Recept Ořechová potice (závin ze Slovinska)

(Hodnoceno 1x) pepicek Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Ořechová potice (závin ze Slovinska)

Postup

Důležité při její přípravě je, aby materiály i prostor při zpra­cování byly mírně zahřáté. Těsto vymísíme z mouky, z právě vze­šlého kvásku, ze žloutků (vejce nesmějí být přímo z lednice). Ve vlažném mléku rozpustíme cukr a sůl a opatrně je přilévá­me. Nakonec přidáme tuk, který nikdy nedáváme přímo na kvásek. Můžeme mísit v mixéru (po­tom ale dáme méně mléka), nebo ručně do doby, kdy se těsto odděluje od nádoby a začnou se na něm dělat puchýřky. Dobře vyhnětené těsto pečlivě přikryje­me a necháme odpočinout na teplém místě (pozor na průvan!). Těsto při kynutí hlídáme, nesmí vyrůst více než do svého dvojnásobku. K nádivce: Připravujeme ji v průběhu prvního kynutí těsta. Zhruba 2/3 připravených ořechů spaříme vřelým mlékem, přimí­cháme cukr, okořeníme a opatr­ně vmícháme sníh z bílků. Ná­divka se musí dát hladce roze­třít. Ještě jednou těsto rychle pro­mísíme a rozválíme na pomouč­něném válu na výšku asi polo­viny prstu. Pomažeme nádivkou, posypeme zbylými ořechy a svineme. Vložíme do vymaštěné a strouhankou vysypané remos­ky a přikryjeme. Pak počkáme, až ještě znovu vykyne. Pomažeme ji vejcem nebo mlékem a dáme péct. Peče se hodně rychle, už za 20 minut ra­ději zkontrolujeme. Špejlí zjistí­me, zda je správně upečená. Upečenou necháme ještě několik minut přikrytou ubrouskem tro­chu zchladnout, teprve potom ji vyjmeme. Ještě za tepla ji posypeme práškovým cukrem. Krájí­me až po důkladném vychladnu­tí, nejlépe před podáváním.

Recept je z kategorií: Záviny

Nahlásit recept

  • 23.01.04 vloženo
  • 6735x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • Na těsto:
  • 250 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 4 lžíce oleje
  • 1 lžíce cukru písku
  • špetka soli
  • zhru­ba 2 dl mléka.
  • Kvásek:
  • 25 g kvasnic
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžíce mouky
  • 1 dl mléka (odebereme z již výše uvede­ného).
  • Na nádivku:
  • 200 g mle­tých ořechů
  • 75 g cukru písku
  • zhruba 4 lžíce vřelého mléka
  • 2 bílky
  • půl lžičky skořice
  • mů­žeme přidat i trochu rumu.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 14.1.15 08:10

Pekla jsem na plechu – délka 42 cm :lol: . Hotové jsem již necukrovala. Podávala jsem s horkou čokoládou. Závin byl pro návštěvu; téměř celý jej ve dvou snědli. Tedy to chápu jako pochvalu :think:.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Ořechová potice (závin ze Slovinska)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Ořechová potice (závin ze Slovinska)

birkana
1738 příspěvků 23.3.15 13:40

Dnes jsem zase pekla. Ořechovou nádivku jsem namísto cukrem osladila včelím medem. Chuť je taková uhlazenější, luxusnější :*

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Chilli con carne Chilli con carne

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz