Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Wolfg Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Recept je dobrým nápadem na vyčištění lednice od zbytků, které již nikoho nelákají, ovšem rozumí se, že nesmějí jevit známky kažení. Brambory netřeba loupat, ne snad, že bych si cenil vitamínů pod slupkou, jsem zkrátka línej. Uzeninu lze použít jakoukoli, vyjma syrových salámů typu lovecký. Sýry taktéž tavené, s organizovanou zelenou plísní, i více aromatické. Brambory, sýr i uzeninu nastrouháme na hrubém struhadle. Směs osolíme, přidáme mletý černý pepř a půl lžičky cukru. Kdo ví cosi o malém přídavku cukru, jako zesilovače chuti, napište, prosím. Směs dobře promícháme a navrstvíme do pánve s rozpáleným olejem. Výška vystvy je centimetr i víc. Zmírníme oheň a opékáme do příjemné barvy, slibující křupavost. Obrátíme za pomoci talíře a dopečeme. Doba pečení je 20 minut i víc, ale stojí zato si počkat. Servíruje se s čerstvou zeleninou všeho druhu
Recept je z kategorií: Bramborová jídla
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
19.10.10 11:09
Včera upečeno k obědu, použit sýr gouda, doplněn taveným.
K uzenině přistrouhán špek, vloženo na pánev s pečícím papírem a
velmi pomalu pečeno do křupava - 30min. Papír usnadnil manipulaci. Gouda na
pohled zmizela, zanechala chuť a držela tu dobrotu pohromadě. Tavený sýr
přežil pečení /hutné apetito:)/
Pro úspěch opakováno k večeři, goudu doplnil tav. palivec, vynechána
uzenina, přistrouhán špek, pečeno v mikrovlnce 10 min. Výsledek
vzhledově i chuťově zcela jiný, nebylo špatné, jen Mercedes se cítí na
pánvi mnohem lépe
Děkuji, foto přikládám.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Omeleta Mercedes
584 příspěvků 27.10.11 20:59
Těsně ( asi světelný rok) vedle
s tím doslazováním. Ano, smetanové
omáčky, rajská aj. doslazujme dle chuti.
Zvláštní jev v české kotlině. Nevím nic o problému, aspoň šlehnu jedovou slinu. (26.11 3:27) Casino zná… jojo do nesladkých lihovin se přidává cukr, cca 5g na litr, víc se nesmí. O sladkosti nemůže být řeč, ale chuť to zlepšuje.
Nepatrný přídavek cukru mě naučil Sinhálec Denziel Miguel Jalyia Perera, ještě když existoval název Ceylon. Špetka je tak malá, že nesmí být na chuti poznat, ale cosi se změní k lepšímu. Neptejte se, kolikrát jsem krmi pokazil větší troškou. Třeba do vývarů na jednu porci stačí množství, co vezmete mezi špičky palce s ukazovákem. U pokrmů s obsahem cibule nebývá třeba doslazovat. Cibule mívá tolik cukru, že se z ní pálí líh, podobně jako z mrkve
Svou první odpověď na přítomnost cukru jsem trochu hloupě odbyla a trochu odklonila téma. Dnes při hledání receptů jsem narazila na zajímavé příspěvky.
Chlupaté knedlíky
Vybírám pár příspěvků pro ty, co se jim nechce probírat celou diskuzi :
Bona: „Přidat trošinku cukru například i do smetanových omáček a do guláše mě naučila babička (hospodský fígl..:)) “
Tea63: „Moje babička i maminka vždycky říkaly – "ohladíme lžičkou cukru ". A já se tím řídím, troška cukru nikdy neuškodí. Hlavně do omáček s kyselou – kysanou smetanou.“
Esmeralda: „Přidávám se do ligy doslaďovačů, neboť doslazuji kde co. Kromě zelí (jak kyselého tak čerstvého) doslazuji i různé omáčky, jmenovitě italského rázu s obsahem rajčat.
Jsem asi zkažená asijskou kuchyní kde byste dost dlouho hledali pokrm který neobsahuje aspoň kousek cukru.“
Jandule: „Esme, mluvíš mi z duše, i když celý život bydlím v Čechách, neumím si představit třeba neoslazenou rajskou omáčku, lžička cukru udělá z čočky nakyselo božský pokrm, bez cukru si neumím moc představit ani salátové zálivky a samozřejmě že sladím i kysané zelí.“
I u receptu na žampionovou nádivku se hodně diskutovalo o doslazování slaných pokrmů.
Příspěvek upraven 27.10.11 v 19:27
Včera upečeno k obědu, použit sýr gouda, doplněn taveným.
K uzenině přistrouhán špek, vloženo na pánev s pečícím papírem a velmi pomalu pečeno do křupava - 30min. Papír usnadnil manipulaci. Gouda na pohled zmizela, zanechala chuť a držela tu dobrotu pohromadě. Tavený sýr přežil pečení /hutné apetito:)/
Pro úspěch opakováno k večeři, goudu doplnil tav. palivec, vynechána uzenina, přistrouhán špek, pečeno v mikrovlnce 10 min. Výsledek vzhledově i chuťově zcela jiný, nebylo špatné, jen Mercedes se cítí na pánvi mnohem lépe
Děkuji, foto přikládám.
2302 příspěvků 9.12.09 20:49
Wolfííí, a fakt je strouháš i se slupkou? Fakt?
2904 příspěvků 26.11.09 21:19
ja že narážaš na mňa…
Soni, ešte nikto ma neprirovnal k rajčine…si prvá! Dík!
to vůbec nebylo myšleno ve zlém, jen jsem se zamýšlela nad cukrem jako zvýrazňovačem chuti… a došla jsem k nasládlému glutamátu jako zvýrazňovači chuti, toť vše

Celá Asie by mohla vyprávět
Alis
584 příspěvků 26.11.09 20:54
Poslužte si, Alis. Moje závislost je zcela jiného charakteru, ale droga je to par excellence…
584 příspěvků 26.11.09 20:51
připečený kvalitní sýr MNĚ voní, potud můj názor. Pokud získá barvu půlnoční oblohy, vůně se mění na cosi jiného
Já nevim, určitě to máš ozkoušený, ale nesmrdí to strašně, když ten sýra začne tát a vyteče na pánvičku? Udrží to ty krumple? byť jsou postrouhaný v košilce. Miloš
napadá mě, že cukr přidá člověk závislý na glutamátu, s vyvinutou chutí umami
A.
584 příspěvků 26.11.09 15:47
Organizovaná plíseň na sýru, přátelé, je ta chtěná. Občas se přidruží ještě další a protože plísně příliš probádané nejsou, zůstaňme u těch, o nichž výrobci tvrdí, že škodlivé nejsou. Ale moc jim to nevěřme.....
Nesouhlasím s tvrzením „jakýkoli sýr“ současný eidam, zvlášť pokud je s přídavkem olejů, je mimořádně vhodný na lepení dlaždic
Nerada rýpám, ale neznám sýr s „tvorbou ok“ (čili ementál, madeland atd) s organizovanou zelenou plísní, domnívám se, že ementál by neměl být s plísní nikdy. Ale podle smyslu asi chtěl autor říci, že lze použít jakýkoli sýr, ne?
jj, např. TUZEMÁK, ač z kategorie NESLAZENÉ LIHOVINY, obsahuje cukr
)
) ?????
„…vyjma syrových salámů typu lovecký“ je myšleno „fermentované“?
„…s organizovanou zelenou plísní“
No, neví co s tím cukrem, co mu zbyl, tak ho tam prostě šoupne. Jak ten pejsek s kočičkou.
píše „případné kyselosti rajčat“. Já asi používám sladká rajčata.
Sladká, jako jsi Ty. Pa, Soňa
2904 příspěvků 26.11.09 03:12
vidíš, čo píše o tom cukre sveva?
Mírná lenost dokáže zpříjemnit život, ale doufám, že ty brambory jsou domácí produkce, bez chemického ošetření a dobře umyté.
Jinak recept je dobrý kdykoliv, nemusí to být ze zbytků a fantazii se meze nekladou.
V Itálii se přidává špetka cukru pro snížení případné kyselosti rajčat v omáčce; proč k bramborám se salámem - nevím. Ale uvidíme co nám napíšou Labužníci.
Zdravím.