Recept Omáčka Bordelaise pro Airan

esmeralda Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

V kastrolku rozpustíme máslo, přidáme šalotku a smažíme asi 2 minuty. Přidáme červené víno a vaříme další 3 minuty. Přidáme tymián a pepř a vaříme další 3 minuty, nebo dokud tekutina téměř nezmizí. Přidáme vývar a vaříme tak dlouho až začne omáčka houstnout (přibližně 5-7 minut). V druhém kastrolku vaříme morek ve vodě 4 minuty. Vodu slijeme a morek přidáme k omáčce. Povaříme další 2 minuty.

Recept je z kategorií: Omáčky k masům

Nahlásit recept

  • 04.06.06 vloženo
  • 12872x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1/4 hrnku jemně pokrájené šalotky
  • 30 gr másla
  • 120 gr morku nakrájeného na kostičky
  • 1/4 lžičky čerstvě namletého černého pepře
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 1/2 hrnku červeného vína
  • 1 hrnek silného hovězího vývaru

Doporučená příloha

  • Steak

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Omáčka Bordelaise pro Airan

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Omáčka Bordelaise pro Airan

esmeralda
4812 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Omáčka Bordelaise pro Airan - Airan,

ani nevíš jakou mám radost že se to povedlo a že jsem s tím měla malilinko společného.
Ale tu nejdůležitější práci jsi udělala ty.
Přesto si nemohu odpustit jednu malou skleničku na vaše zdraví a na úspěch.

airan
652 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Omáčka Bordelaise pro Airan -Esmeralda

Omacka mela uspech, ten morek v tom ma zajimavou chut i kdyz jsem ho varila trochu dele (udelala jsem z tech kosty polivku) Navseva zirala!!! Pry je to na flasku:-)) Nikdy neveril, ze mu to opravdu pripravim! Myslim ze jsem v jeho ocich ze svych 157cm povyrostla aspon na 170:-)) Diky moc a hezky den.

Mamut
147 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Omáčka Bordelaise pro Airan

Za hlbokej totality boli (aspoň u nás) špikové kosti jeden z nedostatkových podpultových tovarov, vzácne asi ako ozajstný maďarský salám (uherák). Iba párkrát počas môjho detstva sa mojej mame podarilo zohnať tieto kosti, a to bol hotový sviatok. Všetci sme čakali, kedy sa konečne polievka uvarí a stáli sme nastúpení s krajčekmi chleba. A to sklamanie, ak kosť nebola dosť výdatná! Nebite ma, ale odkedy už v podstate neexistujú takéto nedostatkové tovary (ako boli kedysi mandarínky, figy, mak…), ako keby sa zo života stratilo jedno čaro. Taká tá priam vianočná radosť z niečoho zriedkavého.

airan
652 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Omáčka Bordelaise pro Airan

A ja uz mam morkove kosty z Makra, hec,hec:-))))) Lidicky, i ten morek zahustuje, jako mozecek!

Labužník jasmine02
120 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Omáčka Bordelaise pro Airan

Ano, ono se přenos na člověka po 20 letech těžko vědecky prokazuje. U krav je to ovšem jasné, proto jsou nyní přísnější předpisy v chovu a ve zpracování masa. Jen chci ostatní upozornit, opatrnost neškodí.

Ivo
1045 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Omáčka Bordelaise pro Airan - Esme

a já se přiznám, že samotný morek jsem také ještě na pultě neviděl, ale ony kosti občas kupuji (když vybírám hovězí na polévku a ty kosti tam zahlédnu) - ta polévka mi pak přijde v chuti taková plnější - na morku si ale (zatím) vždy pochutnával Arny (tato diskuze mě však navnadila a budu muset vyzkoušet)

AbiesAlba
400 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Omáčka Bordelaise pro Airan - Jasmine,

můj osobní lékař :- D veterinář a děkan na veterině v Brně, říká, že není jediný vědecky prokázaný případ přenosu BSE na člověka za desítky let. Možná by bylo vhodné všechny tvé obavy z chorob, které medializuje televize i noviny, konzultovat s veterináři, kteří jsou opravdu u toho - nemám na mysli nějakého veterináře v ordinaci, kde léčí malá zvířata, ale přímo odborníky na ony skupiny savců, ptáků a jiných zvířat. Svému kamarádovi věřím a taky vím, že když není o čem psát, mluvit a točit, tak média přehánějí a vymýšlejí nesmysly.

Ivo
1045 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Omáčka Bordelaise pro Airan - Jasmine

Riziko, že Tě přejede auto, je několikatisícero násobně vyšší, než že natrefíš na nějakou nemocinkanou kravičku a přesto, troufnu si říct, na ulici vycházíš…:-))).

A ještě jsem chtěl říct, že ta řeznictví jsem si samozřejmě „vytipoval“ (ach, ten češtin)

Labužník jasmine02
120 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Omáčka Bordelaise pro Airan

Ještě jedna hygienická připomínka - k morkovým kostem. Nebojíte se BSE? Ten je v morkové tkáni ve vysoké koncentraci a žádným varem se nezničí.

kydy
99 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Omáčka Bordelaise pro Airan

Esme, odpověděl(a) Ti Mamut. Má pravdu. A neboj se toho, je to normální „mastnota“, nazapomeň na tu sůl, bez ní se to nedá… Hezký den všem :-)

Mamut
147 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Omáčka Bordelaise pro Airan - Esmeralda

Jedine teplý! Za studena sa to už pomaly nedá jesť, ale za horúca je to skutočne pochúťka. Inak špikové (morkové) kosti sa u nás dajú kúpiť v Metre (Makre), bohužiaľ nie vždy. Ale dajú sa strčiť do mrazáku, keď už na ne človek naďabí.

esmeralda
4812 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Omáčka Bordelaise pro Airan - Kydy,

to víš že to sem patří. Vždyť je to jídlo.
Jenom se chci zeptat: ten morek na chleba; teplý nebo studený?
Jsem ochotna vyzkoušet všechno…aspoň jednou.

kydy
99 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Omáčka Bordelaise pro Airan

Já vím, že to sem napatří… ale uvařenej morek vykleplej na čerstvej chleba a posolenej…!!! kdo jste to jedel, dáte mi jistě za pravdu :-)

esmeralda
4812 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Omáčka Bordelaise pro Airan - Ivo,

pokorně se přiznávám že jsem tuto omáčku také nikdy nedělala.
Přeložila jsem ji ze stránek Google kvůli Airan, neboť se mi zdá že je nedílnou součástí Steaku Šaljapin.
To houstnutí se nejspíše uskuteční díky tomu že se omáčka hodně zredukuje.
Také si ani nepamatuji že bych tu kdy u řezníka viděla na pultě morek.
Leda tak morkové kosti. Ale nikdy jsem se po nich nedívala, neboť morek je v naší domácnosti surovinou opovrhovanou.
Ale když jsem si ten recept tak pěkně napsala, tak bych ho snad i měla vyzkoušet. :-))))

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Omáčka Bordelaise pro Airan

Učitelas......Řeznictví Chovaneček..

Labužník Baruska02
58 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Omáčka Bordelaise pro Airan

Morkové kosti mívají v Globusu a u většiny soukromých řezníků

Ivo
1045 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Omáčka Bordelaise pro Airan - ucitelasi

Ano, já je kupuji v řeznictví - sice ne každé to má na pultě, ale už jsem si jich pár vytypoval…

ucitelas
330 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Omáčka Bordelaise pro Airan

ahoj .asi nebudu za chytrého,ale dají de u řezníka koupit morkové kosti,nebo kde vzít morek?

Ivo
1045 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Omáčka Bordelaise pro Airan - Esme

Tuto omáčku jsem ještě nikdy neochutnával, nepřipravoval a ani neviděl. A tak se ptám jako naprostý diletant: co způsobí zhoustnutí omáčky a k čemu by se dala přirovnat výsledná konzistence?

Dík, Ivo.

airan
652 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Omáčka Bordelaise pro Airan

Esmeralda, diky, diky moc. Ve stredu budu mit tu navstevu, rada dam vedet jak jsem ji prekvapila:-) Preji hezky den.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Plněné vepřové závitky

Nejlepší recepty

Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Ořechový koláč Ořechový koláč
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz