Recept Ostrá fazuľová polievka

Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Fazuľu prepláchneme a namočíme cez noc do studenej vody. Potom fazuľu scedíme, zalejeme novou vodou a spolu s rascou a bobkovými listami uvaríme domäkka. Pór pokrájame na rezance cca 1/2cm široké, cesnak prelisujeme, klobásu nakrájame na kolieska. Z múky a oleja pripravíme svetú zápražku, zalejeme ju vývarom a dobre rozmiešame. Vložíme pór, cesnak, pretlak a klobásu, mierne osolíme a okoreníme mletým koriandrom. Premiešame a necháme chvíľku povariť. Zatiaľ si nadrobno posekáme chilli papričky (použila som 2 červené Habanera a bolo to tak akurát). K bublajúcej pórovo-klobáskovej časti pridáme makkú fazuľu aj s vodou, v ktorej sa varila, a pripravené papričky. Necháme ešte aspoň 3/4 hodiny pomaly variť. Nakoniec doladíme chuť pridaním soli, cukru a octu a prípadne prihodíme zahrsť byliniek (petržlen, majoránka a pod.). Na zjemnenie môžeme prípadne do každého taniera pridať ešte lyžicu kyslej smotany.

Recept je z kategorií: Luštěninové polévky

Nahlásit recept

  • 23.10.05 vloženo
  • 7257x zobrazeno

Čas přípravy

  • cca 1 a 1/2 hodiny

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 1/2 kg drobnej bielej fazule
  • 2 bobkové listy
  • mletá rasca (kmín)
  • 1 lyžica oleja
  • 1 lyžica hladkej múky
  • vývar (stačí aj v kocke)
  • 1 stredne veľký pór
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1dl paradajkového pretlaku
  • 100g klobásy (napr. čabajka)
  • chilli papričky (množstvo a druh podľa uváženia)
  • mletý koriander, soľ
  • cukor, ocot
  • prípadne aj kyslá smotana.

Doporučená příloha

  • Syrové toasty, prípadne pečivo alebo svetlý chlieb

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Ostrá fazuľová polievka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Ostrá fazuľová polievka

marmelada
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Ostrá fazuľová polievka - maňano

No, to jsi byl dávno, sice v jiném oboru, ale já myslím, že i s počítači se pereš skvěle. S tím chile head mě trochu zklamalo, že je to opravdu měřitelné. já jsem si tak představovala vážné pány, kteří ochutnávají ty papričky (že jich je tolik, to jsem opravdu netušila) a dohadují se komu po které víc pálí huba. :))

Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Marmelado

tak se mi to povedlo!!! Díky tobě se ze mne stal génius!!!!!!, což mi ale jako takovému vrtošivému staříkovi samozřejmě dlouho nevydrží.
A teď tedy musím prozradit, že i já jsem CHILE HEAD, moje členské číslo je CH 2203.

Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Ostrá fazuľová polievka - marmelado,

ty slovenské krásně pálivé papriky mají dle SHU asi tak skoro 00 h…o, tedy asi jako papriky Ancho nebo Poblano.
A teď se pokusím připojit odkaz na tu stránku Chile Head: CHILE HEAD

marmelada
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Ostrá fazuľová polievka

je, to je pro mne krásná novinka - stupnice pálivosti paprik. jak se to určuje či měří a na jakém stupni jsou třeba obyčejné pálivé slovenské papriky?
manano, máš to na stránkách? musím tam zabrousit.

xgoni
63 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Ostrá fazuľová polievka

Aby som to objasnila: problémy so zháňaním papričiek nás s mojou drahou polovičkou doviedli až do štádia, že sme si cez web z Anglicka nechli poslať semená a pestujeme si papričky pekne za oknom (v Prahe). Takže som si istá, že v tomto prípade som skutočne použila karibské červené habanero. Papričky beriem podľa potreby priamo z rastliny, čerstvé. Oberáme ich už pol roka a ešte stále kvitnú, tak minimálne do konca roka ešte máme čo jesť. [:)]

Pokiaľ ide o pálivosť, je mi jasné, že v našich provizórnych podmienkach tých 500 tisíc scovillov asi nedosiahneme, ale aj tak sú naše papričky to najpálivejšie, čo som zatiaľ strčila do úst. No a v hrnci s uvedenou polievkou naozaj skončili celé dve prapričky - jednak asi fakt štípu menej než originál z Yucatanu, no a okrem toho ja a môj drahý sme takpovediac „azbestové tlamy“. [;)]

inak tvoj web mám (skrz tú moju úchylku k chilli) už trocha preštudovaný a patrí ti zaňho môj veľký obdiv.

Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Ostrá fazuľová polievka

Ještě pro lepší informaci a orientaci v pálivosti paprik: maďarské feferony „cseresnye“ mají 1 000 až 2 500 SHU.
Je to na stránce Chile Head, která je v Odkazech na mé stránce www.manana.cz , já tam tu Chile Head přímo neumim dát.

Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Ostrá fazuľová polievka

Xgoni, zajímalo by mne, kde bereš ty Habanero papričky. Taky nevím, zdali byly čerstvé, sušené nebo naložené. Tady v Praze se dostanou jen naložené, a kdybych dal jen půlku Habanero papričky do tvé polívky pro 6 lidí, tak já bych jednu porci snědl, ale nikdo další, koho tady znám, by toho nebyl schopen. Jseš si jistá, že to byly Habanero papričky? Ty jdou vypěstovat jen na severním Yukatánu a mají tak 580 000 SHU (Scoville Heat Unit), což je mezinárodní stupeň pálivosti paprik, ostatní tzv. „habaneros“, pěstované jinde, i když třeba v Karibiku, tak mají maximálně polovinu této pálivosti, tedy někde kolem 290 000 SHU.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Tatranské kuře Tatranské kuře
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz