Recept Ovečka pečená

kltko Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Podrezanú odkrvenú ovcu stiahneme z kože, odrežeme hlavu, vyberieme vnútornosti. Zvnútra hojne nasolíme hrubou soľou. Rez na bruchu zašijeme hrubou niťou (lepšie povrázkom, alebo tenkým a ohybným drôtom). Navlečieme na ražeň - oceľová rúrka priemeru asi 5 cm, s prevŕtanými dierkami - prichytíme proti pretáčaniu tenkým oceľovým drôtom prevlečeným práve cez dierky. Ražeň zapojíme na pohon a neustále otáčame. Pečieme - pozor! - nie NAD ale VEDĽA ohňa, asi trištvrte až jeden meter, vo výške asi pol metra. Bočný žiar postupne krásne prepečie, soľ si vytiahne šťavu z mäsa a cez zašité švíky sa roztečie po ovci aj na povrchu. Pečieme cca 2,5 - 3 hodiny. Takto nám to urobil jeden horal koncom leta v Albánsku a bolo to fajné. Sledovali sme celý postup, čo bolo na šľaktrafenie po celodennej túre, keď sme slintali až do deviatej v noci. Až bude doplnené Albánsko do krajiny pôvodu, tak doplním. Inak verím že podobne budú robiť čiernohorci, či macedónčania.

Recept je z kategorií: Skopové maso

Nahlásit recept

  • 31.10.07 vloženo
  • 6574x zobrazeno

Čas přípravy

  • 4 hodiny

Počet porcí

  • 30 porcí

Ingredience

  • 1 ks ovca (cca 20 - 25 kg živej váhy)
  • soľ (hrubá), asi pol kilogramu

Doporučená příloha

  • čerstvý chlieb, zeleninový šalát, rakija, červené víno

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Ovečka pečená

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Ovečka pečená

ivan14
69 příspěvků 25.9.11 19:08

Jak pravil Jan Werich v pohádce Žluté mužátko: opečené se okrajuje ostrým kinžálem a jí s bílým chlebem. :wink:

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Ovečka pečená

manku, ani silon nie je celkom ono ;o)

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Ovečka pečená

Raději podotknu, že tenký, ohebný drát by měl být bez izolace, pokud ovšem právě nehodláte přinést světové kuchyni nový recept nevšední chuti! :-D

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Chilli con carne Chilli con carne

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz