Recept Originální Drožďovka

(Hodnoceno 3x) Labužník Liva02 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Originální Drožďovka

Postup

Na másle zesklovatíme cibulku, přidáme rozdrobené droždí a mícháme, napřed se droždí rozpustí, posléze zhoustne a odděluje od tuku, ještě chvíli pražíme až začne vonět. Přidáme 2 lžíce hladké mouky a vytvoříme světlou jíšku. Přilijeme sušené houby i s vodou ve které byly namočeny. Vložíme masox, kmín a doplňíme studenou vodou do litru a půl. Řádně rozmícháme. Povaříme. Za stálého míchání vyfoukneme do polévky obě vejce. Okořeníme prolisovaným česnekem, majoránkou, pepřem, solí. Přidáme petrželku a kus másla.

Recept je z kategorií: Polévky

Nahlásit recept

  • 06.04.03 vloženo
  • 16389x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 2 kostky čerstvého droždí po 42g
  • cibulka krájená na drobno
  • máslo
  • hrst namočených sušených hub
  • 2 lžíce hladké mouky
  • kostka masoxu
  • 2 stroužky česneku
  • 1/4 lžičky kmínu
  • majoránka
  • 2 vejce
  • pepř
  • sůl
  • zelená petrželka nebo pažitka

Doporučená příloha

  • Čerstý chléb

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

van.Thomas 31.7.20 13:34

Chuťově vcelku dobré i bez masoxu. Vytvořeno z kuřecího vývaru. Až na talíři mi došlo, že to je ale jen voda, ve které není zhola nic, jen sem tam houba. Hodily by se tam aspoň nějaké brambůrky, nebo prostě něco.

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 3.5.17 18:10

Výborná polévka, jen jsem vynechala ten masox, abych nepokazila chuť - bez něj to bylo velmi dobré, mám ráda, když v jídle cítím původní chuť všeho, co do ní dám a masox mívá tendenci vše „unifikovat“…
Masox nezatracuju, vím že se dnes seženou i kostky bez glutamátu (on ani ten glutamát by neměl být úplně vyřazen), ale prostě mi opravdu nesedí chuťově…
Proto to zmiňuji pro lidi, kteří ho také nechtějí z různých důvodů používat, že to jde úplně skvěle i bez něj, nedávala jsem ani vývar - jen čistou vodu a tu kapku vody z namočených hub. Ředila jsem jen na „litr“, podle toho jsem tedy uzpůsobila dávku všeho…

Odkaz na uvaření

daduuja 2.4.17 17:34

Výborná!

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Originální Drožďovka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Originální Drožďovka

Zuzka1973
2364 příspěvků 3.5.17 18:11

Výborná polévka, jen jsem vynechala ten masox, abych nepokazila chuť - bez něj to bylo velmi dobré, mám ráda, když v jídle cítím původní chuť všeho, co do ní dám a masox mívá tendenci vše „unifikovat“…
Masox nezatracuju, vím že se dnes seženou i kostky bez glutamátu (on ani ten glutamát by neměl být úplně vyřazen), ale prostě mi opravdu nesedí chuťově…
Proto to zmiňuji pro lidi, kteří ho také nechtějí z různých důvodů používat, že to jde úplně skvěle i bez něj, nedávala jsem ani vývar - jen čistou vodu a tu kapku vody z namočených hub. Ředila jsem jen na „litr“, podle toho jsem tedy uzpůsobila dávku všeho…

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.11.09 12:30
Re: Originální drožďovka ...

s přidáním sýrových knedlíčků je ještě skvělejší, protože nám moc chutná, byl jí plný hrnec.
ohříváním na chuti netratí

OlgaW
6 příspěvků 9.11.09 22:19
Re: Originální Drožďovka

Dnes jsem ji uvařila s malou obměnou. Místo mouky jsem do ní dala asi 3 PL ovesných vloček. Byla VYNIKAJÍCÍ.

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Originální Drožďovka

Jelikož dělám „drožďovku“ úplně jinak a je taky výborná- droždí mi rádi a je zdravé- holky pozor, na PLEŤ!!! (vitamíny B řady)
Chtěla jsem nějakou změnu, tak jsem udělala tuto originální a je moc dobrá. Tak to slovíčko originální jí opravdu sedí!
Doporučuji, teda kdo má rád droždí.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Originální Drožďovka - Vali,

už ten název je výzva, protože másla dávám méně, po přidání mouky se vše shluklo do koule, ale přidáním studené vody se po chvíli vše rozpustí.

tady je foto

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Originální Drožďovka

Tak já to také zkusím. S droždím jsem na tom jako Lucianka, ale třeba změním názor :-). B.

Vali
1326 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Originální Drožďovka -bedlo

…že bych měla do sbírky polévek další zdravou a dobrou? Určitě vyzkouším…

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Originální Drožďovka

Musím pochválit. Celkové hodnocení, rychlá a chutná polévka. Na to vyfukování vajec jsem už dávno zapomněla, takže díky za připomínku a dobrý recept.

Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Originální Drožďovka

Uvařeno - snědeno. Droždí od malička moc nemusím, také jsem původně myslela, že si polévku ani nedám, ale neodolala jsem, když ostatním chutnala a opravdu příjemné překvapení - je chutná, zahřeje v odporném počasí a s petrželkou navrchu i pěkně vypadá. Jen jsem vynechala závěrečné máslo.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Zeleninová pomazánka

Nejlepší recepty

Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz