Recept Opilá štola

(Hodnoceno 1x) Rakouská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Opilá štola

Postup

Rozinky namočíme v troše vína. Můžeme den předem.
Ve 120 ml vlažného vína rozmícháme kvasnice.
Smícháme mouku s cukrem, měkkým máslem, špetkou soli, žloutkem, vanilkou a citronovou kůrou. Vmícháme ve víně rozpuštěné kvasnice a uhněteme kynuté těsto. Necháme asi 1 hodinu kynout.
Troubu rozehřejeme na 180°C.
Z rozinek slijeme víno a necháme odkapat. Přidáme mandle a vmícháme do vykynutého těsta. Necháme ještě asi 30 minut kynout.
Mezitím uhněteme marcipán s rumem, nebo likérem podle chuti a uděláme váleček.
Těsto rozválíme na pomoučněném vále na obdélník, vložíme váleček marcipánu a zamotáme. Uděláme štolu. (Já dávám do formy na štolu)
Pečeme na pečícím papírem vyloženém plechu asi 1 hodinu. Štolu necháme trochu vychladnout a namočíme do vína, několikrát otočíme a obalíme v práškovém cukru. Zabalíme do folie a necháme asi 14 dnů uležet.

Víno můžeme nalít do nějaké nádoby ve velikosti štoly, stačí asi 250 ml, bude-li vína málo, můžeme přilít.
Zbytek vína vypijeme nebo uschováme na další štolu. Štolu můžete namočit i do sektu nebo šampaňského:-)
Kdo chce může přidat více rozinek.

Přeji dobrou chuť.

Recept je z kategorií: Vánočky Vánoční recepty


Reklama

Nahlásit recept

  • 08.11.09 vloženo
  • 11079x zobrazeno

Ingredience

  • 400 g hladké mouky
  • 42 g čerstvých kvasnic
  • 1 láhev bílého vína
  • 50 g cukru
  • 150 g změkklého másla
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • citronová kůra
  • vanilka
  • 200 g rozinek
  • 100 g hrubě nasekaných oloupaných mandlí
  • 120 g marcipánu
  • 1 PL rumu nebo likéru podle chuti
  • práškový cukr na obalení štoly

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Shira313 20.12.11 18:41

Po vynikajúcej skúsenosti s kysnutou štólou od Šárky, prišiel čas rozšíriť si obzory a môžem potvrdiť, že po odležaní ma táto štóla prekvapila delikátnou ovíňenou chuťou s jemným náznakom marcipánu, ktorého nie som až takou nadšenou obdivovateľkou ;o), ale tu sa skutočne hodí :o)
Doporučujem :D

Diskuse k receptu Opilá štola

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Eja
3809 příspěvků 30.11.14 19:12

@casino hm, z víniska by mohl být zajímavý svařák :think:

 
casino
4466 příspěvků 30.11.14 18:49
Tak dnes testoval i mačaft...

… a hodnocení bylo na ****** :)
Když jsem se zmínil o problematice (relativně velká spotřeba vína, choulostivá manipulace) jak ze střízlivé štóly udělat alkoholika, tak nejstarší vnuk zahlaholil:…a dědouchu, a proč ju aj s vínem nezavřeš do mikrotééénu a nepoválíš jak sud?…a pak uděláš dirku, vínisko vycucneme a máme hneď aj zabalíííno, tož nééé?
No jo, no…někteří nemajó hlavu enom na čepicu! :)

Příspěvek upraven 30.11.14 v 18:51

 
casino
4466 příspěvků 29.11.14 00:27
Tak jsem zakrojil

Dal štolu do pece a že zatím opravím něco na střeše. Po hodině se ptám, copak to suseda peče, že to tak voní? Za dvacet minut si říkám, že už se jí to začíná pálit. Pak mi to zapálilo a dole jsem byl rychlejc než hasič… Vysledek vidíte nižejc (cukrový potah musím příště doladit) :oops: Možná skrzeva tu přicmoudlou kůrku se s nohavicí lépe manipulovalo ve vinné lázni: po nacucání vínem štola jen tak tak držela pohromadě. Ta dávka, v rcp uvedená, je na macka přes celý plech… příště než koupat v lázni (jen o fous se to vešlo do brutvanu) tak budu povévat vínem na drátěné podložce.
S vánočkovým těstem se dobře pracuje, ale rozinky co zůstanou na povrchu nekryté těstem příště raději vyzobu ještě před pečením…

Příspěvek upraven 29.11.14 v 00:29

 
daduuja
1136 příspěvků 27.11.14 13:36

Jsem ostuda, ale snad nikdy jsem štolu nepekla.
@casino rozkrojí, přiloží foto a třeba i ohodnotí :-), tak asi zkusím, protože v pečení casinovi věřím :-)

 
casino
4466 příspěvků 26.11.14 21:15

@lydia se zmiňuje i o sektu, mně však při koupeli upečené nohavice srdce krvácelo, protože jiného bílého než čilského doma nebylo ;)
Toto bylo zkušební pečení před svátky… Myslím si ale, že toho vína je škoda na jednu nohavici a že by bylo ekonomičtější těch štol dělat více najednou :zed: A od myšlenky už jen krůček k činu: mančeft bude mít pod stromečkem OPILOU ŠTOLU! Co rodinná jednotka, to ŠTOLA! :potlesk:
*****
Naplnil jsem vedle marcipánu i ořechovým „marcipánem“. Až rozkrojím, fotto přiložím a snad rcp i ohodnotím… :nevim: :)
A ještě drobná vychytávka: Marcipány jsem si vyrobil sám http://www.labuznik.cz/…pt/marcipan/ a váleček z marcipánu jsem, místo na desce, vyvaloval přímo na rozváleném těstě… Kdo ví jak čerstvý marcipán lepí, tak ví o čem mluvím :mavam:

 
goralka
271 příspěvků 23.11.14 23:27

Ďakujem za pripomenutie tohto receptu, ináč by som o ňom nevedela. Otázky sú síce staršieho dáta - marcipán som nedávno kúpila v Lidli, bolo viac druhov, mala som rumový aj s hroziekami a bol výborný.

 
janaha
25 příspěvků 23.11.14 21:11
Super recept

Ďakujem za tento vynikajuci recept. Cesto boli vláčne a super sa s ním pracovalo. Upečené dnes už z dvojnásobnej dávky.
:potlesk:

 
toffo
244 příspěvků 09.03.12 09:48

Letos jsem ji pekla opět, pro mně by na vánoční sladké mlsání stačila jen tato štola, nemusela bych péct už žádné cukroví. Krájím si jí na tenounké plátky, okusuju přeslazené po kouskách, zapíjím hořkou kávou, prostě paráda. Pro mně už existuje jen ta jediná štola :srdce: ! Pekla jsem i jako dárek pro rodinu a měla velký úspěch, byla pryč ještě před Štědrým dnem. Letos jsem do marcipánu zapracovala domácí ořechovku.

 
lydia
1227 příspěvků 22.12.11 14:57

Shira, těší mě, že chutnala. Pěkné vánoce :-)

 
Shira313
117 příspěvků 20.12.11 18:41

Po vynikajúcej skúsenosti s kysnutou štólou od Šárky, prišiel čas rozšíriť si obzory a môžem potvrdiť, že po odležaní ma táto štóla prekvapila delikátnou ovíňenou chuťou s jemným náznakom marcipánu, ktorého nie som až takou nadšenou obdivovateľkou ;o), ale tu sa skutočne hodí :o)
Doporučujem :D

 
lydia
1227 příspěvků 16.12.11 14:04

Toffo, děkuji za obrázek :-)
Vidím, že jsem ještě nepoděkovala za komentáře , tak tímto napravuji. Děkuji všem za vyzkoušení :-)

 
toffo
244 příspěvků 08.12.09 18:20
Re: Opilá štola

Asi bych měla napsat, … bylo mi ctí. Pracovat s tímto těstem je radost. Jen jsem musela bohužel vynechat rozinky, někteří u nás doma je nemají rádi. Teď se peče a ochutnávku - po čtrnácti dnech dodržím. Dokonce mi to i vyšlo časově - já vše stíhám za pět minut dvanáct :-)!

 
zlata
1200 příspěvků 07.12.09 05:18
Re: Opilá štola .. Lydia,

Ježiš, mám tam hotové dva kousky podle „Kluků v akci“, ale tohle je tak lákavé, že snad ještě vyzkouším. :-))) … jen Tě po dlouhé době moc zdravím Tvoje Zlata

 
verbena
6 příspěvků 07.12.09 04:23
Re: Opilá štola

Je tak dobrá, že bude dárkem k Vánocům. Z jedné dávky jsem udělala dvě menší štoly. Rozinky zalila vínem a rumem a štoly také. Rum s vínem nanáším štetcem. Nanesu tak polovinu, nechám asi půl hodiny vsáknout a pak zbytek.

 
mrtvola
1394 příspěvků 27.11.09 01:08
Re: Opilá štola

Upekla jsem, nechala chvíli rozležet a ochutnala, protože jsem byla zvědavá.
Je to moc a moc dobrá štola, myslím, že mi chutná nejvíc ze všech receptů, které jsem kdy zkoušela. Použila jsem moravský muškát, krásně štolu provoní.
Přesně, jak píše Tondaj, s těstem se krásně pracuje.
Lydia, moc děkuji :-).

 
tondaj
21 příspěvků 24.11.09 03:41
Re: Opilá štola

Díky moc za odpovědi, tak už jen osm dní!

 
verbena
6 příspěvků 20.11.09 03:54
Re: Opilá štola

Druhá štola už se rozléhá také. Je z hladké 00. Těsto bylo pružné, lesklé a dobře zpracovatelné. Štola opět držela tvar perfektně. Teď mám jen problém s uskladněním. Štoly byly v krabici na balkoně, ale je teplo a svítí slunce. Nejchladnější místo přes den je v ložnici…

 
lydia
1227 příspěvků 19.11.09 19:23
Re: Opilá štola

Tondaj, uschovej v chladnu, tam kde třeba uschováváš vánoční cukroví. Já dávám do sklepa. Nezplesniví, jenom se rozleží. Víno je v ní opravdu poznat:-). Tak ať chutná.
Já jsem ochutnala, samozřejmě ze zvědavosti trochu dřív, ale je lepší, když se uleží. Kdo chce, může přidat i kandovanou pomerančovou nebo citronovou kůru a kdo chce, může uvařit svařené víno a ovoce v něm namočit. Bude potom trochu chutnat jako punčové. Sice jsem nezkoušela, ale dovedla bych si představit svařeným vínem štolu také potřít.

Verbeno, děkuji za vyzkoušení a doufám, že bude chutnat. Já jsem máslem nepotírala, ale možná by se mohlo. Musela jsem potom ještě pocukrovat. S tím potíráním je dobrý nápad, ale možná ponořením do vína se štola víc nasákne.

 
gmp
1603 příspěvků 19.11.09 07:12
Re: Opilá štola

nejlepší marcipán dělá pekařka, nevím zda má recepis na Labu, ale jistě popustí v soukromé poště nějaké své taje. Miloš

 
tondaj
21 příspěvků 19.11.09 00:52
Re: Opilá štola

Lydie, má se hotová štola skladovat někde v chladu nebo při běžné teplotě? Opravdu za ty dva týdny nezplesniví? Díky za odpovědi!

 
verbena
6 příspěvků 13.11.09 13:58
Re: Opilá štola

Za 13 dnů už budu vědět jak chutná opilá štola. Přesně jsem dodržovala pracovní postup. Těsto bylo hutné, téměř jako na nudle a téměř stejně jsem se k němu chovala. Při pečení štola bezvadně drží tvar. Lydia neuvádí v postupu zda štolu před pečením potřít rozpuštěným máslem ? Příští štolu už nebudu vínem zalévat, ale potírat cukrářským štětcem-mašlovačkou.

 
iva  11.11.09 05:09
Re: Opilá štola

marcipán kupuji v Tescu. Jestli ho mají v Bille, nevím, a v Lidlu u pečivových prášků jsem ho taky neviděla. Ale rakouský Lidl není co český, že?

 
jaga13
399 příspěvků 10.11.09 22:27
Re: Opilá štola

marcipán kupuji v Kauflandu, 100g asi 40Kč a pracuje se s ním dobře… ať se štola podaří, recept vypadá nádherně

 
anickav
2904 příspěvků 10.11.09 21:54
Re: Opilá štola

Lydie, komu česť, tomu česť…

 
lydia
1227 příspěvků 10.11.09 20:47
Re: Opilá štola

Miloši, už jsem opravila. Já jsem měla mandle oloupané, takže jsem si to neuvědomila. Díky za upozornění.

Toffo těší mě, doufám, že tě nezklame. Já jsem ochutnala po několika dnech, protože jsem byla zvědavá. Je opravdu dobrá ale čím rozleženější, tím lepší.

Rastobo u nás má i Lidl. Ale když tam marcipán nebude, tak se taky svět nezboří, je to jenom taková pralinka:-). Kdybys nesehnala marcipán na pečení, tak můžeš použít marcipánové tyčinky.

Aničko, já tě líbám:-), ale nepřeháněj.

Pěkný pozdrav všem. L.

 
anickav
2904 příspěvků 10.11.09 20:27
Re: Opilá štola

Rastoba, ak hľadáš dobrý a spoľahlivý recept na múčnik, smelo siahni medzi Lydiine recepty. Ešte ma ani jeden nesklamal.

 
rastoba
492 příspěvků 10.11.09 18:23
Re: Opilá štola

,,toffo,, ďakujem za radu,len dúfam,že to tam budú mať.Zvyknem si občas kúpiť štolu v markete,ale toto vyzerá perfektne.Díky

 
toffo
244 příspěvků 10.11.09 16:51
Re: Opilá štola

Ve větších marketech (Hypernova, Albert, Tesco) - hledat v oddělení potřeb k pečení sladkého (vanilkové cukry, prášky do pečeva, želatina, cukr. ozdoby).

 
rastoba
492 příspěvků 10.11.09 16:36
Re: Opilá štola

Prosím mohol by mi niekto poradiť kde kúpim marcipán?? Bez neho by to asi nebolo ono.. Ďakujem

 
toffo
244 příspěvků 09.11.09 22:32
Re: Opilá štola

Vím, jak bezvadně voní Lydiin velikonoční bochánek z bílého vína. Takže tuhle štolu rozhodně letos máme na vánočním stole.

 
gmp
1603 příspěvků 09.11.09 22:26
Re: Opilá štola

Ty mandličky kdyby mohly být vcelku, spařené a oloupané. Nadrcené se moc špatně vyloupávávaji a člověk z toho nemá ten požitek. To pak nejsou žádný vánoce. Miloš

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Staročeské kotlety Staročeské kotlety

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz