Recept Odpalované těsto na ovocné knedlíky

(Hodnoceno 4x) Labužník Terrinka02 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Odpalované těsto na ovocné knedlíky

Postup

Mléko svaříme s máslem a solí, přidáme najednou všechnu mouku a mícháme, až vznikne hustý knedlík, který se nechytá nádoby ani vařečky- je to dost brzy. Těsto necháme prochladnout a postupně vmícháme vejce a dobře zpracujeme. Na pomoučněném válu uděláme z těsta "hada", kterého nakrájíme na špalíky 3- 4 cm, podle toho, kolik těsta na knedlíku chceme. Špalík splácneme ve dlani, dáme ovoce podle chuti a opět v dlani zakulatíme na knedlík. Toto těsto má tu výhodu, že lze z něho vytáhnout tenké těsto, takže tvrdší ovoce- švestky, meruňky ap. se dají potáhnout opravdu jen slabou vrstvou. Moc dobře se s těstem pracuje. Hotové knedlíky vhazujeme do vařící vody a vaříme podle velikosti5- 8 minut. Sypeme je tvarohem, cukrem a poléváme máslem, jinak kdo co rád (mák,strouhanka, měkký tvaroh, nebo strouhaný tvrdý tvaroh ap.). Knedlíky mají moc dobrou chuť, tak přeji tu dobrou chuť!

Recept je z kategorií: Základní těsto

Nahlásit recept

  • 13.06.08 vloženo
  • 99289x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 minut (R)

Ingredience

  • 1/2 l mléka
  • 100 g másla
  • špetka soli
  • 350 g hrubé mouky
  • 4 celá vejce /bez skořápky)
  • 500 g jakéhokoliv ovoce, dle chuti

Doporučená příloha

  • jak psáno v receptu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Kopejz 6.7.15 14:08

Vynikající těsto, hodně podobné tvarohovému, nerozvářelo se, výborně se s ním pracovalo. Super.

Odkaz na uvaření

JanaVp 27.6.15 20:26

Vynikající těsto s kterým se dobře pracuje, lehké, velice chutné. Zkoušla jsem s jahodami, tvarohem, cukrem a máslem. Naprosto nejlepší, říká celá rodina :)

Odkaz na uvaření

rokopan 19.8.14 12:21

Děkuji za recept-vyzkoušela jsem švestkové z dvojité dávky, jen vajec jsem dala méně. Těsto je rychlé a nelepí se-díky.

Odkaz na uvaření

Dáša2538 3.7.14 16:49

Těsto je vynikající.Dělala jsem meruňkové a jsou lepší než z tvarohového těsta a výborně se s ním pracuje.

Odkaz na uvaření

santiva 23.2.14 12:35

Těsto mě nenadchlo, spíše zůstanu u osvědčeného tvarohového.

Diskuse k receptu Odpalované těsto na ovocné knedlíky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Odpalované těsto na ovocné knedlíky

HolkaSikovna
3 příspěvky 26.6.18 15:58

Já právě znám jen klasické tvarohové těsto, takže rozhodně vyzkouším. Čerstvé ovoce doma je, tak se těším až se do nich pustím :*

Ačraj
697 příspěvků 10.9.13 18:24
Švestkové knedlíky

Z krupicového těsta: 20 dkg jemné krupice, 1 lžíce cukru, asi 30 dkg hrubé mouky, 2 vejce, 1/2 l mléka, sůl. Z krupice, cukru, soli, mléka uvaříme hustou kaši, když prochladne, vmícháme vejce a přisypeme tolik mouky, aby vzniklo tužší těsto, dobře vypracujeme, z tohoto těsta jsou výborné knedlíky :P

Příspěvek upraven 10.09.13 v 18:31

Zuzka1973
2374 příspěvků 25.6.12 20:29

KL - kávová lžička ;)

Zuzu
121 příspěvků 25.6.12 20:05

Co je to 1KL cukru…recept v diskuzi?

esmeralda
4813 příspěvků 12.1.12 00:34

Můj partner si konečně vyškemral ovocné knedlíky. Vybrala jsem si tento recept.
Wydro, jistě víš kdo mne inspiroval.
Na to že jsem dělala ovocné knedlíky podruhé v životě (a z odpalovaného těsta poprvé) dopadlo to výborně. Všichni si pochutnali.

Snad jen to mléko si svařím příště v mikrovlnce abych nemusela připálený nerezový kastrůlek vysekávat majzlíkem.
Mouky jsem použila trochu víc, ale je to asi dáno různými druhy mouky. Ze začátku se to trochu patlalo, ale pak jsem to dostala do ruky a šlo to.

Dezert který se bude opakovat. Díky Terrinko.

Jan_Neruda
4 příspěvky 2.7.11 15:12

Po přečtení diskuse beru zpět - není to chyba v systému, ale v opotřebované staré hlavě :-)

Jan_Neruda
4 příspěvky 2.7.11 14:58

Ta první fotka - není to chyba v systému? :-D

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Odpalované těsto na ovocné knedlíky

A zase ty naše oblíbené knedle-teď dodělané na zítřek k obědu. Tentokrát se švestkami, které byly skoro jak tenisový míček, tak jsem je napůlila, vypeckovala a půlky ještě rozřízla. Pak jsem ty dvě čtvrtiny dala k sobě řeznou plochou, aby byly kulaté a ne z té půlky šišaté- to by pak byly: švestkové šišky. Terrinka

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Odpalované těsto na ovocné knedlíky

Udělala jsem v tom horku pro osvěžení knedle z kynutého těsta, které píšu v diskuzi, po uvaření pěkně natrhla, aby vyšla pára a zalila jahodovou omáčkou- nakrájené jahody, 1/2 vaničky tvarohu, trochu mléka, aby to bylo tekoucí, 1 vanilkový cukr a trochu krystalového cukru- podle toho, jak chce kdo sladké a to všechno jsem našlehala a ty knedlíky pěkně polila- jůůůůů to byla ale dobrota- a to já sladké neee, a pane jak mi to chutnalo, neudělala jsem to až tak sladké, abychom se osvěžili!!!Pěkný večer všem. Jana

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Odpalované těsto na ovocné knedlíky - Kvetko :-)

možná už je pozdě, ale těsto na rolky trochu víc osol, při přidávání vajec se může ochutit kořením, bylinkami..
Maso jsem dávala krůtí a kuřecí na slabé nudličky, promíchala s čilským kořením- je příjemně pikantní a balila syrové, pomalu smažila na oleji, maso se krásně propeklo asi po 15 minutách. Salát se mi nechtěl dělat, tak jsem smíchala fetu s nivou a česnekem, byla to rychlá dobrá večeře :-)
Odpalované těsto je opravdu univerzální, může se dělat z hladké i hrubé mouky, knedlíčky do polévky dělám z krupice a s vejci přidávám droždí a pak zavářím nočky do polévky, jde smažit, péct, fritovat, balí se do něj maso, zelenina, ovoce…
To jsem se rozepsala .-), takže přeji dobrou chuť a hezký večer :-))

Kvetka
149 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Odpalované těsto na ovocné knedlíky

Taky se mi včera povedly. Všichni moji chlapi si pochutnali. Já sladké moc nemusím, ale chválím, chválím. A dneska asi zkusím Dandin zlepšováček s krůtími nudličkami. Krása

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Odpalované těsto na ovocné knedlíky- Dando,

musím teda nejprve říct, že jsi děsně šikovná! Vidíš, jak se člověk učí? Mě by to na slano nenapadlo a ty jsi udělala tak báječnou krmi- nejraději bych to na tom obrázku sbaštila jak je to autentický a krásně to vypadá! Já dělám odpalované těsto léta letoucí, ale tohle......to fakt vyzkouším, to nemůžu nechat jen tak!
Krásný den přeji Jana.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Odpalované těsto na ovocné knedlíky -Terrinko :-)

takže tvoje těsto mi posloužilo i k večeři :-), rolky plněné krůtími a kuřecícími nudličkami, paprikou a čajotem, to celé smažené , doplněné dresinkem z fety, nivy, šlehačky a česneku, prostě úžasné…:-)) Díky

gemma
245 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Odpalované těsto na ovocné knedlíky

Na podzim jsem dělala kynuté jablečné knedlíky pro dceru. Nějak jsme se zapovídaly a já zapomněla, jestli už jsem dala do mouky droždí (používám instantní), tak jsem pro jistotu lžičku přihodila. Dcera měla pocit, že jsme droždí nedaly a když jsem šla k telefonu přihodila další lžičku. Těsto krásně nakynulo, nic nebylo poznat. Uválely jsme knedlíky a nechaly je chvíli kynout. Vykynuly do velikosti velkých tenisových míčku. Bylo nám to divné, ale moc jsme se nevzrušovaly. Hodily jsme je do vody a kynuly dál. Navařily se do velikosti děských hlav. To už se nám nezdálo, ale zas už se s tím nedalo nic dělat.
Bylo to tzv. jednochlapové (one man) knedlíky - jeden pro jednoho chlapa. Člověk jedl a jedl a pořád těsto, pořád těsto a když už měl pocit, že nemůže, narazil uprostřed obrovského knedlíku na malou čtvrtku jablka ukrytou uvnitř. Taková šťavnatá odměna za velkou trpělivost a velkou žravost… :-)

anickav
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Odpalované těsto na ovocné knedlíky,Eja,

pri niektorých knedlíkoch ktosi z labužníkov múdro poznamenal, že hmotnosť použitého droždia úmerne klesá s pribúdajúcim vekom kuchárky…Tak sa usmievam a je to asi fakt. Iba ak sa ponáhľam, tak ho šupnem viac. Pri knedlíkoch nikdy múku nevážim a tak ako Ty, robím od oka. Maj sa fajn!
A.

Eja
3884 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Odpalované těsto na ovocné knedlíky

Díky za odpověď, jen jsem pro zajímavost srovnávala poměr droždí/mouka v jiných receptech a těch 5g mne překvapilo, všude se píše víc. Kolik dávám já vlastně nevím, mouku dávám od oka, používám pořád stejnou mísu po babičce a droždí dávám kousíček, prostě z kostky kousek udloubnu a jsou vždycky krásně nadýchané, naposled minulý týden s meruňkami. Tipla bych tak 8g, rozhodně zbyde trochu víc jak tři čtvrtiny kostky. Příště na to půjdu vědecky a budu vážit.

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Odpalované těsto na ovocné knedlíky- děvčata

Ejo, Libuška už ti za mě odpověděla a je to opravdu tak, ale kdyby si móóóc chtěla, tak si ho dej víc,cha,cha…a ať ti chutnaj!

Dando, tobě děkuji moc za vyzkoušení a za úúúúžasnou fotku-MOC díků. Ahojky

Libuško, velmi děkuji za rychlou odpověď pro Eju a měj se moc pěkně. U nás zatím neprší, ale na červen to moc nevypadá. Pa Jana

sivakova
490 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Odpalované těsto na ovocné knedlíky - Eja.

Ejo, s klidným svědomím Ti odpovím i za Terrinku. Osminka droždí na půl kila mouky bohatě stačí. Věř tomu, že knedlíky budou péřově nadýchané. Pěkné i když deštivé odpoledne přeje Libuše.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Odpalované těsto na ovocné knedlíky - Terrinko :-)

krásné těsto, díky za 40minutový oběd

Eja
3884 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Odpalované těsto na ovocné knedlíky

Terrinko, jsi si v receptu na kynuté těsto na ovocné knedlíky ( který uvádíš v diskuzi) úplně jistá těmi 5g droždí na půl kila mouky ? To je osminka obvyklé kostky droždí, která má 42 g…Množství droždí se v různých receptech trochu liší, ale většinou se pohybuje od 10g / 500g mouky do 42g/ 750g mouky.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Odpalované těsto na ovocné knedlíky

Lydia, už vím kde je ta chyba - ovocné knedlíky vařím ve vodě, je zajímavé, že u houskových knedlíků mám úspěch - tam to možná bude tím, že ihned po zpracování vytvořím 3-4 knedle a nechám kynout, v polovině kynutí přetočím. Takže díky všem za rady, pokusím se o to vaření v páře … fakticky jsem to nikdy nezkoušela.

lydia
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Odpalované těsto na ovocné knedlíky

Odpalované těsto dělám taky tak. Dávám jenom trochu méně mléka a mouky, takže se to vyrovná. S těstem se opravdu pěkně pracuje.
Bedlo kynuté knedlíky dělám podobně jako gemma z úplně obyčejného těsta a vařím jenom v páře asi 7 minut, může se i déle, v páře se nepřevaří. Potom jsou knedlíky opravdu jako peříčko, dají se zase stejným způsobem ohřát. Nejsou oslizlé. Já jsem se je tak naučila vařit od maminky, ona zase od babičky.

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Odpalované těsto na ovocné knedlíky-Pajla

Pajlo, to jsi mi udělala radost,že jsi použila i můj nejlepší recept na těsto na ovoc.knedlíky. Ještě větší však mám z toho, že se ti povedly a určitě ho budeš dělat častěji. Přeji krásný sluníčkový den Jana

Pajla
15 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Odpalované těsto na ovocné knedlíky Terrince

Terrinko,moc děkuji za uvedený recept,hned včera jsem ho vyzkoušela a udělala jsem jahodové knedlíky.Byly moc dobré,jen jsem celou dobu trnula,aby se mi povedly.Jsem totiž začátečník ve vaření a na kynuté bych si netroufla.Ještě jednou díky.Pěknou neděli přeje Pajla

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Odpalované těsto na ovocné knedlíky

Díky Vám všem, asi se nebude zdát, ale kynuté knedlíky dělám zpaměti a nedokázala bych nikomu poradit … jsou jako peříčko, jak však dělám ovocné, nejsou špatné, ale po chvíli stání se jakoby zdrcnou a tváří se místy převařeně, proto jsme přešla na tvarohové. No a tyhle odpalované … vůbec, omlouvám se, ale asi někde dělám něco špatně. Nebudu zpytovat a fakticky vyzkouším všechny tři recepty. Moc díky a ozvu se.

zvedava
25 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Odpalované těsto na ovocné knedlíky

I já si dovolím přinést svůj osvědčený recept na kynuté knedlíky: 3 dkg másla rozpustit + 2 žloutky, špetička květu, 50 dkg polohrubé mouky, rovná lžička soli a zalít 1/4 l vlažného mléka s 1 dkg droždí rozmíchaného s 3 lžičkami cukru. Propracovat a nechat kynout (nejlépe 2 hodiny). A ještě to, co z nich dělá knedlíky lehounké, jako pírko - vaří se na pařáku 10 minut. Pařák pomašlujeme máslem a nezapomínáme dolévat vodu pod pařák. Jsou to lehké „neoslizlé“ knedlíky. Recept mám od své maminky mnohokrát vyzkoušený a spolehlivý. Nejlepší ovoce jsou jahody a meruňky. Prázdné a polité rozvarem z borůvek jsou nedostižné.

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Odpalované těsto na ovocné knedlíky-Bedla

Bedlo,tyhle kynuté knedlíky dělám s borůvkami, malinami, nebo ostružinami. Víc se to na to měkčí ovoce hodí a dávám ho tam dost.
5g droždí,1 KL cukru, 1/4 l mléka, 500 g hrubé mouky, 4 g soli, 1 vejce.
Droždí rozděláš s troškou cukru a mléka na kašičku a zahustíš trochou mouky. přikryješ utěrkou a necháš vykynout. Mezi tím si proseješ do mísy mouku se solí, přidáš kvásek, vejce a po částech přiléváš mléko. Těsto se dobře vypracuje- já říkám, že se musí dělat bubliny. Necháš půl až hodinu kynout. Těsto si pak dáš na pomoučněný vál a děláš knedle, které přikryješ a necháš je ještě čtvrt hodiny kynout na vále.Knedlíky vař v širokém hrnci, musí plavat a musí být přikryté a po 3-4 minutách nabydou a plavou, tak je obrátíš a vaříš ještě 4 minuty.Když je vyndáš, tak každý knedlík natrhni uprostřed, aby vyšla pára. Taky se nemusí plnit a mohou se polít ovocnou omáčkou- povidlovou, borůvkovou z rozvařených švestek ap.
Tohle těsto je nejkypřejší a nejchutnější. Mám mnohokrát vyzkoušené.
Tak ti bedlo přeji, jestli je budeš dělat, aby vám chutnali. Hezký večer Jana

gemma
245 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Odpalované těsto na ovocné knedlíky, Bedli,

mám, ale je tak hrozně jednoduché, že se skoro stydím radit. MIska jako obě dlaně hrubé (tedy já dávám poohrubou a je to také ok) mouky, vrchovatá lžička sušeného nebo čerstvého droždí, 1 vajíčko, špetka soli, vrchovatá lžíce rozpuštěného másla a hrnek mléka. Ten hrnek tam nelej najednou ale dej půl a pak přidávej po troškách a zároveň těsto zpracovávej. Až bude vláčné, ale ani příliš tekuté ani příliš tuhé, tak je mléka dost. Nechám kynout asi půl hodiny, pak znova propracuju a hned dělám knedlíky, Ty pak nechám další půlhodinku pod utěrkou a házím do vroucí vody. Počkám až vyplavou a pak podle velikosti vařím ještě 3 až 5 minut.
Jablečné knedlíky se skořicí si ani jinak neumím představit, ovšem musím vařit, když jsem slaměná vdova nebo jenom jako moučník.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Odpalované těsto na ovocné knedlíky

Nezná někdo náhodou těsto na super kynuté knedlíky, tyto odpalované se mně fakt nevedou.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Velikonoční zajíček

Nejlepší recepty

Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Reveňový koláč Reveňový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz