Recept Opilé jahodové řezy

Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Těsto: Žloutky s přesetým moučkovým cukrem vyšleháme do pěny, přidáme kypřící prášek, mouku a z bílků ušlehaný tuhý sníh. Zlehka promícháme a upečeme. Na upečený a vychladlý koláč dáme náplně.
1. náplň:
V nádobě smícháme mleté vlašské ořechy, piškotovou strouhanku,moučkový cukr, máslo kakao a rum. Vzniklou hmotu natřeme na vychladlé těsto.
2. náplň:
Máslo s přesetým moučkovým cukrem ušleháme do pěny a nakonec po lžících přimícháme jahodovou šťávu. Natřeme na náplň 1. a na vrchu polijeme čokoládovou polevou.

Recept je z kategorií: Ovocné moučníky


Reklama

Nahlásit recept

  • 02.11.07 vloženo
  • 5181x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 hod

Ingredience

  • Těsto:
  • 5 vajec
  • 200g moučkového cukru
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 200g polohrubé mouky
  • 1. náplň:
  • 200g umletých vlašských ořechů
  • 1 lžíce strouhaných piškotů
  • 120g moučkového cukru
  • 120g másla
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 dl rumu
  • 2. náplň
  • 250g másla
  • 150g moučkového cukru
  • 4 - 5 lžic jahodové šťávy
  • čokoláda na vaření
  • 50g tuku Omega
  • několik lžic vařící vody

Doporučená příloha

  • dobrá černá káva

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Opilé jahodové řezy

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Opilé jahodové řezy.-Libuško,

řezy dopadly fantasticky, všichni chválí.
Trochu mě při pečení provázela smůla, nejdřív jsem rozlila rum, takže jsem ho musela doplnit griotkou - ale myslím, že to vůbec neuškodilo, pak se mi při šlehání žloutků rozbil šlehač (je totálně po něm, ale už mu bylo 15 let), naštěstí sníh už byl hotový, ale krém jsem musela dělat ručně. Takže to bylo ještě o něco pracnější… Ale proč to píšu…stálo to za to!
Opravdu děkuji za recept, zítra přijedou manželovi rodiče, tak jsem ráda, že jim budu moct ke kávě nabídnout takovou dobrůtku…:-)
 Bona

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Opilé jahodové řezy. Višňová poleva

Ano, jak píše Libuška, tato višňová poleva je opravdu výborná. Dávala jsem ji v poslední době na kde co, všude byla jedinečná. Libuška ale píše o polské, já ji mám z Billy, český výrobce

 
sivakova
489 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Opilé jahodové řezy.- Bona

Bono, máš pravdu, v tomhle případě se dá s příchutěmi experimentovat. Již v níže uvedeném příspěvku se zmiňuji o višňové polevě, která je úžasně hustá a také dost aromatická. Krém s ní je nádherně růžový a chutný. Tuto polevu používám na ochucení krému na zdobení narozeninového dortu. Můžeš si vyrobit několik variací růžové barvy od syté po bledě růžovou, Potom v kombinaci s bílým krémem to dělá divy.Právě za týden budu nějakou tu fantazii v růžovém vytvářet pro vnučku. Zdraví Libuše.

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Opilé jahodové řezy.-Libuško,

díky. Ta Jupí šťáva je dokonce „extra hustá“, tak to bude v pohodě. Dám vědět, jak jsem dopadla.
Také mě napadlo, že by možná šlo experimentovat s příchutěmi - právě podle použité šťávy. Třeba mandarinková, kterou často kupuju (děti jí mají rády), by možná nebyla špatná v kombinaci s tou čokoládovou polevou…

 
sivakova
489 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Opilé jahodové řezy.- Bona

Bono, na ochucení krému používám klasický jahodový sirup, který svojí hustotou danému účelu vyhovuje. Jupík bohužel neznám, ale jestli to je šťáva, tak bude přiměřeně hustá. Jde o to jestli neobsahuje více kyseliny citronové, to proto , aby se Ti nesrazil krém. Když budeš Jupík opatrně po malých částech zašlehávat, tak okem zkušené kuchařky určitě poznáš hranici, kam až je možno zajít. Mnoho zdaru a dobrou chuť přeje Libuše.

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Opilé jahodové řezy.-Libuško,

děkuju za odpověď. Možná dám mandlí jen 100 g a zbytek doplním strouhanými piškůtky…:-))
Takže jdu pro omegu, mandle a máslo (zatím si ho ještě můžu dovolit, po Novém roce nevím, nevím.. :-)) a odpoledne peču !!

Ještě malou otázečku, snad se sem podíváš a odpovíš mi - tou jahodovou šťávou je myšlený sirup? Můžu použít Jupí - sirup do vody?

 
sivakova
489 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Opilé jahodové řezy.- Bona.

Myslím, že mandle tomu určitě neuškodí, spíše naopak, jen se to o něco prodraží.V případě, že by si použila jenom drcené piškoty, by výsledek nebyl určitě špatný, ale chuťová kombinace mandlí nebo ořechů s tuzemským rumem je věru neopakovatelná­.Zdraví Libuše.

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Opilé jahodové řezy.-Libuško,

mně se to strašně líbí, ale bohužel nemůžu použít ořechy. Myslíš, že by se daly nahradit mandlemi? Ještě mě napadlo adekvátní množství mletých piškotů, ale nevím… Děkuji za odpověď. Bona

 
sivakova
489 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Opilé jahodové řezy.

Však to je jedlé, že se nestačíš divit kam to tak rychle mizí. Dělám ještě jednu variaci a to, že místo jahodové šťávy do krému přidávám višňovou polevu, je to polský výrobek a prodávají to v Bille. A to je také bomba. Zdraví Libuše.

 
blamamka
292 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Opilé jahodové řezy.

To může být moc veliká dobrota. Ukládám.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Jahodový pohár Jahodový pohár
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz