Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
jolana Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Do vyslahanych vajec pridame vodu , muku, sol, preslahame, pridame 2/3 postruhaneho syra a premiesame. Pecieme tenke omelety. Upecene omelety posypeme struhanym syrom a zavinieme a ihhned podavame. Tip: Pridavam niekedy sunku alebo huby + kto ma rad stipku cierneho korenia ( co je doma )...
Recept je z kategorií: Bezmasá jídla
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
16.12.16 20:03
Vejce rozšlehaná jen vidličkou, s vodou, moukou a sýrem, špetkou soli a
černým pepřem.
Pánvička pouze vytřená máslovým olejem. Odměnou byly zlatavé, voňavé,
křehce nadýchané omeletky.
Jol, díky za krásný recept
16.12.16 12:03
Na mnoha pracovištích zaměstnavatel vybavuje kuchyňky pro zaměstnance mikrovlnkou a rychlovarnou konvicí. Obyčejný vařič však chybí. I tak si lze při pauze na svačinu či oběd upéct teplou dobrou omeletu - v mikrovlnce.
Na jednu omeletu jsem vzala čtvrtinu množství ingrediencí. Měla jsem jen malý zbytek sýra Grana Padano a tak jsem do potřebného množství doplnila strouhaným ementálem. Místo vody jsem dala odpovídající množství mléka, sůl jsem nedávala. Pekla jsem v pekáčku s víkem (nádobí vhodné pro MW) o průměru 21 cm.
Kdo by chtěl také zkusit péct v MW a zatím si netroufá, přidávám podrobný postup s obrázky:
Nádobu vhodnou na použití v MW vymažeme máslem (stačí ho opravdu málo).
xxxxxxx http://data.labuznik.cz/…80/32532.jpg
Vše kromě sýra rozmixujeme tyčovým mixérem ideálně v úzké nádobě do napěnění - množství na jednu omeletu má opravdu malý objem. Pak ručně vmícháme část sýra. Vlijeme do nádoby a rovnoměrně rozestřeme.
xxxxxxx http://data.labuznik.cz/…80/32529.jpg
Nádobu přikryjeme víkem – jen jej volně položíme. Vložíme do mikrovlnky a v režimu mikrovln pečeme/vaříme při výkonu 800 W 1,5 minuty. (Mně tento čas stačil, aby omeleta byla již jemně ztuhlá, ale ne přepečená.) Vyjmeme a ještě v nádobě posypeme zbytkem sýra a příp. petrželkou.
xxxxxxx http://data.labuznik.cz/…80/32531.jpg
Pak přeložíme nebo srolujeme a servírujeme. Na obrázku níže je vidět, že omeleta, byť připravená v mikrovlnce, je dostatečně vláčná, aby se dala srolovat a nepraskala.
xxxxxxx http://data.labuznik.cz/…80/32530.jpg
K lehčí svačině nebo jen tak „na zakousnutí“ stačí jedna, k večeři bych dala dvě a jako přílohu doporučuji svěží zeleninový salát.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 4 labužníkůmOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Omelety parmezanove
1150 příspěvků 20.12.16 16:21
@birkana
člověk, který chce něco omezovat, tak se
o to začne zajímat a bude mu srdečně jedno jestli já mám ráda drahé
potraviny a zbytečná éčka, že pozdravuju @jirkabidlo 
Abych tě vyvedla z omylu - první mikrovlnku jsem vlastnila před skoro 40 lety a od té doby ji používám, pochopitelně ne tu původní. A k palmovému tuku - etika je až na druhém místu.
A přelidněnost neřeším, mně stačí občas řešit omelety na Labu a ve finále to vyjde nastejno
@jirkabidlo patrně jen chce omezit zbytečné přídatné látky na nezbytně nutné minimum, což já chápu i bez „filosofování nad nesmrtelností chrousta“
. Např. mně naprosto vyhovuje krom másla a
doma škvařeného sádla obyčejný jednodruhový slunečnicový olej Vegetol
Gold. Výjimečně používám olivový extra virgine na zálivky do salátů
středomořského typu.
@daduuja, opravdu jsem chtěla ukázat, jak připravit omeletu bez klasického sporáku (vařiče). Jestli máš jiné řešení bez vařiče a mikrovlnky, docela by mne zajímalo. Člověk se pořád učí
. Pokud je někdo půl dopoledne venku při
teplotách pod nulou, potěší jeho tělo a duši i teplá omeleta z MW.
A bez depresí
.
Manželovi připravím vymazaný „kastrůlek“ s pokrájeným uzeným, do malé zavařovačky směs - těsto a do minikrabičky nastrouhaný sýr s bylinkami. Pak už ke svačině stačí maso „předpéct“ 1' a pokračovat, jak píšu v uvaření výše. Výsledek pak není placka z umělé hmoty (zde si nejsem jistá, zda tou „hmotou“ nazýváš konzistenci omelety nebo to, že je pečena v polypropylénovém nádobí - druhá možnost je pak pravdivá
).
Z tvého příspěvku mám dojem, že patříš k lidem, kteří považují mikrovlny za zdraví škodlivé. Ráda bych se mýlila. Svého času tyto úsměv vyvolávající názory mezi určitými vrstvami lidí kolovaly
. Palmový tuk vs. etika? Spíš bychom se
měli/y zabývat otázkou přelidnění zeměkoule…
Doma v zimním období MW příliš nepoužívám; topíme v kachlovém sporáku a tak k ohřevu jídel používám troubu s do čtvrtiny otevřenou komínovou klapkou.
P. S. V mých omeletách je vlastní výpěstek pouze ta petržel, ostatní je koupené - vejce pocházejí dokonce z PL. Domácí nosnice jsou již zkonzumovány; chov bude obnoven na jaře
.
1150 příspěvků 18.12.16 19:20
@jirkabidlo
V dnešní době se nedá řídit cenou, i ty nejdražší potraviny nemusí být nejlepší, takže ne, nemám ráda drahé potraviny
, éčka? a v čem nejsou? 
Kdybychom měli jíst jen to zdravé beze všech příměsí, tak asi žijeme z nirvány a ani to by nebylo ideální.
Oleje z Českého ráje mi chutnají, jsou lisované zastudena, rafinované bez chemie a to máslové aroma (mimochodem používané všemi výrobci) mi voní.
Narozdíl od Hery tyto oleje neobsahují palmový tuk, který mi vadí i z etického hlediska.
Ale, Jirko, mně u omelet nešlo ani nejde o tuk!!
Birkana vložila fotorecept zřejmě na základě z debaty zde - http://www.labuznik.cz/…ova-omeleta/#….
Zdá se mi totiž pitomost dělat vaječnou omeletu v MW a nechápu, co tím ušetřím nebo získám. Možná, pro pracujícího člověka, který má k dispozici kuchyňku a veze si z domova suroviny, aby si mohl udělat teplý pokrm, to má smysl?, hm, řešila bych to jinak, ale dobře
Ale doma? Než rozkvrdlám v hrníčku vejce, tak mám rozpálenou pánvičku, dnes jsou pánve, které nepotřebují žádný tuk, i když těch pár kapek na vytření asi není podstatné? a omeletku mám hotovou během minuty. Omeletu, která vypadá a chutná jako omeleta z vajec a nemusím mít pocit, že jím placku z umělé hmoty

Nechápu, svoje vlastní výpěstky, čerstvé, bez chemií a pak je strčit do mikrovlnky a zdůvodnit to dietou?
Vždyť tělo i duše z toho musí mít depresi
@jirkabidlo, Heru vůbec na smažení nepoužívej, čerstvé máslo jen na „rychlovku“. Jestli máš možnost, vezmi přepuštěné máslo (ghí). To se tak snadno nepřepaluje jako oleje a má nádherně oříškovou chuť. Pokud si jej připravíš sám doma, tak nebude mít ani žádná éčka

4 příspěvky 18.12.16 13:59
@daduuja, Hera je také s máslovym aroma. Jen je tuhá a vyrobena z nějakého oleje. Co je lepší tekutý nebo tuhý olej se stejnou chemií. Tak asi bude lepší to přírodní máslo bez chemie. Asi máte ráda drahé potraviny a zbytečná ečka. I tak děkuji za odpověd. Jirka.
1150 příspěvků 18.12.16 12:45
@jirkabidlo dost dobře jsem nepochopila, pokud používáš Heru, tak asi nemusíš řešit aroma u oleje
4 příspěvky 18.12.16 10:24
@daduuja děkuji za odpoveď. Olej dochucený umělým máslovym aroma? To můžu dát Heru nebo asi poctive máslo. Když panvičku jen vymažu asi se to nepozná.
1150 příspěvků 17.12.16 19:53
@jirkabidlo Manka olej máslová od firmy Fabio.
4 příspěvky 17.12.16 12:18
@birkana
za odkaz
4 příspěvky 17.12.16 12:08
@daduuja prosím pekně, kde seženu máslový olej. Omelety mám rád ale smažím je na normálním oleji. Děkuji za odpověd. Jirka.
Další inspiraci a recepty s obrázky pro přípravu (nejen) omelet v mikrovlnce najdete (v ruském jazyce) na russianfood
.
Tímto děkuji a odpovídám zájemcům, kteří mi položili/y dotaz přes SZ
.