Recept Oravská kapustnica = novoroční vyprošťovák

Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Hrnec 1 = maso Pěkně masatý hřbet, či kus vepřového ramínka povaříme doměkka společně s celou kořenovou zeleninou, 1 cibulkou a 4 stroužky česneku v osolené vodě. Měkké maso vybereme a nakrájíme na menší porce, obíračku obereme, na kostech si pochutná pes. Hrnec 2 = zelí Proprané kysané zelí zalijeme vodou, vložíme celý pepř, nové koření a bobkový list podle chuti a také 2 celé klobásky. To celé povaříme, až zelíčko pěkně vyměkne a klobásky pustí růžovou voňavou šťávu. Hrnec 3 = brambory Oloupané brambůrky nakrájíme na větší kusy, okmínujeme a osolíme, povaříme do měkka. Pozor, necedit do výlevky! Kastrůlek Na lžíci sádla osmažíme druhou cibulku, pěkně nadrobno nakrájenou. Přidáme lžičku mleté papriky. Jak vidíte, čtyřplotýnkový vařič je plně využit. Můžete samozřejmě vše vařit najednou v jednom hrnci, ale pak se chutě promíchají, a není to ono. A nyní, vážení, nastává vrcholná fáze: Vyberte z kredence opravdu velký hrnec, přeceďte do něj vývar z masa a uvařenou zeleninu do něj vsypte pokrájenou, či rozmačkanou vidličkou. Potom do téhož hrnce přidejte povařené zelí a klobásky pokrájené na nejméně šest malých porcí. Přidejte i pokrájené (obrané) maso. A teď - sceďte do téhož hrnce vodu z uvařených brambor. Je li výsledek příliš hustý, ještě jej můžete naředit a dosolit. Zcezené brambory pošťouchejte a přelijte osmaženou paprikovou cibulkou. Servírujte v přehlubokém talíři, kupku brambor přelijte polévkou a na každého nechť se dostane maso i kousek klobásky. K takové polévce již není třeba hlavní chod, obzvlášť na Nový rok, kdy je národ přejedený a přepitý. Ale síly je v ní dost, hlava i žaludek jásá (pokud tělo k obědu vstalo), po takovém obědě má člověk v sobě tolik energie, že si hravě poradí i s tou obrovskou hromadou nádobí. Předobrou chuť!

Recept je z kategorií: Masové polévky

Nahlásit recept

  • 05.10.07 vloženo
  • 7132x zobrazeno

Čas přípravy

  • minimálnĂ

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 1 kg hřbetu s masíčkem z prasátka (pochrbtovina),nebo 0,5 kg libového ramínka
  • 2 domácí v komíně dosucha zauzené paprikové klobásky, nebo 2 čabajky
  • 0,4 kg kysaného zelí
  • 1 kg brambor
  • mrkev
  • celer
  • petržel rovným dílem
  • lžíce sádla
  • 2 cibulky
  • 4 stroužky česneku
  • sůl
  • kmín
  • celý pepř
  • nové koření
  • bobkový list
  • sladká mletá paprika

Doporučená příloha

  • Sklenku dobré slivovičky před i po.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Oravská kapustnica = novoroční vyprošťovák

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
jolana
5066 příspěvků 21.12.13 19:07

Oravska

cookie123
253 příspěvků 01.12.09 05:07
Re: Oravská kapustnica = novoroční vyprošťovák

1a ta2y

blamamka
292 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Oravská kapustnica = novoroční vyprošťovák

To může být moc veliká dobrota. Ukládám do oblíbených.

blamamka
292 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Oravská kapustnica = novoroční vyprošťovák
Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Květáková polévka Květáková polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz