Recept Oves bezpluchý („Evropská rýže“)

Labužník Milan04 Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Oves bezpluchý na rozdíl od pluchatého se nemusí loupat. Vhodný je zejména k přípravě polévek, pomazánek, kaší, salátů, k zapékání, jako příloha nebo k naklíčení. Ovšem také je vhodný jako příloha - vlastně podobně jako rýže. Oves [množství podle počtu strávníků; hrst vyjde asi pro dva, pokud jsme skromní, i pro víc] můžeme přes noc namočit do vody, ale není to nutné - jen vaření bude poněkud delší. Po propláchnutí vsypeme oves do studené vody [vody o HODNĚ více než ovsa] s lžící octa; a vaříme. Solíme zhruba v poslední třetině vaření [to celkem trvá tak půlhodinky]. Po uvaření slijeme či scedíme vodu. A podáváme. Je možné oves všelijak ochucovat, ovšem zajímavý je takový, jaký je. Vhodný je jak k jídlům masovým [třeba tohle "kuře":" http://recepty.labuznik.com/recipe.php?ID=16585/" TARGET = _new ], tak k jídlům zeleninovým [třeba tenhle "patison na víně":" http://recepty.labuznik.com/recipe.php?ID=27463/" TARGET = _new , což mám osobně mnohokrát vyzkoušené].

Recept je z kategorií: Přílohy

Nahlásit recept

  • 08.08.07 vloženo
  • 18385x zobrazeno

Čas přípravy

  • 29 aĹľ 39 minu

Ingredience

  • oves bezpluchý
  • voda
  • ocet
  • sůl

Doporučená příloha

  • Všemožná jídla masová i zeleninová

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Oves bezpluchý („Evropská rýže“)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Oves bezpluchý („Evropská rýže“)

mixtionnant
54 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: OVES BEZPLUCHÝ [„EVROPSKÁ RÝŽE“] - Ty www stránky alternativn

a jsou zajímavé. Na dovolené se musí zkusit vše! A ten oves není špatný (sousedé říkali, že je chutnější než rýže). Udělala jsem ho k vepřovým plátkům a přesně podle receptu - navlhčenou naběračkou kopičky jako se dávala rýže za mlada v školní jídelně!

Labužník Milan04
546 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: OVES BEZPLUCHÝ [„EVROPSKÁ RÝŽE“]

Nejprve se chci všem omluvit, že jsem vůbec oves pluchatý zmínil – udělal jsem to jenom proto, že ne všichni chodí nakupovat do biopotravin a mohou si [možná i v domnění, že to bude zdravější] pořídit oves třeba z biofarmy, kde ho však mohou pěstovat zejména pro koně, tedy pro produkci ovesné slámy – a tam se používá obvykle oves pluchatý.
A pro zlatu: Ač nejsem botanik - tak odpověď je velice snadná. Existuje prostě oves setý http://www.biolib.cz/…nce/id42557/" TARGET = _new , ovšem pěstovaný především [nejen] ve dvou variantách. Obě mají údajně stejné nutriční hodnoty Oves pluchatý se však musí – chceme-li jíst jenom zrno a nikoli slámu – obtížně loupat [když jsem byl děcko, tak jsem občas chodili na pole s mladým ovsem a pojídali zrno – a loupali a loupali]. S ovsem bezpluchým je to snadnější, takže ten se dnes většinou pěstuje právě pro potravinářské potřeby, tedy ne na slámu, ale pro zrno. A půjdeš-li do nějaké bioprodejny [ale já ho koupil třeba i v některých supermarketech], tak prostě žádný jiný oves než ten bezpluchý nedostaneš, což je výhoda [opět si vzpomínám na to obtížné loupání z mládí]. Obecně je snaha s rozvojem nákupní síly ´zdravovýživáků´ šlechtit i jiné obiloviny pro potravinářské účely; třeba u pšenice se to dost podařilo [špalda], snad se něco děje se žitem, zatím se to moc nedaří s ječmenem, takže jsme většinou odkázání na ječmen oloupaný průmyslově, tedy ječné kroupy. Já jsem jednou zkusil vařit neoloupaný ječmen – po několika [mnoha] hodinách vaření se stal jakžtakž poživatelným, ale po opakování příliš netoužím. Obávám se, že to samé by se mi stalo s ovsem pluchatým.
Jinak – docela slušný a přitom stručný přehled alternativních plodin http://www.info.estranky.cz/…opis/plodiny /" TARGET = _new [zejména obilovin] byl na netu [ale už jsem ty stránky dlouho neotvíral, tak nezaručuji, že ještě fungují].

zlata
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: OVES BEZPLUCHÝ [„EVROPSKÁ RÝŽE“] ...MI_LANE,

omlouvám se, pouč mě, prosím. Já jako neznalá, jak se mezi sebou liší ty ovsy?
Když přijdu do prodejny se zdravou výživou, tak předpokládám, že mi poradí nebo?
Děkuji Ti a přeji hezký večer.

Labužník rady02
39 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: OVES BEZPLUCHÝ [„EVROPSKÁ RÝŽE“]

Díky za připomenutí, taky jsem ho už dlouho neměla. Musím zakoupit a zase začít připravovat.

DanaJ
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: OVES BEZPLUCHÝ [„EVROPSKÁ RÝŽE“]

Milane, moc mě pobavila doba přípravy. ..já bych napsala 30-40 a Ty až takhle přesně.;-) ..dávám do oblíbených, díky.
Taky dělám velice ráda špaldu, jak píše tea63, tak uvidíme, jak to dopadne s ovsem. ..hezký den.:-D

Labužník Milan04
546 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: OVES BEZPLUCHÝ [„EVROPSKÁ RÝŽE“]

Naprosto souhlasím s tím, co píše tea63; oves používám nejen jako přílohu, ale také jako součást různých salátů [ta podušená zeleninka na oliv oleji – to je skvělé]… Díky za komentář…

tea63
935 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: OVES BEZPLUCHÝ [„EVROPSKÁ RÝŽE“]

Pluchatý neznám,:-) ale kupuji bezpluchý od Biolinie a vařím podle návodu, spíš kratší dobu a ve větším množství vody, asi jako těstoviny. Nenamáčím, ocet nepřidávám. Vaří se dlouho asi jako rýže. Ochutnávám. Používám jako přílohu, nebo jen tak promíchám s podušenou zeleninkou na oliv oleji, ochucenou bylinkovou solí- také bio, když zdravě, tak zdravě! :-))Mně osobně to chutná, ale moc mi nevěřte, mně chutná všechno!:-)) Kdo je zvyklý jen na bílou rýži, tak je to trošku jiné…Ale po svíčkové a vepřu knedlu je to prima zpestření a odlehčení jídelníčku…To mi připomnělo, musím koupit! Oves došel!.....A pak je ještě dobrá pšenice špalda, tu já také můžu jen samotnou, ale míchám ji s bílou rýží, pro ostatní je to stravitelnější:-))

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz