Recept Ovarový krém

(Hodnoceno 1x) Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Ovarový krém

Postup

Očištěnou vepřovou hlavu uvaříme ve vodě se solí a cibulemi rozkrojenými napolovinu. Po uvaření maso vyjmeme, vodu přecedíme a obrané maso od kosti pokrájíme na kostičky a vložíme do mixéru. Přidáme vývar, pepř, grilovací koření, rozkvedlaná vejce a dobře rozmixujeme, směs dochutíme. Krém dáme do obdélníkové formy a vaříme v troubě ve vodní lázni při teplotě 90 - 120 °C asi jeden a půl hodiny. Uvařený krém necháme do druhého dne vychladit, vyklopíme na prkénko a nakrájíme na plátky. Z uvedeného množství vznikne asi 800 g ovarového krému. Používáme na přípravu obložených mís nebo chlebíčků. Zdroj: z novinových výstřižků 80-tá léta minulého století

Recept je z kategorií: Zabijačkové speciality

Nahlásit recept

  • 01.12.06 vloženo
  • 7449x zobrazeno

Ingredience

  • 1500 g vepřová hlava
  • 4 vejce
  • 1 dl vývaru z vepřové hlavy
  • sůl
  • 2-3 ks cibule
  • pepř
  • grilovací koření.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 22.02.14 09:54

Původně byla ta hlava určena ke konzumaci jako ovar s křenem. Pak jsem našla tento recept a již uvařenou půlku vepřové hlavy jsem zpracovala podle něho.

Postupovala jsem podle receptu, množství ingrediencí však bylo mírně odlišné. Také jsem nepoužila průmyslově vyrobené grilovací koření, ale moji „tajnou“ grilovací směs koření, kterou používám na grilované pokrmy z vepřového masa :think: .

Na přípravu ovarového krému jsem použila půlku vepřové hlavy – cca 2 kg. Na její uvaření kromě vody ještě velkou cibuli, celý pepř a nové koření, 2 bobkové listy a sůl. Ostatní podle receptu, jen to grilovací koření jsem si umlela sama. A jeho složení? Mletá sladká paprika, chilli, semínka hořčice a koriandru, celý pepř, nové koření a majoránka – to vše semlít a nebo utlouci v hmoždíři. Hotové doplnit utřeným česnekem se solí podle podle potřeby.

Obraných použitelných částí z hlavy bylo cca 750 – 800 g. K tomu 2 naběračky vývaru (asi 150 ml) pro rozmixování. A ta 4 vejce + koření. Vařila / pekla jsem ve formě vystlané alobalem. „Těsto“ nejdříve vyskočilo do výšky nad formu, po opečení a vyjmutí z trouby bylo až jakoby nakynuté. Do druhého dne schladlo a „spadlo“ zpět do výšky, kam sahalo ve formě před pečením. Studený hotový výrobek vážil 1,1 kg.

A chuť? Velice podobná bůčkové paštice, ale hlavně bez éček, lepku a dalšího neřádstva, které „dobrovolně – povinně“ konzumujeme v komerčních výrobcích :mrgreen: . Jako příloha se hodí vše, co jsme zvyklí podávat k ovaru, tedy křen, hořčice, jablečný křen atd.

Za povšimnutí stojí i pořizovací náklady: hlava cca 50 Kč, 4 vejce à asi 2,50 – 3,– Kč (měla jsem vlastní), trochu soli a koření, cibule do vývaru (z toho byly 4 l chutné ovarové polévky s kroupami). K tomu trochu práce a tepla sporáku :lol: :oops: :think: .

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Ovarový krém

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Bazalkové máslo

Nejlepší recepty

Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz