Recept Ovečka pečená

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Podrezanú odkrvenú ovcu stiahneme z kože, odrežeme hlavu, vyberieme vnútornosti. Zvnútra hojne nasolíme hrubou soľou. Rez na bruchu zašijeme hrubou niťou (lepšie povrázkom, alebo tenkým a ohybným drôtom). Navlečieme na ražeň - oceľová rúrka priemeru asi 5 cm, s prevŕtanými dierkami - prichytíme proti pretáčaniu tenkým oceľovým drôtom prevlečeným práve cez dierky. Ražeň zapojíme na pohon a neustále otáčame. Pečieme - pozor! - nie NAD ale VEDĽA ohňa, asi trištvrte až jeden meter, vo výške asi pol metra. Bočný žiar postupne krásne prepečie, soľ si vytiahne šťavu z mäsa a cez zašité švíky sa roztečie po ovci aj na povrchu. Pečieme cca 2,5 - 3 hodiny. Takto nám to urobil jeden horal koncom leta v Albánsku a bolo to fajné. Sledovali sme celý postup, čo bolo na šľaktrafenie po celodennej túre, keď sme slintali až do deviatej v noci. Až bude doplnené Albánsko do krajiny pôvodu, tak doplním. Inak verím že podobne budú robiť čiernohorci, či macedónčania.

Recept je z kategorií: Skopové maso

Nahlásit recept

  • 31.10.07 vloženo
  • 5746x zobrazeno

Čas přípravy

  • 4 hodiny

Počet porcí

  • 30 porcí

Ingredience

  • 1 ks ovca (cca 20 - 25 kg živej váhy)
  • soľ (hrubá), asi pol kilogramu

Doporučená příloha

  • čerstvý chlieb, zeleninový šalát, rakija, červené víno

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Ovečka pečená

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Ovečka pečená

ivan14
69 příspěvků 25.9.11 19:08

Jak pravil Jan Werich v pohádce Žluté mužátko: opečené se okrajuje ostrým kinžálem a jí s bílým chlebem. :wink:

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Ovečka pečená

manku, ani silon nie je celkom ono ;o)

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Ovečka pečená

Raději podotknu, že tenký, ohebný drát by měl být bez izolace, pokud ovšem právě nehodláte přinést světové kuchyni nový recept nevšední chuti! :-D

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Pečená kuřecí stehna

Nejlepší recepty

Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz