Recept Ošizená svíčková

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Ošizená svíčková

Postup

Do hrnce dáme na kapce oleje restovat kořenovou zeleninu nakrájenou na plátky. Jakmile trochu zezlátne, přidáme cibulku na kostičky a restujeme ještě i do jejího nahnědnutí. Do sáčku svážeme pepř, nové koření a bobkový list, vše přidáme do kastrolu a přilijeme 1/4 litru vývaru. Povaříme. Acidofilní mléko smícháme s moukou a vlijeme do hrnce. Řádně promícháme a vaříme mírně cca 20 minut. Vyndáme koření. Omáčku rozmixujeme ponorným michérem. Naředíme zbytkem vývaru, chceme-li. Dochutíme šťávou z citronu, případně solí, někdo může i trošku přisladit, chce-li. Podáváme s knedlíky a brusinkami. Možno též jen tak, jako mňam omáčku. Vím, že píšu, že je to "ošizené" - snad mě nikdo neukamenuje, že takto se svíčková nedělá. Nicméně mě příjemně překvapila výsledná chuť - takřka není poznat, že jídlo nezavadilo o smetanu.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla

Nahlásit recept

  • 18.01.07 vloženo
  • 4711x zobrazeno

Čas přípravy

  • 45 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 1/2 celeru
  • troška oleje
  • 2 menší cibule
  • 500 ml zeleninového vývaru, příp. voda a bio-bujon
  • 250 ml acidofilního mléka
  • 2 lžíce hladké mouky (jemně mletá špalda)
  • troška soli
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 4 kuličky nového koření
  • 10 kuliček celého pepře
  • 2 lístky bobkového listu
  • kdo chce - tymián a trochu cukru - já ani jedno nepoužívám

Doporučená příloha

  • Dle mé chuti, není třeba *

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 23.01.16 13:59

Úplně náhodně jsem našla tento recept už dříve, ale řada na něj přišla až dnes…
Klasickou svíčkovou jsme měli nedávno, ale chuť na něco na ten způsob už v nás zase hlodala ;)
Tak jsem si řekla, že navzdory názvu to vyzkoušíme a ejhle… ono je to nejen dobré, ale i rychlé :)
Nedávala jsem bujon ani vývar, postačila velmi dobře pouze voda.
Měla jsem pár plátků úplně libové krkovice, byly malé, ale sem se hodily dokonale (jsme na webu lidí od plotny, takže doufám není potřeba rozvádět, kterak jsem maso do receptu zakomponovala ;) )
Olej jsem vynechala - místo něj kousek sádla. Olej mi prostě do podobných jídel přijde nevhodný…
Bylo to opravdu dobré, k tomu domácí knedlíky od Jandule (též skvělé), jen brusinky jsem nedávala, protože naše došly a koupit nemám o víkendu kde :)
K názvu: názvy sice nikdy neřeším, ale tady jsme se maličko zasmála: svíčková bez masa a bez smetany :D
Ale po prvním soustu jsem se rozhodla ctít svoji tradici o neřešení názvů ;)
Určitě ještě zopakujeme… :)

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Ošizená svíčková

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ošizená svíčková - bona

Bono, děkuji. Snažím se kuchtit trošku „šetřivě“ pro svůj organismus - doufám, že se ted na me nesesype rada labuzniku, ze smetana je smetana… :) Ale prekvapive, tato varianta bez masa a s acidofilnim mlekem je moooc dobra *
Hodne zdaru pri kuchteni!

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ošizená svíčková-Karmínku,

chtěla bych se zeptat, proč - ačkoli povoláním kuchař - zde na Labužníku nepublikuješ nějaké své recepty? Já tu nejsem dlouho, tak je možné, že mi spousta věcí zatím uniká… Děkuji a moc Tě zdravím Bona

Jinak Lucianko, Tvůj recept se mi líbí, já osobně na masu netrvám pokaždé (pokud se tedy nejedná o biftek..:-)! B.

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ošizená svíčková

lucianko, karmínek tím chtěl říci, že už nebude zasahovat svými komentáři do receptů, které se týkají svíčkové, protože on má na tuto pochoutku docela jiný názor, který si můžeš přečíst někde v diskuzi, kde o této omáčce byla sáhodlouhá debata. ;o)

DanaJ
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ošizená svíčková

Vzhledem k tomu, že tam není maso, tak se tam můžou šoupnout sojové kostky.

Bunter
457 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ošizená svíčková

jestli dokážeš na kapce oleje orestovat takové množství zeleniny a následně ještě dvě cibule tak jsi kouzelnice. Samozřejmě, že kapka je v receptu psána obrazně, ale restuje se na tuku a dusí se na vodě.

Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ošizená svíčková - karminek

???

karminek
757 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ošizená svíčková

já už budu hodnej

Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ošizená svíčková

Maso tam skutečně není, ale je možné ho přidat * A to tak, že se přidá k restované zelenině - pak se ale musí vyjmout před přidáním mléka a samotným mixováním. Úměrně tomu je nutno prodloužit i dobu mírného varu při přilití vývaru :)

Tak a maso už tam je *

Labužník handula02
634 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ošizená svíčková, Esme

maso tam asi není, název tomu napovídá…

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ošizená svíčková - Lucianko,

recept se mi zdá velice chutný.
Ale kde je maso? :-))))

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz