Recept Pikantní kyselá polévka ze Sečuanu Pra

Čínská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Môj priateľ tvrdí, že toto je jediná a pravá Hot and sour soup.
Nevie po slovensky, len činsky a anglicky. Tento recept som dostal od priateľa z Taiwanu, s ktorým som bol v pracovnom kontakte. Jeho rodina pochádza zo Sečuanu, ale po ovládnutí Činy Maoistami emigrovali na Taiwan.

Postup

Kuracie mäso uvaríme v 2 l vody ochutenej 2 ČL lyžičkou vegety. Po uvarení zbavíme kože, vykostíme a pokrájame na malé kúsky. Vrátime naspäť do vývaru, pridáme 1 l vody, bujón (2ks) a sójovú omáčku 7-8 PL lyžíc. Ďalej varíme a pridáme čili pastu (1/2 ČL) a na tenké rezance pokrájané tofu. Potom pridáme na olivovom oleji opražené, osolené a pokrájane, čiernym a novým korením okorenené huby.

Na olivovom oleji mierne opražíme nakrájanú mrkvu, petržlen a zeler spolu s mletým sečuánskym korením (max. 15 zrniek) a pridáme do polievky. Dolejeme 2-3 dl ryžového alebo bieleho vína a 2 PL octu. (najlepšie vinný alebo jablčný). Mierne dosolíme, pridáme štipku korenia piatich vôní a varíme až zelenina zmäkne. Potom zahustíme tapiokovou múkou (5-6 PL) alebo solamilom (najlepšie postupne prilievať rozmiešaný vo vode) povaríme a odstavíme. Ešte do horúcej polievky zatrepeme 2 rozšľahané vajíčka. Nakoniec dochutíme octom (ešte horúce). Polievka má byť mierne kyslá a pálivá. Nakoniec sa pri podávaní pridá nasekaná vňať z mladej cibuľky alebo pažítka. Každý si môže ešte podľa chuti pridať chili.

Pozn.:
Všetku zeleninu krájame na (5×5×15 mm) slížiky, tofu ešte jemnejšie.

Na zahustenie je lepšie použiť tapiokovú múku, lebo polievka sa nezakalí.

Sečuánske korenie nemá nič spoločné a čiernym korením. Pred rozomletím sa musí mierne nasucho opražiť, je dosť ostré a treba
s ním opatrne koreniť.

Korenie piatich vôní je veľmi aromatické, treba ho dávať len veľmi málo.

Uvedené huby nenahrádzať šampiňonmy alebo inými hubami. Uchovec bazový (Judášove ucho - mu-er) je nenahraditeľný inou hubou. Všetky exotické ingrediencie sa dajú kúpiť v ázijských potravinových obchodoch.

Celé to trvá asi 3 hod a máte cca 4 l polievky. Ale stojí to za vynaloženú námahu. Negatívom je, že už ju viac nebudete jesť v čínskych reštauráciách.

Recept je z kategorií: Polévky


Reklama

Nahlásit recept

  • 23.07.11 vloženo
  • 5327x zobrazeno

Čas přípravy

  • 3 hod

Ingredience

  • kuracie mäso tri stehná
  • 2 ks kurací bujón
  • 1 balenie tofu
  • 3-4 mrkvy
  • 2-3 petržleny
  • 1/2 zeleru
  • olivový olej
  • uchovec bazový (mu-er)
  • prípadne huževnatec jedlý (shi-take)
  • chili pastu (Sriracha)
  • sójovú omáčku (Kikkoman)
  • 2 vajíčka
  • tapiokovú múku alebo solamil
  • ocot
  • ryžové víno alebo biele víno
  • mleté čierne a nové korenie
  • sečuánske korenie (fagara)
  • vegeta
  • korenie piatich vôní

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Pikantní kyselá polévka ze Sečuanu

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Anitta
521 příspěvků 25.07.11 17:52

Jo Bento, souhlasim, znam tuhle polivku velmi dobre, obcas si ji v „Cine“ dam, mam jednu oblibenou Szechuan restauraci, kde nepouzivaji msg. :wink: Muzu rict, ze mrkev a petrzel v ni urcite neni. :mrgreen: Spis je to cinska polivka se cesko-slovenskou influenci :mrgreen: :-D

Příspěvek upraven 25.07.11 v 17:57

 
Drobek  25.07.11 15:14

Jistě, jídla se liší podle krajin, a ani není třeba jít daleko.
Jak moc se liší české a moravské zelí? A to tak daleko není :-D

 
iva  25.07.11 06:12

Wydro, nevím jak se vaří tato polévka v Sečuanu. Ale vzhledem k tomu, že Jozífek píše, že ji má od přítele z Taiwanu, docela dobře si dovedu představit, jak silně je recept ovlivněn jinými asijskými kuchyněmi, neboť samotná taiwanská populace je směsicí různých národů.

Bento, např. pro mne jediný a pravý segedínský guláš je hustý, že v něm stojí lžíce a jediná správná příloha je bramborový knedlík. :lol:

Příspěvek upraven 25.07.11 v 06:12

 
Drobek  24.07.11 21:37

No, recept je to pěkný, ale Sriracha není pasta ale tekutina. Pasta je sambal oelek, ta je ředěná octem. Navíc souhlasím s připomínkami Wydry i Benta. Ocet jedině rýžový, ostatně jiný doma nepoužíváme.
Napočítal jsem ve Vikipedii calkem 25 druhů, ale v obchodech aspoň u nás mají tenhle jediný.

 
wydra  24.07.11 01:31

Na netu je podobnych polevek vic nez hodne :-)
Rekla bych, ze by se v Secuanu asi nestacili divit

Jozifku, vegetu ani obycejny ocet bych v secuanske kuchyni rozhodne nehledala . Ani v bistru ne! A ze by lili do polevek Kikkomani sojovku, tomu se mi nechce verit uz vubec.

Ty tuhle polevku sam varis ? Chutna ti ?

 
Bento
794 příspěvků 24.07.11 00:24

Hm :roll: ale zopar veci mi nedalo ,„ked dakdo tvrdi ze je jedina a prava“ to je asi to iste ked by dakdo hovoril o svieckovej na smotane alebo kapustnici na Slovensku … :roll: neviem ale Vegetu v Cine nemaju :?:
( ano pouzivaju bezne MSG ) , petrzlen sa nepouziva, celer tak isto a tak isto olivovy olej …atd.
Tato polievka sa vacsinou vari ako prvy chod banketu na specialne prilezitosti a v klasickej verzii ma bambusove vyhonky a vzdy na konci vmiesane vajicko ktore vytvara dlhe vlakna.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Bazalkové máslo Bazalkové máslo

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz