou skořicí, mastíme. Výhodou těchto knedlíků především je, že si jich můžeme udělat více, dát je do mrazničky a vždy brát jen tolik, kolik jich právě potřebujeme.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla

Nahlásit recept

  • 06.10.02 vloženo
  • 18050x zobrazeno

Ingredience

  • 1 balíček měkkého tvarohu (1/4 kg)
  • špetička soli
  • 1 rozklepnuté vejce
  • 6 navršených lžic hrubé mouky
  • ovoce (švestky, meruňky, jablka, a další v přiměřených velikostech jako náplň do knedlíků)
  • cukr na posypání
  • rozpuštěné máslo na polití knedlíků
  • na posypání tvrdý tvaroh nebo skořici

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Balus7 3.6.16 18:18

Recept je naprosto výborný. Na posypání jsem použil granko a trochu nastrouhané čokolády. Naprosto famózní.

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 1.4.15 13:52

Čtyři hvězdičky dávám za údaj s moukou…
Měla jsem tvaroh „ve staniolu“, a přesto těch šest vrchovatých lžic mouky tam nebylo ani poznat…
Ba ani těch devět zmíněných dole v komentu…
Teprve patnáctá lžíce dodala tu správnou konzistenci.
Jenže: u každého ten počet bude podle mně jiný - závislý ani ne tak na velikosti lžíce, ale na hustotě tvarohu a kvalitě mouky ;)

V receptech podobného typu se vyplatí raději psát, že množství mouky se odvíjí dle potřeby, dokud těsto není akorát…

Ti, kdo už to znají, ti se nepozastaví a mouku si uzpůsobí, ale už vidím začátečníka, který se s oroseným čelem drží striktně rozpisu… To pak také nemusí dopadnout dobře ;)

Jinak rychlejší, než rozvalování těsta a pak krájení čtverců, je toto: z těsta dlaní vyválet váleček (jde to lehce a rychle), nožem odkrojit počet kousků těsta a do těch pak vždy vmáčknout kousek ovoce a prsty douzavřít.

Já použila dnes švestky z mrazáku (je potřeba pomalu dozpracovat zbytky loňské sklizně) a jelikož máme dost velké, bylo těsto přesně na osm velkých knedlíků, takže akorát pro nás dva…
Mladí si budou muset uvařit něco sami, až dorazí z práce :D ;)

Z tvarohového těsta jsou ovocné knedlíky u nás nejoblíbenější, sice občas udělám změnu ve formě kynutého, odpalovaného či bramborového (výborné je i ze zakysané smetany) těsta, alee stejně se vždy ozve: „To neměli tvaroh, že nejsou tvarohové?“ :)

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

casino 3.8.14 20:35

.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Ovocné knedlíky 2

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Ovocné knedlíky 2

casino
4497 příspěvků 7.3.16 12:58

Jj, jak píše @Frantiska :palec:
Ááá nééébo se ŽAHOUREM (hoďte očko na knedlíčky :mavam:

Frantiska
927 příspěvků 7.3.16 12:02

Pokud testo lepi, tak nedelam plnene, ale vytvorim rukou kulicky a ty uvarim :) pak třeba sypu kokosem, maslem a cukrem. A nebo kakaem, cukrem a maslem. A nebo cukr, maslo a ovoce (mrazene povarim)

jau
457 příspěvků 7.3.16 08:06

Zde je použita hrubá mouka, které chvíli trvá než nasaje tekutinu. Možná by stačilo nechat těsto chvíli odležet ;) Měření na lžíce bývá též ošidné, mám doma 3 druhy polévkových lžic a každá má trošku jinou velikost :cert:
:mavam:

daduuja
1149 příspěvků 6.3.16 19:35

@Zuzka1973 nevím podle čeho jsi usoudila, že bych se chtěla hádat? nechtěla, jen jsem doufala v odpověď, která by mi poradila coby začátečníkovi, protože nevím jakou konzistenci má těsto mít, nevím jak se s ním pracuje, nevím, jestli tam mám mouky už tolik, že bych ji neměla dál přidávat, třeba mám jen zkušenost s těstem bramborovým a proto se mi těsto bude zdát řídké…
Podělit se o zkušenost co s ním, když ho nebudu chtít vyhodit jen proto, že se mi nezdá nebo se s ním hůř pracuje.
Jinak i vaničkový tvaroh jde použít na toto těsto :mavam:

birkana
1711 příspěvků 6.3.16 11:27

Já jsem nikdy tyto knedle nevařila. Pamatuji si ale, že je vařila babička - z doma dělaného tvarohu. Ten byl vždycky natolik odkapaný, že se „nematlal“ jako kaše, nýbrž se už částečně začínal drobit. Nebyl lisovaný jako tvrdý, ale skrz prsty by neprotekl :think:. Tady bude asi zakopaný pes… :mavam:.

Zuzka1973
2364 příspěvků 6.3.16 09:56

@daduuja Náš mladej je extrém - ten mouku přidával ze strachu, druhá várka byla v pohodě, pochopil…
Ale já dostala kdysi dávno úplně stejné rady a přesto se mi pokaždé povedou… ono je to tak trochu složité dát úplně přesnou radu… U tohoto receptu obvzlášť…
Já se aspoň pokusila poradit to, co pomohlo kdysi mně…
Když bude holt těsto řídké a nebudu chtít přidávat mouku - ani na to není jednoznačná odpověď:

  • Buď to risknu, ale před vložením do hrnce obalím v krupičce nebo hrubé mouce
  • Nebo mouku ještě přidám, pokud vím, že jí tam nemám ještě moc natolik, aby to nějak moc ovlivnilo chuť
  • nebo to holt vzdám a příště si dám bacha, abych tvaroh dala včas odkapat (i to jsem dole již zmínila)

Nechci se hádat, to není můj sty, ale stejné rady pomohly mně, dceři, kdysi i mojí mamince, tetě… a žádnou vědu jsme, z toho ani jedna nedělala, tvarohové těsto ovládáme všechny…
Syn to sice pobral až na druhý pokus, ale už ví, že těsto nemusí mít konzistenci moduritu, že stačí klidně měkké… Tu mouku tam nedával, že by těsto lepilo, ale stále se mu zdálo moc měkké… ;)
Podle popisu blumchen.in mám obavu, že použila vaničkový tvaroh - ten má tendenci lepit…
Víc se vyjadřovat nebudu - chtěla jsem jen poradit, to jsem učinila s čistým svědomím a nemám k tomu co více napsat… :kytka:
Pokud je to málo, nemohu za to - mně toto málo jako start kdysi stačilo… Holt přidejte víc vy, ostatní… :kytka: :mavam:

daduuja
1149 příspěvků 5.3.16 21:40

@Zuzka1973 když budu poprvé v životě dělat tvarohové knedlíky a budu mít stejný problém jako @blumchen.in, tak mi zelený smajlík s tvojím dovětkem - klidně mouku přidej podle potřeby - jen zamotá hlavu, tím spíš, když vím, že navršená lžíce hrubé mouky má asi 20g.
Když budu přidávat tolik mouky, jako syn, jak budou knedlíky chutnat?
Pokud bude těsto řídké a nebudu chtít tolik mouky přidávat, tak co s ním?
To jsou záludnosti které začínající kuchařka nezná.

Zuzka1973
2364 příspěvků 5.3.16 18:52

@daduuja Proto je u toho ten zelený smajlík ;)
A hned pod tím dodávám, že jsem si myslela, že je to nezkazitelné…
:mavam:

daduuja
1149 příspěvků 5.3.16 18:36

@Zuzka1973 s půlkilem mouky to byly tenisáky, ne? Myslím, že tudy cesta, pro člověka, který vaří poprvé, nevede :-)

Příspěvek upraven 05.03.16 v 18:36

Zuzka1973
2364 příspěvků 5.3.16 17:00

@birkana Tady málokdo čte… tak ať se pak nediví :mrgreen: ;)
Já si vždy projdu komentáře i uvaření - bývají tam kolikrát i super tipy na vylepšení, zde konkrétně jsem se snažila naznačit, že množství mouky je potřeba odhadnout podle potřeby… Stejné těsto zkoušel syn a pak volal, že tam nasypal snad půl kila mouky, než to drželo… a to prý měl taky tvaroh ve staniolu, jen byl strašně vodnatý, že by h mohl dát vykapat, to ho napadlo až se s tím patlal :mrgreen:
Přitom zrovna tohle těsto používám pokaždé, jen pokaždé jiné množství mouky a dodnes jsme si myslela, že tvarohové těsto je nezkazitelné… :nevim: :mrgreen:
:mavam:

@blumchen.in Nevěš hlavu - příště se podaří - jen klidně mouku přidej podle potřeby… Jestli se ti bude zdát, že je tvaroh moc mokrý, nech vykapat (stačí ráno a dopoledne, pak hned zpracovat. Není-li čas na vykapání, pomalu vymačkat v čisté utěrce, po částech to jde snáz… :mavam:

birkana
1711 příspěvků 5.3.16 15:50

@blumchen.in, problém bude asi v kvalitě tvarohu, jak o tom píše @Zuzka1973 ve svém Uvaření (z 01.04.15) - ono je vůbec velice poučné si její Uvaření pozorně přečíst 8o.

blumchen.in
2 příspěvky 5.3.16 12:26

Výsledek: já jsem to snědla, ale dcera si dala raději mražený:-/ :zed:

blumchen.in
2 příspěvky 5.3.16 11:57

Připadá mi, že i kdybych tam dala 20lžic, tak to držet nebude!:((( furt to lepí a jen tak tak jsem to dostala do hrnce… :nevim:

casino
4497 příspěvků 3.8.14 19:58
Lidičkové!

Dnes jsem vařil toť totok jako dezert…
Po vzoru jistého Mišelííína (mě by to nikdy nenapadlo :evil: jsem do těsta přidal citronovou kůru!
Bože, to byla maškrta (s opraženou strouhankou)! Jen tak tak se mi podařilo 5 kousků před mančaftem ulít bokem na večer. Mein Gott, to bude maškrta - postudenu…, se zakysankou! :palec:

exczech
299 příspěvků 1.5.14 15:31
ovocne knedle

Presne jak je delam ja, jsou vyborne :lol: Tady byli z boruvkama

Příspěvek upraven 01.05.14 v 15:32

zdenka evazdenka
1 příspěvek 13.9.12 10:50

Recept by byl dobry ale ne mi jasné jakou hrubou mouku používat.

Mischka
38 příspěvků 11.7.09 20:37
Re: Ovocné knedlíky

Jsou výborné! Akorát z uvedené dávky byly max. pro dva průměrné jedlíky:) a z nich ještě jeden po jídle tvrdil, že by si ještě něco dal;) Pozn. pro mě: mouky trošku víc, nevyvalovat, ale lžící vykrajovat kousky a ty plnit, dobré s borůvkami, mohly by být dobré i bez náplně a s ovocnou omáčkou.

esk
124 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Ovocné knedlíky

Píšu poznámku spíš pro sebe, mám nějaké menší lžíce, mouky jsem musela dát lžic devět. Ale jinak máme boule za ušima (a na bříšku) ještě teď.

pepicek
1309 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Ovocné knedlíky - přidán obrázek

díky Pendo :)

Jenofefa
1315 příspěvků 25.1.09 03:43
Švestkové knedlíky

moje babička sypala mákem s cukrem a polévala sádlem (těsto k této kombinaci však dělala bramborové) - někoho ta kombinace možná udiví, ale babička pocházela z Tábora a tam se to dělalo normálně. Stejně sypala a polévala škubánky.

Pavel02
2 příspěvky 25.1.09 03:43
Jako od babičky...

Přesně takové švestkové knedlíky si pamatuju od babičky. Pro 4 kyseliny (vnuky) je dělala až ze 3/4 kg tvarohu ;-)
S tím souvisí jeden doplňovací návrh. Švestkové knedlíky jsou absolutně nejlepší posypané notnou dávkou mletého máku s cukrem.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Uzené se zelím a hruškami

Nejlepší recepty

Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Štika na smetaně Štika na smetaně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz