Recept Obyčejné rohlíky (ale lepší než od pekaře)
penda Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Postup
Droždí rozmícháme v hrnečku s cukrem, lžící mouky a trochou mléka a necháme vzejít. Celaskon rozpustíme ve lžíci vody. Mouku prosejeme na vál a přidáme sůl. Do mouky utvoříme důlek, do kterého pomalu přidáváme vzešlé droždí, mléko, změklý tuk, rozpuštěný Celaskon a postupně zpracováváme těsto. Pak těsto přeneseme do mísy a ještě hněteme ručním elektrickým hnětačem tak dlouho, až se na povrchu tvoří bubliny. Těsto v míse urovnáme a na chladnějším místě necháme pomalu kynout. Během kynutí těstem několikrát vařečkou pohneme. Když je objem těsta přibližně dvojnásobný, dáme jej na vál a tvarujeme rohlíky: Těsto vyválíme na plát, který rozdělíme na pruhy a ty na trojúhelníky. Velikost volíme podle toho, jak velké rohlíky chceme mít. Z trojúhelníků vineme rohlíky takto: zatímco pravou rukou vineme těsto od širšího konce, levou rukou vytahujeme cípek, aby těsto bylo tenčí a dosáhli jsme více ovinů (*leváci si jen prohodí "rukoklad"*). Cípek musí nakonec zůstat nahoře. Chce to trochu cviku (*vybavuji si babičku, jak to uměla úplně automaticky a skvěle...*). Rohlíky klademe na vymazaný plech, kde je upravíme do tvaru podkovy, přikryjeme utěrkou a necháme asi 15 minut kynout. Pak rohlíky potřeme bílkem a sypeme mákem nebo kmínem smíchaným s hrubou solí. Troubu předehřejeme na 200° C, plech vsadíme na prostřední lištu a pečeme, až začnou rohlíky na povrchu růžovět. Pak zmírníme teplotu na 170° C a rohlíky dopečeme. Hotové zastříkneme studenou vodou a necháme na prkénku nebo sítu vychladnout. *Poznámka pro zvídavce:* Celaskon (*kyselina askorbová, vitamin C*) se přidává do kynutých těst jako oxidant. Účinek oxidantů spočívá ve zpevnění lepku (*obilné bílkoviny*) a zvýšení jeho schopnosti zadržovat kypřící plyny. Dávkuje se do 0,02 %. Je vhodné ho použít hlavně do mouk se slabým lepkem a pro zlepšení vaznosti čerstvých (*nedozrálých*) mouk, které špatně poutají vodu. Čerpáno z tajných zdrojů (1998).
Recept je z kategorií: Rohlíky
- 25.06.04 vloženo
- 41460x zobrazeno
Počet porcí
- 20 porcí
Ingredience
- 1 kg pšeničné mouky hladké
- cca 1/2 l nízkotučného mléka
- 60 g Perly na pečení (*či jiného rostlinného másla*)
- 50 g droždí
- 30 g přírodního cukru
- 1 tableta Celaskonu (100 mg)
- voda
- 1 ČL soli
- 1 bílek na potření
- 20 g máku
- 10 g kmínu
- hrubá mořská sůl
- hladká mouka na vál
- rostlinné máslo na vymazání plechu.
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Obyčejné rohlíky (ale lepší než od pekaře)
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Obyčejné rohlíky (ale lepší než od pekaře)
1 příspěvek 27.10.12 12:52
Rohlíky jsou famózní, moc děkuji. Takto dopadly Rohlíky jako od pekaře
Příspěvek upraven 27.10.12 v 12:52
50 příspěvků 25.1.09 03:43
VÝBORNÉ. Souhlasím s Marmeládou, konečně rohlík, co nechutná jako buchta! Dělala jsem z poloviční dávky - pletla jsem houstičky (15 kusů). Zmizely rychlostí blesku. Vlaďko, děkuju za senzační recept. Určitě jsem nepekla naposledy.
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Tak som zamiesila a upiekla! S trochou nedovery, trosku! Vysledok- SUPER! PO roku, presne po roku sme jedli normalne rozky. Naozaj Super ! DIKY !!!!!!
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Dakujem!
Akorát uprav gramáž. ;o)
Jolanko, asi ano, myslím, že v tom nebude žádný rozdíl … ;o)
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Vladko, prosim ta , ja tu nemam celaskon ale mam vitamin C - kanadskej vyroby-Jamieson Natural Sources Vitamin C1,000 mg. Mozem ho pouzit ? Dakujem !
194 příspěvků 25.1.09 03:43
Rohlíky sú fakt super. Piekla som už rôzne pečivo, ale toto je aj chťove aj čo sa týka prípravy 1******************. Díky
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Rozvalujme jak chceme, ne? Hlavně ať se práce daří!
2 příspěvky 25.1.09 03:43
každý je asi zvyklý na jiný postup , vím že rozvalování je hračka, dělám to každý den učím totiž oekařinu a táky vím že začátečníkům jdou lépe menší kousky zdravím všechny
160 příspěvků 25.1.09 03:43
Ano, kyselina askorbova je beznym pekarskym zlepsovacim pripravkem, ktery vyrovnava rozdily v kvalite mouky z ruzneho mleti.
esko, nedokážu Ti asi odpovědět přesně na tvoji otázku, i když jsem studovala chemii, ale ne potravinářskou. Celaskon je určitě anti-oxidant, když se užívá jako prevence proti chřipce, asi tím chrání naše buňky před poškozením, fakt nevím…ale zřejmě v souvislosti s přípravou těsta působí jako oxidační činidlo…spoléhám na to, že si příspěvku všimne nějaký chemik odborník (kltko ;o) ) a odpoví Ti mnohem přesvědčivěji než já. ;o))
124 příspěvků 25.1.09 03:43
Vladko, víš určitě, že vit.C se přidává jako oxidant? Já jen, že všude se uvádí, že patří mezi antioxidanty. Ale jinak potvrzuji jeho účinek v tom, že prostě lépe udrží kynuté těsto. Přidávám ho do chleba, který pak „nezušatí“.
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Až zkušíš to těsto rozvalovat, zjistíš, že rozválit z něj plát je hračka . A asi je jednodušší rozválit jeden plát než 7 bochánků. S tím potíráním vodou máš asi pravdu.To už ale fakt budou nejdokonalejší!
2 příspěvky 25.1.09 03:43
recept vypadá velmi dobře, jen bych se nevyvalovala s plátem , stačí těsto rozdělit asi na 7 bochánků, každý na 4 díly, tyto kousky rozválet na oválnou placku a tu již stáčíme na rohlíky, nepotírala bych bílkem, ale jen vodou. je dobré dát při pečení do troby kastrůlek s vodou. jinak pečte a pochutnávejte si na čerctvých rohlíčkách
Marme, děkuji za ten slogan, jsem růžovoučká až na prdelce…;o)))))
Vyřídím pochvalu autorkám. ;o))
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Vlaďko, doporučuji přejmenovat na „Neobyčejné rohlíky lepší než od pekaře“. Jsou to bezkonkurenčně nejlepší doma dělané rohlíky jaké jsem kdy jedla, byly jediné, které nepřipomínaly buchtu, ale chutnaly jako rohlíky. Dělaly se mi skvěle, návod na motání jsem plně využila. Zadělávala jsem je v pekárně, bežný postup - nejdřív tekuté, pak sypké, zadělat, vykynout, motat.
Takže vzkaz všem pečivším: Pečte Pečte Pečte Rohlíky Od Vlaďky!!!