Recept Ovesná kaše z mikrovlnky

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Ovesná kaše z mikrovlnky

Postup

Přísady smícháme ve varné misce nebo rovnou v hlubokém talíři. Připravujeme při plném výkonu trouby cca 2 minuty.
Pozor, mléko má tendenci kypět!

Převzato z knihy Mikrovlnná a horkovzdušná kuchařka.

Recept je z kategorií: Teplé sladké pokrmy


Reklama

Nahlásit recept

  • 24.08.04 vloženo
  • 22642x zobrazeno

Čas přípravy

  • 5 minut

Počet porcí

  • 1 porce

Ingredience

  • 35 g ovesných vloček
  • 200 ml vody (můžeme zaměnit mlékem, jak má kdo rád)
  • sůl
  • (cukr, zdobení dle chuti)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 25.01.13 09:20

Super rychlá a dobrá snídaně… díky :)
Dala jsem jen vločky, mléko a med. Dělala jsem ve vyšší nádobě, nic neuteklo.
Líbí se mi, že se nemusí nic předem máčet a stát u toho… vstala jsem, smíchala to, dala vlnit… než sem vylezla z koupelny, bylo hotovo :)
Je to rychlejší, než chléb s máslem :) A navíc to jde pokaždé dochutit jinak.
Vyzkouším s ořechy, s jablky, skořicí… i naslano…
Dnes jsem ozdobila zbylou, osiřelou, mandarinkou a doprostřed lžičku srouhané bílé čokolády (zbyla ze zdobení pohárů) a tu přelít ještě kapkou medu, protože do kaše jsem „kapku“ šetřila :)

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Ovesná kaše z mikrovlnky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
birkana
1668 příspěvků 03.02.17 13:39

@Zuzka1973, na vločkách je vyraženo (patrně) datum spotřeby J09.02.17. Kupovala jsem je na podzim v M. Lázních a do včerejšího dne je dávala jen do polévek a přidávala do sekaných mas a houbových karbanátků. Tam se jejich vlastnosti nijak neprojevily.

Ten povrch (původní povrchová vrstva zrna) je takový jakoby hedvábně jemně lesklý, místy popraskaný vlivem lisování. Těmi prasklinami prosvítá světlejší vnitřek zrna. Podobný vzhled měly vždy vločky, když je nechám lehce předsmažit na málo másle při přípravě klasické kaše. Máslo vsákne do povrchu a ten je jako povoskovaný.

Potěšilo by mne, kdyby se ozval někdo z Labužníků, zda má podobně rozdílné zkušenosti s ovesnými vločkami jako my :mavam:.

Edit: Možná ono označení COARSE (hrubé) označuje tu nižší nasákavost, jen já to nevím :oops: :zed:

Příspěvek upraven 03.02.17 v 14:21

 
Zuzka1973
2192 příspěvků 03.02.17 12:50

@birkana - tak podle tvého popisu vloček by opravdu mohl být problém v nich - ještě se mi nestalo, aby po sáhnutí na ně zůstala ruka „nepoprášená“ a vždy je tam i ta jemná drť, jak zmiňuješ a hlavně ten pololesklý povrch mě zarazil - já mám vždy matné… :think:
No, tím víc jsem na ně docela zvědavá - asi opravdu zkusím koupit konkrétně tyto :)
Zase třeba do sušenek by mohly být ty pravé, tam by mi právě tebou popsané vlastnosti vyhovovaly :)
Vidíš… to by mě nenapadlo, že ve vločkách může být rozdíl… člověk holt pořád objevuje něco nového :mavam:

 
birkana
1668 příspěvků 03.02.17 11:53

@Zuzka1973, já vločky kupuji porůznu, podle toho, kdy dojde zásoba. V Kauflandu to bylo poprvé. Měli tam výběr různé - jemné, hrubší, hrubé - odlišené různobarevným potiskem sáčku. Ty moje jsou celé, povrch pololesklý, v sáčku na dně není ani troška jemné drti (mouky). Naberu-li vločky rukou, zůstane čistá, beze stopy světlého prášku. Konkrétní výrobce neudán, pouze informace, že byly vyrobeny v Česku.

Možná je to jiný oves, který nepřijme po procesu vločkování tolik tekutiny :nevim:, snad odlišná technologie výroby. Když jsem vařila kaši na plotně, přidávala jsem tekutinu podle potřeby. Nikdy jsem ji neodměřovala. Tak ani nemohu porovnat, jak se chovaly vločky jiných dodavetelů.

O výkonu trouby to asi nebude, můžu nastavovat výkon po 10%. Když dopadly stejně máčené i nemáčené, bude to spíš schopností vloček přijímat vodu. Ale zkusím uvařit na 80% výkonu delší čas :think: :mavam:

 
Zuzka1973
2192 příspěvků 03.02.17 10:40

@birkana - tedy, to foto mě dostalo - to se mi fakt ještě nestalo :nevim:
Hlavně je divné, že i předmočené dopadly ty vločky stejně…
Já schválně dnes posnídala právě mikrovlnkovou kaši a převážila - moje velká hrst má přesně 40g (+/- 2 až 3g = zkoušela jsem nabrat a zvážit desetkrát nově nabranou hrst).
Vločky kupuji v Penny, ale přijdou mi stejné, jako kterékoli jiné :think:
Obsah sklenky, kterou odměřuji mléko či vodu jsem pak zvrhla do odměrky - bylo toho necelé dvě deci.
Dnes vlněno na talíři pod poklopem (naplno - 700 W) přesně tři minuty, pak ještě nechávám automaticky pár minut dojít ve vypnuté, což dělám skoro u všeho v mikrovlnce dělaného…
Mám vyzkoušeno mockrát v jakékoli misce - v té se to nemusí hlídat, na talíři hlídám a stejně jako zmiňuješ i ty: jakmile vzkypí mléko, zamíchám…
S vodou toto odpadá, tam to nemusím hlídat vůbec…
Ale opravdu nepředmáčím nikdy, právě díky tomu si tohle často ráno dělám, že je to bleskovka…
Zkus ubrat tu tekutinu - tím nic nepokazíš, nešla bych ale pod 150 ml.
Ale vzpomínám si, že jsem kaši dělala jednou z pšeničných vloček a tam se mi ta správná „kašovitost“ povedla pouze s pětiminutovým vlněním, ale také bez předmáčení…
Je to záhada… zaúkoluju dceru, aby zkusila, co s tím vyvede její mikrovlnka, ta má tuším stejný výkon jako ta tvoje.
Ty vločky z Kauflandu neznám, jezdíme jen do Penny a Alberta, jinak co zahrada dá (občas místní konzum, COOP a Potraviny.cZ).
Ale že by to opravdu mohlo být těmi vločkami? pořád mi nejde na rozum, proč by měly být každé jiné - já snad do toho Kaufu pro ně skočím, až pojedem kolem :D
Opravdu mi to vrtá hlavou už od včera - překopala jsem kvůli tomu i dnešní jídelníček :D

 
birkana
1668 příspěvků 03.02.17 09:16

@Zuzka1973, asi to bude skutečně vločkami :cert:. Ty jsem včera večer namočila do vody. Odvážila jsem přesně 200 g vody a 40 g vloček. Máčely se 11 a půl hodiny.

Mikrovlnku jsem nastavila na plných 900 W a čas na 3:00 minuty. Misku jsem lehce přivřela víčkem – jen tak, aby mohla unikat pára. Míchala jsem vždy, když obsah misky vykypěl. Po uvedeném celkovém čase jsem ještě nechala odpočinout další 2 minuty. Výsledek vidíš na fotce. Ty zelené drobky jsou drcená zelená petrželka :oops:.

Vzhledem k tomu, že vločky byly předem máčené, byly heboučké, měkčí, ale ne rozplizlé :srdce:. Jen ta voda nenasákla. Odhadem jí zbylo přibližně stejné množství, jako v minulém pokusu s vločkami nenamočenými. Ještě zkusím dát vody méně a nebo ji po případném máčení slít.

Zkouším snídat a svačit zdravěji (celozrnně, s nižším glykemickým indexem) a tak mne snad další nepovedené pokusy neodradí :think:.

P. S. I tak se dá ta „polévkokaše“ navrch ještě posypaná sýrem jíst a je chutná!

 
Zuzka1973
2192 příspěvků 02.02.17 19:45

@birkana - já si ji dělám hodně často… a opravdu nenamáčím, jen zaleju mlékem či vodou, zapnu na maximum a v naší mikrovlnce (700 W) tři minuty, vločky kupuju v Penny - ale v těch rozdíl není…
Sladkou složku dávám až do hotové kaše, do mikrovlnky vkládám jen vločky zalité tekutinou (někdy dávám šťávu z kompotu v odpovídajícím množství.
Netuším, v čem je háček - já si ji ale dělám už několik let (od té doby, co jsem ji v mikrovlnce poprvé vyzkoušela) nejméně třikrát, čtyřikrát do týdne: hrst vloček (35 - 40g) + dvoudecku mléka či vody… Zrovna včera byla zas… nikdy se mi nestalo, aby nevznikla opravdická kaše…

 
birkana
1668 příspěvků 02.02.17 18:27
Někde je zakopaný pes!

Tak buď mám špatnou mikrovlnku (výkon 900 W) nebo vločky (normální, obyčejné Klasik z Kauflandu) :nevim:.

@Zuzka 1973 ve svém uvaření píše, že nenamáčela a tak jsem vločky též předem nenamáčela. Dělala jsem bez sladké složky - nakonec jsem chtěla posypat čedarem, parmazánem a petrželovou natí.

Po 4 minutách vaření a promíchávání každých 30' byla v misce stále jen „polévka“ a vločky dost „al dente“. K uvedeným 35 g vloček jsem pak přidala dalších 15 g a vařila a míchala ještě 4 minuty. I potom kaše obsahovala (na můj vkus) dost nespotřebované tekutiny, vločky měly polosyrovou chuť a kaše nebyla tak krásně „blátovitě šlemovitě hebká“ jako vařená na sporáku. V komentářích jsou labužníci (např. @Kari ) nadšeni, já byla zklamaná :-(.

Možná by problém částečně vyřešily vločky na prach drcené, ale to už nejsou vločky. Asi zkusím máčet přes noc :think:.

 
esk
124 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ovesná kaše z mikrovlnky

Kari, přesvědčila jsi mě, příště vařím kaši jedině se lžičkou.

 
Kari
545 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ovesná kaše z mikrovlnky

Tak jsem si ji dnes v práci po ránu konečně uvařila, dala do ní medík a sekané vlašské ořechy (zbytky od cukroví) a byla tak dobrá, že jsem si šla uvařit ještě jednu misku. A to jsem myslela, že ovesná kaše je vůbec jedno z nejsytějších jídel. Ale je z tý mikrovlnky taková lehčí než uklohněná na sporáku, moc dobrá.
Jo a měla jsem v ní při vaření lžičku a při prvním vaření to pomohlo, při druhým jsem asi dala větší množství mléka, tak to kypělo více, ale až ke konci. Po celé dvě minutky se kašička držela na nízké hladině (v polovině času jsem var přerušila a trochu ji promíchala a zase šup zpět). A jelikož jsem to sledovala skrz obrazovku mikrovlnky, tak jakmile se bubla bubla vyšplahalo k okrajům misky, tak rychle cink a vypnuto, ale to už byla stejnak hotová. Ale stačila by vteřinka nepozornosti a je venku. Trouba je čistá a kaše je tam, kde má být, totiž v misce, resp. teď v mém žaludku, v kterém mám jak v pokojíčku :-))

 
Kari
545 příspěvků 25.01.09 03:43
Jablečný džus s rumem-Esk,

tak tenhle víkend si do batohu přibalím i krabici jabl.džusu, to budou spoluvandrovníci koukat, díky Esky!

 
esk
124 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ovesná kaše z mikrovlnky

Štrůdl je směs rumu a jablečného džusu (poměr dle libosti, manžel si dělá 1:1), hladinka se zasype skořicí a ohřívá, dokud skořice neklesne ke dnu.Doma ho děláme v mikrovlnce, ale liháč by to taky zvládnul. Zvlášť v zimě je to prima nápoj na rozmražení.

 
Kari
545 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ovesná kaše z mikrovlnky

Esk, jsem ráda, že to není jen můj výmysl, ale že lžičku uvádí i jiné návody na mikrovlnky :-). Moc mne zaujal ten štrůdl, to je ohřátý džus s rumem a skořicí? To musí být moc dobré, že bych si obohatila repertuár teplých alkoholických nápojů? Vína s rumem už jsem trochu přepitá, ale něco na zahřev na zimních čundrech je hlavně večer celkem potřeba.

 
esk
124 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ovesná kaše z mikrovlnky

Ta lžička v návodu opravdu je. Já to posoudila jako blbost a nepoužívám ji, ale manžel, když si dělá štrudl (jablečný džus, rum a skořice), dává do sklenky lžičku vždycky a nejiskří.
Velká mísa je taky dobrý nápad, ale všechny naše mísy (2) jsou příliš vysoké, zkusím lžičku. Děkuji za tip.

 
Kari
545 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ovesná kaše z mikrovlnky

Holky, moc díky. Já to nějak vyzkouším a dám vědět. Ale toho rozstřiku v mikrovlnce se dost bojím, ani ne tak toho, že budu troubu pak muset drhnout, spíš toho, že budu mít po kaši, tzn. kaše všude jen ne v misce.

Občas si takhle dám hřát kávu (co zbyde vystydlá v kávovaru) se sušenou smetanou, no a jak ji tam nechám dýl jak minutu, vykypí tak, že v hrnku nezůstane dočista nic..U návodu moji mikrovlnky doma je psáno, že se má tekutina ohřívat se lžičkou, aby nezačala tekutina vřít. Říkala jsem si, blbost, mikrovlnka nesmí přijít do styku s kovem, jenom pozlacený talíř vždycky jiskřil, ale lžičku jsem zkusila a fakt to nejskřilo. Tak že bych ji dala i do tý kaše? Jsem z toho blázen..Kov přece do mikrovlnky nemá přijít..Ale v tom návodu to fakt je..

 
esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ovesná kaše z mikrovlnky

Milí mikrovlnkáři, to co má tendenci vykypět zá:,–(ně nepřikrývám. Vezmu si ale dost hlubokou nádobu. Tím pádem nemá obsah „sílu“ tak vysoko „vyšplhat“.

 
esk
124 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ovesná kaše z mikrovlnky

Přesně tak, kypí a bublá i přikrytá. Ale je to rychlejší, než stát dvacet minut u sporáku.

 
Labužník Denda02
213 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ovesná kaše z mikrovlnky

Kari, obavam se ze i prikryte to bude pekne bublat. Delam si ji hodne casto a zatim jedina osvedcena metoda je u toho stat a cca po 1. minute promichat a pak jeste po dalsich 30 s (vsak to uvidis sama, ty amarouny:-) ). Doporucuju pridat orisky, hrozinky, med, skorici a jablicko na kosticky (a nebo cokoladovou verzi s oriskama)… mnaaaam. Ja si jeste vetsinou po uvareni navrch dam jeste trochu ochuceneho tvarohu.

 
Kari
545 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ovesná kaše z mikrovlnky

Ahoj Esk, nemá být ta kaše přikrytá? Pak by to asi nezkypělo…nebo i kdyby, poklop by to držel vevnitř…
Porridge mám třeba k snídani moc ráda, ale nerada se s tím patlám na plotně v kastrůlku. V mikrovlnce to hned vyzkouším (máme ji v práci, juchů), dám to misky a přetáhnu potravin.fólií - ta se mi na přikrytí osvědčila. Musí být ale napnutá a je dobré ji místy propíchnout, aby mohla unikat horká pára.

 
esk
124 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ovesná kaše z mikrovlnky

Ach jo, já hlava děravá. Mléko kypí, když se tam dá místo vody. Pokud ne, kypí voda a v každém případě je pak kaše všude. Už několikrát jsem kvůli tomu myla celou mikrovlnku. Takže oprava: vodu můžeme zaměnit mlékem.

 
Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 25.01.09 03:43
Asi hloupý dotaz...

Jaké mléko má tendenci kypět, když v Ingrediencích žádné není?

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Pomerančová zmrzlina


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Ořechový koláč Ořechový koláč
Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz