Recept Ořechové rohlíčky přes špricu

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Da se na desku 1/4 kila ořechů mletych, 20 dk cukru, 6 dk čokolády pomleté, něco hřebíčka, nové koření a škořice (po dvě tři zrnka), spracuje se to s půl citronu šťávy a 1 vejce. Ztoho samého se dělaji i paříšske tyčinky. Pozn.: Ze sešitu receptů farské kuchařky z Valašska (cca 1915)

Recept je z kategorií: Historické recepty

Nahlásit recept

  • 06.12.04 vloženo
  • 8946x zobrazeno

Ingredience

  • Uvedeno v postupu.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Ořechové rohlíčky přes špricu

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Ořechové rohlíčky přes špricu

goralka
272 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Ořechové rohlíčky přes špricu

Tak ako napísala pred rokom glama, salmonela je o hygiene a nie o vajíčkach. Vôbec nechápem ten odpor, ani strach. Vajíčko je súčasťou potravy odjakživa, na rozdiel od všelijakej chémie a plastov a mikrovlnky a multivitamínov atď atď atď A mimochodom, tie rohlíčky sa pečú!
Akonáhle čítam recept kde sa používajú surové vajíčka, môžem sa staviť, že sa nájde kuvik a spomenie salmonelózu. Nopodliehajte reklame a panike a nekazte chuť ostatným. V dobrej spoločnosti sa to považuje za neslušné.

Labužník Vlastinka02
73 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Ořechové rohlíčky přes špricu

Také nepoužívám syrová vejce kvůli salmonele, v mém okolí se již 2 x objevila a nebylo to pěkné, místo vejce bych dala také rum nebo sirup

Labužník renda02
4 příspěvky 25.1.09 03:43
Re: Ořechové rohlíčky přes špricu

Asi je to trochu pozdě, ale ty vejce bych nahradila jednou nebo dvěma lžícemi rumu. Jinak je známo, že salmonela plave. Čerstvé vejce ponořené do vody zůstane u dna, kdežto špatné vyplave.

Pájinka
152 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Ořechové rohlíčky přes špricu

Mě syrová vejce nevadí. Vlastně ani maso, ale musí to být hovězí svíčková špičkové kvality. Z toho je pak tatarák jedna báseň. Nebo třeba takové sushi. To je prostě lahoda :-)))

rastoba
492 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Ořechové rohlíčky přes špricu

A myslím, že nejsem sama.

rastoba
492 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Ořechové rohlíčky přes špricu

Veganka??? Ne, proč? Zkrátka jen nepoužívám syrová vejce ;-)

Jenofefa
1315 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Ořechové rohlíčky přes špricu
Jenofefa
1315 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Ořechové rohlíčky přes špricu

oprava " >salmonelóza":http://www.med.muni.cz/…/salmidx.htm

Jenofefa
1315 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Ořechové rohlíčky přes špricu - Glamo

Ani nevíš, jak ráda bych Ti věřila, ale pořád mám pochybnosti. Ne, že bych občas neriskovala, ale vždycky mám hodně špatné svědomí. Mé pochybnosti podpoří občas třeba pojednání o " >salmonelóze":http://www.med.muni.cz/…/salmidx.htm

Eleeen
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Ořechové rohlíčky přes špricu

v naší rodině mění neb v naší rodině (a už vím, že nejen v naší) máme zažívací problémy ze syrových žloutků. Takže žádná majonéza ani vaječný koňak, jen sojanéza, sojová tatarka a sladký likérek bez vajec, víš? Proto ty dva bílky. Navíc cholesterol je sviňa ;-D (to, prosím, nikdo neberte zle, to je jen moravský výraz).

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Ořechové rohlíčky přes špricu

Asi jsem trochu mino mísu, ale to na faktu nic nemění. Leňule, ty jsi asi veganka, ne?

Eleeen
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Ořechové rohlíčky přes špricu

já bych místo jednoho celého vejce dala 2 bílky…

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Ořechové rohlíčky přes špricu

Možná trochu rouhačsky:
Nebojím se salmonely ze syrového vejce. Buď si vezmu od babči (vy od své) domácí krásné vejce, které je zdravé, nebo mám koupená a ta procházejí takovou kontrolou, že z nich se salmonela nedostává.
Všímáte-li si zpráv o výskytu salmonely, víte, že se nechytá ze syrových vajec, ale z vajec, která jsou nějak průmyslově zpracovaná a při výrobě došlo ke kontaminaci. A čím? Špatnou hygienou, nedodržením technologických postupů apod.!!! (majonéza, žloutkové krémy apod.) Nejsou infikovaná vejce jako taková, tedy uvnitř! Nebezpečí hrozí spíše od skořápek!!! Pokud budete přísně dodržovat hygienu a správné postupy, nebezpečí vám prakticky nehrozí.
Pozor třeba na kuře - porcovat syrové kuře a poté na stejném prkénku krájet zeleninu k přímé konzumaci je riskantní! Pozor na nože, pracovní plochy a především dobu trvanlivosti, způsob uskladnění surovin, rozpracovaných výrobků a hotových jídel. Nesmíte ukládat hotové výrobky společně se surovinami (vejce na platech apod.
Ale, salmonela není moderní strašák! Chce to jen přemýšlet a dodržovat určitá pravidla a pak se ani syrového vejce nemusíte bát!

Eleeen
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Ořechové rohlíčky přes špricu

Jo, jo, Pendi. „PŘES ŠPRICU“ je stříkané. Buď stříkačkou anebo přes kornout (plátěný pytlík atp.). Možná by se to dalo prohnat i mlýnkem na maso s tím zdobicím nástavcem. Tak děláme vanilkové rohlíčky a sádlová kolečka. Ale myslím, že šprica bude lepší. A to slovo je tady vážně ŠPRICA a ne ŠPRIC!!!

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Ořechové rohlíčky přes špricu

jen tak ze zajímavosti jsem začala „bádat“ nad významen slova „přes špricu“…to slovo „špric“ si mnozí dvojsmyslníci určitě vysvětlí po svém, ale zastarale slovo špric znamená vinný střik, což by ale v tomto receptu nějak postrádalo smysl, a tak jsem hledala další význam tohoto slova a našla jsem báseň od Jana Vyhlídala „Koberští fajermani“, kde „šprica“ znamená „stříkačka“ (že by dvojsmyslníci nebyli zas až tak daleko od pravdy?), z čehož usuzuji, že tyto rohlíčky jsou stříkané…Manu, je to tak?.....a Leňule, jistý zdroj radí nahradit vejce 5 ml (1 lžička) bílého octa…a jiný zdroj zase říká nahradit vejce multivitamínovou šťávou, ale množství neuvádí…

rastoba
492 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Ořechové rohlíčky přes špricu

To vypadá móóóc zajímavě, ale prosím, čím mohu nahradit to syrové vejce???

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz