Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
bedla Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Na míse utřeme máslo s moučkovým cukrem, lžičkou strouhané pomerančové kůry, polovinou sáčku vanilinového cukru a jedním vejcem asi po 8 minut. Pak do toho zatřeme po částech krupičkovou mouku, do kterého jsme zamíchaly dříve lžičku pečivového prášku. Těsto vyklopíme na vál, zapracujeme do něho mleté lískové oříšky, tři strouhané hořké mandle a zlehka propracujeme, aby se těsto nelepilo. Oddělíme z něho jednu třetinu těsta na mřížky. Zbytek vyválíme a vtlačíme ji do koláčové otevírací formy a okraje placky zlehka vytlačíme prsty. Pak naplníme brusinkovou nádivkou: brusinkový kompot dáme do misky, přidáme rum a na okraji plotny umícháme vláčnou nádivku, kterou koláč ve formě potřeme. Zbytek těsta vyválíme v tenší tyčinky, které klademe na koláč přes nádivku křížem přes sebe a okraje tyčinek ke koláči lehce přitlačíme, aby se při pečení od okraje neoddělily. Povrch tyčinek potřeme žloutkem, posypeme mletými mandlemi a pečeme v nepříliš prudké troubě asi 1/2 hodiny do zlatova. Prochladlý nakrájíme křížem na díly, složíme je na podávací mísu a lehce posypeme vanilinovým cukrem. Zdroj: Kuchařka z počátku minulého století, dědictví po mamince. Nemám vyzkoušeno.
Recept je z kategorií: Koláče
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Ořechový koláč s brusinkami
Jandule, ještě jsem nezkoušela, ale až budu péct použiju polohrubou. U podobného receptu, který jsem získala od švagrové se smíchá 1:1 hrubá a hladká mouka … a je to. Tulinka nám to určitě prozradí, té se povedl za 1.
Pak do toho zatřeme po částech krupičkovou mouku, do kterého jsme zamíchaly dříve lžičku pečivového prášku.
Bedli, prosím, jakouže mouku? Polohrubou nebo hrubou? Tenhle recept mě vzal a hodlám se s ním pochlubit na narozenínách.
Bedli, prosím, jakouže mouku? Polohrubou nebo hrubou? Tenhle recept mě vzal a hodlám se s ním pochlubit na narozenínách.
měla bych technickou:
Ořechy=vlašské. Lískové = OŘÍŠKY.
Tak je to většinou chápáno a tudíž je název trošičku zavádějící…
Tulinko, brusinky musí být u nás stále v zásobě, nejen kompotované ale i ty mražené.
Tu dobu odpoledních siest s čajem a koláči tohoto typu bych si nechala líbit.
353 příspěvků 25.4.09 04:01
Na podzim jsem od kamarádky dostala několik hořkých mandlí, opatruju je jako oko v hlavě. V tomto koláčku jsou nenahraditelné. Do brusinkového kompotu jsem přidala něco mražených brusinek a druhou půlku vanilkového cukru. Miluju brusinky ve všem, koláč je opravdu moc dobrý. Tak nějak tuším, že proleželý by byl ještě lepší, ale to nebudu mít už šanci zjistit, zbyl poslední kousek pro mladší dceru a ta ho zlikviduje určitě ještě dneska
). Díky bedli za recept, určitě se k němu
moc ráda budu vracet.
Tulinko, tentokráte jsi předběhla ty mě, až se sliny sbíhají. U nás se právě dojedl vynikající domácí perník.
Do mnoha receptů, které obsahují mandle, se přidává malé množství hořkých mandlí, protože právě ty dodají tu správnou hořkomandlovou chuť. Např. marcipán nebo likér Amaretto a pusinky stejného názvu. Některé kuchařky si schovávají za tím účelem trochu jader z meruněk.
Zdravím.
353 příspěvků 25.4.09 00:48
je výborný!
Muchacho, pro mandle všeho druhu se jezdívalo do bývalé NDR. Moje kolegyně v každém obchůdku jako papoušek opakovala Sus, bohužel nemám německou klávesnici a tudíž nad u chybí dvě tečky a s nahrazuje tvrdé německé s. Opakovala ty sladké proto, aby nedostala ty hořké. Samozřejmě, že hořká mandle se v pokrmu rozleží a dá zajímavou chuť…jen ne chroupat. Zatím jsem na hořké mandle nenarazila, ale až to přijde…schovám a určitě koláč upeču. Díky za zájem.
361 příspěvků 25.1.09 03:43
Prosím, nevím co to je nebo jsou hořké mandle. A kde se koupí.
Pokud vím, a znám, hořké mandle se někdy vyskytují ve směsi normálních mandlí a spolu s ústními slinami (tekutinou) vytvářejí něco velice jedovatého.
Tady zřejmě jde o jiné mandle.
Jinak recept je určitě velice dobrý.
Děkuji za poučení a zdravím