Recept Okurková polévka - vařená TAKE5 Veg Pra
casino Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
No, vařená, nevařená..., to je otázka Okurky se vkládají až do hotové, uvařené polévky. Má první paní měla vychytávku: do uvařeného základu přidala dopředu zvlášť v misce připravený běžný okurkový salát a v hrnci pak už obvykle jen dochutila solí. Rád na ni vzpomínám..., byla perfektní :) :D :mrgreen:
Postup
A. BEZ TUKU Oloupané, na kostičky nakrájené brambory uvaříme do měkka, zahustíme záklechtkou, povaříme a po odstavení z plotny přidáme na mrkvovém struhadle nastrouhanou okurku ochucenou octem, solí, cukrem a dle chuti i pepřem (v podstatě přidáme okurkový salát B. ZASMAŽENÁ Připravíme zásmažku (nejlépe máslovou), zalejeme studenou vodou a dále postupujeme jak výše uvedeno (samozřejmě bez záklechtky C. ZASMAŽENÁ S CIBULÍ Připravíme zásmažku s jemně nakrájenou cibulí a dále postupujeme jako předešle D. S NAKLÁDANOU OKURKOU Ve všech případech můžeme použít místo salátovky, nakládané (popř. kvašené) okurky E. BEZLEPKOVÁ Nepoužijeme mouku, ale zahustíme rozmixováním uvařených brambor A,B,C,D,E můžeme zlepšit šlehačkou, smetanou, zakysankou, jogurtem, podmáslím, kyškou, pomazánkovým máslem poznámka: lze samozřejmě přidat i třený česnek, ale prosím, zkuste to aspoň 1x bez něj :-) zdroj: v naší famílii se vaří odnepaměti :-)
Recept je z kategorií: Zeleninové polévky
- 23.02.09 vloženo
- 10862x zobrazeno
Čas přípravy
- rychlá
Ingredience
- brambory
- sůl
- mouka hladká
- salátová okurka, dle velikosti příp. i loupaná a popř. i semínek zbavená
- ocet
- cukr
- pepř
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku16.7.12 12:49
No, tady ale s potěšením a o vlastní vůli bych dal třeba deset mišelínů, hihihi
Líbí se mi Uvaření se již líbí 4 labužníkůmDiskuse k receptu Okurková polévka - vařená TAKE5
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Okurková polévka - vařená TAKE5
Tak jsem vám znovu skočil na špek


Ale jenom proto, že jsem chystal ten, u nás nejoblíbenější, hlávkový salát se špekovou zálivkou. Dal jsem vyškvařit víc slaniny…, ale ve finále jí bylo stejně málo. Každému jsem špekem jen tak „pocukroval“ a tak jako obvykle, když podávám nějakou novinku, jsem to komentoval slovy: „Ochutnejte a když nebude chutnat, nechte být“ (jinak u nás praktikujeme, že co je na talíři, tak to se sní. Ochutnali a jen můj hadí pohled je zadržel v tom, že se na misku s těmi škvarečky nevrhli jak besní psi
Tož, dobré to bylo… a čert vem, že jste postavila na hlavu VEG rcp!
Voda…stála v tom skoro lžíce
Dyť je to jenom taková zahuštěná okurková voda


TOTO je k přežrání
Servírování - polévka do talíře, vložku přidávat dle chuti postupně. Doporučuji. Reálné riziko při dostatku obého - s odpuštěním přežrání, uf, se mi přihodilo…
Mix všech variant + něco navíc

Okurková vložka - nastrouhaná salátovka zalitá lákem ze sladkokyselých okurek, protože byl lák dost dosladka, tak ocet navíc, sůl, pepř.
Brambory doměkka, selektivně prohnané tyčákem, aby tam zůstaly i kousky, přejít varem se zakysanou smetanou a protože jsem neodhadla konsistenci, tak jedno vajco navíc- vidličkou roztahané.
Okurky až do talíře.
Lepek mohu, ale varianta E
Trocha zbyla, přidám trochu česneku a kopr, ale to už bude o něčem jiném.
… a do receptu doplněno
Glama, je sympatické, že to tu chcete trošku rozpohybovat, ale ta vaše „kulajda“, to je patrně nikdy nekončící Neverending Story

Ano, kopr byl použit jako dekorace, která posléze skončila v polévce. Stejně jako okurkovému salátu, tak i polévce jen prospěla (ta dekorace). Podobně lze dekorovat i petrželí…
…tak to vám závidím

A nejde vo ty ušetřeřený prašule… vopravdu, vážně, fakt…kliďánko bych si potom rád koupil i nový hadry na sebe
Už gdyž si přečtu pouze recepis, jsem najedenááá…
Příprava A prakticky stejně, jako se u nás dělá tradiční kopračka (kulajda - kopr místo okurky);-)
Na fotce to vypadá, že hotová polévka je dekorována koprem.
Je na obrázku opravdu jen jako dekorace a nebo na něj bylo v surovinách zapomenuto???
Ač v místní politice zatím ještě ne, tak jinak je okurková sezona ve finiši



Co s přerostlými oharky
No, přece do polífffky s nimi
Vložen obrázek.
Příprava podle bodu C; bez brambor, a pouze z vodovody
Mohl bych ji 3× denně…a 8× v týdnu
Bez vlašáků, kolego! A myslíte, že ten vývar se nevaří
?
NÉÉÉÉ! V tom připadku by byl název receptu lživý
Nehledě na to, že na studenou polevu je tu
předpisů tucet
..... A gdyž už, tak ešče vlašáky
nahrubo…
Ještě za E
- nahrubo nastrouhaná salátová
okurka, studený odtučněný vývar, pepř, kopr a hustá kysaná smetana nebo
creme fraiche, podávat v horkém létě hodně studené.
Zkuste si představit koprovou, nebo pórkovou polévku, příprava je obdobná
a trvá vlastně tak dlouho, jen co se uvaří brambory. Lze ji samozřejmě uvařit i bez brambor a to je teprve fofr.
Tuto nejobyčejnější polévku jsem sem vložil v přesvědčení, že je málo známá.
97 příspěvků 25.2.09 03:46
Vážně je to dobré? Nějak nemám odvahu to vyzkoušet
dost dobře si tu chuť nedovedu
představit.