Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
daduuja Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail
Recept je z letošního březnového čísla Knihovnička recepty - Nejlepší piškotové. Řezy jsou jednoduché, ale potřebují víc času na přípravu.
Světlé těsto: Vyšlehejte z oddělených bílků měkký sníh a po částech do něj zapracujte cukr. Dále po lžících zašlehejte olej, pak ocet a nakonec stěrkou vmíchejte škrob. Tmavé těsto: Žloutky vyšlehejte s cukrem, olejem a celými vejci do husté světlé pěny. Lehce vmíchejte mouku promíchanou s kakaem a kypřícím práškem. Vyšší pekáček 20x27cm vyložte papírem na pečení, nalijte do něj nejprve tmavé těsto a navrch v pruzích světlé těsto. Vidličkou pomalým krouživým pohybem zvolna obě těsta promíchejte, aby vzniklo mramorování. Pečte ve vyhřáté troubě na 160-170°C asi 35min, zkuste špejlí. Hotový nechte ve vypnuté troubě 15 min odstát, vyjměte ho a nechte ve formě zcela vychladnout. Krém: Z pudinkových prášků, mléka a cukru uvařte hustý pudink. Přikryjte fólií a nechte vychladnout. Zašlehejte do něj brandy a po částech ho šlehačem zapracujte do másla, které jste vyšlehali doběla. Mramorový piškot prokrojte v 1/3 výšky, slabší plát vložte zpět do formy a potřete ho polovinou krému. Vrstvu poklaďte jeden vedle druhého piškoty, jejichž spodky jste namočili v ochucené instantní kávě. Nechte ztuhnout v lednici asi 30min. Podle návodu připravte želé a nechte zchladnout. Želírující nalijte na piškoty a nechte opět v lednici ztuhnout 1h. Jakmile je želé ztuhlé potřete ho zbylým krémem. Vrstvu uhlaďte a překryjte zbylým mramorovým piškotem, dlaní přitlačte a vraťte do lednice. Poleva: V rendlíku rozehřejte máslo, vymíchejte dohladka s kakaem, cukrem, mlékem, olejem a mandlovým likérem. Hmotu rozetřete na vychlazený moučník a nechte v chladu ztuhnout nejlépe do druhého dne.
Recept je z kategorií: Dorty
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
10.4.16 15:22
Zkusila jsem jednodušší verzi.
Do bílého těsta jsem dala jen polovinu škrobu.
Na pečení korpusu jsem použila klasický plech, korpus podélně
rozpůlila.
Spodní plát pokropila rumem, potřela višňovou marmeládou, po celé ploše
rozložila kolečka banánů.
Navršila krém, lžící udělala prohlubně a zalila višňovým želé.
Zakryla druhým plátem, přitiskla a dala přes noc vychladit.
Je lepší než originál
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Oči carevny
1146 příspěvků 28.3.16 21:20
Ejo, 7cm.
Trošku připomíná Kardinálské řezy, korpus v tmavo-bílém provedení vypadá zajímavě, ale v řezech se ztrácí.
Příště ho upeču v dortové formě s náplní jogurtovo-smetanovou s velkými prohlubněmi do kterých naliju želé, bez piškotů.
Jak je to vysoké?