Recept Ovar pečený

parles Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Ovar pečený

Úvod

V létě by mne to nenapadlo, ale v tomto mrazivém čase si tělo občas řekne o něco vydatnějšího a tučnějšího, nu příroda! A tak jsem si já řekl: když jde upéct vepřové koleno, proč by to nešlo s vepřovou hlavou? Nikde jsem o tom neslyšel, ani nečetl a tak jsem to zkusil. No a balada - kdo má rád ovárek s hořčicí a křenem, tak by to měl prubnout taky!

Postup

Do pekáče nalít asi na prst vody. Hlavu omýt, osolit a pokmínovat a položit řeznou plochou do pekáče. Přidat cibuli a česnek ( obojí vcelku) a přiklopit dobře doléhající pokličkou. Troubu předehřát na 150 stupňů C, vložit pekáč a 3 hodiny pomalu péct. Nemusí se to ani moc kontrolovat, mně se voda nevypekla. Výsledkem je krásně měkká voňavá, nevymáčená kůžička, správně klihovatá a masíčko taky nemá chybu.

Recept je z kategorií: Zabijačkové speciality

Nahlásit recept

  • 22.01.10 vloženo
  • 22926x zobrazeno

Čas přípravy

  • 3 hod.

Počet porcí

  • 3 porce

Ingredience

  • 1/2 menší vepřové hlavy bez ouška
  • 2 cibule
  • 1 palice neloupaného česneku
  • kmín
  • sůl
  • voda

Doporučená příloha

  • chléb, hořčice, křen a pivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

pepa55555555 22.10.15 18:22

nic lepšího neexistuje!!!!!!!!!!

Odkaz na uvaření

parles 13.4.12 17:56

Škoda, že nejde vyfotit ta vůně!

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Ovar pečený

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Ovar pečený

parles
303 příspěvků 11.10.16 16:34

@southern
Jak píše @casino je to v hlavě! Každý má ty vůně a smrady posazené někde jinde. Mně například nesmrdí ani když se vaří dršťky. Jak to dopadlo?

casino
4497 příspěvků 9.10.16 13:24

@southern
Všechno je to v hlavě :mrgreen:
Dík za vytažení rcp. Konečně vyzkouším (např. jelita pečená na vařeném podbradku mám tůůůze rád) a @parles poděkuji až posléze :mavam: No, bude-li za co, že :mrgreen: :mavam:

southern
17 příspěvků 9.10.16 11:46

Recept mi velmi zaujal. Právě to mám v troubě a příšerně to smrdí. Nevím jestli to k hlavě patří nebo je to tím, že jsem jí měl dva dny v lednici (ale na syrovo byla OK). Sdělí mi někdo svoji zkušenost?

Aldada
8 příspěvků 9.12.14 11:32

Pečená hlava - dobrý nápad. Něco podobného dělám v PH s vepřovými nožičkami. Samozřejmě nejlepší je kůžička a,,třeplavé maso´´.

__________________________________________________________________________________________

Může zůstat, nesmí pochybět!!!

PS: Vím, že rád vaříš v PH, tak prosím o další nějakou inspiraci.
Díky.

Aldada :)

Parles - omluva
S pomalým hrncem jsem si Tě spletl se Spiserem, ale i tak díky za tvoje recepty.

Příspěvek upraven 10.12.14 v 15:03

ivan14
69 příspěvků 25.6.12 18:59

„Kamarád dostal pečenou vepřovou hlavou tak po lebce, že pak toho dárce honil s ýbršvunkem přes tři koleje.“ - psal Hašek ve Švejkovi, jestli si to dobře pamatuju. Takže pečená vepřová hlava JOOO! :lol:

gmp
1603 příspěvků 22.9.11 23:48

Hlava v žaludku - jo, ale obraná od kosti - a hlavně bez zubů :lol:

Alis
2617 příspěvků 22.9.11 23:19

Wolfgu: :lol: :lol: :lol:

casino
4497 příspěvků 22.9.11 20:43
mimikova

Zajímavé, velmi zajímavé :think: Dumám, jestli ten ovar je jako upečený, nebo dušený :think:
Nevím, zda je prase schopno si nacpat hlavu do žaludku (samozřejmě bez ušisek :-) možná se tam vleze jen půlka, nicméně se mi vybavil dialog z J.W. Fimfárum:
Barka: To menší prase je v troubě!
Farář: A jak se vám tam celé vešlo?
Barka: Ježkovy voči! Ne, že ho peču, ale že je kaput.
:-) :mrgreen:

Příspěvek upraven 22.09.11 v 20:43

Wolfg
584 příspěvků 22.9.11 20:43

Pečená hlava v žaludku… hmmm… taková romantika uchvátí srdce každé ženy :-)

mimikova
84 příspěvků 22.9.11 20:06

Nekde byva zvykem pect veprovou hlavu v zaludku…bohuzel jsem nikdy nemela odvahu to zkusit, nevim jake to je…pro meho manzela je to lahudka :wink:

casino
4497 příspěvků 22.9.11 15:22
parles,

TADY se o Vás „otřela“ wydra (sice s úsměvem ale baziliščím :mrgreen: Hledal jsem tedy ty sledě (no, dávám wydra za pravdu :wink: a našel jsem m.j. i zde tuto prasečí hlavu :palec: Škoda, že Vám wydra nedala kartáč dříve, když jsem hledal něco z vařené kůže!
Určitě bych tu hlavu místo vaření upekl…

Příspěvek upraven 22.09.11 v 15:24

zuzolabuzo
1 příspěvek 11.2.10 20:35
Re: Ovar pečený

Tak tohle jsem nečekal . Prvotřídní pochutnání . Maso jak dort a ucho jsem tam nechal ( bylo supr ) prostě žužolabůžo , děkuji za nápad .

Padre
194 příspěvků 27.1.10 18:52
Re: Ovar pečený

Hlavičku jsem pekl několikrát, je to dobrota a za pár korun… Jen dcery se na to s hrůzou dívají a myslí si o mně zřejmě své. Nabízel jsem jim, že jim dám hlavu na svačinku do školy ( jak hezky by to vypadalo, kdyby si ji vytáhly o přestávce z batohu ), ale nechtěly… Většinou si koupím hlavu napůl s otcem, taky je to znalec chutných pokrmů…

parles
303 příspěvků 27.1.10 17:49
Re: Ovar pečený - don.snipere,

hlavičku jsem neovařoval. Udělal jsem to přesně, jak je popsáno. Ani mřížku jsem neřezal, to není potřeba, neb je vše krásně měkké. A dobré . . .

Don.sniper
22 příspěvků 27.1.10 14:09
Re: Ovar pečený

Zajímalo by mne zda ten ovárek dáváš trošku ,před pečením ovařit.Já jsem pekl
koleno bez ovaření a nebylo to ono.

reladis
74 příspěvků 25.1.10 13:10
Re: Ovar pečený

Kdyz pecu veprove koleno, tak proc ne hlavu ? Dobry napad :)))

parles
303 příspěvků 24.1.10 20:20
Re: Ovar pečený

I pro mne je vepřové ouško delikatesa a právě proto jsem ho tam nenechal, neb jsem se obával, že se moc usuší, nebo nedopeče. A samozřejmě kyselé okurky a feferonky schvaluji!!!

Radka.Radecka
17 příspěvků 23.1.10 19:57
Re: Ovar pečený

Zajímavé…
Ale proč hlavu bez ouška. Vepřové ouško je delikatesa. Rozhodně bych ho nevynechávala.

anickav
2904 příspěvků 23.1.10 02:12
Re: Ovar pečený

Si priekopník! Veľmi zaujímavé…
(ešte by som pridala k prílohám kyslé uhorky a feferónky)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Grilovaná vepřová žebra

Nejlepší recepty

Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz