Recept Ovar pečený

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Ovar pečený

Úvod

V létě by mne to nenapadlo, ale v tomto mrazivém čase si tělo občas řekne o něco vydatnějšího a tučnějšího, nu příroda! A tak jsem si já řekl: když jde upéct vepřové koleno, proč by to nešlo s vepřovou hlavou? Nikde jsem o tom neslyšel, ani nečetl a tak jsem to zkusil. No a balada - kdo má rád ovárek s hořčicí a křenem, tak by to měl prubnout taky!

Postup

Do pekáče nalít asi na prst vody. Hlavu omýt, osolit a pokmínovat a položit řeznou plochou do pekáče. Přidat cibuli a česnek ( obojí vcelku) a přiklopit dobře doléhající pokličkou. Troubu předehřát na 150 stupňů C, vložit pekáč a 3 hodiny pomalu péct. Nemusí se to ani moc kontrolovat, mně se voda nevypekla. Výsledkem je krásně měkká voňavá, nevymáčená kůžička, správně klihovatá a masíčko taky nemá chybu.

Recept je z kategorií: Zabijačkové speciality

Nahlásit recept

  • 22.01.10 vloženo
  • 20484x zobrazeno

Čas přípravy

  • 3 hod.

Počet porcí

  • 3 porce

Ingredience

  • 1/2 menší vepřové hlavy bez ouška
  • 2 cibule
  • 1 palice neloupaného česneku
  • kmín
  • sůl
  • voda

Doporučená příloha

  • chléb, hořčice, křen a pivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

pepa55555555 22.10.15 18:22

nic lepšího neexistuje!!!!!!!!!!

Odkaz na uvaření

parles 13.04.12 17:56

Škoda, že nejde vyfotit ta vůně!

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Ovar pečený

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
parles
302 příspěvků 11.10.16 16:34

@southern
Jak píše @casino je to v hlavě! Každý má ty vůně a smrady posazené někde jinde. Mně například nesmrdí ani když se vaří dršťky. Jak to dopadlo?

casino
4488 příspěvků 09.10.16 13:24

@southern
Všechno je to v hlavě :mrgreen:
Dík za vytažení rcp. Konečně vyzkouším (např. jelita pečená na vařeném podbradku mám tůůůze rád) a @parles poděkuji až posléze :mavam: No, bude-li za co, že :mrgreen: :mavam:

southern
17 příspěvků 09.10.16 11:46

Recept mi velmi zaujal. Právě to mám v troubě a příšerně to smrdí. Nevím jestli to k hlavě patří nebo je to tím, že jsem jí měl dva dny v lednici (ale na syrovo byla OK). Sdělí mi někdo svoji zkušenost?

Aldada
8 příspěvků 09.12.14 11:32

Pečená hlava - dobrý nápad. Něco podobného dělám v PH s vepřovými nožičkami. Samozřejmě nejlepší je kůžička a,,třeplavé maso´´.

__________________________________________________________________________________________

Může zůstat, nesmí pochybět!!!

PS: Vím, že rád vaříš v PH, tak prosím o další nějakou inspiraci.
Díky.

Aldada :)

Parles - omluva
S pomalým hrncem jsem si Tě spletl se Spiserem, ale i tak díky za tvoje recepty.

Příspěvek upraven 10.12.14 v 15:03

ivan14
69 příspěvků 25.06.12 18:59

„Kamarád dostal pečenou vepřovou hlavou tak po lebce, že pak toho dárce honil s ýbršvunkem přes tři koleje.“ - psal Hašek ve Švejkovi, jestli si to dobře pamatuju. Takže pečená vepřová hlava JOOO! :lol:

gmp
1603 příspěvků 22.09.11 23:48

Hlava v žaludku - jo, ale obraná od kosti - a hlavně bez zubů :lol:

Alis
2617 příspěvků 22.09.11 23:19

Wolfgu: :lol: :lol: :lol:

casino
4488 příspěvků 22.09.11 20:43
mimikova

Zajímavé, velmi zajímavé :think: Dumám, jestli ten ovar je jako upečený, nebo dušený :think:
Nevím, zda je prase schopno si nacpat hlavu do žaludku (samozřejmě bez ušisek :-) možná se tam vleze jen půlka, nicméně se mi vybavil dialog z J.W. Fimfárum:
Barka: To menší prase je v troubě!
Farář: A jak se vám tam celé vešlo?
Barka: Ježkovy voči! Ne, že ho peču, ale že je kaput.
:-) :mrgreen:

Příspěvek upraven 22.09.11 v 20:43

Wolfg
584 příspěvků 22.09.11 20:43

Pečená hlava v žaludku… hmmm… taková romantika uchvátí srdce každé ženy :-)

mimikova
84 příspěvků 22.09.11 20:06

Nekde byva zvykem pect veprovou hlavu v zaludku…bohuzel jsem nikdy nemela odvahu to zkusit, nevim jake to je…pro meho manzela je to lahudka :wink:

casino
4488 příspěvků 22.09.11 15:22
parles,

TADY se o Vás „otřela“ wydra (sice s úsměvem ale baziliščím :mrgreen: Hledal jsem tedy ty sledě (no, dávám wydra za pravdu :wink: a našel jsem m.j. i zde tuto prasečí hlavu :palec: Škoda, že Vám wydra nedala kartáč dříve, když jsem hledal něco z vařené kůže!
Určitě bych tu hlavu místo vaření upekl…

Příspěvek upraven 22.09.11 v 15:24

zuzolabuzo
1 příspěvek 11.02.10 20:35
Re: Ovar pečený

Tak tohle jsem nečekal . Prvotřídní pochutnání . Maso jak dort a ucho jsem tam nechal ( bylo supr ) prostě žužolabůžo , děkuji za nápad .

Padre
194 příspěvků 27.01.10 18:52
Re: Ovar pečený

Hlavičku jsem pekl několikrát, je to dobrota a za pár korun… Jen dcery se na to s hrůzou dívají a myslí si o mně zřejmě své. Nabízel jsem jim, že jim dám hlavu na svačinku do školy ( jak hezky by to vypadalo, kdyby si ji vytáhly o přestávce z batohu ), ale nechtěly… Většinou si koupím hlavu napůl s otcem, taky je to znalec chutných pokrmů…

parles
302 příspěvků 27.01.10 17:49
Re: Ovar pečený - don.snipere,

hlavičku jsem neovařoval. Udělal jsem to přesně, jak je popsáno. Ani mřížku jsem neřezal, to není potřeba, neb je vše krásně měkké. A dobré . . .

Don.sniper
22 příspěvků 27.01.10 14:09
Re: Ovar pečený

Zajímalo by mne zda ten ovárek dáváš trošku ,před pečením ovařit.Já jsem pekl
koleno bez ovaření a nebylo to ono.

reladis
74 příspěvků 25.01.10 13:10
Re: Ovar pečený

Kdyz pecu veprove koleno, tak proc ne hlavu ? Dobry napad :)))

parles
302 příspěvků 24.01.10 20:20
Re: Ovar pečený

I pro mne je vepřové ouško delikatesa a právě proto jsem ho tam nenechal, neb jsem se obával, že se moc usuší, nebo nedopeče. A samozřejmě kyselé okurky a feferonky schvaluji!!!

Radka.Radecka
17 příspěvků 23.01.10 19:57
Re: Ovar pečený

Zajímavé…
Ale proč hlavu bez ouška. Vepřové ouško je delikatesa. Rozhodně bych ho nevynechávala.

anickav
2904 příspěvků 23.01.10 02:12
Re: Ovar pečený

Si priekopník! Veľmi zaujímavé…
(ešte by som pridala k prílohám kyslé uhorky a feferónky)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Domácí svíčková omáčka

Nejlepší recepty

Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Ořechový koláč Ořechový koláč
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz