Recept Ořechový dort velmi dobry Bezlep Pra

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Ořechový dort velmi dobry

Postup

Puvodni recept, velka forma: Tluceny, prosaty cikr, zloutky a tlucenou vanilku treme v mise 3/4 hodiny. Pak pridame tlucenou prazenou kavu, strouhanou cokoladu, z bilku tuhy snih a strouhane vlasske orechy. Testo vlijeme do maslem vymazane, moukou vysypane formy a zvolna peceme 1 hodinu. peceny, studeny dort polijeme cokoladovou polevou a nez oschne, ozdobime pulkami orechu. Tento dort muzeme naplnit dobrou zavareninou, nebo maslovym kremem viz (Cokol. dort I. str. 330) nebo oriskovou nadivkou (viz Oriskovy dort II. str. 332). Marie Janku-Sandtnerova rok vydani 1932 .......................................... Moje interpretace: Cukr našleháme se žloutky a vanilkovým cukrem na světle žlutou, lehkou směs. Přidáme kávu, nastrouhanou čokoládu a lehce vložíme tuhý sníh z bílků střídavě s ořechy. Těsto vlijeme do máslem vymazané a kakaem vysypané formy a zvolna pečeme asi 1 hodinu (vyzkoušíme dřevěnou špéjlí). Necháme vystydnout. Studený dort rozřízneme a naplníme nádivkou. Polijeme ho polevou a ozdobíme půlkami vlašských ořechů. Nádivka: Cukr dáme povařit s vodou na druhý stupeň a nalijeme ho do oříšků. Přidáme rum, vanilkový cukr a dobře zamícháme. Ihned plníme dort. Poleva: Cukr smícháme s horkou vodou a rumem na hustou, lesklou polevu. P.S.: Dort můžeme také naplnit pouze dobrou zavařeninou a na povrchu ho pocukrovat, nebo posypat kakaem atd. Dá se připravit z poloviční dávky do malé formy (rozměru asi 22cm). Recept je určen pro lidi s alergií na pšenici. POZOR, recept není pro ty, co mají alergie na jakékoliv ořechy. Pochutnejte si na 'velmi dobrém' dortu jak jej nazvala sama paní Sandtnerová

Recept je z kategorií: Dorty

Nahlásit recept

  • 10.11.02 vloženo
  • 19375x zobrazeno

Čas přípravy

  • 120

Ingredience

  • Puvodni recept, velka forma:
  • 20 dkg cukru-10 zloutku-tlucena vanilka-8 zrnek prazene tluc. kavy-1 tabulka cokolady- z 10 bilku tuhy snih a 30 dkg strouhanych vlasskych orechu-2 dkg masla-2dkg mouky na formu.
  • Polevu viz Polevy
  • Marie Janku-Sandtnerova rok vydani 1932
  • .........................................
  • Moje interpretace:
  • Na velkou formu (rozměru asi 26cm).
  • Dort:
  • 200g mletého cukru
  • 10 žloutků
  • 1 vanilkový cukr
  • 8 zrnek pražené utlučené kávy
  • jedna 100g tabulka čokolády
  • 10 bílků na sníh
  • 300g strouhaných vlašských ořechů
  • 20g másla na vymazání dortové formy
  • 20g kakaa (nebo mouky) na vysypání formy (pro alergiky)
  • půlky vlašských očechů na ozdobu, chcete-li
  • Nádivka:
  • 100g lískových oříšků, pomletých
  • 100g krystalového cukru
  • 1/16l vody
  • 1 lžička rumu
  • vanilkový cukr
  • Poleva:
  • 250g pudrového cukru
  • 2 lžíce horké vody
  • trochu rumu, podle potřeby
  • Osobně používám Čokoládový Ganache - výbornou, moderní, lesklou polevu
  • http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=8167

Doporučená příloha

  • co kdo rad

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Ořechový dort velmi dobry

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Ořechový dort velmi dobry

babi
6360 příspěvků 16.11.10 18:24

nudle, diky! Pripomnelas mne nekolik noci v mistni hospode po predstaveni tohoto genia! Vlastnim nekolik milych kresbicek, ktere pro me namaloval a vzpominky k nezaplaceni…

nudle
137 příspěvků 16.11.10 08:33

babi taky si myslim, ze to nemate brat vazne.
neda mi to, k dotycne situaci to krasne pasuje
http://www.youtube.com/watch?…

zdravi nudle

babi
6360 příspěvků 15.11.10 22:59

ewi, dekuji Ti, jenom jsem chtela byt slusna, ale ono to s nekterymi opravdu nejde. Na di jsem se jiz rozhodla nereagovat, protoze ne jenom ze to musi byt nesmirne zla nevychovana osoba, ale navic o kulinarstvi toho moc nezna. No a casino, ten prosazel dusi…

ewa
600 příspěvků 15.11.10 22:32

Babi, já si myslím, že je nejlepší na casinovo šťourání vůbec nereagovat. Ale opravdu, vůbec. Stejně jako na zlobné a nenávistné poznámky di. Ať se v tom plácají sami.

babi
6360 příspěvků 15.11.10 22:03

casino, potesilo me velice, ze se zdrzujete komentaru. Nevim sice co ma znamenat zatim a tady, ale je mi to uprimne receno jedno.

casino
4491 příspěvků 15.11.10 21:52

babi, níže píšete, že se recepty liší o nějaké drobečky… Tady nejde o drobečky ale skutečně asi o to, že máme každý jinou kuchařku jak jste již jednou psala :-) ZATÍM se tedy TADY zdržuji dalších komentářů, OK…

casino
4491 příspěvků 15.11.10 21:50

babi, píšete: „…poletuje zde jeste nejaky recept, ktery je neuplny, ale nechce se mi hledat.“ Nemyslíte tento? http://www.labuznik.com/recipe.php?…
babi, píšete: „…Vzpominam si, jak jste vybublal, kdyz jsem napsala recept na ‚Maiale tonato‘,“
No, pokud myslíte zatím můj jediný komentář sestávající z odkazu a rozesmátého smajlíka pod Vaším receptem http://www.labuznik.com/recipe.php?…, pak máte fantazii ještě bujnější než já… Gratuluji :-)

babi
6360 příspěvků 15.11.10 17:42

casino, recept jsem doplnila o zneni pi. Marie Janku-Sandtnerove, tak si je mate moznost porovnat a nemluvit o slusnosti. Slusnost je duplikat smazat i kdyby se recepty lisily o nejake drobecky, avsak se jednalo o stejne ingredience, stejne vahy a stejnou autorku…

babi
6360 příspěvků 14.11.10 23:50

casino, poletuje zde jeste nejaky recept, ktery je neuplny, ale nechce se mi hledat. Vite, slusne je duplikat prepsat, to je slusne. Vzpominam si, jak jste vybublal, kdyz jsem napsala recept na ‚Maiale tonato‘, i kdyz se jednalo o veprove maso…Pojdte toho nechat, OK…

casino
4491 příspěvků 14.11.10 22:45

babi, ale zde přece nejde o stejné recepty. Zdroj je evidentně totožný jak obě autorky píší, ale Vy jste z původního receptu vytvořila recept bez mouky (resp. bez drobečků) Normální by bylo to u Sandtnerčina receptu zmínit. …a slušné je nepoukazovat na „neúplnost“, a snad i spoléhat na to, že si to většina labužníků nemá možnost ověřit a ti co původní rscept znají, budou držet ústa :-( No já bych taky držel, nebýt toho Vašeho „…mene kvalitni a neuplne!“

babi
6360 příspěvků 14.11.10 22:19

casino, nepochopil jste. Jde mi o to, ze nema vyznam psat ten stejny recept ze stejneho zdroje dvakrat. Duplikat se muze stat, ale kdyz se stane, mel by se prepsat na jiny recept. Za dobreho puvodniho Labuznika se duplikaty mazaly!

casino
4491 příspěvků 14.11.10 20:14

babi,
nechci Vás chytat za slovo, vím že to nesnášíte, ale píšete o DVOU receptech…?
Ano ten Vámi uvedený v odkazu znám. Předpokládal jsem, že se o něj „otřete“, jen jsem se chtěl ujistit…
Dort připravený podle „Vašeho“ receptu bude určitě lepší (to nemyslím ironicky) a určitě jej podle tohoto předpisu vyzkouším.
Proč Vám tedy píši?
Z Vašeho „Moc jsem nepatrala, ale nasla jsem alespon dva duplikaty tohoto receptu…a tak jak normalne byva, mene kvalitni a neuplne!“ je cítit emoce…
Nevím, proč ten odsudek? Vy se totiž mýlíte! Mýlíte se sice jen na 50%, ale mýlíte se.
Jistě, ten Váš dort je kvalitnější; ale jen a právě proto, že Váš recept je NEÚPLNÝ :-) :-D :lol: :mrgreen: :twisted: !!!

babi
6360 příspěvků 14.11.10 17:24

foodstylermax, anonymum, kteri se neumi podepsat a tim padem stat za svym nazorem neodpovidam…

babi
6360 příspěvků 14.11.10 17:21

casino, napriklad http://www.labuznik.com/recipe.php?…, avsak Vy o nem vite, tak co se mne ptate?

foodstylermax
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 14.11.10 16:17

… babi, to mně tedy dost pobavilo, že zrovna Vy nepátráte na internetu…při počtu Vašich receptů by to bez pátrání snad ani nešlo…nebo, žebyste je fakt všechny uvařila a upekla vlastnoručně? A taky zkonzumovala? Čekám, kdy se tady objeví anketa: Kdo si myslí, že recepty od babi jsou nejlepší a všechny ostatní jsou méně kvalitní a dokonce neúplné…možná stejně jako jejich autoři?

casino
4491 příspěvků 13.11.10 23:51

babi, toto je můj nejoblíbenější dort :-)
Docela by mě zajímaly ty dva duplikáty; mohla byste sem, prosím, na ně vložit odkazy? Díky.

Příspěvek upraven 13.11.10 v 23:51

babi
6360 příspěvků 13.11.10 20:52

Moc jsem nepatrala, ale nasla jsem alespon dva duplikaty tohoto receptu…a tak jak normalne byva, mene kvalitni a neuplne!

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Petro...

Recept sice neudává jaká čokoláda, ale já používám hořkou. Ještě něco bych Ti ráda poradila a to se týká vařeného cukru. Uvař ho raději míň než víc. Když je moc uvařený, tak náplň příliš ztuhne. Vaření cukru chce něco praxe. Držím Ti palce! Moc si pochutnejte a s pozdravem na Slovensko,

Labužník Petra
24 příspěvků 25.1.09 03:43
...

A ešte jeden dotaz, prosím Ťa- čokoláda horká, mliečna,
alebo na polevu, aká je najlepšia?

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Milá Petro...

zajisté, že se neptáš moc. Mám radost, že Tě recept na dort zaujal. Cukr se musí povařit a podrobně jsem vysvětlila postup ve fóru Začínáme od píky¨ s názvem ¨Jak se vaří cukr¨. Potřebuješ uvařit cukr na druhý stupeň. Vodu s cukrem si dáš do kastrolku a cukr rozpustíš. Potom zahříváš směs na prudčím ohni, ale nemícháš (!), jenom nakláníš kastrolek, aby se cukr stejnoměrně rozpustil. Štětcem namočeným do vody, stíráš cukr usazený na stěně kastrolku, aby se nepřipálil a nezkazil zbytek svařeného cukru. Když si dáš kapku trochu vychladlého cukru mezi dva prsty a ty oddaluješ od sebe, cukr se nepřetrhne (říka se tomuto stupni také ¨na silnou nit¨). Velká forma je asi 26cm a malá je asi 22cm (používám tu na pružinu). Dort peču při 170-180°C. Vzhledem k tomu, že každá trouba peče trochu jinak používám slova asi¨, když udávám délku pečení. Malá forma je o něco rychleji upečená, než velká. Když se zapíchne špejle do středu dortu a po vyjmutí je čistá, dort je upečený. Jméno receptu jsem si nevymyslela, ale takto se opravdu jmenuje (jediné co jsem si přidala je poznámka v závorce). Ale ať se jmenuje jak se jmenuje, nám chutná. Je pro ty, co jsou alergičtí na pšenici, ale také pro milovníky ořechů.

Labužník Petra
24 příspěvků 25.1.09 03:43
Babi

Veľmi ma zaujal tátot torta, hlavne, že je bez múky.
Chcela by som sa spýtať, či ten cukor s vodou, čo sa má variť- či to má byť ako sirup-rozpustený. Na akú cm formu je,ň
a pri akom stupni sa pečie. Ccem toho akosi veľa, ale chcela by som to teraz v sobotu upiecť - dúfam, že je naozaj dobrá. Ďakuje

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Milá/ý ??? ...

Škoda, že Tě nemohu oslovit. Jedná se o 100g tabulku čokolády a recept je upraven. Děkuji Ti za upozornění.

rastoba
492 příspěvků 25.1.09 03:43
...

Mužeš upřesnit - jedna tabulka čokolády.
Dekuji

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz