Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
lydia Rakouská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Rozinky namočíme v troše vína. Můžeme den předem. Ve 120 ml vlažného vína rozmícháme kvasnice. Smícháme mouku s cukrem, měkkým máslem, špetkou soli, žloutkem, vanilkou a citronovou kůrou. Vmícháme ve víně rozpuštěné kvasnice a uhněteme kynuté těsto. Necháme asi 1 hodinu kynout. Troubu rozehřejeme na 180°C. Z rozinek slijeme víno a necháme odkapat. Přidáme mandle a vmícháme do vykynutého těsta. Necháme ještě asi 30 minut kynout. Mezitím uhněteme marcipán s rumem, nebo likérem podle chuti a uděláme váleček. Těsto rozválíme na pomoučněném vále na obdélník, vložíme váleček marcipánu a zamotáme. Uděláme štolu. (Já dávám do formy na štolu) Pečeme na pečícím papírem vyloženém plechu asi 1 hodinu. Štolu necháme trochu vychladnout a namočíme do vína, několikrát otočíme a obalíme v práškovém cukru. Zabalíme do folie a necháme asi 14 dnů uležet. Víno můžeme nalít do nějaké nádoby ve velikosti štoly, stačí asi 250 ml, bude-li vína málo, můžeme přilít. Zbytek vína vypijeme nebo uschováme na další štolu. Štolu můžete namočit i do sektu nebo šampaňského:-) Kdo chce může přidat více rozinek. Přeji dobrou chuť.
Recept je z kategorií: Vánočky Vánoční recepty
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
20.12.11 18:41
Po vynikajúcej skúsenosti s kysnutou štólou od Šárky, prišiel čas
rozšíriť si obzory a môžem potvrdiť, že po odležaní ma táto štóla
prekvapila delikátnou ovíňenou chuťou s jemným náznakom marcipánu,
ktorého nie som až takou nadšenou obdivovateľkou ;o), ale tu sa skutočne
hodí )
Doporučujem
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Opilá štola
@casino hm, z víniska by mohl být zajímavý svařák
… a hodnocení bylo na ******

Když jsem se zmínil o problematice (relativně velká spotřeba vína, choulostivá manipulace) jak ze střízlivé štóly udělat alkoholika, tak nejstarší vnuk zahlaholil:…a dědouchu, a proč ju aj s vínem nezavřeš do mikrotééénu a nepoválíš jak sud?…a pak uděláš dirku, vínisko vycucneme a máme hneď aj zabalíííno, tož nééé?
No jo, no…někteří nemajó hlavu enom na čepicu!
Příspěvek upraven 30.11.14 v 18:51
Dal štolu do pece a že zatím opravím něco na střeše. Po hodině se ptám, copak to suseda peče, že to tak voní? Za dvacet minut si říkám, že už se jí to začíná pálit. Pak mi to zapálilo a dole jsem byl rychlejc než hasič… Vysledek vidíte nižejc (cukrový potah musím příště doladit)
Možná skrzeva tu přicmoudlou
kůrku se s nohavicí lépe manipulovalo ve vinné lázni: po nacucání vínem
štola jen tak tak držela pohromadě. Ta dávka, v rcp uvedená, je na macka
přes celý plech… příště než koupat v lázni (jen o fous se to vešlo
do brutvanu) tak budu povévat vínem na drátěné podložce.
S vánočkovým těstem se dobře pracuje, ale rozinky co zůstanou na povrchu nekryté těstem příště raději vyzobu ještě před pečením…
Příspěvek upraven 29.11.14 v 00:29
1150 příspěvků 27.11.14 13:36
Jsem ostuda, ale snad nikdy jsem štolu nepekla.
, tak asi zkusím, protože v pečení casinovi
věřím 
Až @casino rozkrojí, přiloží foto a třeba i ohodnotí
@lydia se zmiňuje i o sektu, mně však při koupeli upečené nohavice srdce krvácelo, protože jiného bílého než čilského doma nebylo
A od myšlenky už jen krůček
k činu: mančeft bude mít pod stromečkem OPILOU ŠTOLU! Co rodinná
jednotka, to ŠTOLA! 


Toto bylo zkušební pečení před svátky… Myslím si ale, že toho vína je škoda na jednu nohavici a že by bylo ekonomičtější těch štol dělat více najednou
*****
Naplnil jsem vedle marcipánu i ořechovým „marcipánem“. Až rozkrojím, fotto přiložím a snad rcp i ohodnotím…
A ještě drobná vychytávka: Marcipány jsem si vyrobil sám http://www.labuznik.cz/…pt/marcipan/ a váleček z marcipánu jsem, místo na desce, vyvaloval přímo na rozváleném těstě… Kdo ví jak čerstvý marcipán lepí, tak ví o čem mluvím
273 příspěvků 23.11.14 23:27
Ďakujem za pripomenutie tohto receptu, ináč by som o ňom nevedela. Otázky sú síce staršieho dáta - marcipán som nedávno kúpila v Lidli, bolo viac druhov, mala som rumový aj s hroziekami a bol výborný.
25 příspěvků 23.11.14 21:11
Ďakujem za tento vynikajuci recept. Cesto boli vláčne a super sa s ním pracovalo. Upečené dnes už z dvojnásobnej dávky.

Letos jsem ji pekla opět, pro mně by na vánoční sladké mlsání stačila jen tato štola, nemusela bych péct už žádné cukroví. Krájím si jí na tenounké plátky, okusuju přeslazené po kouskách, zapíjím hořkou kávou, prostě paráda. Pro mně už existuje jen ta jediná štola
! Pekla jsem i jako dárek pro rodinu a měla
velký úspěch, byla pryč ještě před Štědrým dnem. Letos jsem do
marcipánu zapracovala domácí ořechovku.
1227 příspěvků 22.12.11 14:57
Shira, těší mě, že chutnala. Pěkné vánoce
117 příspěvků 20.12.11 18:41
Po vynikajúcej skúsenosti s kysnutou štólou od Šárky, prišiel čas rozšíriť si obzory a môžem potvrdiť, že po odležaní ma táto štóla prekvapila delikátnou ovíňenou chuťou s jemným náznakom marcipánu, ktorého nie som až takou nadšenou obdivovateľkou ;o), ale tu sa skutočne hodí
)
Doporučujem
1227 příspěvků 16.12.11 14:04
Toffo, děkuji za obrázek

Vidím, že jsem ještě nepoděkovala za komentáře , tak tímto napravuji. Děkuji všem za vyzkoušení
Asi bych měla napsat, … bylo mi ctí. Pracovat s tímto těstem je radost. Jen jsem musela bohužel vynechat rozinky, někteří u nás doma je nemají rádi. Teď se peče a ochutnávku - po čtrnácti dnech dodržím. Dokonce mi to i vyšlo časově - já vše stíhám za pět minut dvanáct
!
1200 příspěvků 7.12.09 05:18
Ježiš, mám tam hotové dva kousky podle „Kluků v akci“, ale tohle je tak lákavé, že snad ještě vyzkouším.
… jen Tě po dlouhé době moc zdravím
Tvoje Zlata
6 příspěvků 7.12.09 04:23
Je tak dobrá, že bude dárkem k Vánocům. Z jedné dávky jsem udělala dvě menší štoly. Rozinky zalila vínem a rumem a štoly také. Rum s vínem nanáším štetcem. Nanesu tak polovinu, nechám asi půl hodiny vsáknout a pak zbytek.
Upekla jsem, nechala chvíli rozležet a ochutnala, protože jsem byla zvědavá.
.
Je to moc a moc dobrá štola, myslím, že mi chutná nejvíc ze všech receptů, které jsem kdy zkoušela. Použila jsem moravský muškát, krásně štolu provoní.
Přesně, jak píše Tondaj, s těstem se krásně pracuje.
Lydia, moc děkuji
21 příspěvků 24.11.09 03:41
Díky moc za odpovědi, tak už jen osm dní!
6 příspěvků 20.11.09 03:54
Druhá štola už se rozléhá také. Je z hladké 00. Těsto bylo pružné, lesklé a dobře zpracovatelné. Štola opět držela tvar perfektně. Teď mám jen problém s uskladněním. Štoly byly v krabici na balkoně, ale je teplo a svítí slunce. Nejchladnější místo přes den je v ložnici…
1227 příspěvků 19.11.09 19:23
Tondaj, uschovej v chladnu, tam kde třeba uschováváš vánoční cukroví. Já dávám do sklepa. Nezplesniví, jenom se rozleží. Víno je v ní opravdu poznat:-). Tak ať chutná.
Já jsem ochutnala, samozřejmě ze zvědavosti trochu dřív, ale je lepší, když se uleží. Kdo chce, může přidat i kandovanou pomerančovou nebo citronovou kůru a kdo chce, může uvařit svařené víno a ovoce v něm namočit. Bude potom trochu chutnat jako punčové. Sice jsem nezkoušela, ale dovedla bych si představit svařeným vínem štolu také potřít.
Verbeno, děkuji za vyzkoušení a doufám, že bude chutnat. Já jsem máslem nepotírala, ale možná by se mohlo. Musela jsem potom ještě pocukrovat. S tím potíráním je dobrý nápad, ale možná ponořením do vína se štola víc nasákne.
nejlepší marcipán dělá pekařka, nevím zda má recepis na Labu, ale jistě popustí v soukromé poště nějaké své taje. Miloš
21 příspěvků 19.11.09 00:52
Lydie, má se hotová štola skladovat někde v chladu nebo při běžné teplotě? Opravdu za ty dva týdny nezplesniví? Díky za odpovědi!
6 příspěvků 13.11.09 13:58
Za 13 dnů už budu vědět jak chutná opilá štola. Přesně jsem dodržovala pracovní postup. Těsto bylo hutné, téměř jako na nudle a téměř stejně jsem se k němu chovala. Při pečení štola bezvadně drží tvar. Lydia neuvádí v postupu zda štolu před pečením potřít rozpuštěným máslem ? Příští štolu už nebudu vínem zalévat, ale potírat cukrářským štětcem-mašlovačkou.
marcipán kupuji v Tescu. Jestli ho mají v Bille, nevím, a v Lidlu u pečivových prášků jsem ho taky neviděla. Ale rakouský Lidl není co český, že?
marcipán kupuji v Kauflandu, 100g asi 40Kč a pracuje se s ním dobře… ať se štola podaří, recept vypadá nádherně
2904 příspěvků 10.11.09 21:54
Lydie, komu česť, tomu česť…
1227 příspěvků 10.11.09 20:47
Miloši, už jsem opravila. Já jsem měla mandle oloupané, takže jsem si to neuvědomila. Díky za upozornění.
Toffo těší mě, doufám, že tě nezklame. Já jsem ochutnala po několika dnech, protože jsem byla zvědavá. Je opravdu dobrá ale čím rozleženější, tím lepší.
Rastobo u nás má i Lidl. Ale když tam marcipán nebude, tak se taky svět nezboří, je to jenom taková pralinka:-). Kdybys nesehnala marcipán na pečení, tak můžeš použít marcipánové tyčinky.
Aničko, já tě líbám:-), ale nepřeháněj.
Pěkný pozdrav všem. L.
2904 příspěvků 10.11.09 20:27
Rastoba, ak hľadáš dobrý a spoľahlivý recept na múčnik, smelo siahni medzi Lydiine recepty. Ešte ma ani jeden nesklamal.
492 příspěvků 10.11.09 18:23
,,toffo,, ďakujem za radu,len dúfam,že to tam budú mať.Zvyknem si občas kúpiť štolu v markete,ale toto vyzerá perfektne.Díky
Ve větších marketech (Hypernova, Albert, Tesco) - hledat v oddělení potřeb k pečení sladkého (vanilkové cukry, prášky do pečeva, želatina, cukr. ozdoby).
492 příspěvků 10.11.09 16:36
Prosím mohol by mi niekto poradiť kde kúpim marcipán?? Bez neho by to asi nebolo ono.. Ďakujem
Vím, jak bezvadně voní Lydiin velikonoční bochánek z bílého vína. Takže tuhle štolu rozhodně letos máme na vánočním stole.
Ty mandličky kdyby mohly být vcelku, spařené a oloupané. Nadrcené se moc špatně vyloupávávaji a člověk z toho nemá ten požitek. To pak nejsou žádný vánoce. Miloš