Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Joris Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Budeme potřebovat 2 dortové formy o průměru 20 cm a 24 cm.
Na krém jsem použil zmrazené ostružiny, které jsem předem nechal
rozmrazit.
Místo ostružin by se mohlo použít i jiné ovoce, stejně jako na základ
jiný druh sušenek nebo piškot.
Je dobré aby všechny ingredience, mimo smetany, měly pokojovou teplotu, aby
nám rozpuštěná želatina přilitím do ledového ihned neztuhla.
Do ostružinového pyré, které jsem použil na vrchní ozdobení, jsem přidal
1 plátek želatiny, ale to není nutností.
Stěny forem lze vyložit proužky papíru na pečení.
*Sušenkový základ:* Sušenky i s náplní rozdrtíme v chopperu, nasypeme do mísy, přidáme změklé máslo (ne rozpuštěné) a rukama vytvoříme hmotu, kterou dáme na dno dortové formy o průměru 24 cm. Pomocí dna nějaké skleničky dobře urovnáme a udusáme. *Ostružinový krém:* Ostružiny rozmixujeme a propasírujeme přes jemné síto, tak aby nám v něm zbyla jen semínka, která odstraníme. Z tohoto pyré si odebereme 75 ml na závěrečné ozdobení (kdo nechce zdobit nemusí odebírat). Želatinu dáme nabobtnat do studené vody. K ostružinovému pyré přidáme cukr, jogurt a sýr. Vše společně rozmixujeme tyčovým mixérem do pěny. Z nabobtnalé želatiny vymačkáme přebytečnou vodu a rozpustíme ji ve 2 lžících horké vody. Želatinu přimícháme k předešlé směsi. Smetanu vyšleháme dotuha a jemně ji přimícháme do ostružinové směsi. Formu o průměru 20 cm dáme doprostřed 24 cm formy , ve které máme připraven sušenkový základ, jemně ji přitlačíme a naplníme ostružinovým krémem. Necháme ztuhnout, nejlépe do druhého dne. Po ztuhnutí ostružinového krému formu odstraníme. *Bílý krém:* Želatinu dáme nabobtnat do studené vody. Pomocí tyčového mixéru našleháme do pěny jogurt, sýr a cukr. Z nabobtnalé želatiny vymačkáme přebytečnou vodu a rozpustíme ji ve 4 lžících horké vody. Želatinu přimícháme k předešlé směsi. Nakonec opatrně přimícháme dotuha našlehanou smetanu. Bílý krém navrstvíme na ztuhlý ostružinový krém a vyplníme mezeru mezi formou a ostružinovým krémem. Povrch uhladíme a lžičkou uděláme tečky z ostružinového pyré, které projedeme špejlí, tím nám vzniknou na povrchu srdíčka. Necháme ztuhnout alespoň 4 hodiny v lednici.
Recept je z kategorií: Dezerty Dorty Moučníky Nepečené moučníky Pěny
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
8.3.15 20:34
Ovoce jsem dala lesní směs a necedila. Byla to tečka za oslavou MDŽ
3.8.14 14:28
Chutove excelentni dort. Sestra prohlasila, ze je lepsi, nez z cukrarny. Nemam dve formy, tak jsem dala dve vrstvy… Kuchtila jsem ho z domaciho jogurtu a luciny - byl trosku ridsi. Priste pridam o 1/3 vice zelatiny. Zdobeni se mi nevedlo dle mustru :S, tak jsem jej polila cely ostruzinovym zele a do nej namodila ostruziny.;D
Líbí se miOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Ostružinový dort s jogurtem
1150 příspěvků 3.8.14 21:06
Tervi, nemusíš mít dvě formy. Ostružinovou směs můžeš dát do jakékoliv nádoby, ale musí být menší a nižší než je forma se sušenkovým základem, nebo do ní dát méně směsi. Obě formy vykládám smršťovací folií.
Příspěvek upraven 03.08.14 v 21:21
5068 příspěvků 9.11.12 16:59
..tie dorty robis prekrasne
taketo sladke aj ja rada nielen robievam ale aj
jim 