Recept Ohnivý kotlík
Pepino Čínská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Postup
Toto jídlo se v Číně připravuje ve speciálním kotlíku s dřevěným uhlím přímo na stole. Kotlík můžete nahradit vařičem s hrncem a v ostatním se řídit orientálním předpisem. Maso nakrájejte na velmi tenké plátky a rozložte je na mísu společnou pro všechny stolovníky nebo na jednotlivé talíře. Okraje mísy předem potřete olejem, aby se plátky nepřilepily. Plátky masa střídejte s plátky zeleniny,okurkou, květákem, kedlubnou a pod. Tvrdou zeleninu je nutné předvařit. Pekingské zelí nebo hlávkový salát natrhejte na větší kousky a dejte do misky. Připravte i další přísady: pažitku, petržel, pórek, nebo cibulku nakrájené nadrobno, lisovaný česnek rozřěděný trochou vody, sojovou omáčku, pálivý olej, hustou omáčku z arašídů rozmixovaných s vodou a solí a pod. A teď to hlavní: všechno , co jste připravili, dejte na stůl a středu vařič s hrncem v němž se bude stále vařit voda. Před každého stolovníka prostřete misku s hůlkami nebo s vidličkou. Každý se bude obsluhovat sám: plátek masa ponoří asi na 6 vteřin do vařící vody, a jakmile sousto zbělí, dá ho do misky, ochutí přísadami a sní. Kousky zeleniny se vhazují do hrnce, nechají se krátce povařit a jí se mezi sousty masa. V průběhu tohoto dlouhého a slavnostního stolování je třeba do kotlíku přilévaz horkou vodu a udržovat ji ve varu. Nakonec je z ní vývar, kterým se jídlo zapije.
Recept je z kategorií: Roštěná
- 15.06.05 vloženo
- 11352x zobrazeno
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- 250 g jehněčí kýty, 250 g roštěnky, 250 g svíčkové, 1 pekingské zelí(jen vršky listů) nebo 2-3 hlávkové saláty, další zelenina podle sezóny, kořeněné přísady podle chuti
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Ohnivý kotlík
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Ohnivý kotlík
4812 příspěvků 25.1.09 03:43
Pepino, dík za recept. Skoro jsem zapomněla že jsme tohle náramné jídlo dělali před lety dost často. Tento styl je oblíbený po celé Asii. Název Ohnivý nebo Horký kotlík se používá v Číně a Mongolsku (Fire Pot nebo Hot Pot). V Singapůru je to Steamboat (parník?) a Japonci to nazývají Shabu-Shabu (odvozeno od příjemného syčivého zvuku, když se kousky jídla vaří). Také jsem slyšela název Čínské fondue.
já ti tleskám! Domnívám se, že i Mike Aftic by měl radost. Ta polívka se jmenuje ka-ndži.
Takže něco na způsob „Fondue“? Čínské fondue se tuším ale dává do vývaru…? Jinak je to super (jen se přiznám, že si nedovedu představit „6 vteřin“ ponořené jehněčí)
P.
Pepíno, to je tak pěkné!!! Žádné nádobí kolem a všichni papají zároveň!!