Recept Omáčky "Marinara" a "Arrabiata"

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Marinara: Lehce osmažit časnek na oleji (začíná se právě měnit do světle zlatova). Přidat rajčata, přikrýt a dusit na středním ohni po 5min. Rozmačkat rajčata pomocí vidličky, nebo ¨mačkadlem¨na brambory, ale ne moc. Přidat čerstvě pomletý, černý pepř (asi 5-6 otočení mlénkem) a trochu červené papriky. Přidat lístky bazalky a snítky petrželky. Napůl přikrýt a dusit nanejvýš po 10-12min. Vyjmout bazalku a petrželku, osolit a opepřit podle chuti. Přimíchat k těstovinám a posypat petrželkou. Sýr se s touto omáčkou NIKDY nepoužívá! Obměna: Tři min. před podáváním přidat oloupané čerstvé krevety (asi 400g). Nebo na začátku přípravy pokrmu, část slité šťávy z konzervy škeblí (mušle/ang. clam, nebo italské Vongole) a asi 4-5min. před podáváním propláchnuté maso škeblí. Ani na tyto variace se nepřidává sýr. Arrabiata: Stejná příprava jeko omáčky Marinara, ale při smažení česneku přidat semínka pálivé papričky. Po pěti minutách vaření přidat skleničku vodky a další stroužek česneku. Na půl přikryté dusit po 20min. Vložit dovnitř uvařené těstoviny a posypat je petrželkou, tak jako omáčku Marinara. Na rozdíl od předchozí Marinara omáčky se na omáčku Arrabiata používá na posypání nastrouhaný Parmigiano sýr.

Recept je z kategorií: Omáčky na těstoviny

Nahlásit recept

  • 25.05.03 vloženo
  • 17304x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • Marinara:
  • 800ml konzerva oloupaných, semínek zbavných, nejlépe italských rajčat
  • 2 velké stroužky česneku
  • 2 1/2 lžíc extra panenského olivového oleje
  • pepř
  • 2 velké lístky bazalky
  • snítka petrželky
  • sůl
  • trochu červené papriky (může být sladká, nebo pálivá)
  • hrst posekané zelené petrželky
  • 250g Linguine, nebo podobných těstovin, uvařených dle návodu na balení do al dente
  • sůl a pepř podle chuti
  • Arrabiata:
  • stejně jako Marinara, ale přidat
  • semínka pálivé papričky podle chuti
  • sklenka vodky
  • 1 stroužek česneku
  • Parmigiano sýr

Doporučená příloha

  • ¨Jarní salát z Itálie¨z Labužníka.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Omáčky "Marinara" a "Arrabiata"

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Omáčky "Marinara" a "Arrabiata"

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.3.12 00:29
Ještě dodatek,

tak já vařím arrabiata a ani o tom nevím. :-O Bez peperoncina ani ránu. :dance:

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.3.12 00:27
Svevo,

já v tom receptu dole papriku nemám a nedávám. Co znám jako spaghetti ala marinara je marinara v pánvi uvařená, hustá, opravdu jak na pizzu. Do toho pak šoupnou uvařené ale nedovařené a hlavně nepropláchnuté těstoviny. Škrob na nich nalepí marinaru, trochu se v případě potřeby zředí vodou ze špaget a v té pánvi se to během téhle přípravy špagety dovaří.
Je to takhle správně? Ty tam žiješ, já v zemi kečupu proti kterému marně bojuju. :lol: Dokonce jsem, velmi nedávno v Top receptech kam jsem zabloudil viděl recept na pizzu, kde místo marinary dala autorka receptu kečup. :roll:

sveva
751 příspěvků 25.3.12 22:57

V Itálii je marinara spojovaná spíše s pizzou, ta nejjednodušší. Italská Wiki se o omáčce vůbec nezmiňuje. Je opravdu elementární: rajčata, olej, česnek, oregano, sůl. Těstoviny alla marinara si obvykle představíme s nějakou mořskou havětí. Babi tam má papriku, tu budete těžko hledat v Itálii, možná na goulash.
ArraBBiata znamená rozčílená, naštvaná. Takže musí být pikantní (peperoncino) a často s osmaženou slaninou-pancetta.

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.3.12 18:17
Trochu historie a další varianta

Marinara sauce, Námořnická omáčka. Co to je? Jednoduchost sama: Námořnická omáčka je všestranná a základní rajská omáčka na těstoviny, stejně jako na maso a mořské plody.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie: (můj neumělý překlad)
Kuchaři na palubě neapolských lodí vynalezli marinara sauce v polovině 16. století poté, co Španělé představili rajče (zeleninu Nového světa) v Evropě. Tuto bezmasou omáčku bylo snadné uvařit a díky vysokému obsahu kyseliny rajčatech odolávala dlouho zkažení. To ji dělalo ideální pro dlouhé plavby po moři - stovky let předtím, než byly vynalezeny metody chlazení.
Marinara (námořnická) omáčka je dnes italsko-americká červená omáčka obvykle vyrobená z rajčat, česneku, bylinek (např. bazalky), a cibule. Nicméně je mnoho variací. Některé z nich používají krom oliv ještě kapary a koření.
Tradiční italsko-americká kuchyně používá tuto omáčku do těstovin, rýže, mořských plodů a pizzy a se sýrem navrch, tady u nás jsem o arabiata nikdy neslyšel, což ovšem rozhodně nznamená, že je to nesmysl.
Italové používají tuto omáčku pouze ve spojení s dalšími recepty, které obvykle obsahují mořské plody nějakého druhu, inu je to námořnická omáčka. Například Spaghetti alla marinara doslovně se překládá jako námořnické špagety nebo „námořnický-styl špaget“ a musí obsahovat mořské plody, případně korýše, a nemusí nutně obsahovat rajčata vůbec. Ve skutečnosti se základní rajská omáčka v Itálii nazývá salsa al pomodoro nebo „pummarola“. V Austrálii tento termín odkazuje na omáčku založenou na mořských plodech, obyčejně, ale ne vždy, obsahujících rajčata.

Ingredience:
3 lžíce olivového oleje
2 cibule, nakrájené (lepší jsou šalotky, nebo aspoň bílá cibule)
1 stroužek česneku, mleté
2 1 / 2 hrnku loupaných na kostičky nakrájených rajčat
1 / 4 lžičky sušené oregano
1 / 4 lžičky cukru špetka sušené bazalky
sůl a pepř

Příprava:
Rozehřejte olej v kastrolu, přidejte cibuli a česnek a osmahněte do průsvitna, asi 5 minut. Přidejte rajčata, oregano, cukr a bazalku a dusíte až to zhoustne za občasného míchání asi 1 hodinu. Dochuťte solí a pepřem.
Pokud omáčku budete chtít použít třeba pro lasagnu, nemusíte se obtěžovat s vařením, jen smíchat vše krom oleje, ono se to jaksi udělá v troubě při zapékání samo.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz