Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
JozefM Čínská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Môj priateľ tvrdí, že toto je jediná a pravá Hot and sour soup. Nevie po slovensky, len činsky a anglicky. Tento recept som dostal od priateľa z Taiwanu, s ktorým som bol v pracovnom kontakte. Jeho rodina pochádza zo Sečuanu, ale po ovládnutí Činy Maoistami emigrovali na Taiwan.
Kuracie mäso uvaríme v 2 l vody ochutenej 2 ČL lyžičkou vegety. Po uvarení zbavíme kože, vykostíme a pokrájame na malé kúsky. Vrátime naspäť do vývaru, pridáme 1 l vody, bujón (2ks) a sójovú omáčku 7-8 PL lyžíc. Ďalej varíme a pridáme čili pastu (1/2 ČL) a na tenké rezance pokrájané tofu. Potom pridáme na olivovom oleji opražené, osolené a pokrájane, čiernym a novým korením okorenené huby. Na olivovom oleji mierne opražíme nakrájanú mrkvu, petržlen a zeler spolu s mletým sečuánskym korením (max. 15 zrniek) a pridáme do polievky. Dolejeme 2-3 dl ryžového alebo bieleho vína a 2 PL octu. (najlepšie vinný alebo jablčný). Mierne dosolíme, pridáme štipku korenia piatich vôní a varíme až zelenina zmäkne. Potom zahustíme tapiokovou múkou (5-6 PL) alebo solamilom (najlepšie postupne prilievať rozmiešaný vo vode) povaríme a odstavíme. Ešte do horúcej polievky zatrepeme 2 rozšľahané vajíčka. Nakoniec dochutíme octom (ešte horúce). Polievka má byť mierne kyslá a pálivá. Nakoniec sa pri podávaní pridá nasekaná vňať z mladej cibuľky alebo pažítka. Každý si môže ešte podľa chuti pridať chili. Pozn.: Všetku zeleninu krájame na (5 x 5 x 15 mm) slížiky, tofu ešte jemnejšie. Na zahustenie je lepšie použiť tapiokovú múku, lebo polievka sa nezakalí. Sečuánske korenie nemá nič spoločné a čiernym korením. Pred rozomletím sa musí mierne nasucho opražiť, je dosť ostré a treba s ním opatrne koreniť. Korenie piatich vôní je veľmi aromatické, treba ho dávať len veľmi málo. Uvedené huby nenahrádzať šampiňonmy alebo inými hubami. Uchovec bazový (Judášove ucho - mu-er) je nenahraditeľný inou hubou. Všetky exotické ingrediencie sa dajú kúpiť v ázijských potravinových obchodoch. Celé to trvá asi 3 hod a máte cca 4 l polievky. Ale stojí to za vynaloženú námahu. Negatívom je, že už ju viac nebudete jesť v čínskych reštauráciách.
Recept je z kategorií: Polévky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Pikantní kyselá polévka ze Sečuanu
521 příspěvků 25.7.11 17:52
Jo Bento, souhlasim, znam tuhle polivku velmi dobre, obcas si ji v „Cine“ dam, mam jednu oblibenou Szechuan restauraci, kde nepouzivaji msg.
Muzu rict, ze mrkev a petrzel v ni urcite neni.
Spis je to cinska polivka se
cesko-slovenskou influenci

Příspěvek upraven 25.07.11 v 17:57
Jistě, jídla se liší podle krajin, a ani není třeba jít daleko.
Jak moc se liší české a moravské zelí? A to tak daleko není
Wydro, nevím jak se vaří tato polévka v Sečuanu. Ale vzhledem k tomu, že Jozífek píše, že ji má od přítele z Taiwanu, docela dobře si dovedu představit, jak silně je recept ovlivněn jinými asijskými kuchyněmi, neboť samotná taiwanská populace je směsicí různých národů.
Bento, např. pro mne jediný a pravý segedínský guláš je hustý, že v něm stojí lžíce a jediná správná příloha je bramborový knedlík.
Příspěvek upraven 25.07.11 v 06:12
No, recept je to pěkný, ale Sriracha není pasta ale tekutina. Pasta je sambal oelek, ta je ředěná octem. Navíc souhlasím s připomínkami Wydry i Benta. Ocet jedině rýžový, ostatně jiný doma nepoužíváme.
Napočítal jsem ve Vikipedii calkem 25 druhů, ale v obchodech aspoň u nás mají tenhle jediný.
Na netu je podobnych polevek vic nez hodne
Rekla bych, ze by se v Secuanu asi nestacili divit
Jozifku, vegetu ani obycejny ocet bych v secuanske kuchyni rozhodne nehledala . Ani v bistru ne! A ze by lili do polevek Kikkomani sojovku, tomu se mi nechce verit uz vubec.
Ty tuhle polevku sam varis ? Chutna ti ?
Hm
ale zopar veci mi nedalo ,„ked
dakdo tvrdi ze je jedina a prava“ to je asi to iste ked by dakdo hovoril
o svieckovej na smotane alebo kapustnici na Slovensku …
neviem ale Vegetu v Cine nemaju 
( ano pouzivaju bezne MSG ) , petrzlen sa nepouziva, celer tak isto a tak isto olivovy olej …atd.
Tato polievka sa vacsinou vari ako prvy chod banketu na specialne prilezitosti a v klasickej verzii ma bambusove vyhonky a vzdy na konci vmiesane vajicko ktore vytvara dlhe vlakna.