Recept Orientální štrúdl – pro Marmeládku

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Z vyjmenovaných surovin na těsto zpracujeme tažené těsto, vytloukáme a pak necháme pod nahřátým kastrůlkem či miskou odpočívat.
V době odpočinku těsta my neodpočíváme, ale připravíme si náplň. Umeleme maso, smícháme s métským salámem, drobně nakrájenou cibulkou, plátky veky a vejci. Přidáme drobně nasekané chilli papričky, sůl, pepř, curry koření a oříšky. Směs dobře propracujeme.
Těsto vyválíme na pomoučené utěrce, potřeme náplní a pomocí utěrky svineme, upevníme okraje, přeneseme na pečícím papírem vyložený plech. Potřeme žloutkem a pečeme v cca 225°C cca 30 min.

Je to sice kalorická bomba, to uznávám, vzhledem k tomu jsem ji pekla opravdu jen párkrát v životě, ale zato měla vždy úspěch. A pokud se Marmeládka chystá k veliké oslavě, možná by tento neobvyklý závin mohl mít úspěch také

Recept je z kategorií: Speciality


Reklama

Nahlásit recept

  • 28.02.08 vloženo
  • 2857x zobrazeno

Čas přípravy

  • cca 1 hod

Ingredience

  • 250 g hladké mouky
  • 1/8 l vody (cca)
  • 2 žloutky nebo 1 vejce
  • 2 - 3 pl oleje
  • sůl
  • Náplň:
  • 500 g libového hovězího a vepřového masa
  • 500 g métského salámu
  • 1 cibule
  • 3 plátky veky namočené v mléce
  • 4 vejce
  • 2 chilli papričky
  • 100 g namočených rozinek (máčím je ve vývaru)
  • 100 g piniových oříšků (nebo kešu)
  • sůl, bílý pepř, curry koření

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Orientální štrúdl – pro Marmeládku

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Alis
2617 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Orientální štrúdl – Lydia,

ty datle jsou skvělý nápad!!! Já vím, že je to jen velmi lehce orientální, má to jen takový nádech a je to spíš taková základní verze pro pohoštění, když si nejsem jistá, co který návštěvník má rád. Všechno koření, co píšeš klidně přidej, určitě to získá na orientálnosti a zajímavosti :-)

 
lydia
1226 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Orientální štrúdl – pro Marmeládku

Alis, děkuji za odpověď. Já bych přidala ještě koriandr, papriku, ev.i římský kmín, , sezamovou pastu, možná trochu máty. Potom by to mělo trochu víc ten orientální nádech. Možná i datle. Určitě vyzkouším a dám vědět :-)

 
Alis
2617 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Orientální štrúdl – Lydia,

Metwurst prostě do originálního receptu patří… nevím proč, ale jeho zvláštní moc příjemná vůně a chuť to celé spojí právě do takové lehce orientální chuti, určitě by se dal vynechat, ale pak by to byl (dle mého mínění) obyčejný závin z mletého masa. Zkus vyskoušet, pokud máš obavy z výsledku, zkus třeba jen ze čtvrtinové dávky… pak mi dáš možná za pravdu.

 
lydia
1226 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Orientální štrúdl – pro Marmeládku

Aničko, v Německu tomu říkají Mettwurst. Dostane se koupit jemný a hrubý. Z čeho se dělá nevím, ale je dobrý.
Alis , recept je zajímavý, ale proč dáváš ten Mettwurst?

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Orientální štrúdl – Alis, Jezevec,

ja som k soudruhum do NDR nechodila! Som z juhu Slovenska, mali sme to od ruky, tak sme viac nakupovali u maďarských súdruhov…ja dokonca ani čajovku ani macešku som nejedla…Ale neva - hlavne aby som do toho nepomlela nejaký slušný suchý salám…teda ak do toho pôjdem…
Zdravím Vás oboch!
 A.

 
Alis
2617 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Orientální štrúdl – pro Marmeládku

Přesně tak, Aničko, jak to říká Jezevec, (na macešku bych si už nevzpomněla), český métský salám se vyrábí z najemno mletého uzeného špeku a masa, je takový narůžovělý paprikou, právě kvůli tomuto salámu mluvím v receptu o kalorické bombě. Ale závinu dá specifickou chuť i vůni. V Německu se můžeš setkat s jeho (dle mého) daleko chutnější hrubozrnnou a masitější podobou. Už se dováží i sem… Ale jsou takoví konzervativní jedinci (můj synek Kubík např.), kteří dávají přednost naší variantě :-)

 
jezevec
159 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Orientální štrúdl – pro Marmeládku

Aničko, to je takové to „mazlavé“, podobné tomu, čemu se za komančů říkalo „čajovka“ a ještě předtím „maceška“. Vozíval se také z NDR (byl moc dobrý). Zdravím!

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Orientální štrúdl – Alis, prosím,

pre inostrancov - métský salám je aký druh - z tých makkých alebo suchší? To preto, aby som mala lepšiu predstavu…Dumám, dumám, ťahanú štrúdlu som robila iba dvakrát v živote…
Vďaka za pestré recepty!
 A.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz