Recept Pikantní kyselá polévka ze Sečuanu Pra

Čínská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Môj priateľ tvrdí, že toto je jediná a pravá Hot and sour soup.
Nevie po slovensky, len činsky a anglicky. Tento recept som dostal od priateľa z Taiwanu, s ktorým som bol v pracovnom kontakte. Jeho rodina pochádza zo Sečuanu, ale po ovládnutí Činy Maoistami emigrovali na Taiwan.

Postup

Kuracie mäso uvaríme v 2 l vody ochutenej 2 ČL lyžičkou vegety. Po uvarení zbavíme kože, vykostíme a pokrájame na malé kúsky. Vrátime naspäť do vývaru, pridáme 1 l vody, bujón (2ks) a sójovú omáčku 7-8 PL lyžíc. Ďalej varíme a pridáme čili pastu (1/2 ČL) a na tenké rezance pokrájané tofu. Potom pridáme na olivovom oleji opražené, osolené a pokrájane, čiernym a novým korením okorenené huby.

Na olivovom oleji mierne opražíme nakrájanú mrkvu, petržlen a zeler spolu s mletým sečuánskym korením (max. 15 zrniek) a pridáme do polievky. Dolejeme 2-3 dl ryžového alebo bieleho vína a 2 PL octu. (najlepšie vinný alebo jablčný). Mierne dosolíme, pridáme štipku korenia piatich vôní a varíme až zelenina zmäkne. Potom zahustíme tapiokovou múkou (5-6 PL) alebo solamilom (najlepšie postupne prilievať rozmiešaný vo vode) povaríme a odstavíme. Ešte do horúcej polievky zatrepeme 2 rozšľahané vajíčka. Nakoniec dochutíme octom (ešte horúce). Polievka má byť mierne kyslá a pálivá. Nakoniec sa pri podávaní pridá nasekaná vňať z mladej cibuľky alebo pažítka. Každý si môže ešte podľa chuti pridať chili.

Pozn.:
Všetku zeleninu krájame na (5×5×15 mm) slížiky, tofu ešte jemnejšie.

Na zahustenie je lepšie použiť tapiokovú múku, lebo polievka sa nezakalí.

Sečuánske korenie nemá nič spoločné a čiernym korením. Pred rozomletím sa musí mierne nasucho opražiť, je dosť ostré a treba
s ním opatrne koreniť.

Korenie piatich vôní je veľmi aromatické, treba ho dávať len veľmi málo.

Uvedené huby nenahrádzať šampiňonmy alebo inými hubami. Uchovec bazový (Judášove ucho - mu-er) je nenahraditeľný inou hubou. Všetky exotické ingrediencie sa dajú kúpiť v ázijských potravinových obchodoch.

Celé to trvá asi 3 hod a máte cca 4 l polievky. Ale stojí to za vynaloženú námahu. Negatívom je, že už ju viac nebudete jesť v čínskych reštauráciách.

Recept je z kategorií: Polévky


Reklama

Nahlásit recept

  • 23.07.11 vloženo
  • 5440x zobrazeno

Čas přípravy

  • 3 hod

Ingredience

  • kuracie mäso tri stehná
  • 2 ks kurací bujón
  • 1 balenie tofu
  • 3-4 mrkvy
  • 2-3 petržleny
  • 1/2 zeleru
  • olivový olej
  • uchovec bazový (mu-er)
  • prípadne huževnatec jedlý (shi-take)
  • chili pastu (Sriracha)
  • sójovú omáčku (Kikkoman)
  • 2 vajíčka
  • tapiokovú múku alebo solamil
  • ocot
  • ryžové víno alebo biele víno
  • mleté čierne a nové korenie
  • sečuánske korenie (fagara)
  • vegeta
  • korenie piatich vôní

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Pikantní kyselá polévka ze Sečuanu

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Anitta
521 příspěvků 25.07.11 17:52

Jo Bento, souhlasim, znam tuhle polivku velmi dobre, obcas si ji v „Cine“ dam, mam jednu oblibenou Szechuan restauraci, kde nepouzivaji msg. :wink: Muzu rict, ze mrkev a petrzel v ni urcite neni. :mrgreen: Spis je to cinska polivka se cesko-slovenskou influenci :mrgreen: :-D

Příspěvek upraven 25.07.11 v 17:57

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.07.11 15:14

Jistě, jídla se liší podle krajin, a ani není třeba jít daleko.
Jak moc se liší české a moravské zelí? A to tak daleko není :-D

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.07.11 06:12

Wydro, nevím jak se vaří tato polévka v Sečuanu. Ale vzhledem k tomu, že Jozífek píše, že ji má od přítele z Taiwanu, docela dobře si dovedu představit, jak silně je recept ovlivněn jinými asijskými kuchyněmi, neboť samotná taiwanská populace je směsicí různých národů.

Bento, např. pro mne jediný a pravý segedínský guláš je hustý, že v něm stojí lžíce a jediná správná příloha je bramborový knedlík. :lol:

Příspěvek upraven 25.07.11 v 06:12

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.07.11 21:37

No, recept je to pěkný, ale Sriracha není pasta ale tekutina. Pasta je sambal oelek, ta je ředěná octem. Navíc souhlasím s připomínkami Wydry i Benta. Ocet jedině rýžový, ostatně jiný doma nepoužíváme.
Napočítal jsem ve Vikipedii calkem 25 druhů, ale v obchodech aspoň u nás mají tenhle jediný.

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.07.11 01:31

Na netu je podobnych polevek vic nez hodne :-)
Rekla bych, ze by se v Secuanu asi nestacili divit

Jozifku, vegetu ani obycejny ocet bych v secuanske kuchyni rozhodne nehledala . Ani v bistru ne! A ze by lili do polevek Kikkomani sojovku, tomu se mi nechce verit uz vubec.

Ty tuhle polevku sam varis ? Chutna ti ?

 
Bento
794 příspěvků 24.07.11 00:24

Hm :roll: ale zopar veci mi nedalo ,„ked dakdo tvrdi ze je jedina a prava“ to je asi to iste ked by dakdo hovoril o svieckovej na smotane alebo kapustnici na Slovensku … :roll: neviem ale Vegetu v Cine nemaju :?:
( ano pouzivaju bezne MSG ) , petrzlen sa nepouziva, celer tak isto a tak isto olivovy olej …atd.
Tato polievka sa vacsinou vari ako prvy chod banketu na specialne prilezitosti a v klasickej verzii ma bambusove vyhonky a vzdy na konci vmiesane vajicko ktore vytvara dlhe vlakna.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Štika na smetaně Štika na smetaně
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Ořechový koláč Ořechový koláč
Kuře na kapustě Kuře na kapustě

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz