Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Labužník Olda02 Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Rozpálíme hrnec na plotýnce, nasypeme cukr krystal, zkarmelizujeme do medové barvy, přidáme olej a na jemno nakrájenou cibuli, za stálého míchání smažíme cca 5 minut. Otevřeme sklenici se zelím, zelí promyjeme vložímě na karamelovou cibulku, podlejeme, přidáme masox, dusíme cca 15 minut, jemně zaprášíme moukou, podusíme. Podáváme k pečené kachně, kuřeti na černém pivě, pečenému kolenu. Vařím dva dny dopředu, nejlepší je zaleželé a prořívané. Poměry surovin lze měnit podle chuti. Jednoduché, ale skvělé.
Recept je z kategorií: Přílohy
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Oldovo karamelové zelí
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
souhlasím s Tebou! Dnes jsem ho dělala k pečenému uzenému a chlupatým knedlíkům. Zelí to bezvadně ozvláštnilo chuťově- výborné. T.
15 příspěvků 25.1.09 03:43
Vyzkoušeno - perfektní. Přidávám mezi oblíbené.
Vyzkoušel jsem to z kysaného zelí ze sáčku a bylo to opět výborné! Postup úplně stejný, jen to potřebuje asi o 20 minut déle dusit, aby zelí změklo.
asi jsem stvořila nový recept, to posuďte sami…
Na karamel jsem místo oleje dala Gazdovskou slaninku na kostičky pokrájenou a cibuli. Po zhnědnutí jsem obsah pánvičky přesunula na čerstvé bílé zelí pokrájené na nudličky, osolila, tochu opepřila, zakápla moc dobrým Veltlínem a nechala „pomalit“. Jak jsem tak chodila kontrolovat, tu jsem přilila Veltlínu (jednou sobě, jednou zelíčku), tu jsem zakápla Balsamikovým octem. Před spaním jsem hrnec vypla a naprogramovala zapnutí na ráno. Po dvou hodinách jsem dochutila solí a vinným octem a nechala dojít. K obědu jsem měla toto zelí a přílohu br.knedlík a kousek pečené krkovice…
110 příspěvků 25.1.09 03:43
Přidávám se ke chvále - červené nebo bílé, obojí zelí mi takto připravené chutná. Díky, Oldo, kuchti dál a poděl se o inspiraci.
7 příspěvků 25.1.09 03:43
myslíte že by šlo i ze sladkého?
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Moc dobré zelí… Já nevím, co ještě dodat. Chi chi
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Bono, mám ho v plánu na středu. A kačenku taky. Taky pečenou 4 hodinky.
Přeju Vám krásné Vánoce a také podařený zítřejší oběd.
Sylvie
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
zelíčko je fantastické, moc děkuji. Dělávám také dobré zelí (z kysaného, zahuštěné cibulovou jíškou, doslazené), ale tohle je o stupeň jinde!
Bude zítra (držím se Tvé rady, že je lepší rozleželé) ke kachně a bramborovým knedlíkům.
Už se těším na chválu, která přijde na sto procent, takže Ti ji dopředu přeposílám…:-) Bona
166 příspěvků 25.1.09 03:43
Tak tohle zeli, pecene masicko, bramborovy knedlicek - je fajn, ze se vanocni kalorie nepocitaji…
Oldo diky a pohodove vanoce!
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Také děkui Oldovi. Bude brzy kačenka a tohle se mi zrovna hodí.
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
To je hezký… Příště bude zelí přesně takhle, díky.
Oldo, takovýmto způsobem, jen bez toho masoxu vařila zelí moje teta. Moc nám chutnalo k pečenému vepřovému, bez knedlíků, ale s bramborem. Díky za připomenutí. Vyzkouším i s masoxem, to bude pěkně tmavý zelí?