Recept Omáčky "Marinara" a "Arrabiata"
babi Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Postup
Marinara: Lehce osmažit časnek na oleji (začíná se právě měnit do světle zlatova). Přidat rajčata, přikrýt a dusit na středním ohni po 5min. Rozmačkat rajčata pomocí vidličky, nebo ¨mačkadlem¨na brambory, ale ne moc. Přidat čerstvě pomletý, černý pepř (asi 5-6 otočení mlénkem) a trochu červené papriky. Přidat lístky bazalky a snítky petrželky. Napůl přikrýt a dusit nanejvýš po 10-12min. Vyjmout bazalku a petrželku, osolit a opepřit podle chuti. Přimíchat k těstovinám a posypat petrželkou. Sýr se s touto omáčkou NIKDY nepoužívá! Obměna: Tři min. před podáváním přidat oloupané čerstvé krevety (asi 400g). Nebo na začátku přípravy pokrmu, část slité šťávy z konzervy škeblí (mušle/ang. clam, nebo italské Vongole) a asi 4-5min. před podáváním propláchnuté maso škeblí. Ani na tyto variace se nepřidává sýr. Arrabiata: Stejná příprava jeko omáčky Marinara, ale při smažení česneku přidat semínka pálivé papričky. Po pěti minutách vaření přidat skleničku vodky a další stroužek česneku. Na půl přikryté dusit po 20min. Vložit dovnitř uvařené těstoviny a posypat je petrželkou, tak jako omáčku Marinara. Na rozdíl od předchozí Marinara omáčky se na omáčku Arrabiata používá na posypání nastrouhaný Parmigiano sýr.
Recept je z kategorií: Omáčky na těstoviny
- 25.05.03 vloženo
- 20167x zobrazeno
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- Marinara:
- 800ml konzerva oloupaných, semínek zbavných, nejlépe italských rajčat
- 2 velké stroužky česneku
- 2 1/2 lžíc extra panenského olivového oleje
- pepř
- 2 velké lístky bazalky
- snítka petrželky
- sůl
- trochu červené papriky (může být sladká, nebo pálivá)
- hrst posekané zelené petrželky
- 250g Linguine, nebo podobných těstovin, uvařených dle návodu na balení do al dente
- sůl a pepř podle chuti
- Arrabiata:
- stejně jako Marinara, ale přidat
- semínka pálivé papričky podle chuti
- sklenka vodky
- 1 stroužek česneku
- Parmigiano sýr
Doporučená příloha
¨Jarní salát z Itálie¨z Labužníka.
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Omáčky "Marinara" a "Arrabiata"
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Omáčky "Marinara" a "Arrabiata"
tak já vařím arrabiata a ani o tom nevím.
Bez peperoncina ani ránu. 
já v tom receptu dole papriku nemám a nedávám. Co znám jako spaghetti ala marinara je marinara v pánvi uvařená, hustá, opravdu jak na pizzu. Do toho pak šoupnou uvařené ale nedovařené a hlavně nepropláchnuté těstoviny. Škrob na nich nalepí marinaru, trochu se v případě potřeby zředí vodou ze špaget a v té pánvi se to během téhle přípravy špagety dovaří.
Dokonce jsem, velmi nedávno v Top
receptech kam jsem zabloudil viděl recept na pizzu, kde místo marinary dala
autorka receptu kečup. 
Je to takhle správně? Ty tam žiješ, já v zemi kečupu proti kterému marně bojuju.
V Itálii je marinara spojovaná spíše s pizzou, ta nejjednodušší. Italská Wiki se o omáčce vůbec nezmiňuje. Je opravdu elementární: rajčata, olej, česnek, oregano, sůl. Těstoviny alla marinara si obvykle představíme s nějakou mořskou havětí. Babi tam má papriku, tu budete těžko hledat v Itálii, možná na goulash.
ArraBBiata znamená rozčílená, naštvaná. Takže musí být pikantní (peperoncino) a často s osmaženou slaninou-pancetta.
Marinara sauce, Námořnická omáčka. Co to je? Jednoduchost sama: Námořnická omáčka je všestranná a základní rajská omáčka na těstoviny, stejně jako na maso a mořské plody.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie: (můj neumělý překlad)
Kuchaři na palubě neapolských lodí vynalezli marinara sauce v polovině 16. století poté, co Španělé představili rajče (zeleninu Nového světa) v Evropě. Tuto bezmasou omáčku bylo snadné uvařit a díky vysokému obsahu kyseliny rajčatech odolávala dlouho zkažení. To ji dělalo ideální pro dlouhé plavby po moři - stovky let předtím, než byly vynalezeny metody chlazení.
Marinara (námořnická) omáčka je dnes italsko-americká červená omáčka obvykle vyrobená z rajčat, česneku, bylinek (např. bazalky), a cibule. Nicméně je mnoho variací. Některé z nich používají krom oliv ještě kapary a koření.
Tradiční italsko-americká kuchyně používá tuto omáčku do těstovin, rýže, mořských plodů a pizzy a se sýrem navrch, tady u nás jsem o arabiata nikdy neslyšel, což ovšem rozhodně nznamená, že je to nesmysl.
Italové používají tuto omáčku pouze ve spojení s dalšími recepty, které obvykle obsahují mořské plody nějakého druhu, inu je to námořnická omáčka. Například Spaghetti alla marinara doslovně se překládá jako námořnické špagety nebo „námořnický-styl špaget“ a musí obsahovat mořské plody, případně korýše, a nemusí nutně obsahovat rajčata vůbec. Ve skutečnosti se základní rajská omáčka v Itálii nazývá salsa al pomodoro nebo „pummarola“. V Austrálii tento termín odkazuje na omáčku založenou na mořských plodech, obyčejně, ale ne vždy, obsahujících rajčata.
Ingredience:
3 lžíce olivového oleje
2 cibule, nakrájené (lepší jsou šalotky, nebo aspoň bílá cibule)
1 stroužek česneku, mleté
2 1 / 2 hrnku loupaných na kostičky nakrájených rajčat
1 / 4 lžičky sušené oregano
1 / 4 lžičky cukru špetka sušené bazalky
sůl a pepř
Příprava:
Rozehřejte olej v kastrolu, přidejte cibuli a česnek a osmahněte do průsvitna, asi 5 minut. Přidejte rajčata, oregano, cukr a bazalku a dusíte až to zhoustne za občasného míchání asi 1 hodinu. Dochuťte solí a pepřem.
Pokud omáčku budete chtít použít třeba pro lasagnu, nemusíte se obtěžovat s vařením, jen smíchat vše krom oleje, ono se to jaksi udělá v troubě při zapékání samo.