Recept Ořechová potice (závin ze Slovinska)

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Ořechová potice (závin ze Slovinska)

Postup

Důležité při její přípravě je, aby materiály i prostor při zpra­cování byly mírně zahřáté. Těsto vymísíme z mouky, z právě vze­šlého kvásku, ze žloutků (vejce nesmějí být přímo z lednice). Ve vlažném mléku rozpustíme cukr a sůl a opatrně je přilévá­me. Nakonec přidáme tuk, který nikdy nedáváme přímo na kvásek. Můžeme mísit v mixéru (po­tom ale dáme méně mléka), nebo ručně do doby, kdy se těsto odděluje od nádoby a začnou se na něm dělat puchýřky. Dobře vyhnětené těsto pečlivě přikryje­me a necháme odpočinout na teplém místě (pozor na průvan!). Těsto při kynutí hlídáme, nesmí vyrůst více než do svého dvojnásobku. K nádivce: Připravujeme ji v průběhu prvního kynutí těsta. Zhruba 2/3 připravených ořechů spaříme vřelým mlékem, přimí­cháme cukr, okořeníme a opatr­ně vmícháme sníh z bílků. Ná­divka se musí dát hladce roze­třít. Ještě jednou těsto rychle pro­mísíme a rozválíme na pomouč­něném válu na výšku asi polo­viny prstu. Pomažeme nádivkou, posypeme zbylými ořechy a svineme. Vložíme do vymaštěné a strouhankou vysypané remos­ky a přikryjeme. Pak počkáme, až ještě znovu vykyne. Pomažeme ji vejcem nebo mlékem a dáme péct. Peče se hodně rychle, už za 20 minut ra­ději zkontrolujeme. Špejlí zjistí­me, zda je správně upečená. Upečenou necháme ještě několik minut přikrytou ubrouskem tro­chu zchladnout, teprve potom ji vyjmeme. Ještě za tepla ji posypeme práškovým cukrem. Krájí­me až po důkladném vychladnu­tí, nejlépe před podáváním.

Recept je z kategorií: Záviny

Nahlásit recept

  • 23.01.04 vloženo
  • 5559x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • Na těsto:
  • 250 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 4 lžíce oleje
  • 1 lžíce cukru písku
  • špetka soli
  • zhru­ba 2 dl mléka.
  • Kvásek:
  • 25 g kvasnic
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžíce mouky
  • 1 dl mléka (odebereme z již výše uvede­ného).
  • Na nádivku:
  • 200 g mle­tých ořechů
  • 75 g cukru písku
  • zhruba 4 lžíce vřelého mléka
  • 2 bílky
  • půl lžičky skořice
  • mů­žeme přidat i trochu rumu.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 14.01.15 08:10

Pekla jsem na plechu – délka 42 cm :lol: . Hotové jsem již necukrovala. Podávala jsem s horkou čokoládou. Závin byl pro návštěvu; téměř celý jej ve dvou snědli. Tedy to chápu jako pochvalu :think:.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Ořechová potice (závin ze Slovinska)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
birkana
1687 příspěvků 23.03.15 13:40

Dnes jsem zase pekla. Ořechovou nádivku jsem namísto cukrem osladila včelím medem. Chuť je taková uhlazenější, luxusnější :*

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Chléb s celerem Chléb s celerem
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz