Recept Opereta oceánu - La Zarzuela

Španělská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Očistit rybu a mořské potvorky. Dát trochu oleje do velikého kastrolu a pod pokličkou podusit rybu a langusty asi 10min. Omýt katáčkem mušle a odstranit ¨vousy¨(mořskou řasu). Dát je do kastrolku a pomalu vařit s trochou vody, až se mušle otevřou. Neotevřené zahodit. Slít vodu, vyjmout maso z mušlí a schovat několik celých mušlí na ozdobu. Oloupat a nakrájet na jemno cibuli. Dát 2 lžíce oleje na velkou pánev a osmažit cibuli, až zesklovati. Vtyjmout rybu, langusty z kastrolu, přidat do pánve k cibuli a společně přidat mušle. Ploupat rajčat, vyjmout zrníčka a nasekat je na kostičky. Přidat k cibuli a rybě do pánve zároveň s 2 rozdrcenými česneky a šafránem. Přidat sůl, pepř podle chuti a brandy. Vařit na pomalém ohni po 15min. Přidat víno a vše nechat zredukovat. Zamíchat dovnitř mandle. Natřít chleby zbytkem česneku a osmažit je po obou stranách na zbývajícím oleji do zlatova. Položit plátek chleba do každého nahřátého talíře a nalít Zarzuelu na ně. Posypat potrželkou. P.S. Zarzuela ve španělštině znamená něco jako hrát v operetě.

Recept je z kategorií: Mořští živočichové

Nahlásit recept

  • 30.06.02 vloženo
  • 9827x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 4 plátky žraloka, nebo ďábla mořského
  • 4 malé sepie
  • 4 langusty
  • 100ml olivového oleje
  • 1 kg mušlí
  • 1 velká cibule
  • 500g rajčat
  • 4 česneky
  • špetka šafránu
  • mořská sůl a čerstvě pomletý pepř
  • 2 lžíce brandy
  • 200ml bílého suchého vína
  • 60g pomletých mandlí
  • 2 lžíce na jemno posekané petrželky
  • 4 krajíce bílého chleba

Doporučená příloha

  • Více toustíků, chcete-li a nějaké bílé víno z Costa Brava.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Opereta oceánu - La Zarzuela

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Opereta oceánu - La Zarzuela

davkru
5 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Opereta oceánu - La Zarzuela.

Tak osobne sice preferuji Zarzuellu bez sepii, ale to nic neznamena - recept od Babi je asi hodne autenticky, soudim jen podle spanelskych restauraci (pokud se vubec da rici, co je ten „pravy“ original).
A ano, kdo jednou ochutnal rozdil mezi mrazenou COKOLIV a cerstvou COKOLIV, vi ten nepopsatelny rozdil :-). Stejne tak jako pisek v muslich skripe proste vzdycky :-).
Tolik k polemice a podpore Babi :-).
Na zaver - jen jsem dostal upozorneni, ze to neni spanelsky, ale katalansky recept … ;-). Mozna mala nuance, ale jak jsem koupil, tak prodavam :-).
A jen jako maly bonus na uplny uplny zaver :-) - predkrm pred Zarzuelkou (jak ji rikam :-) doporucuju par marinovanych oliv, nejlepe smes a pokud je Zarzuella opravdu poctiva, na ty cesnekove toustiky doporucovane Babi jako priloha se uz jen smutne divate, neb proste uz NEMUZETE … :-)

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: La Zarzuela - spanny...

díky za Tvůj komentař! Vzhledem k tomu že žiješ přímo ve Španělsku, se nedá snad víc říct ;-)

Mnoho pozdravů do Malagy!

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Opereta oceánu - La Zarzuela.

muchacho, nebo Macho? Víš, ne každá země má tu nevýhodu, že nemá oceán nebo moře. Naneštěstí asi nevíš jaká je to lahoda si pochutnávat na čerstvých mořských rybách a mořských potvorkách. V tomto receptě se nejedná o žádné ničení pro někoho tak vzácných surovi, ale jde o velice klasický španělský recept. Pochopitelně člověk musí vědět co s langustama, sepiema i mušlema má dělat, což se získá pouze praxí a častou přípravou podobných receptů. Měla jsem to štěstí po 40 let, že jsem si pouze zašla na trh, nebo do rybárny a tam dostala koupit ty nejčerstvější možné suroviny.

Takže, jak manek se svým názorem tak alis, mají naprostou pravdu ;-)

Zdraví,

spanny
159 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Opereta oceánu - La Zarzuela.

Zarzuela je ve Spanelsku velmi oblibene jidlo a skoro kazda restaurace to prodava. Neni to levne jidlo. Babi, then tvuj recept je vynikajici a tvuj preklad toho je velmi presny. Zarzuela je Spanelska Opereta.

Alis
2617 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: ¨Opereta oceánu¨- Zarzuela.

Vůbec nevidím důvod, proč by se měly suroviny touto úpravou zničit… Myslím, že jídlo bude moc dobré, voňavé, prostě klasicky středomořské. Kdyby mě na tohle někdo pozval, určitě bych se nezlobila :-)

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: ¨Opereta oceánu

Jojo, kritika by ti šla, přesně podle pravidla: Když někdo něco neumí, stane se kritikem! Tak se předveď, ještě jsi nás nepoctil žádným svým kulinářským zázrakem, na kterém by se nenašla žádná chybička.

Muchacho
361 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: ¨Opereta oceánu¨- Zarzuela.

Škoda takto zničit langusty sepie a mušle. Pokud se použijí mušle čerstvé bude hodně skřípat písek mezi zuby.

Muchacho
361 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: ¨Opereta oceánu¨- Zarzuela.

Škoda takto zničit langusty sepie a mušle. Pokud se použijí mušle čerstvé bude hodně skřípat písek mezi zuby.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Květáková polévka Květáková polévka
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz