Recept Originálny perkelt (pörkölt)

(Hodnoceno 1x) Maďarská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Originálny perkelt (pörkölt)

Postup

Na úvod pozn.: toto jedlo je možné pripravovať z bravčového, teľacieho, kuracie alebo z baraniny. Čím jemnejšie mäso, tým kratšie doba dusenia.
Mäso pokrájať na väčšie kocky (prípadné rozvarenie mäsa nevadí), cibuľu najemno, zeleninu tiež najemno. Rajčiny je vhodné olúpať.
Na masti začneme na miernom ohni restovať cibuľu. Táto musí byť rozdusená na kašu, ktorá je mierne zlatistá (toto je pravý základ na perkelt). Potom zvýšime oheň, ihneď pridáme maso, zeleninu aj ostatné ingrediencie. Po čiastočnou opečení mäsa zmierníme oheň, mäso pustí šťavu, dusíme vo vlastnej šťave až do zmäknutia mäsa. Počas prípravy dolivame vodu len minimálne tak, aby mäso bolo ponorené. Pred koncon je možné pridať trocha viac vovy, podľa toho, aký hustý perkelt chceme mať. Iné zahusťovanie je neprípustné.

Recept je z kategorií: Guláše


Reklama

Nahlásit recept

  • 16.09.07 vloženo
  • 56652x zobrazeno

Čas přípravy

  • 3 hod.

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 1 kg hovädzieho mäsa (ideály je krk,alebo predné)
  • 80 dkg cibule
  • 4 zelené papriky
  • 4 rajčiny
  • paprika mletá
  • čierne mleté korenie
  • feferónky (najlepšie čerstvé) podľa chuti, ja 2 celé
  • soľ
  • bravčová masť (výhradne)

Doporučená příloha

  • jedine halušky (múka, soľ, vajce a voda)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

milen 1 01.05.16 14:50

Vynikající, chutné, děla jsem pro 8 lidí s haluškami. Velká pochvala :-)

Odkaz na uvaření

Lac 16.08.12 14:03

Fajn jídlo, maďarská kuchyně mě baví.

Odkaz na uvaření

bedla 25.03.10 00:00

Originálny perkelt - díky Ti za něj …

Diskuse k receptu Originálny perkelt (pörkölt)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Lac
1 příspěvek 16.08.12 14:02

Ale braťja, nechte toho :-) jde tu o jídlo, ne? Vyzkoušel jsem recept a je fajn. Použil jsem vepřovou krkovičku. A jako příloha italská fokáča :P

 
alena45
588 příspěvků 26.01.09 22:52
Re: Originálny perkelt (pörkölt)

Anicka, my Slovaci na madaroch hovorime nokedle, to mäkké i mi ťahá oči.

 
bedla  26.01.09 19:40
Re: Originálny perkelt (pörkölt)

je vynikající …

 
hou
48 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Originálny perkelt (pörkölt)

Aj viťúz, Anička, dušička, no len voľakedy. Sú ľudkovia, ktorým pribýva aj múdrosť, ja mam len tú belobu, lebo som degenerovaný.
Odpočívajte a bozkávajte slnko, Anička.

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Originálny perkelt (pörkölt),hou,

nielen beťár ale aj viťúz! S vekom pribúda aj múdrosť, nielen beloba na hlave…

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Originálny perkelt (pörkölt), gmp,miloško,

ja som galuška, či čo? Mám 50 % maďarskej krvi, vyrástla som na pörkölte s nokedlami a uhorkovom šaláte. Nokedli - príloha k mäsu -múka, vajce, voda cez haluškár do vody…Galuška bolo u nás niečo iné. /Radšej uvažuj, čo mi navaríš na Vysočine…/
Príjemný deň!
A opatrujte sa mi tu, odchádzam sa čvachtať do mora!
 A.

 
gmp
1603 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Originálny perkelt (pörkölt)

ale čo? aký haluska? snáď galuska, ózri aha na Aničku. Miloš

 
hou
48 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Originálny perkelt (pörkölt)

Anička, dievčička, som priam ukrutný beťár, no už krívajúci a sivý.

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Originálny perkelt (pörkölt),hou,

Ty si ale beťár!

 
hou
48 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Originálny perkelt (pörkölt)

Nokedli, nokedli,
davkru je jak posedlý.
a já raděj halušky
od slovenské babušky.

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Originálny perkelt (pörkölt),davkru,

nokedli je po slovensky haluška. Alebo haluška je po maďarsky nokedli.
Príjemný deň!
 A.

 
davkru
5 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Originálny perkelt (pörkölt)

oho, nechci prudit, ale kdyz je to perkelt, tak snad ne halusky, ale nokedli, ne ? ;-)

 
mixtionnant
54 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Originálny perkelt (pörkölt)

Guláš, kde je jiné zahušťování než cibulí nemožné! Skvělé! To je pravidlo v naší rodině dodržované! A oblíbené!

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Květáková polévka Květáková polévka
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz