Recept Oči carevny

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Oči carevny

Úvod

Recept je z letošního březnového čísla Knihovnička recepty - Nejlepší piškotové. Řezy jsou jednoduché, ale potřebují víc času na přípravu.

Postup

Světlé těsto:
Vyšlehejte z oddělených bílků měkký sníh a po částech do něj zapracujte cukr. Dále po lžících zašlehejte olej, pak ocet a nakonec stěrkou vmíchejte škrob.

Tmavé těsto: Žloutky vyšlehejte s cukrem, olejem a celými vejci do husté světlé pěny.
Lehce vmíchejte mouku promíchanou s kakaem a kypřícím práškem.

Vyšší pekáček 20×27cm vyložte papírem na pečení, nalijte do něj nejprve tmavé těsto a navrch v pruzích světlé těsto.
Vidličkou pomalým krouživým pohybem zvolna obě těsta promíchejte, aby vzniklo mramorování.

Pečte ve vyhřáté troubě na 160-170°C asi 35min, zkuste špejlí.
Hotový nechte ve vypnuté troubě 15 min odstát, vyjměte ho a nechte ve formě zcela vychladnout.

Krém:
Z pudinkových prášků, mléka a cukru uvařte hustý pudink. Přikryjte fólií a nechte vychladnout.
Zašlehejte do něj brandy a po částech ho šlehačem zapracujte do másla, které jste vyšlehali doběla.

Mramorový piškot prokrojte v 1/3 výšky, slabší plát vložte zpět do formy a potřete ho polovinou krému.
Vrstvu poklaďte jeden vedle druhého piškoty, jejichž spodky jste namočili v ochucené instantní kávě.
Nechte ztuhnout v lednici asi 30min.

Podle návodu připravte želé a nechte zchladnout. Želírující nalijte na piškoty a nechte opět v lednici ztuhnout 1h.
Jakmile je želé ztuhlé potřete ho zbylým krémem. Vrstvu uhlaďte a překryjte zbylým mramorovým piškotem, dlaní přitlačte a vraťte do lednice.

Poleva:
V rendlíku rozehřejte máslo, vymíchejte dohladka s kakaem, cukrem, mlékem, olejem a mandlovým likérem.
Hmotu rozetřete na vychlazený moučník a nechte v chladu ztuhnout nejlépe do druhého dne.

Recept je z kategorií: Dorty

Nahlásit recept

  • 28.03.16 vloženo
  • 5025x zobrazeno

Čas přípravy

  • 60min+tuhnutí

Ingredience

  • Světlé těsto:
  • 6 bílků
  • 150g krupicového cukru
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžíce octa
  • 130g kukuřičného škrobu.
  • Tmavé těsto:
  • 6 žloutků
  • 120g krupicového cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • 3 lžíce oleje
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce kakaa.
  • Krém:
  • 2 vanilkové pudinky
  • 6 lžic krupicového cukru
  • 600ml mléka
  • 50ml brandy
  • 250g másla.
  • Vložka:
  • 180g dětských piškotů
  • 2 lžičky instantní kávy
  • 150ml horké vody
  • 80ml mandlového likéru Amaretto
  • 2 sáčky třešňového želé Castello
  • voda dle návodu.
  • Čoko poleva:
  • 50g másla
  • 150g moučkového cukru
  • 50g prosátého kakaa
  • 4 lžíce mléka
  • 1 lžička oleje
  • mandlový likér dle chuti.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 10.04.16 15:22

Zkusila jsem jednodušší verzi.
Do bílého těsta jsem dala jen polovinu škrobu.
Na pečení korpusu jsem použila klasický plech, korpus podélně rozpůlila.
Spodní plát pokropila rumem, potřela višňovou marmeládou, po celé ploše rozložila kolečka banánů.
Navršila krém, lžící udělala prohlubně a zalila višňovým želé.
Zakryla druhým plátem, přitiskla a dala přes noc vychladit.
Je lepší než originál :-)

Uvaření se již líbí 6 labužníkům
Odkaz na uvaření

daduuja 28.03.16 17:32

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Oči carevny

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
daduuja
1143 příspěvků 28.03.16 21:20

Ejo, 7cm.

Trošku připomíná Kardinálské řezy, korpus v tmavo-bílém provedení vypadá zajímavě, ale v řezech se ztrácí.
Příště ho upeču v dortové formě s náplní jogurtovo-smetanovou s velkými prohlubněmi do kterých naliju želé, bez piškotů.

Eja
3837 příspěvků 28.03.16 17:52

:roll: :potlesk:
Jak je to vysoké?

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Štika na smetaně Štika na smetaně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz